![]() |
![]() |
![]() |
Возен парк (ЈСП - ЛАЗ) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1314151617 44> |
Author | |||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||||
ОСВ, добредојде и браво за ова како го илустрираше хаосот со информации во медиумите.
![]() Извор: УРБАН ШИНСКИ СООБРАЌАЈ НА ГРАДОТ СКОПЈЕ м-р Гордан Стојиќ, дипл. сооб. инж. http://www.ekosvest.com.mk/publikacii/urban_sinski.pdf
![]()
![]() Edited by Cloverstack - 06-Feb-2011 at 03:35 |
|||||
![]() |
|||||
sanos_a ![]() Senior Member ![]() Joined: 19-Aug-2009 Online Status: Offline Posts: 149 |
![]() ![]() |
||||
тие што ги кажувате зглобни со затемнети стакла (а уствари е само еден) се санос с217
|
|||||
најдобриот форум за автобуси
www.autobusi.net/forum |
|||||
![]() |
|||||
Dexter26 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 2035 |
![]() ![]() |
||||
Немам конкретни информации, кажувам за што гледав на документарни филмови пред повеќе од 1 година, а не беше само еден документарен филм, па да речеме дека нема врска, туку повеќе различни документарни филмови, сите со една иста тема: Справување со сообраќајниот хаос и метежот по метрополите. Правеа споредба на транспортот во повеќе метрополи, меѓу кои помнам дека спаѓаа Богота, Сан Франциско, Чикаго, Токио, Шангај и Берлин. И не во сите, туку во еден од документарните филмови, тролејбусите во Богота ги посочија како најекономично решение, односно, како најприфатливо решение од гледна точка на економска побарувачка. За жал, не ги помнам имињата на ниту еден од тие документарни филмови, но очигледно и премногу внимание им посветив, бидејќи неодамна дознав дека се очекува метрото, односно подземната железница во Богота да биде готова до 2016, што значи дека ова со тролејбусите им е чисто привремено решение. Но немој погрешно да ме разбереш. Јас сум меѓу првите кои се залагаат за трамвај, LRT или било кое слично решение.
Е па, тогаш значи мојот вкус и мојата лична проценка на староста на стариве канти кои се возат по скопските улици не се добри, немам друго оправдание. ![]()
Поправи ме ако грешам, но мислам дека ги има 2 такви автобуси, едниот зглобен, или двоен сеедно, а другиот единечен. Помнам дека единечниот најчесто поминува на линија 13. Поправи ме ако грешам. Edited by Dexter26 - 06-Feb-2011 at 18:53 |
|||||
![]() |
|||||
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
||||
Точно два се, тој зглобниот вози најчесто на линија 15-ка, плаво-бел е ако не се лажам, а единечниот (бел) порано го користеа за возење на вработени во АРМ, затоа имаше и завеси, а сеа е баш ко шо кажа на линија 13-ка најчесто. |
|||||
![]() |
|||||
sanos_a ![]() Senior Member ![]() Joined: 19-Aug-2009 Online Status: Offline Posts: 149 |
![]() ![]() |
||||
имаат 1 зглобен таков автобус санос с217 и 2 или 3 соло такви автобуси санос с213. ако не ми верувате за соло автобусите погледнете ги регистрациските таблички и ке видите дека има повеке од 1 таков
|
|||||
www.autobusi.net/forum |
|||||
![]() |
|||||
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
||||
![]() |
|||||
![]() |
|||||
Dexter26 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 2035 |
![]() ![]() |
||||
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Се на се, ги избројав околу 14, но не успеав да ги сликнам сите, најверојатно сум го промашил и 15-от автобус. Како што можете да забележите, ем квалитетот на сликите не е нешто баш најдобар, ем сите се направени од надвор. Е па така е, кога не ми дозволија да влезам и да ги сликнам автобусите од внатре. Инаку, автобусите се на паркиралиштето на ЈСП Скопје во Автокоманда и би требало да бидат пуштени во сообраќај наредната недела, со оглед на фактот дека сеуште ги имаат тие странските таблички, односно сеуште не се регистрирани. Edited by Dexter26 - 08-Feb-2011 at 16:55 |
|||||
![]() |
|||||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
||||
Ubavi se, mi se dopagjaat!Konecno skopje dobi/ kje dobie novi avtobusi
![]() Vidov vo predhodnite postovi deka imase i valkani, se nadevam deka barem malku kje se grizat za cistotijata! |
|||||
![]() |
|||||
![]() ![]() |
||||
Не само за надворешната чистота, туку уште повеќе ќе мораат да се грижат за внатрешната чистота, бидејќи ние скопјани си имаме наши карактеристики да одбиваме се убаво што ќе добиеме и да го декорираме на наш "скопски" начин. Ако ЈСП Скопје не се грижи за надворешната и внатрешната чистота, како и за удобниот превоз во овие нови автобуси, за најрано 1 месец, односно за најдоцна 6 месеци, воопшто нема да изгледаат како нови. |
|||||
![]() |
|||||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
||||
Jas mislam deka treba da ima kameri sto se kruzni i da se stavat vo sredinata na avtobusot(kako vo svajcarija)!Jadenjeto, pienjeto, pusenje sekako deka treba da se zabrani i da ima KAZNI inace vo mnogu kraten periot kje se valkat!Jas licno ne veruvam deka Avtobusite kje ostanat nevalkani i sto znam jas posto toa e tipicno da se odi protiv pravilata!
SAMO XHEBOT (KAZNI)NE PRAVI LUGJE, ne sakam da kazam deka lugjeto od drugite Zemji kulturni od gore se padnati, i tie bea kako nas no pred 40 godini ![]() |
|||||
![]() |
|||||
Buliwyf ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Mar-2010 Online Status: Offline Posts: 473 |
![]() ![]() |
||||
Dexter26, не би го нарекол "скопски" начин, сепак посоодветно би било "македонски" начин. Но да се надеваме дека свеста ќе преовлада кај народот, и луѓето ќе станат свесни дека уништуваат имот кој го платиле од свој џеб. Во секој случај мене лично ми е премногу жал како тоа овој наш синдром за уништување на сопственото еднаш не престане. И не би било лошо ако треба и кампањи за подигнување на самосвеста кај луѓето да организираат властите.
Нешто мора да се промени!!! Edited by Buliwyf - 08-Feb-2011 at 17:36 |
|||||
![]() |
|||||
![]() ![]() |
||||
Е па за жал, токму тоа и им е оправданието кога уништуваат имот кој го платиле од свој џеб. Секој од нив во своја одбрана ќе каже "Ова е делумно платено со мои пари", или "Ова делумно ми припаѓа и на мене", па така ќе ги оправдува своите вандалски и идиотски постапки. Е да се во прашање мои приватни автобуси, ќе ставам камери на влезовите од автобусите со сензори, така што при влегување веднаш ќе препознаат непосакувана личност и истата на клоци ќе ја истерам од мојот автобус. Ама тоа не е случајот со овие општонародни автобуси, секој си прави како сака, без вооопшто да обрне внимание дека неговите/нејзините постапки најчесто не носат ништо добро. |
|||||
![]() |
|||||
Buliwyf ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Mar-2010 Online Status: Offline Posts: 473 |
![]() ![]() |
||||
На крај краева сметам дека и доколку луѓето се "свесни" дека плаќаат од свој џеб, нема да бидат погоеми придобивките од тоа да го осеќаат како свое и да се сака како свое. Чувството на пријатност и љубов кој својот град мислам дека не би го надохнадил ни еден друг фактор.
|
|||||
![]() |
|||||
![]() ![]() |
||||
Е ај да го видиме и тоа чудо во ова Скопјево на почетокот на втората деценија на 21 век. Јас лично ќе бидам пресреќен доколку не само скопјани, туку цела Македонија ја опфати бран кој зад себеси ќе остави луѓе кои ќе ги почитуваат културните и моралните вредности, а од тој момент па понатаму никогаш повторно нема да ни се случува ваков идиотизам каков што ни се случува не само по Скопјево, туку и низ цела Македонија. Edited by Dexter26 - 08-Feb-2011 at 18:03 |
|||||
![]() |
|||||
![]() ![]() |
||||
да сите се бели |
|||||
www.autobusi.net/forum |
|||||
![]() |
|||||
![]() ![]() |
||||
Затоа и не сум ја приметил разликата. ![]() |
|||||
![]() |
|||||
Danielbtmk ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 26-Jan-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 693 |
![]() ![]() |
||||
![]() |
|||||
![]() |
|||||
![]() ![]() |
||||
jas gi imav nekade zapisano so garazni broevi ama ne mozam da go najdam toa |
|||||
www.autobusi.net/forum |
|||||
![]() |
|||||
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
||||
Во Романија во секој брз и експресен воз има по неколку камери кои ловат невоспитани патници. Ова треба да го направиме и со нашите автобуси на ЈСП. Во меѓувреме, каква нумерација ќе добијат новите автобуси, дали ќе почнуваат со 9_ _, на пример 901 или можеби со 10_ _ и дали ќе се користат електронски дисплеи за означување на линиите или повторно ќе сообраќаат со грозните табли?
|
|||||
![]() |
|||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||||
![]() А дали ЈСП ќе ги активира од деј уан, или некој таму ќе се исплаши од „новата“ технологија, ќе видиме. |
|||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1314151617 44> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |