build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Културни
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Македонска Филхармонија

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 1213141516 38>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote xnx Quote  Post ReplyReply #261 Posted: 20-Mar-2012 at 15:07

eve na sto mislev... ovoj efekt nema nikogas da se dobie so vakva konstrukcija kako sto e sega.... kako sto foajeto vo MOB celoto lebdi i ne se gleda nikakov stolb ili greda taka e zamisleno i ova... megutoa nekoj debelo go sjebal(( zalno
se nadevam deka gresam!!!!

Back to Top
deko View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote deko Quote  Post ReplyReply #262 Posted: 20-Mar-2012 at 16:04
Izgleda ke go gledame samo na slika!
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #263 Posted: 20-Mar-2012 at 18:19
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #264 Posted: 21-Mar-2012 at 02:26
Originally posted by xnx

ne sakam da zboram pred vreme, megutoa samiot proekt ocekuvav da bide polesen, so celik i so prenapregnat beton da se izbegne shuma od betonski stolbovi i da deluva mnogu poelegantno. vaka deluva kako i sekoj drug objekt od sk 2014... i toa sve so cel da se zastedi nekoj dinar. epa nema remek delo so vakov pristap. koga ke go poglednete proektot imate cuvstvo deka celiot krov e edna luspa kojasto lebdi konzolno i staklenite pregradi se transparenti i lesni... vaka koga go gledam ne znam sto da ocekuvam
објектот треба да биде таков како што го опишуваш, ако се работи според рендерите што ги имаме, ова е само внатрешната „кутија“ на објектот, обвивката со облините и стаклените панели треба да биде поголема од ова што го гледаме сега
самите кружни облици и отвореноста на стаклото би требалчо да додадат волумен
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #265 Posted: 21-Mar-2012 at 10:35
pomisliv i jas na toa. se nadevam deka nema so cel da zastedat, da napravat nekoe reflektiracko staklo pozadi koe ke se skrijat stolbovi i gredi koi ke ja nosat luspata
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #266 Posted: 20-Apr-2012 at 12:45
Back to Top
Petar View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Petar Quote  Post ReplyReply #267 Posted: 20-Apr-2012 at 14:16
Masala, masala, se mrdaat rabotive so filharmonijava...
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #268 Posted: 17-May-2012 at 22:18
Back to Top
Denko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Denko Quote  Post ReplyReply #269 Posted: 18-May-2012 at 01:57
Filharmonijata trebase prva da ja zavrsat, oni posledna ja ostavija. 
Back to Top
BOJAN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote BOJAN Quote  Post ReplyReply #270 Posted: 28-May-2012 at 17:22
Од денешната обиколка на идниот објект на Македонска филхармонија:

Back to Top
toasumjas View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote toasumjas Quote  Post ReplyReply #271 Posted: 30-May-2012 at 10:44
Иако живеам во центар у задње време ич не сум прошол натака па ме интересира дали покрај зидот од згради покрај вардар има простор за поглед кон филхармонијата ако човек стои од другата страна на вардар.

Back to Top
Denko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Denko Quote  Post ReplyReply #272 Posted: 30-May-2012 at 11:54
Originally posted by toasumjas

Иако живеам во центар у задње време ич не сум прошол натака па ме интересира дали покрај зидот од згради покрај вардар има простор за поглед кон филхармонијата ако човек стои од другата страна на вардар.

Kakov pogled baras kon filharmonijata koga od site strani e obikolena so objekti? Jas ne znam po koi standardi gradat makedonskite arhitekti no osven haos vo strogiot centar ne gledam nisto drugo. Ima li nekoj da mi odgovori na koga ulica ke se vodi filharmonijata i dali voopsto postoi ulica koja vodi kon nea. Ako ne postoi ulica (a izgleda deka ne postoi) togas stanuva zbor za divogradba ili vo slucajov za makedonskiot fenomen narecen"legalna divogradba"! 
Back to Top
KinDeR View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote KinDeR Quote  Post ReplyReply #273 Posted: 31-May-2012 at 00:37
Originally posted by Denko

Originally posted by toasumjas

Kakov pogled baras kon filharmonijata koga od site strani e obikolena so objekti? Jas ne znam po koi standardi gradat makedonskite arhitekti no osven haos vo strogiot centar ne gledam nisto drugo. Ima li nekoj da mi odgovori na koga ulica ke se vodi filharmonijata i dali voopsto postoi ulica koja vodi kon nea. Ako ne postoi ulica (a izgleda deka ne postoi) togas stanuva zbor za divogradba ili vo slucajov za makedonskiot fenomen narecen"legalna divogradba"! 

Баш напротив... Се сложувам дека ги натрупаа зградиве и споменициве, но има поглед баш кон филхармонијата... Има доста простор помеѓу АЕК и Финансова и многу убаво ќе се гледа филхармонијата (добро сега преку колонадата) али таа ќе биде во подножјето на видикот.

Back to Top
Denko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Denko Quote  Post ReplyReply #274 Posted: 24-Jun-2012 at 15:51
Imam informacija deka salata ke bide bez orgulja a binata nema da bide opremena so lift koj bi go spustal i kreval klavirot. Ohno
Back to Top
vladegf View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote vladegf Quote  Post ReplyReply #275 Posted: 26-Jun-2012 at 20:08
Back to Top
Dexter26 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dexter26 Quote  Post ReplyReply #276 Posted: 27-Jun-2012 at 22:39

Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #277 Posted: 27-Jun-2012 at 23:40
од шестата слика можам веќе да добијам претстава за изгледот на објекот (според рендерот) и навистина ќе беше убаво да не беше во заден план „низ клучалка“
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
Dexter26 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dexter26 Quote  Post ReplyReply #278 Posted: 10-Aug-2012 at 02:33
Очигледно поголем приоритет се скулптурите и спомениците отколку новото седиште на Македонската Филхармонија, барем засега, очигледно нашинците сеуште не нашле скулптури и споменици кои би ги поставиле на фасадата на објектот или околу него за да се фокусираат на неговата изградба.

http://www.24vesti.com.mk/ja-gradat-makedonskata-filharmonija-nemaat-plata

Ја градат македонската филхармонија, а немаат плата

09.08.2012 | 18:41

Дел од работниците кои ја градат новата Македонска филхармонија немаат земено плата цели три месеци. Луѓето велат дека последните пари ги примиле во Април и оттогаш немаат земено ни денар.

Работниците кои се плашат да зборуваат јавно бидејќи како што велат ќе останат без работа, освен без пари, оставени се и без сини картони и се жалат дека немаат да си купат ни за јадење, а не дај боже да се раболат од нешто.

По објавувањето во медумите дека работниците на повеќе објекти во центарот на Скопје непрестано работат на пеколното сонце, сега изведувањето е стопирано од 11 до 17 часот, но градежниците велат тоа е само во последните неколку дена и тие цело лето работат непрекинато на горештините. Сепак маките на работниците на филхармонијата се само продолжение на претходните случувања.

Проблемите со кои се соочуваат работниците на проектот Скопје 2014 не се нови. И порано за медиумите сведочеа дека работат непријавени, на црно, дека не им се ислатуваат социјалните и здравствените давачки. Но познавачите велат и дека проблемот лежи во тоа што државата не ги исплатува долговите кон дел од изведувачите на овој проект.

За 24 Вести извори од компанија која изведува дел од работите на новот министерство за надворешни работи белат дека освен одреден аванс, државата не им исплатила огромен дел од долгот за работите.

Велат од свој џеб инвестирале во материјали и плати, и дека се наоѓаат во тешка ситуација, бидејќи ако ги прекинат работите ќе ги изгубат сите можности за наплата. А за платите на работниците од филхармонијата, министерството за труд и социјална политика вели дека на тој објект се спроведени три надзори, изречени се казни за неносење на заштита опрема, неспроведување на обука за безбедност и непочитување на забраната за работа на отворено на топлото време.

„Освен платите на тој објект се констатирани повеќе неправилности и изведувачот доби рок да ги исправи, по што ќе следуваат казни“ – вели министерот за труд и социјална политика Спиро Ристовски

Обидите да се стапи во контакт со изведувачот на проектот компанијата Алпине бау останаа безуспешни, бидејќи никој не се јави на телефоните да одговори зошто дел од работниците на македонската филхармонија работат без пари.

Сеад Ризвановиќ

Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #279 Posted: 10-Aug-2012 at 13:47
1.

2.

23ka.wordpress.com
Back to Top
Шпер View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Шпер Quote  Post ReplyReply #280 Posted: 27-Aug-2012 at 20:05
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 1213141516 38>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.250 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.