![]() |
![]() |
![]() |
Урбанистички планови и парцели (општо) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1516171819 66> |
Author | ||||||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
|||||
abe ne me razbra
jas ti velam dali se gradi nova ili se rekonstruira toa isto e, rekunstrukcija ili nova toa ne e vazno, vazno e deka ke se gradi
|
||||||
![]() |
||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|||||
Не е воопшто исто my macedonia, возобновување на овој храм е на пример сосема друга приказна по редица основи од црквата на плоштад која исто така се обидуваат да ја протнат како возобновување.
Јас имам замерки на целиот тој религиозен комплекс генерално, за кој мислам дека не му е местото таму, особено на богословијата и интернатот за оние кои таму ќе учат. Edited by Cloverstack - 20-Aug-2009 at 17:26 |
||||||
![]() |
||||||
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
|||||
lsl ako gledame taka znaci nie vo zaednicka drzava ziveeme iako vo makedonija ima poveke od 35 % muslimani ,znaci li deka treba da se rekonstruiraat i dzamiite sto bea sruseni za vreme na zemjotresot?
eve da te potsetam kade se naogaa mestoto na filharmonija, pred sudot, do rekata vardar malku podole kaj mtv, i uste 2 drugi ,i uste nekolku da ne gi nabrojam kade se naogaa... iako imam fakti. I jas isto kako tebe bi sakal da gi vidam tie dzamii. Ama toa e golema nepravda ako se resi na rekonstruiranje samo na crkvite,posto i jas plakam danok kako tebe isto. A so nepravda i ti samiot znaes koj kade ke stigne, toa ke dojde do drugi politicki igri , veke malku e narusena etnickata doverba sega samo uste ni fali i verskata. |
||||||
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
||||||
![]() |
||||||
46&2 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 04-Jan-2008 Location: Куманово Online Status: Offline Posts: 347 |
![]() ![]() |
|||||
Митатос ја потполно те сфаќам што сакаш да кажеш. Според мене било која црква или џамија ако има некоја историска важност за државава или за градот може да се обнови ама не по секоја цена. Оваа црква што ја спомнуваат сега не би ја коменирал дур не ја видам на слика исто и да видам од кој период датира, да не има некој посебен архитектонски стил итн...
Ова што се готви за плоштадот е тотално без врска. Не би сакал да видам таму ниту црква ниту џамија, а уште повеќе ме иритира што сето тоа е намонтиран политички процес. Мислам дека градот има доволно верски објекти и доста беше непотребно земање на пари од луѓето преку донации од страна на црквата. Да се потсетиме само на каков начин беше изградена Пресвета Богородица - од донации на локален моќник и да не спомнувам дека уште стои недовршена од внатре.
Исто и Кловер спомна нешто за таа црковна школа и морам да кажам дека и јас го делам мислењето со него. Едноставно прескапо е да се расфрламе со земјиште во центар на полумилионски град кој се стреми да биде метропола за некаков си интернат. Мислам дека таков интернат веќе постои на некое поповлечено место што и повеќе одговара за интернат а исто и за ваков тип на школа. Знак прашање е и што планираат да прават МПЦ со веќе постоечките објекти кога би се изградил цел овој комплекс. Би ги издавале ???
Е сега за седиштето мислам дека треба да се изгради нов објект и да се премести тука. Моменталното седиште на ништо не личи а сигурно не на православна црква. Од друга страна се поставува прашањето зошто со најновите измени на ДУП от во тој реон се бараше надградба на тој објект за еден кат. Мислам дека и тука се играат некои матни игри а црквата пред се не треба да заборава дека функционира со народни пари и дека тие пари се доброволно давани, што значи дека малку фали за да ја изуби довербата кај народот. Ако сето тоа се планира да се гради со државни пари тогаш то е преседан.
За крај ќе кажам само дека на градов веќе не му е потребна било каква антиквизација, ниту му се потребни било какви нови верски објекти. Треба да размислиме да изградиме нешто ново, оригинално во склоп на моменталните трендови. Еве како аргумент за тоа ќе кажам дека Скопје како модерен град веќе 20 тина години го нема променето својот скајлајн. За тој период се нема изградено никаков грандиозен објект, модерен, повисок од 15 ката а уште помалку со архитектонска вредност. Edited by 46&2 - 20-Aug-2009 at 18:31 |
||||||
![]() |
||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|||||
За Свети Мина има нишка, иако материјалите се оскудни: http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=191 |
||||||
![]() |
||||||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|||||
чекајте, дали се работи за онаа црквата со две камбанарии? сега во моментов не можам слика да најдам
сум против изградба или реконструкција на било какви верски објекти во Мал ринг, доколку немаат архитектонска и историска вредност, но сега за сега не може да коментираме многу додека не ги видиме проектите |
||||||
![]() |
||||||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
|||||
ne e rabotata da se rekonstruiraat site verskite objekti sto bea pred zemjotresot
ne trebat deka vo toj prostor ima veke crkva
vo slikite se gleda deka imalo crkva vo taa lokacija, ama ubavo se gleda i dzamijata.Sto da mu prajme na dzamijata aj da ja rekonstruirame i taa i togas se e na svoje mesto, nikomu nisto
ne se setam koga dal zemjata pari da se renovira nekoja dzamija da ne zboruvame za gradenjeto(sramota turcija gi renovira dzamite )
|
||||||
![]() |
||||||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|||||
само работата е ај ако има црква, да има и џамија, па после теќе, па синагога, хаос како со плоштадот и тоа многу ме нервира ![]() тоа е една од причините зошто не сакам било какви верски објекти Edited by zabegan - 20-Aug-2009 at 18:55 |
||||||
![]() |
||||||
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
|||||
zabegan @ gresis deka vladata dala nekakvi pari za rekonstrukcija na dzamija, nitu pak pari za izgradba na dzamija , poveketo rekonstrukci gi pravele samite turci so donacii i ministerstvoto za kultura od turcija, drugite se od IVZ a , poveketo od davanje na razni anonimi investitori i gragani.
ne sakam diskusijava da ja pretvorime vo konflikt, daleku od toa, nie samo si razmenuvame znaenja i mislenja, mene poentata mi bese deka nie sme isti gragani na republika makedonija, kako moze ja da plakam danok a so moi pari da se gradi crkva a ne dzamija , tuka e celata poenta. Mislam malku e nepravedno ? neli |
||||||
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
||||||
![]() |
||||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|||||
Дечки у погрешен правец ја насочивте дикусијата. Јас сум на линија со Митатос и тоа е јасно од мои претходни видувања на оваа тема.
Но влеговте во целиов муабет со премиса дека владата ќе ја финансира и оваа црква што воопшто не е најавата. Се работи само за вцртување маркичка во ДУП. Дискусијата треба да биде насочена кон тоа колку е таа маркица оправдана, колку Св. Мина има вредност за да инсистираме на нејзина реконструкција, колку се вклопува во тој дел од градот итн. Не да пребројуваме цркви и џамии. Edited by pbanks - 21-Aug-2009 at 00:43 |
||||||
![]() |
||||||
![]() ![]() |
|||||
|
||||||
![]() |
||||||
![]() ![]() |
|||||
|
||||||
![]() |
||||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|||||
Да почнам вака со ред!
По кои критериуми на комплексов не му е место тука?! Црквата не е индустриски објект па да го ставиме надвор од град, во бунарџик! Местото му е меѓу луѓето! По што се различни студентите на теологија од оние на другите факултети?! По што МПЦ како институција е различна од другите за да нејзините HQ и бидат настрана?! Не сакам да повотрувам некои работи од инетрес да не ја дуплираме цела дискусија што ја имаме водено од другите нишки, но морам во кратки црти да се осврнам на некои работи. Голем број од џамиите во Македонија да не заборавиме дека се од време во кое исламот бил фаворизирана религија, а другите биле во нерамноправна положба. Таквото време произвело нагласена присутност на одредена религија и нејзините верски објекти на која што ние денес апсолутно не можеме да се повикуваме! Нормално не значи тоа дека треба целосно да ги отфрлиме џамиите, во никој случај, ни во лудило!!! Но да имаме во предвид дека мнозината се дел на едно нерамноправно време! Од друга страна да не заборавиме и на темелите од тие џамии, за што јас сметам дека вакви "мешовити" објекти треба да им се даде третман на музеи! И уште нешто околу легалниот аспект! Ако се водиме од законот за град Скопје, кој знаеме во какви околности е донесен, и по чив терк е донесен, денеска јасно ќе заклучиме дека саботажа на црква во сред центар само говори за контрадикторноста на оние по чив терк го скроивме законот! А во однос на финансирањето на Св. Мина и воопшто на верските објекти мојот став е јасно познат, но прифаќам и да тоа бидат донации. @46&2 од кај ти тоа дека црквите се помината работа?! До кога на црквите ќе им даваме третман на наследство, а не на нешто што се случува сега и овде?! Edited by lslcrew - 21-Aug-2009 at 03:13 |
||||||
![]() |
||||||
![]() ![]() |
|||||
Еве по кои. Каде во нормален свет има некаков макар сличен религиски комплекс во строг центар на нормален град? Во Рим, ама ваљда ќе се сложиш дека просторот околу Пресвета Богородица не е баш Ватикан, Скопје не е „свет град“, а и времето за изградба е изминато пред многу векови. Вакви работи во денешно време можеби се форсираат во Саудиска Арабија и сличните, ама нив нема да ги бројам како нормален свет. Или ај да видиме поконкретно за објектите, иако не знаеме што све сакаат да начукаат во комплексот, богословија и интернат не се спомнуваат прв пат. Би претпоставил дека за оние што ќе учат во таа богословија не е воопшто важно да бидат на чекор од кафичите на кеј и дуќаните во трговски, баш напротив, би било многу поприкладно да бидат некаде каде што ќе имаат мир и спокој... и физички и духовно. А за интернатот, не само што е нелогичен поради истата причина што ја кажав за богословијата, туку било каков интернат во строг центар на град е ненормална работа, тоа нема врска со религискиот аспект. |
||||||
![]() |
||||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|||||
Edited by lslcrew - 21-Aug-2009 at 14:30 |
||||||
![]() |
||||||
![]() ![]() |
|||||
|
||||||
![]() |
||||||
![]() ![]() |
|||||
Инаку најавава е малку чудна во контекст на донацијата на УЕФА за комплекс на ФФМ, кој се најави кај Александар Палас: http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=626 Бројот на игралиштата е идентичен - пет. За таму во некои најави се спомнуваше главниот терен да има капацитет за 5000 гледачи, но се спомна и бројка од 3000, како и во најавава за Ново Личиче. Конечно, на ФФМ ваљда не и требаат две управни згради, едната кај Александар Палас, а другата во Ново Лисиче. Плус се овие цитати кои ги издвоив од вестите за комплексот на ФФМ:
Сето ова укажува дека ова не е некој нов проект паднат од ведро небо, туку дека комплексот на ФФМ всушност е „префрлен“ на новава локација. Зошто ниту надлежните ниту новинарите не го спомнаа овој „детал“, навистина не ми е јасно. |
||||||
![]() |
||||||
![]() ![]() |
|||||
Мислам дека е далеку од тоа дека е префрлен! Повеќе ми изгледа како на некоја конкуренција на општините, па две општини отвори можност за таква инвестиција. Ако е така тогаш е донекаде добро зашто наведва на заинтересираност на општинските власти побрзо да ги решаваат комуналните прашања и легалностите во врска со земјиштата! Комуналиите, а и даноците после тоа се доста мотивирачки за нашиове сиромашни општини! Пошто ќе се гради само на една локација, тогаш ќе остане краткорочен проблем за другата локација односно ќе треба да се менуваат дуп-овите и да се бара друга намена на земјиштето кое останало неизградено!
Доколку се работи за конкуренција, може би вака стихијно се форсира новата локација во Аеродром поради некоја блискост на општинските власти со валдата, што и не верувам да е од големо значење. Барем овдека нема проблем со експропријација и мочуриште така да и може б е подобра локација. Немам некое изразито мислење каде да се изгради, и двете локации ми изгледаат прикладни. |
||||||
![]() |
||||||
![]() ![]() |
|||||
|
||||||
![]() |
||||||
medo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 24-Dec-2007 Online Status: Offline Posts: 217 |
![]() ![]() |
|||||
Имате ли информација дали постои урбанистички план за општина Маврово? Ако имате некоја слика, Ве молам постирајте.
|
||||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1516171819 66> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |