![]() |
![]() |
![]() |
Ски центар Кожуф |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1617181920 33> |
Author | ||
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
|
Е да, но и ти правиш грешка. Во случајот со Банско домензијата е сосема различна. Банско си е градче со околу 10 000 жители и патот го сврзува него со магистралата Софија-Благоевград - Солун. Така што и без ски центарот тука владата би направила пат за своите локални жители. Тоа пак не е случајот со Кожуф, што е едно големо ништо без ски центарот. На пример новиот и најголем ски-центар што се гради до Боровец, имено Супер Боровец е огромна приватна инвестиција. Затоа, инвеститорот се понуди од свои средства, преку концесија и ГлавБолгарСтрој да го изгради автопатот од Софија до Самоков, авто-магистрала Рила! |
||
![]() |
||
Sale SK ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 16-Aug-2009 Online Status: Offline Posts: 258 |
![]() ![]() |
|
@Urban F. Искрено,јас Кожуф за скијање не сум го посетил.Ама сум некако убеден дека не може да ги има можностите што ги пружа Шар планина.Не сум како што реков против градење патишта,дај Боже да се среди цела Македонија,ама давање 7 мил на приватен инвеститор за пат кој ќе му користи само нему,а остварил само 5-6% од тоа што го најавил како инвестиција,за мене е глупост.Во ред е државата и да вложи за пат,ама прво нека инвеститорот направи бар 20 хотели.Овој ја доби цела планина гратис,направил 1 жичара и 2-3 ски лифта и сега одма 7 милиона за пат!?Ја ти гарантирам дека со тие 7 мил ке оживееше Шапка.И пак,ако јас вложам за ски центар на Китка 10 мил,дали државата ќе ми даде 7 милиона за пат?Не.Некому ете дава...
ПС Без врска е да ги споредуваме Банско и Кожуф.Банско се развива метеорски,таму патиштата и не се баш направени специјално за СЦ.Таму државата и да даде пари,знае зошто ги дава.Овде се фрлаат пари во магла.Ниедна сериозна држава тоа не го прави.Ќе правиме пат за Вила Тодоров(некојси).ма ајде те молам.И оние од Akvapura сакаат да прават ски центар на Галичица.Ај и нив да им дадеме 7 милиона за патишта.На невидено. ППС А во Скопје по улиците дупки ко кратери.А проритет Кожуф.Хммм.Нешто је труло у држави... Фала што надополни Андреј.Ова за Боровец не знаев... Edited by Sale SK - 03-Sep-2009 at 00:42 |
||
![]() |
||
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
|
Добро, што е со случајот Боровец? Боровец не е град со 10.000 жители туку центар кој претходно бил планина. Што е со Шапка? Поентата не ми е да споредувам, туку само да избегнам вртење од типот јајцето и кокошката. Далеку од тоа дека Кожуф е Банско или Боровец, но во секој случај треба пат до тамо ако сака воопшто и да почне. И лесно еСупер Боровец покрај постоечкиот Боровец да се изгради. Во Македонија и ова секако е за поздравување според мене и верувајте е потенцијал. ?Никој не и пречи на П. Шапка, Пелистер па и Маврово да се развиваат паралелно. Но не заборавајте до тука државата обезбедила пристоен пат.
|
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
Сале не си во право кога веиш дека државата фрла пари за некаков си приватен пат или за приватни инвестиција. Државата е должна и повикана да гради пат онаму каде што има потреба. Сега тука се јавила потреба и држават е должа да ги канализира потребите на своите граѓани и да обезбеди пат онаму каде што граќаните и економијата има интерес. Ако кожуф досега бил празна ливада нормално дека немало пат зато не ни имала потреба. Ако е така како што велиш тогаш која е должноста на државата да прави маалска улица на дваесет куќи на слепа улица и слично. Каде има потреба тамо треба да има пат. Башка овој пат е дел од регионалната мрежа на патишта што е дополнително алиби за изградбата. Па макар и да не бил дел, пак државата е онаа која е должна да го изгради. А приватните средства во вакви прокети се само дополнителен крвоток да биде патот што побрзо готов и не е никаква должност на инвеститорите. И нема потреба од споредба со други сличну случаеви од регионот каде што имало у близина граќани, па да се бара сега некакво допоилнително алиби. едноставно каде иде народ тамо треба пат!
|
||
![]() |
||
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
|
|
||
![]() |
||
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
|
Islcrew, сепак да останеме реални... Потреби за нови патишта низ Македонија колку сакаш! Скоро никаде
нема нoрмални патишта, каква и категорија да се тие. Цела источна
Македонија нема еден асален пат, а камо ли автопат! Кожуф ли е
приоритет соред тебе, како во поглед на население, така и на
енономија!?! Зарем не треба да речеме Велес-Штип-Струмица да се
реконструира претходно? Или Маврови Анови-Маврово? Сепак треба да
рационализираме до краен степен со малкуте пари што ги имаме на
располагање и да се тргнува од приоритетите. Убаво е што има пат до
Кожуф, но ќе беше уште поубаво инвеститорот да беше сериозен така што
патот ќе имаше смисла и исплатливост!
|
||
![]() |
||
Sale SK ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 16-Aug-2009 Online Status: Offline Posts: 258 |
![]() ![]() |
|
Ти верувам на збор.Можеби и ќе свратам после нова година.Јас сум малку повеќе врзан за Шар планина,па ми е некако несватливо да еден бисер пропаѓа,бараме друг,ама дали ќе го најдеме не знаеме...Инаку,да не ме сватите погрешно,немам јас викендица на Шапка,па да ја фаворизирам,едноставно ја сакам таа планина.
ЛСЛ Убаво што спомна...Јас живеам во таква маалска улица,државата не ми изградила пат,нити донела струја,ниту вода.Се тоа граѓаните го направиле сами.На крај,државата дојде да си ги собере парите за сето тоа да се легализира и собра од секоја куќа xx.0000 EUR.Помножено 40 улици по 20 куќи...Не е малку.А на Кожув државата гради патишта од буџетот,за приватни проекти,значи мои и твои пари,а никого ништо не прашува.Не сакав да бидам толку оштар,ама ќе бидам... Се што се прави на Кожув е за мене обичен криминал и лоповлук.Ама не е ни прв,за жал не е ни последен криминал во земјава. Различни мислења имаме,ама тоа е тоа.Поздрав на сите тројца. |
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
@Sale Значи Сале ти сепак си имал нелегален објект, а чекаш државата да изгради инфарструктура на нелегален објект, за разлика од кожуф кој е легален и предходно платил комуналии?!
@Андреј Мислам дека сега дискутираме околу оправданоста да државата гради пат до одредена локација каде што има зголемен интерес за посетеност и е од приватен капитал. Тоа што нема патишта низ Македонија воопшто не го исклучува патото до Кожуф како неоправдан. |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Овде државата нема потреба да прави пат.Поготово не приватен пат кој ќе го користат само тие жто одат на скијање.Андреј ја спомна Источна Македонија,јас не одам толку "далеку".Нека ги закрпат прво кратерите во Скопје.После ќе им верувам дека прават пат за "божемни" инвестиции кои се тука,ама никако да дојдат. |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Како бе така приватен пат?! Дали Кожуф има документ дека е сопствеиник на патот?! Тие граѓани што идат во тој ски центар не ли се граѓани на оваа држава, не ли се посетители на оваа држава?! Патиштата до затуцани села дали се сопственост на оние кои се жители на селото?!
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Ајде,ако сакаш наречи го нелегален.1.000 куќи беа нелегални,за еден ден станаа легални.Ја не чекам државата да ми прави пат,ама не сакам ни да ми зема огромни пари за бадијала.Не сакам да ме уценува да платам за нешто што сум платил и што сум го направил сам.Ама,овде се е можно.Во овој град е легален Кинески зид.Тоа не значи дека е тој легален,исто ко што не значи дека сум јас нелегален. |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Ај батали, вака субјетивно ништо не праиме од муабетов!
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Отидовме предалеку...Пак ќе те прашам.Дали ако јас решам да правам ски центар на Китка со 10 мил,државата треба да ми направи пат?И тој пат би бил придовка за сите жители од селата на Китка.Дали Владата ќе ми даде пари?
На Китка има дури и села,на Кожуф кај што се гради патот нема живо пиле. |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Треба да ти даде пат (не пари), макр немало ни еден жител у радиус од десет километри. Нормално доколку твојот ски центар генерира посетеноста која ќе захтева пат! Априори не!
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Ама кој гарантира и со што дека Кожуф е оправдан проект?Ќе има посетеност?Јас викам дека нема да има,поготово не од грчка страна.Тој Наков,откога не испадна ништо од фамозниот проект од 200 мил тврдеше дека проблем бил патот.Кога ќе се направел патот,одма ќе дотрчаат инвеститорите и ќе изградат хотели.А што ќе се случи кога тоа нема да се случи?Кој ќе биде крив?Како да веруваш на инвеститор кој нема пари да направи еден мочан пат,а барата со цифра од 200 мил?Па ние за Охрид со месеци молиме некого да направи салам хотел и сите не откачија.Сега ќе праеле хотели на Кожуф?Ма се затрчаа.Ти дадов пример.Банско и Кожуф.Уште еден пример...
На човекот кој ја зема Радика(хотелот) не му даваат дозвола да среди делот кај браната,ниту да направи шеталиште,ниту да стави клупи,ниту да го среди патот.Човекот е заљубен во Маврово,сака да вложува-не му даваат.Еден од луѓето што сакаше најмногу да инвестира во Маврово,ама не му даваат.Сам сака,со сопствени средства да го прошири патот до Маврово(тоа се околу 8-9 км),-не му даваат.А на овој во Кожуф му даваат пат со наши пари?Па дај не зезај,ко да не знаеме кај живееме. |
||
![]() |
||
vardar ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Mar-2008 Online Status: Offline Posts: 1106 |
![]() ![]() |
|
Ќе се сложам со Сале, лсл не биди до толку буквалист па приватен пат ко да значи дека наплатна рампа ќе стават али факт е дека е пат направен исклучиво за ски центарот, ски центар кој можеби некој ден целосно ќе се реализира, да беше сериозен инвеститор тогаш немаше ни да има потреба државата да фрли пари за патот пошто само ќе си го направеше.
Велиш каде има потреба тамо треба да има пат, епа за разлика од безброј места низ Македонија каде со години и децении има потреба а нема пат, тука сеуште нема потреба ама ќе има пат.
Најголемата замерка е што се даде приоритет на вакво нешто кога како што спомнаа сите цела држава ни е раскопана, особено што работите ептен се успорија горе. Лично се надевам дека тоа е поради кризава и дека ќе се надмине али не сум многу оптимист, особено што сеуште се фалат/најавуваат дека пандев/мазнов и компанија демек ќе купувале вили, па нели на грците ќе им се продаваше?
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Добро и што има везе што се работи за исклучиво до ски центарот?! Абе луѓе како така не сваќате дека тој пат е државен пат за државни потреби. Ски центарот единствено го актуелизира! Од каде таква констатација дека сами требало да си направат пат?! По кое тоа правило приватни фирми треба да исполнуваат државни обврски?! Што има везе дали имало немало куќи или други содржини?! Зашто одма ставате на кантар и правите непотребни споредби, имало и други патишта раскопано овој не би приоритетен. Според кои критериуми одлучивте дека патот не е приоритетен?! Како така одма сите со свој ребаланс у рака.
Башка ова со Маврово, поглупа шпекулација не сум слушнал. Овој не му давал, поној не му давал. Па уште не му давале патот да го прошири. Или некој одбрал погрешен начин за екпонирање у јавност, или па мубетов од човек на човек уште малку ќе слушнеме дека и аеродром сакал да направи у маврово ама ете не му дале. |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
И покрај тоа што е летна сезона, на Кожуф се гради
![]() А кога да се гради??? Кога ќе има 2 метри снег ли? Сместувачките капацитети ќе достигнат 53 легла + куќата на Гечевски!Ова се 200те милиони евра? |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
|
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1617181920 33> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |