![]() |
![]() |
![]() |
Булевар Борис Трајковски (Првомајска) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1516171819 26> |
Author | ||||
tonikostov ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Oct-2009 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 127 |
![]() ![]() |
|||
тоа со семафорот за вртење десно е одлично решение. Сепак, коцката треба да ја означат убаво. Или да ја постават конструкцијата за семафорот - можеби така ќе е позабележлива...
Семафорот кај Петар Дељан е повеќе од потребен. Таму живеев и знам дека некоогаш е речиси невозможно да се приклучиш на Првомајска (особено во шпицот). Сега со по две ленти во двете насоки - ќе беше целосно невозможно. Добро е што на Петар Дељан ископаа уште една лента за вртење во десно. За времените објекти... Серадувам што ги тргнаа. Грди беа, пренатрупани со производи, фрижидери, масички и столици кои беа постљвени на тротоарите. Возилата често запираа таму и го блокираа сообраќајот. Ако ја прошират и таа улица - секоја чест. Таа плаче за реконструкција... или за светски куп во велеслалом ![]() Погледнете што се случува со времените објекти на Теодосиј Гологанов кај млечен. Секој ден сообраќајната лента е блокирана од паркирани возила,додека возачите пазарат весници и цигари. Јас би ги тргнал и овие трафики... |
||||
![]() |
||||
vlatko.mk ![]() Senior Member ![]() Joined: 17-Sep-2010 Online Status: Offline Posts: 259 |
![]() ![]() |
|||
Изгледа дека викендов еден дел од Првомајска ќе го добие и финалниот слој асфалт
Викендов дел од булеварот Првомајска (Борис Трајковски) ќе биде затворен за сообраќај Градот Скопје известува дека викендов булеварот Борис Трајковски (поранешната улица Првомајска) од крстосницата со улицата Сава Ковачевиќ до крстосницата со улицата Народни херои, целосно ќе се затвори за сообраќај поради изведување градежни работи. Возилата што се движат од центарот на градот кон населбата Драчево ќе бидат пренасочени по улицата Иван Козаров, па преку улицата Народни херои повторно ќе се приклучуваат на булеварот Борис Трајковски. Возилата што се движат од населбата Драчево кон центарот, ќе бидат пренасочени по улицата Народни херои, па преку улицата Сава Ковачевиќ повторно ќе се приклучуваат на булеварот Борис Трајковски. ![]() |
||||
![]() |
||||
Z|evzek ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 10-Jun-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 423 |
![]() ![]() |
|||
Вчера беше поставен нов асфалт
![]() Edited by Z|evzek - 23-Sep-2012 at 02:22 |
||||
![]() |
||||
vlatko.mk ![]() Senior Member ![]() Joined: 17-Sep-2010 Online Status: Offline Posts: 259 |
![]() ![]() |
|||
Викендов повторно е затворена Првомајска. Вчеравечер некаде по полноќ во инспекција на состојбата беше и градоначалникот Коце Трајановски. Работите на првата делница се ближат кон крајот.
|
||||
![]() |
||||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
|||
има репортажа на Сител,можат да се видат снимки од работите на терен
|
||||
![]() |
||||
alexsend ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-May-2011 Location: Скопје, Центар Online Status: Offline Posts: 2086 |
![]() ![]() |
|||
Поминав тука пред некој саат, асфалтот мислам дека е комплетен, оној финалниот слој.
|
||||
Јас Скопје никогаш не сум го замислувал вака.
|
||||
![]() |
||||
![]() ![]() |
|||
Финалниот слој се поставува на оваа сообраќајница која е затворена комплетно овој викенд - еве како се асфалтираше и навечер.
![]() ![]() Мислам дека веројатно се брза со првава делница со цел истата да се отвори за празникот 11 Октомври - да не знае некој нешто за таква најава?? |
||||
![]() |
||||
alexsend ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-May-2011 Location: Скопје, Центар Online Status: Offline Posts: 2086 |
![]() ![]() |
|||
Делот од Стара Рампа до Народни Херои е речиси готов. Финален асфалтен слој, обележани ленти, осветлување, тротоари, единствено некои 50-70 метри кај Рампа треба да се доасфалтираат и + некои ситници. Генерално над 90% е готово.
Инаку рабниците се премногу ниски, со автомобил може да ги поткачиш без било каков проблем и тоа со поголема брзина, се надевам дека долж целиот булевар ќе се постават столбчиња. Што се однесува до вториот дел од бул.Србија накај Драчево мислам дека за едно 2 недели десните две ленти ќе бидат финални, па ќе може сообраќајот да се префрли на нив додека се работи на другата страна. |
||||
|
||||
![]() |
||||
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
|||
Би можеле ли да прогнозираме кога ќе биде пуштен во употреба „Првомајска“? Поминувајќи често на сегментот од Стара рампа накај Кисела Вода мислам дека може да заклучиме дека финалните активности (тампонирање, поставување асфалт, изведување на тротоари) се изведуваат споро, што е нелогично после завршувањето на клучниот дел од проектот.
|
||||
![]() |
||||
![]() ![]() |
|||
Делот од Рампа до ул.Народни Херои верувам дека ќе биде комплетен и пуштена во понеделник, а градежната оператива ќе се пресели комплетно од бул.Србија кон Драчево.
|
||||
|
||||
![]() |
||||
mr bombastic ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 10-Jun-2011 Online Status: Offline Posts: 420 |
![]() ![]() |
|||
До кога беше рокот за целосно комплетирање на двете делници?
|
||||
![]() |
||||
tonikostov ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Oct-2009 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 127 |
![]() ![]() |
|||
Од она што до сега сум го видел на Првомајска, асфалтирањето изгледа добро. Ми паднаа во очи шахтите - никако да се научат да ги нивелираат како што треба. Неколку сантиметри под асфалтот се. За разлика од шахтите на Илинденска, овде мислам дека барем при возење не доаѓаат директно под тркалото, туку меѓу тркалата, па генерално нема да се приметуваат при возење. Но, сепак...
Ширината на коловозот на кривината кај бараките на Општината мислам дека е малку помала од останатиот дел што води кон Тинексот. Двете сообраќајни ленти Од Чешма до семафорите кај бараките на Општината беа одвоени со полна линија (не ми беше јасно зошто), но пред неколку дена полната линија ја преправија во испрекината (како што беше очекувано). Сеуште се приметуваат траги од бришење на линијата. Ми се допадна решението за сливниците за атмосферски води. Направено е вдлабнување на тротоарот и сливникот е поставен таму, наместо на коловозот. Ми делува како многу поелегантно решение отколку да е поставен на работ од коловозот. |
||||
![]() |
||||
![]() ![]() |
|||
Ова не е направено како што е прикажано на скицата. Иако и јас се чудев како планираат ова да го изведат, сепак на терен е сосема друго решение. |
||||
![]() |
||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|||
(почнаа на 11 март, а рокот официјално е 9 месеци) Ми изгледа дека ова ќе биде еден од ретките вакви проекти кој барем малку нема да го пробие рокот ![]()
![]() |
||||
![]() |
||||
![]() ![]() |
|||
до 11 ноември може само првата делница да ја завршат. Втората од бул.Србија до ОХИС ми личи како да е сеуште во рана фаза. Втората делница е само прекопана, можеби на дел се поставени цевки, инсталација и слично. Мене ми изгледа дека ќе има пробивање на роковите, најверојатно до или дури и по Нова година. Ако се земе во предвид дека доброто време кај и да е ќе заврши, за очекување е дека ќе се пробие рокот.
Ако најдам време денес, ќе направам некоја фотографија. Во основа, го нема тоа чудното островце, има семафоризирана раскрсница при што Сава Ковачевиќ (Христо Татарчев) со блага кривина се спојува со Првомајска (Борис Трајковски ![]() Edited by Cloverstack - 23-Oct-2012 at 23:30 |
||||
![]() |
||||
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
|||
Ми се допаѓа тоа што проектот ќе се заврши во временската рамка во која е предвиден. Оффтопик, подолго време ми лежи на душа една тема што треба да ја истражат новинарите, а таа е колку пари има изгубено градскиот буџет од ненаплата на побарувањата по основ на пробивање на рокот за завршување на проектите. На пример, мостот на Сарај доцни повеќе од еден месец од најавениот рок на завршување, па баш би ме интересирало дали договорите имаат клаузули во кои е точно наведено колку финансиски средства треба да одвои изведувачот на дневно ниво доколку не ги заврши работите на градилиштето. |
||||
![]() |
||||
Denko ![]() Senior Member ![]() Joined: 14-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 2271 |
![]() ![]() |
|||
http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=67593CF9EE226D419B3E0DD711FA8C29
Ajde skopjani, potvrdete ili demantirajte ja vesta, na makedonskite novinari nekako ne im veruvam ![]() |
||||
![]() |
||||
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
|||
![]() |
||||
![]() |
||||
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
|||
Вечерва и претходните денови иста е сликата со скоро сите булевари кои беа асфалтирани лани и оваа година. Поради тоа што некои булевари се брзаа да ги доасфалтираат поради сечење глупости, се случуваат вакви аномалии. На проширениот дел на Гологанов добар дел од тротоарите веќе се распаднаа поради фалшното поставување на бекатон коцките.
|
||||
23ka.wordpress.com
|
||||
![]() |
||||
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
|||
А на сликата не и веруваш? |
||||
23ka.wordpress.com
|
||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1516171819 26> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |