Технологии на храна |
Post Reply | Page <1234 5> |
Author | ||||
Max
Senior Member Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3664 |
Quote Reply #21 Posted: 06-Dec-2014 at 20:44 | |||
shto bi rekol Zoran Predin ajt Adio Pamet http://www.theverge.com/video/2014/12/5/7341867/future-food-the-technology-changing-the-way-we-cook ova i otkako kje napravat koktelot mozat i so visokofrkvetna muzika da gi pochastat gostite, smeshno shefot se preziva shuman trebalo togaj da svrtat i na niskofrekvetni mubeti ko shumanova frekvencija odnosno rezonanca, a mozele i degustacijata da ja osovremenat [1] do dusha pred 50tina godini i kompjuterska tomografija izgledala ko auchna fantastika pa eto sega bez nea ni ziva rana ne gibaat |
||||
beTon
Senior Member Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3887 |
Quote Reply #22 Posted: 19-May-2015 at 16:39 | |||
не очекував дека и во јогуртот има желатин за да го згуснат подобно, веројатно тоа е случај неретко и со џусовите итн. иако сите производи би можеле да се згуснуваат и на далеку поприроден начин, но проблемот е кога за ефтина пара треба да се протне ефтина закрпа просто денес да каже некој дека e вегетаријанец а не па веган, тоа мора или да живее на село и да се храни со своја храна, или параноично да ги чешла сите производи кои се на полиците во маркетите веројатно добар маркетинг спин би било ова за секоја веге-компанија која се пробива допрва на пазарот, она бомбастично да ги етикетира големите како неподобна храна за вегетаријанци, додека за своите производи да бара и државна: веган, еко и био лиценца, за сега кај нас како стандард постои чинам само последната http://www.dummies.com/how-to/content/hidden-animal-ingredients-in-foods.html |
||||
Max
Senior Member Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3664 |
Quote Reply #23 Posted: 06-Jun-2015 at 00:30 | |||
списаниево изненадува по сите страни ~ http://www.photonics.com/Search.aspx?Search=Food By the year 2030, food demand will grow by 40 percent. By 2050, that number will jump to 70 percent. Food security, sustainability and waste control are serious considerations when it comes to... ~ http://www.photonics.com/Search.aspx?Search=Food+safety ... A new laser sensor can identify salmonella bacteria in food samples as much as three times faster than conventional detection methods. Developed by researchers at Purdue University, the sensor ... Optics technologies are advancing food safety applications. Natural pathogens. Food fraud and adulteration. Bioterrorism. Food safety is more of a concern today than it’s ever been before.... |
||||
Max
Senior Member Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3664 |
Quote Reply #24 Posted: 22-Jul-2015 at 08:51 | |||
со тоа гмо-то наскоро ни машина за процесирање нема да треба, она од нива одма во комбајн да го исцедат доматното пире, конзерва уште одма на нива ќе вадат http://www.worldtomatocongress.cl/ |
||||
Max
Senior Member Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3664 |
Quote Reply #25 Posted: 20-Aug-2015 at 08:44 | |||
nir spektroskopijata stanuva sekojdnevna alatka i vo proizvodstvoto i vo inspekcijata na hrana, treba samo soodvetni aplikacii za soodvetni granki , a na povidok se i nevozmozno precizni senzori [1]
Edited by Max - 07-Oct-2015 at 16:16 |
||||
Max
Senior Member Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3664 |
Quote Reply #26 Posted: 22-Aug-2015 at 22:55 | |||
летово ме изненадија КАМчеви за сите пари, 400г. ирански урми шиткаат од пола до едно евро, и во двата случаи без семка, но оние од евро цели парчиња и во фенси пакување, а оние од пола евро пасирани и во олдскул амбалажа, што да кажам покрај кафе прилог воедно идеалнен природен засладувач [1] за фрапеа, торти, колачи [1][2][3] [1] https://en.wikipedia.org/wiki/Date_palm#History_of_dates нејсе, ме изненади навистина цената иако урмата и традиционално не е особено захтевна култура [1] зависно од сортата [2] но каде е процесирање, маркетинг, транспорт, царина, маржа итн. а не верувам дека ни овие иранските ги тимарат машински при бербата така да поскапа ставка, иако процесирањето сигурно оди на лента [3] Edited by Max - 06-Mar-2017 at 01:55 |
||||
Max
Senior Member Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3664 |
Quote Reply #27 Posted: 03-Sep-2015 at 07:34 | |||
samo da potvrdam deka divela shpageti i posle 36 saati stoenje nadvor ko prigotveni seushte bea svezi bar organoleptichki iako pretpostavuvam toa svetot na mikroorganizmite raspalil nekako nekade izmegju, no dobra zaprshka od patlidzan luk i kromid sigurno i go potkusurija vrelo www.cheftalk.com/t/7317/does-cooked-pasta-go-bad barila voda moze da im nosat na ova divive no i ovie ko najizvikan pasta brend kaj nas sigurno se idealno zaprasheni so konzervansi ta i najidealni za vakvi il slichni okolnosti, kamo da znaev so kakva hemija gi tretiraat iako na pakuvanjeto veli samo isusena testenina od durm (tvrdo pcenichno) brashno edit:
Edited by Max - 29-Jan-2019 at 08:11 |
||||
beTon
Senior Member Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3887 |
Quote Reply #28 Posted: 20-Feb-2016 at 01:55 | |||
+Protagorist
Senior Member Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
Quote Reply #29 Posted: 20-Feb-2016 at 02:20 | |||
https://mk.wikipedia.org/wiki/Џелато [1]
http://www.channel4.com/microsites/J/jamie-and-jimmy-friday-night-feast/diy-gelato-machine-guide.pdf [1] http://cookingequipment.about.com/od/icecreammachines/f/gelatovicecream.htm [1]
Jymmi's Gelato - http://rutube.ru/player.swf?hash=6a038317f0e06fd244ccf5bc2833bd63 http://gelatissimo.com.au/valentines-day-say-i-love-you-with-gelato/ ~еве и добро локално брендирање
Edited by +Protagorist - 06-Mar-2016 at 19:21 |
||||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
||||
+Protagorist
Senior Member Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
Quote Reply #30 Posted: 22-Feb-2016 at 20:15 | |||
ова постов горе колку и да делува вкусно, единствено е препорачлив доколку човек размислува органски, што би се рекло културно, сето ова е една убава вештачка лага сепак спакувана слатко за секој од срце да ја посака, макар посетне срцето си го изгорел од сета терсене хемија што е посреди состојките не е во ред да судам, нели кој е без грев прв нека фрли камен, ама глумење лудило дека се е поезија навистина е под секаква логика а не пак достоинство, просто чим се брка некој пазар чим посреди аберот на технолозите за храна се истопорени директорите алчни за пара и слава, нормално е дека се да е вкусно и добро спакувано во суштина е прилично отровно задоволство веќе е пишувано во неколку нишки за отровите по овошјето и зеленчукот [1][2][3] ем хемиите во процесиранта храна [4][5] но не е лошо постојано да се потсетува на цел кабает кој не демне од полиците на маркетите, вчера конкретно ме изненади документарец на дојчевеле за Етоксиквин канцероген адитив со својство на стабилизатор употребуван во исхраната на товената риба и стока, а преку нив сервиран индиректно и до луѓето, иако порано се користел за третирање на јаболката, а велат е конзерванс и во црвениот пипер - A preservative used in spices like paprika to preserve color [1]. но кого колку го заболе уво за некој си адитив, тоа на многумина ни дреме совест за тетовирање [1] а не пак некој адитив во храната, сепак топло го препорачувам документарецов од следниот линк, чисто ко поука дека навистина информираноста може да го натера човека да скубне што побрзо од ефтината индустриска храна, и нормално затера органик веј оф лајф ~ |
||||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
||||
+Protagorist
Senior Member Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
Quote Reply #31 Posted: 23-Feb-2016 at 09:36 | |||
но да не генерализирам, бидејки по дифолт не секоја ефтина индустриска храна е шкарт, ко за иронија пример тоа индустрискиот ајвар е далеку поздрав од домашниот или оној "вкусниот индустриски" бидејќи за разлика од нив овој ефтиниот не е пржен ами само обарен и сомлен, прашање е само дали и што ставаат за конзервирање по мелењето, односно при полнењето на теглите!? може мевлем кој сигурно добро би легнал и на перка од ајкула... лично купувам од тој индустрискиот ајвар Sunny Fantasy (~1€) склепан и продаван во КАМ дури со етикета "100% природен производ" и тоа веднаш над бар кодот, плус имаат и поднаслов Basic веројатно алудирајки дека ајварот не им е нит потпечен нит запржен, навистина органски, а и во составот нема абер од никакви адитиви ил конзерванси, фали уште Камчеви да го кротеа од своја пелагониска пиперка, и така сега со ЗИК-от тоа лесно и можат да си го дозволат... многу веројатно имаат набавено некоја ваква опрема, која ко што гледам може да се смести и во подрум, идеална за секое поголемо село да склепа своја локална етикета, но тие сеуште немаат абер да се здружат и да извадат етикета за локално сирење, а не пак нешто мелено... |
||||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
||||
+Protagorist
Senior Member Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
Quote Reply #32 Posted: 25-Feb-2016 at 10:57 | |||
би рекол ваквиот сани-фантази ајвар навистина има потенцијал да стане нешто супер органско и екстра привлечно макало, она да се намакаш и со очи и со раце и со душа во него, фали само да со време се култивира најдобриот пипер кој ЗИК би можел да го испорача, а потем и технолозите да извадат некој фин сооднос на зачини и текстура за оваа тегла да стане и светски бренд ко органска храна, што би се рекло да се потепаат по неа... но дали за тоа некој има време и волја тоа е друга работа, макар за наши услови имаме супер подлога и како ресурси и како работна рака, иако тоа ЗИК сеуште е ЗК односно му отпадна од поодамна тоа И-то од името, но со малку ноу-хау кое пополека почнаа камчеви да го туркаат таму лесно ке дотераат и до своја млекара а не пак конзервна индустрија, чии дострели би можеле да отидат навистина далеку - ајвар у свемиру ајде секогаш си останува онаа нашата арпаџик варијанта, да се држиме до изворната традиција на запржени ајвари и макала, та да удираме само до стратосфера од вкусови но не и револуционерни свемирски убавини, а и така цел свет е нафуран на петпарачка хемија од сластољубија [1][2][3] макар некој и пробал информативно да го индоктринира кон органски затегната идила, просто се додека навистина не отидеме во аут не ни думаме дека ни трба промена, а потем нормално од аут линија ни е тешко да добациме со леснотија кон одреден идеал, во случајов органска храна, и не само колективно ами индивидуално свесно се опуштаме пред псајоп пропагандата на корпоративниот конц. логор во кој нели битно има храна на маса и струја на таван ке заклучам сите наши ајвари се екстра вкусни, а дури и ндустриските ги дотераа до not bad at all довлно вкусни за секој да ги проба а доколку сконта дека ко такви се и далеку поздрави од запржените дефинтивно и ќе ги засака, впрочем јас најслучајно се навлеков враќајки во маркет отворена тегла баш ајвар кој е 120 ден а изреволтиран земав од овој индустрискиот од 60 ден. на што продавачката со оглед дека требаше да сторнира сметка проба да ме одврати на фора као еј али овој е обичен индустриски само сомлен, бреј штом го чув од друг аберот мислам се вљубив во СФ ајваров, она ај ваков органик што е сам по себе поезија ами и како поинаку да го дотерам ке ми биде задоволство, под претпоставка дека нема ни рок на употреба доколку добро бил вакумиран, а заради што сега купувам залихи во пакети а го користам ко додаток во секоја прилика, ем ефтина ем органска плус ергоносмска појава бидна теглава ... уште малку тоа дизајнот на етикетата да го оправат, и чинам би станал и акционер во зик-от со оглед дека КАМ им е фамилијарна коперација |
||||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
||||
+Protagorist
Senior Member Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
Quote Reply #33 Posted: 29-Feb-2016 at 03:00 | |||
за кои ко домашно спремен леб, идеално од свои житарки скротен ко сварен или печен, со леснотија би можело да се избегнат, прашање е само дали за тоа некој воопшто има нерви и време, но бар да имаше пекари или комшики кои би зналеле што да понудат [1] ем кога и како, со особен попуст за старците и децата
имало на тјубот докуметарец од супер ѕвезда во '99 за новите линии во фабриката на жито лукс [1] a етe го приватизирале, но секогаш има резервна промоција [2] а баш ме интересира како гледаат на цела таа хемија и железарија малите дечиња, сигурно би сакале час поскоро да побегнат а да знаат што се е посреди нема ни воопшто внатре да влезат, мислам пред се на адитивите - The Truth About MSG [1] http://www.ift.org/knowledge-center/focus-areas/product-development-and-ingredient-innovations/food-additives.aspx доста и недоречени [1] но не дека сите се терсене http://www.schwartzlabs.com/food-additives.html http://www.boschkitchencenters.com/discover/the-great-grain-robbery/ сепак не е лесно да си млинар, а не пак пекар, ова го велам ако се знае дека и при мелењето брашно доколку тоа се прави без особен осет грото на витамини и минерали одат уште пред печење курбан, финеси кои само млинарски камен би ги стокмил ко што треба (да не крене над 25 степена температура) последниот пасус за мелење на мачата / зелениот чај [1] ... ќе фрлам еден искрен абер, што би рекол аптекарски ко скоприл за срце, за оние кои се заглавени на инстант лепче, макар и јас сеуште за тостови знам да потпечам од тоа бриошот на фабриката за луксузните житарки ... та, обично место леб гледам да трошам хељда или овес, но ским си такав си, па често правам компромиси ко тесто за пица, а кое потем го спремам и ко леб, кое заради повеќето масло, еден филџан на кило брашно, биднува супер меко таман и ко за кифли и ко за меко лепче, а бидејки во рецептот покрај квасец и сол оди и една супена лажица вински оцет истото биднува екстра нараснато ем супер растегливо со оглед дека оцетот го зацврстува глутенот, дополнително оцетот влијае и на тоа габите, па неретко тестото ми стои замесено во фриз и по 5 дена
http://slice.seriouseats.com/archives/2011/01/pizza-protips-addtions-to-your-dough.html http://everydaylife.globalpost.com/using-vinegar-baking-35013.html http://www.dianasdesserts.com/index.cfm/fuseaction/bakingtips.pastry/pastry.cfm Edited by +Protagorist - 29-Feb-2016 at 03:33 |
||||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
||||
+Protagorist
Senior Member Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
Quote Reply #34 Posted: 29-Feb-2016 at 12:34 | |||
posle se chudi narod z'sh popoite se debeli, ta na site tie veshtachki testenini shto gi jadat zaradi postite dobro e ako i ostanat zdravi a ne pak debeli, lichno otkako stanav vegetarijanec ova i ozbilno me strefi bidejki ishranata ja dopolniv osobeno so zitarki, ako na ova se dodade i naletot na poslednata svetska ekonomska kriza, upotrebata dopolnitelno se zgolemi istisnuvajki gi ozbilno zelenchukot i ovoshjeto, sega spas vo ovoj pravec choek samo na selo bi mozel da najde dal od svoja gradina, kapak choek bi znael kolku i shto e otrueno druga zaebancija koja osobeno gi pogoduva "revnosnite" Hristijani deneska e masovnata upotreba na "rastitelen" kashkaval, vo ovaa grupa sum i jas rechisi hedonistichki uzivajki vo dopolnitelno napola doseckani krishki od toa nafikasnite lepchinja na slikata pogore a taka so tenko parche ras.kash. potpecheni, taka rechi truejki se redovno so ekstra vkusna i fina alhemija od falsifikuvani vkusovi i teksturi na kashkavali, sirenja i jogurti, da ne se lazeme i prirodnite a procesirani sirenja se ekstra nafatirani so hemii [1] ili seushte li ima narod koj veruva deka toa jogurtite se zgusnati onaka najprirodno mesto ko krem ko piftija [2] i ajde ko takvi shto se krsh po nas tuku i po okolinata [3] a kapak popotreba ima na lager i super antireklama od konkurencijata koja primer vo sad soochena so naletot na jogurt po nivniot pazar na masa vadat verojatno nedonoseni pretpostavki za da zaplashat odnosno zadrzat mushterija, no ete chueni istite od institut sekogo bi podzamislile fakt: ako prirodnite sirenja se napudreni do bolka, ova rastitelnite se chista pudra, velat imalo takva plastika ko stvrduvach da choekt ne bi trebalo ni da razmisluva za penzija http://www.organicauthority.com/foodie-buzz/what-is-vegan-cheese-made-of.html i iako seto ova go znam ete seushte ja kupuvam kalapenava rastitelna mast, se nadevam posle postov veke nikogash, pretpostavuvam vo rastitelniov kashkaval mora da ima i PROPYL GALLATE koj im go remeti/blokira estrogenot na zenite - [1] - E310 - antioxidant preservative used by food manufacturers to prevent fats and oils from spoiling [1] no koj ko takov osven vo hranata go tovarat so merak i vo elitnata kozmetika [2] a normalno go ima i vo industriski procesiranite mesa [3][4][5] koga na seto ova kje se dodade dopolnitelnoto domashno zaprzuvanje na seta ovaa hemija, instantno stignuvame do urbanata konzumeristichka idila za vechno mladi i vechno vkusni muabeti, a na onie shto seushte ne se svesni shto ne strefilo bi im porachal: "ne se osvestuvajte" oti ni vo peshtera nema da ve sobere ako ne drugo neli zaradi seta ekstra ozrachenost, prosto svatete deka ovoj svet e natopen vo grev i izmama, i obidete se bar da ne si ja izgorite dushata za na nekoj sleden svet posle vechniot sud troa ponormalno da poziveete, iako i tuka i sega bi mozele malku od malku iskreno da se izraduvate dokolku dokolku se navratite na izvornite vrednosti ko organska farma em zivot na selo, po moznost planina, svoj ovoshtarnik i neprskani zadovolstva... ustvari groto vegani i vegetarijanci, vo dobar del begajki od suvomesnatata idila od vkusovi i meraci nesvesno se nasukuvaat na rastitelnava fatamorgana, vrtejki se vo krug, preturajki vo organizmot bizarni hemii od prazno vo shuplivo, se na se site se zdravo prelazani od sedostapniot zivot na veresija, komfor koj so nasmevka na licata si go obezbeduvame od marketite namesto od svoj dvor i svojata gradina, setne ke se teshi narod deka ova e nuzno zlo zaradi eugenicharskata ideologija za predeterminiranje na chovechkata populacija [1] no tuka e i kjorsokakot na kaptalizmot kako ekonosmki favorit i neoliberalniot model na konzumeristichki rast poln fraud&deception [1][2][3] nalik neoliberalism craves for plant pesticides and food adittives konechno ne deka nekoj instant kje se otrue od ova futuristichkata tehnologija na hrana, no igranjeto so nea e prosto kocka, tokmu HAZARD OF MOUTH PLEASURES slastoljubie koe duri i najrevnosniot indiski jogi so lesnotija moze da go napravi food junkie, od koj aspekt tokmu najsklet dope e toa MSG-to dodeka se ostanato bi bilo ko aperitiv |
||||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
||||
+Protagorist
Senior Member Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
Quote Reply #35 Posted: 29-Feb-2016 at 15:40 | |||
seto ova ko grafichki dizajner i te kako me ima demotivirano da brkam marketing kampanji [1] iako premiite neretko znaat ozbilno da me poalchat, no koga od start se dvoumi choek sho vredi a shto ne da go podrzi promovira a ne pak zastapuva, navistina treba da si bezdushen za pred otrovite rarce da trljash vo cel ovoj muabet defakto otsekogash glavniot pivot se vkusovite, koi podobna kampanja moze da gi plasira ko safir namesto bizuterija, da ti e merak i na pomislata na brendot, a ne pak da go imash vo raka, za ova ima dobar aber vo oftopik vo agitprop temata no i tuk tamu vo nishkata emocionalna ineligencija
moja najdobra a ednostavna kombinacija koja redovno ja proturkuvam ko zamena na blagi raboti, a koja specifichno potsekja na vkus na kola, e cimet/oves/djus od praska - jasno soodnosot e biten, no definitivno eksperimentiranjeto e norma, razlichen djus ima neli razlichna aroma, a za zal seushte nemam probano kakov bi bil efektot so cedeni ili kompot od praski, eve najdov na net neshto slichno no napumpano i sigurno daleku od toa kola vkusot |
||||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
||||
+Protagorist
Senior Member Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
Quote Reply #36 Posted: 29-Feb-2016 at 21:33 | |||
da se pofalam postovive navistina imaat efekt bar na mene, i toa kako instant samocenzura, eve denes leb odbiv da skrcam, od toa rastitelniot kashkaval isto, a koga vidov kako pred mene drugi krkaat salama duri mi padna i zal, no eto jogurt, kapuchino i biskviti spukav, verojatno treba potsetnik i za poslednive deka se za nikade, bidejki jogurt se do prochka kje si prostam i da, ova e potvrda deka i po doma chovek treba da se opkruzi so stikeri, potsetnici po magneti, infografici, i slichno, a kako bi se odrzal vo apstinencijata od seta hemija koja ne opkruzuva, osobeno dokolku e zdravo opkruzen od nea, i da skim si takav si, ta navistina e lesno da se prehsalta kon organik vej of lajf vo podobna sredina [1] a navistina e podvig toa da se stori sred zdreloto na azdajata mada prikachen na net il tv iskushenijata drmaat i po planina a duri i site da sme zdravo motivirani kon organsko potroshuvachko opshtestvo , realno toa nemoze da go izdrzi sistemot bidejki sme prestroeni vo tehnokratski brojleri [1] koi bi bile srekni dokolku imaat pravo na nekoja svoja idnina [2] bar kolku tolku da bidat ogradeni od stroga legislativa koja kje ima osoben sens za bioetichkite iskushenja okolu hranata http://www.bioedge.org/bioethics/bioethics_is_tough_why_not_abolish_it/10727 do togash najdobro bi bilo bar preku obrazovniot sistem da se potsetuva na potrebata od umerenost ako ne samocenzura, i bar vo odnos ranlivite periodi kako majchinstvo, detsvo, starost, bolesti, fizichka istoshtenost ,,, bar togash da forsirame zdrava organska ishrana http://www.foodispower.org/ethical-food-choices/ mozebi deluvam na hipohondrik, i kamo da beshe taka, imajki predvid kolku slatko se davev do pred nekoja godina vo se shto bi doshlo ko dobra alternativa za nedostatokot od meso vo sekojdnevnata dieta, a znaejki deka i ribata ne e bash cveke za mirisanje osobeno onaa konzerviranata [1] ta i taa ne mi beshe chesto na trpeza, mozete da pretpostavite koe edro ostanalo za manevar, testenini i sirenja, a i tie i' vo najdobra varijanta treba po netov da se procheshlaat [2] potoa istite dopolneti so instant frinko zelenila, a neretko i so dehidrirani zelenchuci i ovoshja, i ne, ne se zalam samo shto kvalitetot na zivot mi beshe fatime da kinisam, namesto ful-on energija ko shto drma koga chovek vnimava okolu menijata Turlitava ... 1/5 olive oil ... 5 leeks sliced along then choped on 2cm ... parsley ... 5 onions sliced on big chunks ... 5 garlics ... 7 big patatos sliced on big pieces ... broculi ... corn kernels from 3 cobs ... litlle wild thyme ... optionaly plums & cheese ... tomato for some licopen ... Cheers Edited by +Protagorist - 15-Jul-2017 at 22:36 |
||||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
||||
+Protagorist
Senior Member Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
Quote Reply #37 Posted: 01-Mar-2016 at 11:01 | |||
koj jade zlo ne misli, no ona shto go jade moze da go ozlobi, ko shto ona shto go zbori moze i da go oskverni, i toa refleksno kako podocneznen ochaj zaradi brzopletosta i nevnimanieto, odnosno nus efektot ... ajde neshto aber i za sushesnata hrana, koja e i navistina korisna dokolku ziveete izvorno - bez sovremen friz bez sistemska struja, a tek tuka treba umeshnost za zongliranje so vkusovi, so ogled deka sochniot moment e fino ispoliran, no ovaa hrana znae osobeno da go privrze za sebe choveka (normalno dokolku e izvorno osvesten) bidejki v sebe ja ima skoncentrirano samo chistata esencija i neshto potvrda obvivka za dolgorochna neraspadlivost, a za da istata ima shto poubava tesktura ete go medot i rabotite mozat so merak da se ispeglaat, no tuka e i rendeto sekogash, ta i bez med raboti bidnuvaat rechisi medeni, primer kaj smokvite koi kolku povekje gi timarite tolku posochni stanuvaat i iako nekoj kje kaze dehidrirana hrana, ko negativen poim takviot termin bi go vrzal za industriski procesiranoto sushenje koe velat najelokvetno "i bash ne e najzdravo" za razlika od klasichnoto vozdushno konzerviranje na hrana [1][2][3]da ne zgrehsam ako recham vnimatelno mumificirajte, no shto vi e milo kje si nasjdete nachin kako dolgorochno da go zachuvate, po normite na ovoj svet za ona shto e od ovoj svet, najdobar nachin i organoleptichki da ste vo postojan fokus deka ziveete sred raspadlivi muabeti i potencijalno taka potseteni em neshto pomosh od prijatelite da gi nadminete so lesnotija https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_dried_foods vsushnost kombinacii ima mal milion, prashanje e koja najdobro vi lezi na srce vi odi od raka https://en.wikipedia.org/wiki/Food_drying#Other_methods [1][2]
|
||||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
||||
+Protagorist
Senior Member Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
Quote Reply #38 Posted: 02-Mar-2016 at 19:33 | |||
iskluchuvajki se od sistemot, dal improvizirajki so diy frizideri [1][2] ili sushenje plodovi, neretko bi vi se nashlo od raka i vakumiranje na hranata, so shto vekot na skladiranje bi i go prolongira kolku da se ima shansa do posledno da se vkusi realnosta, jasno tuka e i domashnoto konzerviranje itn [1][2] http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1609&PID=174053#174053 [1] kombo vakumirkite se ekstra korisni no za odredena golemina na kesi, dodeka tegli i kutii il improvizirani sadovi edinstveno mozat da se vakumiraat so hendheld vakumirki, sega pretezno elektrichni ko Vacu seal od top shop koja mozebi treba da bide poeftina [1][2] no dobro vo odnos na VacSy mashinkata na zepter [1][2] isto dokolku dokolku nemate posebni kapaci za vakumiranje bi mozele da improvizirate so dzivani [1][2] ~ vaka i dopolnitelno vlijaete na vkusot na hranata bidejki sokovite se koncetriraat vo nea, a moze i bez termichka obrabotka da se kombiniraat razlichni vkusovi od razlichni namirnici http://chadzilla.typepad.com/chadzilla/2007/10/vacuum-cooking.html Edited by +Protagorist - 02-Mar-2016 at 19:34 |
||||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
||||
+Protagorist
Senior Member Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
Quote Reply #39 Posted: 03-Mar-2016 at 16:36 | |||
Fruit enzymes tenderise meat - http://biotechlearn.org.nz/themes/biotech_at_home/fruit_enzymes_tenderise_meat [1] Marinades Add Flavor but Don't Always Tenderize - http://www.finecooking.com/articles/marinades-flavor-tenderize.aspx?pg=0 Preserve seafood by marinating - http://www.fishfiles.com.au/handling/preserving/Pages/marinating.aspx [1][2] Pickling And Marinating Mushrooms - http://www.cooks.com/recipe/rc9jv5pl/pickling-and-marinating-mushrooms.html [1][2] |
||||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
||||
+Protagorist
Senior Member Joined: 01-Nov-2012 Online Status: Offline Posts: 3588 |
Quote Reply #40 Posted: 06-Mar-2016 at 11:12 | |||
https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Fermentation_in_food_processing http://www.foodadditives.org/cultures/q_and_a.html - [1] [http://www.rawfoodexplained.com/fermented-foods/the-myths-of-fermented-foods.html
|
||||
HaјсилнoтoOpужјe е вo caмитeHac cинaпoвo3pнo co НaдeжВepaЉубoв
|
||||
Post Reply | Page <1234 5> |
Forum Jump | Forum Permissions You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |