build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Инфраструктура > Градска инфраструктура
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Градска инфраструктура (општо)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 1415161718 30>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
BOJAN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote BOJAN Quote  Post ReplyReply #301 Posted: 23-Dec-2011 at 10:30
Мислам дека треба да се востанови праксата како што солта се истура на улиците, исто така машински и да се собира од нив.
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #302 Posted: 23-Dec-2011 at 12:03

Previous

Нашиве градски власти немаат машини да ги чистат константно скопските улици, а камоли и да собираат сол од улиците. Тоа е ипак превише за наши услови...

Back to Top
WNBARCH View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote WNBARCH Quote  Post ReplyReply #303 Posted: 23-Dec-2011 at 13:58
novite trotoari ne se iscisteni od pesokot ,pogotovo onoj na gologanov.i posle ke disheme prashina.valjda e mnogu komplicirano da se isvcistat so metla kako shto e komplicirano da se redat paver elementite vo prava linija i na isto nivo.katastrofa e shto se tolerira vakov neporfesionalizam, najveke zosto veke e plateno i ne koshta nishto i se potpishani dogovori.spishtani seceni improvizirani rabnici, betonirani kjoshevi na ostrva vajani so raka, koj mu tekne si napravil veke rampa prek kuka na gologanov...so vakvo toleriranje i nefinishiranje i neodrzuvanje sekoja godina da gi pravime ulicite.naj krivi-graganite-nemanje kolektivna svest, pa instituciite shto ne kaznuvaat i selektivno tolerirrat.i argumentite kako :abe ajde,e da be, e kako da ne,ic ne mi e gajle,e da be onoj moze jas ne,sds mvro bla bla oni kradat ic ne mi e gajle...offf strav me faka
Back to Top
Makedonij View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Makedonij Quote  Post ReplyReply #304 Posted: 07-Jan-2012 at 10:09
Probištip 2011 realizirani proekti...

ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #305 Posted: 22-Feb-2012 at 12:28

Почна изградба на нова улица во Центар

Македонија | 22. февруари 2012 - 11:51
Општина Центар започнува градежните работи за изведба на нова улична мрежа на крак на улицата „Максим Горки“.

ShareNew

Кракот ќе се протега од завршетокот на постојната улица Максим Горки, се до новата катна гаража кај МЕПСО. Изградбата на овој крак опфаќа комплетно нова фекална и атмосферска канализација, асфалтирање во должина од 254 метри, ширина од 7 метри и поплочување на пешачки патеки со павер елементи со ширина од 2 метри.

Градежните работи поврзани со асфалтирање на улицата ќе ги изведува градежната фирма “Гранит“, фекалната и атмосферската канализација е во изведба на “Беграмо“, а поплочување на пешачките патеки ќе го врши “Анизор“. По должина на целиот крак ќе биде изведено комплетно осветлување, а неговата изведба ќе ја врши “Елтра“.

„Задоволен сум што Општина Центар ќе добие уште една модерна улица во главното јадро. Станува збор за исклучително важна улица на која дневно поминуваат илјадници граѓани и туристи. На самата улица ќе направиме крак кој ќе им овозможи непречено движење на граѓаните. Исто така со оваа нова улична мрежа, покрај подобрување на функционалноста на улицата, ќе се направи и хортикултурно уредување на истата“ - изјави Владимир Тодоровиќ Градоначалник на Општина Центар.

Вкупната инвестиција ќе изнесува околу петнаесет милиони денари, средства одвоени од буџетот на Општина Центар.

http://www.press24.mk/story/makedonija/pochna-izgradba-na-nova-ulica-vo-centar

Back to Top
Djole88 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Djole88 Quote  Post ReplyReply #306 Posted: 22-Mar-2012 at 16:35
Дали имате идеа, што би можел да биде ископот(налик како за подземен тунел, кај паркот на новинари спроти НИП нова Македонија?

Еве на мапа се обидов отприлика да прикажам каде е, ама можно е и малку по накај југ да е. Доста длабок ископ кој од нормалното ниво постојано се спушта на ниво како да ќе се прави некој подземен тунел(можеби за поврзување на Народен Фронт и Железничка???)

П.С: Не се водете според мојов приказ, ептен е лаички, само колку да се има претстава на кој парк мислам

Edited by Djole88 - 22-Mar-2012 at 17:05
Back to Top
гитардемон View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #307 Posted: 22-Mar-2012 at 17:00
Помала слика? Често поминувам оттука кога сум во Скопје, ако не се лажам менуваа цевки, дали ја пуштаа струјата подземно, или беше за канализација, или ме лажи тотално умот и имаше врска со гас, навистина не сум сигурен. Но подолго време се копаше, и сигурен сум дека имаше врска со подземна инсталација, како и да е.
Back to Top
Djole88 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Djole88 Quote  Post ReplyReply #308 Posted: 22-Mar-2012 at 17:07
Ете сменета е сликата. 99% сум сигурен дека не е за гас, зошто е доста голем ископ, по моја слободна процена скоро колку 2 ленти широк, со спуштање од парк кон булевар Водњанска/Климент Охридски како да ќе се оди под него. Нека пројде некој да слика, ќе ни стане појасно
Back to Top
G.I. Joe View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote G.I. Joe Quote  Post ReplyReply #309 Posted: 22-Mar-2012 at 19:32
ima vo planot nesto bas na toa mesto obelezeano -komunalna suprastruktura (merno relulaciona stanica )
Back to Top
G.I. Joe View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote G.I. Joe Quote  Post ReplyReply #310 Posted: 22-Mar-2012 at 19:36
Kolku sto znam ovaj plan e vo procedura na donesuvanje , a vekje se izveduvaat raboti zacrtani vo nego ... hmmmm
Back to Top
G.I. Joe View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote G.I. Joe Quote  Post ReplyReply #311 Posted: 22-Mar-2012 at 20:23
koga sme vekje kaj toj del od gradot , mozi da se napravi i direktno spustanje od kruzniot tek kon dvete strani od bulevarоt , kako so skicirav na slikata

Edited by G.I. Joe - 22-Mar-2012 at 21:10
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #312 Posted: 28-Mar-2012 at 23:09

Не дека се ложам на Загреб, не дека го сметам за најубав град во овој дел од Европа, напротив, туку со оваа слика сакам само да покажам како треба средено да изгледа влез во главен град. Чисти улици, освежена сигнализација, кај нас се чека лето за да се офарбаат улиците, одлично распространето зеленило, па дури и околината е чиста.

И Загреб има многу проблеми, во друга нишка имам и за тоа споделено мислење, но кога станува збор за ваквите финеси, Загреб е убедлив шампион во конкуренција со Софија и Белград, како најголеми балкански метрополи (Атина ја неам посетено и затоа не ја споменав).

Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #313 Posted: 31-Mar-2012 at 20:11

Нешто од Велес. Мене ми изгледа на пробивање нова улица.

23ka.wordpress.com
Back to Top
Supervisor View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Supervisor Quote  Post ReplyReply #314 Posted: 03-Apr-2012 at 17:54
Originally posted by N23

Не дека се ложам на Загреб, не дека го сметам за најубав град во овој дел од Европа, напротив, туку со оваа слика сакам само да покажам како треба средено да изгледа влез во главен град. Чисти улици, освежена сигнализација, кај нас се чека лето за да се офарбаат улиците, одлично распространето зеленило, па дури и околината е чиста.

И Загреб има многу проблеми, во друга нишка имам и за тоа споделено мислење, но кога станува збор за ваквите финеси, Загреб е убедлив шампион во конкуренција со Софија и Белград, како најголеми балкански метрополи (Атина ја неам посетено и затоа не ја споменав).

Што се однесува до урбан автопат и совршена изведба Љубљана е број еден ова е далеку од Урбан автопат да 200 метри доле имаш семафори.
Особено делот од Задоброва до Подутик во Љубљана е пример за совршен урбан автопат во регионов.

http://maps.google.com/
NewYork-London-Paris-Moscow-Tokyo-Skopje
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #315 Posted: 04-Apr-2012 at 00:02

Originally posted by Supervisor

Што се однесува до урбан автопат и совршена изведба Љубљана е број еден ова е далеку од Урбан автопат да 200 метри доле имаш семафори.
Особено делот од Задоброва до Подутик во Љубљана е пример за совршен урбан автопат во регионов.

http://maps.google.com/

Јас во ниту еден момент не ја спомнав Љубљана. Прво не може во ниту еден случај влез во град со 350 000 жители да се спореди со влез во градови со 600, 800 и 1 или 2 милиони жители. Не станува овде збор за урбан автопат, туку за тоа како средено треба да изгледа влез во еден главен град, а не при влез во Скопје од кај Куманово да гледаш дива населба, разрушен надвожњак и смрдливи подземни премини. 

23ka.wordpress.com
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #316 Posted: 17-Jun-2012 at 23:27
МИЛИОН ДЕНАРИ ЗА ПОУДОБЕН ЖИВОТ НА ЖИТЕЛИТЕ

Ѓорчепетровските улици добиваат асфалт

Доколку граѓаните се согласат да отстапат дел од дворовите за проширување на тесните улички, Општината ќе им изгради модерни огради околу куќите, појаснува градоначалникот Митровски
http://www.vecer.com.mk/WBStorage/Articles/BBA27D21435AE5488BAB3371BD84828B.jpg
Општина Ѓорче Петров е вистинско градилиште. Со полна пареа се работи на комплетна санација на десетина сервисни улици и нивни краци, а до крајот на градежната сезона ќе бидат опфатени уште триесет сообраќајници во урбаниот и руралниот дел кои истовремено ќе добијат нова атмосферска и фекална канализација. За оваа намена Општината ќе обезбеди еден милион денари.

Градоначалникот Сокол Митровски вели дека акцијата се прави во согласност со акциониот план што го изработи општината врз основа на барањата на граѓаните. Тој апелира сите жители кои се уште не се приклучиле на канализациската мрежа во Волково, Волково - Пржина, Стопански Двор и Кисела Јабука да ги подмират обврските кои ги изгласаа на референдумот од 2007 година, да го сторат тоа во најкус можен рок, бидејќи откако ќе се асфалтираат улиците, нема да се дозволи повторно прекопување.
- Би сакал да упатам повик до сите жители на руралниот дел од општината да покажат разбирање и да се приклучат на главниот цевковод, за потоа да не се појават проблеми, порача Митровски. Тој вели дека при акцијата за реконструкција на улиците во поголемиот дел од населбите во Ѓорче Петров се јавува проблем и со тесните улички на кои не само што не можат да се разминат две возила, туку се и небезбедни за пешаците.
- Бидејќи станува збор за приватно земјиште, ние не смееме да ги прошириме, но се понудивме, граѓаните се согласат да отстапат дел од дворовите за проширување на тесните улички, Општината ќе им изгради модерни огради околу куќите, појаснува градоначалникот Митровски.
- Фала му на бога, ама и на општината. Ги искршивме возилата по дупкиве, а од прашина во лето и од кал до колена не се живееше, вели еден повозрасен жител на Кисела Јабука.

Општинарите апелираат до жителите да се придржуваат кон привремената сообраќајна сигнализација и да бидат трпеливи додека траат градежните работи.

фото: Ѕ. ПЛАВЕВСКИ0.jpg">

http://vecer.com.mk/default.asp?ItemID=26BC9FC935870F42AA9952711A93559F
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #317 Posted: 27-Jul-2012 at 10:30
Продолжеток на дискусијата зачната овде: http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=58&PID=133948#133948

@Clover ќе нафрлам само некој Булевари кои во моментов ми се во глава.

-Булевар Србија
-Булевар Теодосиј Гологанов
-Булевар Климент Охридки
-Булевар Илинден

Промена на Афалтот на Булевар Јане Сандански

Реконструкција на Булеварот Александар Македонски (вде мислам дека се работеше на тротоарите и жардинериското уредување.

Во моментов течат работите на Булевар Првомајска, а се спрема теренот и за Јужен Булевар.

Колку што знам имаше и најава за Булевар Трета Македонска Бригада.

Се направија и неколку квалитетни кружни текови, се реконструираа и тротоарите во централното градско подрачје.

Се изградија и реконструираа многу помали улички во централното градско подрачје. И некој помали но битни улици како што е онаа што го спојува Волково со Обиколницата.

Во тек е изградба на неколку катни гражи ,а се гради и паркинг под плоштадот Ѓорѓија Кастриот.

Тука би ја ставил и жичарницата.

Значи и покрај медиумската помпа сепак неможе да се оспори дека со голо око се гледа дека во градот се работи и тоа многу на инфраструктурата.

Е сега се согласувам дека некој клучни проекти како што се трамвајот и подземната сообаќајница под плоштадот сеуште се во одоговлекуваат но според мене тоа е и донекаде разбирливо со оглед на финансиската структура на овие проекти.

Но сепак сите овие проекти се направени во последните 4 години.

Би било добро да резимираме кои инфраструктурни проекти се реализираа во Скопје во периодот 1998 до 2008. Особено е интересен периодот 2004 до 2008.

Edited by Cloverstack - 27-Jul-2012 at 14:33
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #318 Posted: 27-Jul-2012 at 13:58
Култузин точна ти е констатацијава, ама ова е сепак само еден вид замачкување очи (освен проширувањата на Илинденска и Гологанов; очајната изведба на Србија не ја ставам во овој кош). Се останато е нормално и би рекол рутинско реновирање на асфлатот, кое и порано се дешаваше само што немаше телевизии тоа така да го пренесат (само за Центар имам пофалби кој што скоро и да ги реновираше сите улици; класичен пример кај мене пред зграда или у цел Аеродром, не е реновирана една улица, задњи пут се реасфалтираа пред 10-12 години). И плус да не говориме за квалитетот на изведба тогаш и сега, зашто и денес има примери кога од пред 10-тина години асфалтирнаи улици се поиздржливи од некои кои лани ги асфалтираа и веќе попукаа.
Одлично е да се уредува вака масовно, нема збор, ама не и да се прави помпа од тоа. За улица која долго време има солиден квалитет е онаа од Портата до Мекдоналдс (и го заборавив името). Ако не се лажам се реновираше 1997 кога се отвори Мекдоналдс (едини поправки на таа улица беа деловите пред автобуските постојки кои никоја власт не сака да ги реши со подземни бетонски плочи зашто така поретко ќе има можност да ги реасфалтира).
Од крупните инфраструктурни проекти кои барем мене ми текнуваат се:
- мостот помеѓу Аеродром и Саем на улица Беласица (денес може само да сањаме да видиме така голем зафат)
- доградба на уште еден мост, мостот близнак
- улицата од домот Гоце Делчев до Влае (не сум сигурен само за годината и кој го изгради мостот)
- и од мандатот на Трифун, булевар Словенија и клучката кај Континентал

Сите овие проекти се 100 пати пофункционални од правењето на рати на Илинденска кога се имаше пари у еден замах до крај на Карпош да ја направат, ама не, само за да има сто репортажи за Илинденска, ако треба и на 10 рати ќе ја прават. Исто и со Климент и Гологанов, имаше пари за све у еден здив да се направи. Затоа ова личи на помпа, зашто се мора по неколку пати исти улици да се отвораат.
23ka.wordpress.com
Back to Top
theone View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote theone Quote  Post ReplyReply #319 Posted: 27-Jul-2012 at 14:34
i

Edited by theone - 24-Aug-2012 at 00:08
Back to Top
4skopje View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote 4skopje Quote  Post ReplyReply #320 Posted: 27-Jul-2012 at 14:39
Originally posted by N23

Култузин точна ти е констатацијава, ама ова е сепак само еден вид замачкување очи (освен проширувањата на Илинденска и Гологанов; очајната изведба на Србија не ја ставам во овој кош). Се останато е нормално и би рекол рутинско реновирање на асфлатот, кое и порано се дешаваше само што немаше телевизии тоа така да го пренесат (само за Центар имам пофалби кој што скоро и да ги реновираше сите улици; класичен пример кај мене пред зграда или у цел Аеродром, не е реновирана една улица, задњи пут се реасфалтираа пред 10-12 години). И плус да не говориме за квалитетот на изведба тогаш и сега, зашто и денес има примери кога од пред 10-тина години асфалтирнаи улици се поиздржливи од некои кои лани ги асфалтираа и веќе попукаа.
Одлично е да се уредува вака масовно, нема збор, ама не и да се прави помпа од тоа. За улица која долго време има солиден квалитет е онаа од Портата до Мекдоналдс (и го заборавив името). Ако не се лажам се реновираше 1997 кога се отвори Мекдоналдс (едини поправки на таа улица беа деловите пред автобуските постојки кои никоја власт не сака да ги реши со подземни бетонски плочи зашто така поретко ќе има можност да ги реасфалтира).
Од крупните инфраструктурни проекти кои барем мене ми текнуваат се:
- мостот помеѓу Аеродром и Саем на улица Беласица (денес може само да сањаме да видиме така голем зафат)
- доградба на уште еден мост, мостот близнак
- улицата од домот Гоце Делчев до Влае (не сум сигурен само за годината и кој го изгради мостот)
- и од мандатот на Трифун, булевар Словенија и клучката кај Континентал

Сите овие проекти се 100 пати пофункционални од правењето на рати на Илинденска кога се имаше пари у еден замах до крај на Карпош да ја направат, ама не, само за да има сто репортажи за Илинденска, ако треба и на 10 рати ќе ја прават. Исто и со Климент и Гологанов, имаше пари за све у еден здив да се направи. Затоа ова личи на помпа, зашто се мора по неколку пати исти улици да се отвораат.

Не би се сложил со констатацијава, Трифун беше утка невидена . Муабетот со него беше сакам да кажам, незнам да речам. Не можеше салата да ја догради. Ќе правел помали и пофункционални(таков му беше муабетот)А и оваа е мала! .Мостот меѓу ул.Беласица-Аеродром го искриви,не можеше да се договори со еден сопственик на куќата. Фрли нерамен асфалт по Партизански одреди,кај Поликлиника Букурешт ,пред семафори,кај Зајчев Рид(Поточно кај Касарната) .Ама ако ти мислиш дека порано било повеќе и подобро,мисли си го тоа.Јас како корисник на улиците ,можам да констатирам дека во моментот и во последниот период има најмногу измени и промени.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 1415161718 30>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.594 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.