![]() |
![]() |
![]() |
Хотел на Плоштад Македонија (5.1) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1234 19> |
Author | ||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
Edited by lslcrew - 01-Apr-2009 at 11:52 |
||
![]() |
||
anDarko ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 12-Oct-2008 Online Status: Offline Posts: 204 |
![]() ![]() |
|
Инаку, има и дополнителна довивка со тоа што ќе се изгради хотел на ивицата од плоштадот: конечено плоштадот ќе добие објект кој ќе доведе квалитетна динамика. Сега плоштадот не е ништо друго освен една огромна празна, безлична површина која пешаците ја користат за транзит од една до друга страна на центарот. А да, и како поле за митинзи и по некој концерт. Хотел од луксузна категорија, со ресторани и конгресни центри и тоа како ќе го заживее плоштадот со квалитетна содржина, едноставно ќе му даде дух на просторот.
Стегам палци да не се исполитизира работава па и овој обид да не заврши неславно како оној со хотелот на Ото Ташковиќ од почетокот на 1990те. |
||
![]() |
||
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
|
Комплетно се слагам, само едно нешто ме загрижува. Напаленоста кон крајно кич решенија, што посетуваат на неокласични или антички градби, од страна на тековната гарнитура. Ме плаши пак да не победи накој Вангел или тој колегата негов со проектот за Уставен Суд....
Инаку идејата за поголем плоштад до пошта, мислам дека е лоша идеја. Како што кажа Дарко и вака е премногу безживотен тој простор, без содржини како ли само би се одразла зголемената димензија???
|
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
Во принцип и мене ми се допаѓа методот за тие маркички да се изберат најдобрите можни проекти а потоа да се нудат на инвеститори со цел да се оформи една централно градско јадро со кое би се гордееле. Но случаите Мајка Тереза, Музеј на ВМРО, Офицерски дом и уште поекстремните Археолошки музеј, Црква на плоштад па и оној за стариот театар кој датира од порано не ми оставаат простор за еуфорија.
Инаку апсолутно сум против проширување на Плоштадот Македонија кон телеком, комплетно би се срушила концепцијата на центарот на Скопје и дури тогаш ќе се добие непотребно голем плоштад. Двете потковици споени со камениот мост секогаш ми се допаѓале како концепт и се надевам дека ќе се реализираат како што треба иако некои капитални грешки се веќе направени. И не се сложувам со таа флоскула дека плоштадот бил без душа и не знам што. Единствено што се слагам е дека не е оформен но тоа дека бил транзитен и немал содржини секогаш ми звучело чудно. Точно хотелот би донел дополнителна динамика во тој дел но мислам дека плоштадот е дефинитивно рехабилитиран од страна на Скопјани. Како одеше реконструкцијата на плоштадот и како се одбра решението е друга проблематика во која не би навлегувал премногу но само би кажал дека методологијата на избирање на проекти за која ја критикуваме моменталната гарнитура всушност датира уште од тие времиња кога се бираше проектот за плоштадот (можеби и порано нека ме исправи некој ако имало и други случаи). И за крај. Не сум сигурен дека треба да се насадат баш два хотела еден до друг иако во моментов немам паметен предлог за што би требало да служи другата маркичка. |
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
Видете и мене не ми ваља баш идејава два хотела еден до друг. Уствари и функцијата и не е до толку битна. Деловни згради многу повеќе можат да го завижеат просторот одколку хотели. Но мене најбитно како граќанин ми е фасадно да ми се свиѓа објектот, да не биде некоја вангел-жан-халуцинација. Нешто у стил на читкушеви и нешто у стил на максим горки објектите, дека нешто вакво може да одговара тука и на некој начин да ја обележи и заокружи југо-западната стран на плоштадот. А што се однесува до функцијата како што кажав бизнис објекти повеќе можат да го заживеат плоштадот, но ја би сакал да видам и угостителски објекти во приземјето од типот на некои кафулиња по примерот на улица Македонија кои вистински можат да го заживеат плоштадот и дење и ноќе.
|
||
![]() |
||
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
|
Се слагаме околу изгледот до негде... Но мене како граѓанин најважно ми е тој јавен простор да се пополни со нешто многу поинтересно од хотел, деловен или шопинг центар. Имаме деловен центар веднаш до него, најголемиот трговски во државата на 200 метри и цела улица Македонија и кеј 13 ноември ако ви се пие кафе. Посебно добар предлог - немам, но би сакал да биде објект од типот на музеи или било какви културни институции... Не ја гледам користа на нас граѓаните од еден хотел... |
||
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
||
![]() |
||
kire85 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Nov-2007 Location: Düsseldorf Online Status: Offline Posts: 400 |
![]() ![]() |
|
Da i jas se slagam so tebe...nekako ne mi ide 2 hotela odma eden do drug, ama nema veze, poarno 2 hotela otkolku prazni livadi, ili kako sto rece andarko, da se gradat eden po eden pa da imame 10 godini gradiliste na plostadot. |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Посебно добар предлог не ни може да има нешто посебно. Музеи, црква, театар и други вакви "факултативни" содржини има преку мост исто така на само неколку метра, така да изгледа стварно само хотел фали, ама два у никој случај. п.с. Ко за беља, замислете да се деси катна гаража, ама стварно катна гаража, онака отворена гол цемент грдосија! ![]() |
||
![]() |
||
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
|
Јас не гледам ништо лошо во тоа да се изгради на тоа место деловна зграда седиште на некоја јака корпорација, или пак ако веќе гледаме по економска и бизнис логика може и седиште на некоја банка, или пак Македонската берза. Има доволоно музеи од другата страна на Вардар, па подобро и да остане овој дел поделовен. |
||
![]() |
||
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
|
Јас барам решение кое би ги задоволило потребите на граѓани, нешто што ќе биде национална гордост. Хотел нека биде печатницата „Гоце Делчев“, хотел е и Холидеј Ин, па хотел нека биде и помалата маркица пред Магос - но локацијата до градска куќа можеби и не треба да брзаме да ја пополнуваме за да „не биде ледина“. Јас токму тука би го сместил објектот на Архив/Археолошки музеј се разбира со ново и вкусно решение.
Многу пати нашите „нереални сценарија“ добиле свои нишки |
||
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
![]() |
||
![]() |
||
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() |
|
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
Мене ми личи на грешка. Но ми проаѓаат морници од помислата дека можеби не е грешка. Прв пат го гледам чудово.
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Аааа... сега приметив дека зборуваш за локацијата кај МОБ. Па ова е можно да е некоја нова варијанта на новиот објект на МНР. Не гледам што друго
![]() |
||
![]() |
||
G.I. Joe ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Aug-2009 Online Status: Offline Posts: 417 |
![]() ![]() |
|
dobro mislam kako mozime da sedime so skrsteni race i da gledame kako skopje se unistuva ? ovie sram mi e da gi narecam arhitekti, ne sakam da veruvam deka arhitekt vo denesno vreme vakvi proekti mozi da praj , kasa popara . mora da se stavi kraj na ova !
|
||
![]() |
||
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() |
|
Не....мислам дека ова е хотелот на плоштад, за кој никогаш не беше јавно кажано кој е победник на конкурсот. Барем по формата во основа, нека потврди некој...
|
||
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
![]() Ми се чини дека си во право. А од чудовиштето и мене ме полазија морници... Инаку се повеќе сум убеден дека и тој проект и музејот „Македонска Борба“ и МНР се дело на еден исти болен ум, а веројатно и хотелов кај МОБ ќе ја продолжи праксата. Ионака уште одамна е јасно дека конкурсите им се обична фарса. Edited by Cloverstack - 28-Oct-2009 at 14:13 |
||
![]() |
||
gorco ![]() Senior Member ![]() Google Maps: Regional Expert Joined: 22-Oct-2009 Online Status: Offline Posts: 642 |
![]() ![]() |
|
Само лажат и перат пари....
Од хотели, кина и трговски центри не се живее. Кај ни се фабриките ? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() |
||
G.I. Joe ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Aug-2009 Online Status: Offline Posts: 417 |
![]() ![]() |
|
se soglasuvam so Cloverstack . mene ne mi e jasno kako mozi vo komunizmot da se srusat nekoj od objektite kako Stariot Teatar poradi toa sto ne biile FUNKCIONALNI , a sega pak da se gradat polosi, kopii ili slicno. sudbinata mislam deka kazav so ke mu e . skopje e moderen grad . treba da se razmisluva za sustainable architecture ''green architecture'' a ne ova sega so se praj sreden vek nebare
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
sega ima kulturna mafija
|
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1234 19> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |