![]() |
![]() |
![]() |
Црква на Плоштад Македонија |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1819202122 41> |
Author | |
Борјан Сми ![]() Newbiе ![]() Joined: 12-Dec-2008 Location: Скопје, Македо Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Со цреква не се слагам. Друг објект на таа локација обавезно. Ќе се оформи плоштадот, ќе се добие и нов. Само соодветен план треба.
Не ми се пишува на иста тема пак. овде го правевме муабетот за плоштадот (не за црквата). : http://www.365.com.mk/forum/index.php?topic=3578.20 Многу се сите нихилистички настроени. Може некој да напише што му се допаѓа. |
|
Ако се согласуваш со СВОЕТО мислење не се криј зад мониторот! [превод: Потпиши се со име и презиме.]
|
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Борјан најнапред добредојде...
Како прво незнам од каде ти е идејата и како можеш да ја поддржуваш идејата дека тамо треба да има некој објект. Тоа е една идеја што се роди како плод на глупоста на една политика и ништо повеќе. Втора работа. Реќеницата "Само треба соодветен план." вероватно значи дека планот е пречка за изградбата, така?! Единствено што можам да заклучам дека размислуваш по теркот на повеќето македонски градоначалници, политички фигури и слично. Неможе планот да биде пречка, ако не па ај да ги укинеме плановите. Секој си има по некоја негова идеја и така 2.000.000 идеи, а нормално нема место за сите и ај сег кој како дојде на власт нека си ја гура својата идеја. Па на крај една каша попара, што веќе и се забележува на терен. |
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
Па не би се сложил скроз со тебе. Пред да се стави таму Лумикс спрема мене апсолутно ќе одговараше еден објект кој ќе го додефинираше и плоштадот од една страна и двата правци (ГТЦ и 11 Октовмри) од друга страна. Сепак со изградбата на Лумикс таква концепција паѓа во вода и би била насилно насадена спрема мене баш како што насилно се насадува и црквата. Значи мислам дека не е страшно да имаме свои визии за одредени делови од градот и да ги изнесуваме тоа независно што не се по планот. Само да бидат добро поткрепени. |
|
![]() |
|
Борјан Сми ![]() Newbiе ![]() Joined: 12-Dec-2008 Location: Скопје, Македо Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Благодарам, добро најдов.
Види го моето мислење на темава на тој другиот форум, (линкот е погоре) безвезе ми е двапати исто да пишувам. Таму ќе видиш дека моето мислење е далеку од политички влијанија. |
|
Ако се согласуваш со СВОЕТО мислење не се криј зад мониторот! [превод: Потпиши се со име и презиме.]
|
|
![]() |
|
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
е овој лсл одма удира со рационал социјализам |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Стара е идејата за црква на плоштад, не е од ВМРО или СДСМ. И тоа што го кажуваш за локацијата си сосема во право. Ова го потврдува фактот што првите идеи за црква на плоштадот биле таа да биде токму таму Tи кај што кажуваш.
Јас во принцип за црква на плоштад не се согласувам од проста причина што на плоштад Македонија црква веќе има, се вика Свети Димитрија, а се наоѓа од другата страна на реката Вардар. Имено, плоштадот продолжува од другата страна и завршува полукружно со Игни Пајко, со црквата и со новите објекти на местото на старата автобуска. Кога веќе се повторувам еве дел од еден мој поранешен одговор: "А за објекти на наведените локации на нашиот плоштад, дали треба или не, може на повеќе начини да се размислува. Еден од нив е следниот. Погледнете ја сликата од Ротердамскиот плоштад што погоре АрхЏез ја прикажал и видете како веднаш до плоштадот има уште еден помал, па уште еден, па на другата страна пак. Никој не вика дека Лумикс не треба да е на плоштад. Само на друг плоштад, помал, кој ќе биде оформен од Лумикс, Стоковна, Пелистер и новиот објект без разлика дали е тоа трговија или хотел или било што. На другата страна, кај што е предвиден хотел, истата приказна. Позади хотелот ќе се оформи пак некоја пјацета која ќе биде меѓу Телеком, хотелот, Вардар и објектите на Мојсови." |
|
|
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
Мое мислење е дека таму сепак тешко дека може спретно да се вклопи било каков објект, а не гледам ни потреба од таква работа. За дооформување на плоштадот клучно е да се изградат објектите предвидени на тревникот од другата страна. Во Ротердам гледам е сосема друг тип на плоштад и не би правел аналогии. |
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=EDE5146A887EA548BE58D231862C0BE3 |
|
![]() |
|
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
Само што ми стигна SMS дека во утрешен Вест имало информација дека изградбата почнува во Април
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Што треба тоа да значи?
Дека го знаат ставот на уставниот суд пред тој да биде оформен и соопштен или дека тие ќе наложат каков да биде ставот на уставниот суд?!? ![]() Во секој случај предлагам веднаш да почнеме да се спремаме и организираме. |
|
![]() |
|
ArchiTechTone ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Jan-2009 Online Status: Offline Posts: 280 |
![]() ![]() |
Се согласувам, треба организација! Така беше и со куќата на Мајка Тереза(и со сите проблематични објекти)- додека да спласне прашината околу објектот, се бркаат сите документи и се прави детална проектна документација.. Знам со сигурност дека кога излезе информацијата за црквата, се собираше тим за работа на главниот проект, не знам дали стигнати се до негде, но штом стигаат вакви вести, тогаш не е на арно...
|
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Како прво гледам и весников кој наводно е за православие земал и тој да се оцрни со дневниве глупи политики. Сега по ред! Епа вака! Почитуван докторе на науки не ми оставивте впечаток дека малку ги разбирате работите како течат околу изградба на било какви објекти. Никаде верските објекти не се над све друго! Патем и локацијата на верските објекти не е верско прашање него е цивилно прашање и луќето градата верски објекти каде што имаат потреба! А потребата може да се задоволи и у маало, а ако толку е нужно тоа да биде сред центар ете преку мост одма има црква! Гледам имате против тоа што некој ја повикоал МПЦ да се огради од изградбата. Па да ви кажам никој не треба на МПЦ да и каже, на МПЦ треба сама да и текне и да покаже на народот дека цверските објекти не треба да бидат политички кусур. Идејава не дојде од МПЦ или од народ или иницијативно, него дојде од влада. Грубо се обраќате со зборот дуповци, како да оние кои се залагаат за планско работење се некакви глупаци! А од друга страна правите паралела со џамија во Карпош и Скендербег кои треба во текстов суптилно да алудираат на нешто и да копкаат во стари рани! И двата објекти се безплански и кај двата го осудувам грубото кршење на правото и нелегалноста, но можевме во списокот да не ги заборавите и тифани и уште многу други! Барем доктор на правни науки треба да рабира дека еднаш прекрушавање на правото не отвора простор за ново прекршување, него треба уште поцврсто да спречи второ прекршување. И вие ги сваќате верските објекти како алат за политички бележење територии! Пајаците го прават тоа со урунирање, а ние со божји домови! Срамота! Исто така сте и против изградба на тунелот под плоштад, кој од ваша гледна точка смета на црквата! Незнам кој на кого смета во ситуацијава како што е сега?! Патем и не ми оставате впечаток дека знаете воопшто како треба тој тунел да изгледа! ЕСМ и ГТЦ се сосема вон трасата! Повторно во текстот маневрирате на полето на верата! Господине јас сум православен христијанин и како таков знам дека верата е еден интимемен момент и ќе ве замолам да не ја користите верата во политичко пропагирање бидејќи може да навредите некој! Црквите може би пречат некому, мене не, а ни вас не, но ми пречи оваа идејава за политичко бележење територија со верски објекти! Озбилно, ми пречи веќе, веќе изморен сум вакви градење верски објекти само поради мерење џеб и мерење вера! Православната вера се брани со скромност а не со тоа кој поголема црква ќе направи! Апсурдот не е во тоа што критиките доаѓаат од македонците, него апсурдот е во тоа што македонците мешаат вера и црква и апсурдот е во тоа што македонците дозволија да им се дешава ваква рашомонијада во архитектурата пред се во строгиот центар и апсурдот е тоа што дозволуваме, повторно ќе кажам, некој така грубо да злоупотребува! И згора на тоа злоупотребувачот наидува на слепа поддршка од дел граѓани, у случајов како вас! Ееееепааа затоа сме на оваа ветрометина! Инаку белезите на градот се "белези" зашто се наметнале со години така! Белегот може да се наметне преку својата грандиозност, преку старост или преку емоционална призврзаност на гражаните! Белег не се гради преку ноќ! Белег се гради со години, освен ако од оваа првата категорија, од грандиозните! Проектов ќе нема никакви предиспозиции да стане белег, освен што ќе го има политичкиот мираз што ќе сведочи за како тоа македонците грубо ја злоупотребиле својата вера за политички цели! Еве јас ве поканувам доколку го прочитате вие ова да се склучите и вие во оваа интернет група па да оставите некој поцврст аргумент зашто е потребно црква токму тука?! Зашто црквата СВ. Димитрија не се среди?! Зашто таа околина тамо не се актуелизира?! (авторот е студент на електро-технички факултет) Edited by Cloverstack - 08-Jul-2009 at 17:36 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
браво за докторот на правни науки кој ни на крај памет не му текна да го спомне правото во целиов овој случај
![]() а самиот текст не наликува на една издржана академска критика или осврт (независно кој правец го застапува во случајов) туку на еден вулгарен памфлет на тинејџерски блогер преполн со зајадливи коментари и паушални компарации. ![]() Edited by pbanks - 12-Feb-2009 at 09:39 |
|
![]() |
|
ArchiTechTone ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Jan-2009 Online Status: Offline Posts: 280 |
![]() ![]() |
Смешки! Демек со тоа што е наведено дека “
![]() ![]() ![]() ![]() Во целава ситуација, ужасно иритира тоа што се оди со глава во ѕид. Имало џамија, требало и црква да има, имало скендербег тебало и александар да има. Демек натпревар се одржува.... Водиме еден нула со крстот! Нема врска што во градов ништо не функционира како што треба... Дури ни крстот! |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
|
|
![]() |
|
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() |
Народ со вакви професори и доктори на науки НЕМА НИКАКВА ИДНИНА...јас гласав ПРОТИВ идејата да се гради црква, ама не затоа што е црква...немам ништо против изградба на цркви, ама имам многу против градење на какви било објекти со несоодветен урбанистички и архитектонски пристап (пр. Мајка Тереза, Официрски итн.)...па ако сакаат и нека изградат голема колку Водно, ама правилно да ја вклопат во веќепостоечкиот контекст...не се свесни ваквите квази интелектуалци дека самите си пукаат во нога; ваков пристап кон други науки или кон уметности е знак за тотално непознавање и дилетантизам, па како би изгледало сега еден архитект да даде осврт за раздвојување на сијамски близнаци и уште да кажува дека лекарите ништо не знаат!?!
...е посебно ме иритира што гледам дека и порталот Премин на МПЦ го пренесува текстот, ќе излезат ли поповите да кажат нешто или ќе го остаат народот да си вади очи!?...МАНУ и МПЦ со својата апатија и индиферентност играат клучна улога во растурањето на сите вредности, какви-такви, што ги имаме до сега и не придонесуваат кон создавање нови, овде не станува збор само за архитектура и НИКОГАШ архитектурата не оди независно од сите други сегменти од човековото живеење и делување, секаков поинаков пристап кон архитектонските проблеми и несериозен и наивен... |
|
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
|
![]() |
|
Mr.Edmund ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 23-Jul-2008 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Мислам дека Крстот на Водно после сите овие чудесии што ќе никнат во градов конечно ќе добие смисла......надгробен споменик на Скопје
И како што кажа lslcrew црквите (и џамиите) од места каде што се поврзуваме со Бог, се претворија во маркери за обележување територија.......одвратно.... |
|
СМРТ ЗА ФАШИЗМОТ-СЛОБОДА ЗА НАРОДОТ
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Крајно сум запрепастен од нивото што го гледам кај еден доктор на науки, а во случајов уште позапрепастувачки дека бил доктор на правни науки, со оглед на неговото сваќање на правна држава и со оглед на неговиот капацитет за давање аргументација.
И уште има дрскост иронично да каже дека народ со младина што не сакала црква на плоштад „не требало да се плаши за својата иднина“. Ама јас сум сепак „мирен“, сигурно не треба да очајуваме за иднината кога имаме вакви блескави примероци на доктори на науки... Друга интересна работа е она што често се случува кај вакви „верници“... мудрува за христијанска љубов, мир, духовни вредности, ама не може да сокрие колку овие работи му се туѓи - целиот останат текст изобилува со омраза, нетрпеливост, немир. Како шлаг, револтиран е од тоа што дел од младината макар минимално и симболично го искажувала својот отпор против замислата за црква. Би преферирал да била индиферентна... Епа докторе, токму од преголема индиферентност кон разноразни срања дотуркавме до овде. Всушност зошто индиферентност и премолчување во едно демократско општество? Поминува времето на чмаење и молчење, чашата се прелеа и дојде време да се дигне глас. На крајот на краиштата по кој основ ти докторе смееш да се изјасниш, а „еретичката“ младина треба да молчи??? Самата аргументација на „докторот“ во врска со црквата нема да ја коментирам, едноставно не вреди. Сите до една теза му се промашени, а повеќето и тенденциозни. Човеков е изгубен во просторот и цела логика му е изместена. Аргументацијата ми делува како од некое неуко детиште со жешка глава. |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
|
![]() |
|
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
malku stara ...ama se gleda kako ce izgleda crkvata
sepak ne ja sakam ne e dobra lokacijata...... Edited by Cloverstack - 14-Feb-2009 at 14:36 |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1819202122 41> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |