build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Верски
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Црква на Плоштад Македонија

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 1819202122 41>
Poll Question: Црква на плоштад?
Poll Choice Votes Poll Statistics
42 [56.00%]
9 [12.00%]
24 [32.00%]
You can not vote in this poll

Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Борјан Сми View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Online Status: Offline
  Quote Борјан Сми Quote  Post ReplyReply #381 Posted: 12-Dec-2008 at 12:56
    Со цреква не се слагам. Друг објект на таа локација обавезно. Ќе се оформи плоштадот, ќе се добие и нов. Само соодветен план треба.
    Не ми се пишува на иста тема пак. овде го правевме муабетот за плоштадот (не за црквата). :                      http://www.365.com.mk/forum/index.php?topic=3578.20
    Многу се сите нихилистички настроени. Може некој да напише што му се допаѓа.
Ако се согласуваш со СВОЕТО мислење не се криј зад мониторот! [превод: Потпиши се со име и презиме.]
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #382 Posted: 12-Dec-2008 at 15:03
Борјан најнапред добредојде...

Како прво незнам од каде ти е идејата и како можеш да ја поддржуваш идејата дека тамо треба да има некој објект. Тоа е една идеја што се роди како плод на глупоста на една политика и ништо повеќе.

Втора работа. Реќеницата "Само треба соодветен план." вероватно значи дека планот е пречка за изградбата, така?! Единствено што можам да заклучам дека размислуваш по теркот на повеќето македонски градоначалници, политички фигури и слично. Неможе планот да биде пречка, ако не па ај да ги укинеме плановите. Секој си има по некоја негова идеја и така 2.000.000 идеи, а нормално нема место за сите и ај сег кој како дојде на власт нека си ја гура својата идеја. Па на крај една каша попара, што веќе и се забележува на терен.
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #383 Posted: 12-Dec-2008 at 16:09
Originally posted by lslcrew

Борјан најнапред добредојде...

Како прво незнам од каде ти е идејата и како можеш да ја поддржуваш идејата дека тамо треба да има некој објект. Тоа е една идеја што се роди како плод на глупоста на една политика и ништо повеќе.

Втора работа. Реќеницата "Само треба соодветен план." вероватно значи дека планот е пречка за изградбата, така?! Единствено што можам да заклучам дека размислуваш по теркот на повеќето македонски градоначалници, политички фигури и слично. Неможе планот да биде пречка, ако не па ај да ги укинеме плановите. Секој си има по некоја негова идеја и така 2.000.000 идеи, а нормално нема место за сите и ај сег кој како дојде на власт нека си ја гура својата идеја. Па на крај една каша попара, што веќе и се забележува на терен.

Па не би се сложил скроз со тебе. Пред да се стави таму Лумикс спрема мене апсолутно ќе одговараше еден објект кој ќе го додефинираше и плоштадот од една страна и двата правци (ГТЦ и 11 Октовмри) од друга страна.

Сепак со изградбата на Лумикс таква концепција паѓа во вода и би била насилно насадена спрема мене баш како што насилно се насадува и црквата.

Значи мислам дека не е страшно да имаме свои визии за одредени делови од градот и да ги изнесуваме тоа независно што не се по планот. Само да бидат добро поткрепени.
Back to Top
Newbiе
Newbiе

Quote Борјан Сми Quote  Post ReplyReply #384 Posted: 12-Dec-2008 at 16:13
    Благодарам, добро најдов.
Види го моето мислење на темава на тој другиот форум, (линкот е погоре) безвезе ми е двапати исто да пишувам. Таму ќе видиш дека моето мислење е далеку од политички влијанија.
Ако се согласуваш со СВОЕТО мислење не се криј зад мониторот! [превод: Потпиши се со име и презиме.]
Back to Top
beTon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote beTon Quote  Post ReplyReply #385 Posted: 12-Dec-2008 at 16:40

е овој лсл одма удира со рационал социјализам LOL донекаде се согласувам со Борјан и јас да не се повторувам, но кај нас функционира импровизацијата максимално па не ме чуди доколку падне на уставен мал ринг утре да добиеме нов муабет. 

Back to Top
Newbiе
Newbiе

Quote Борјан Сми Quote  Post ReplyReply #386 Posted: 12-Dec-2008 at 17:01
    Стара е идејата за црква на плоштад, не е од ВМРО или СДСМ. И тоа што го кажуваш за локацијата си сосема во право. Ова го потврдува фактот што првите идеи за црква на плоштадот биле таа да биде токму таму Tи кај што кажуваш.
    Јас во принцип за црква на плоштад не се согласувам од проста причина што на плоштад Македонија црква веќе има, се вика Свети Димитрија, а се наоѓа од другата страна на реката Вардар. Имено, плоштадот продолжува од другата страна и завршува полукружно со Игни Пајко, со црквата и со новите објекти на местото на старата автобуска.
    Кога веќе се повторувам еве дел од еден мој поранешен одговор:
    "А за објекти на наведените локации на нашиот плоштад, дали треба или не, може на повеќе начини да се размислува. Еден од нив е следниот. Погледнете ја сликата од Ротердамскиот плоштад што погоре АрхЏез ја прикажал и видете како веднаш до плоштадот има уште еден помал, па уште еден, па на другата страна пак. Никој не вика дека Лумикс не треба да е на плоштад. Само на друг плоштад, помал, кој ќе биде оформен од Лумикс, Стоковна, Пелистер и новиот објект без разлика дали е тоа трговија или хотел или било што. На другата страна, кај што е предвиден хотел, истата приказна. Позади хотелот ќе се оформи пак некоја пјацета која ќе биде меѓу Телеком, хотелот, Вардар и објектите на Мојсови."
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #387 Posted: 13-Dec-2008 at 15:45
Originally posted by Борјан Сми�

А за објекти на наведените локации на нашиот плоштад, дали треба или не, може на повеќе начини да се размислува. Еден од нив е следниот. Погледнете ја сликата од Ротердамскиот плоштад што погоре АрхЏез ја прикажал и видете како веднаш до плоштадот има уште еден помал, па уште еден, па на другата страна пак. Никој не вика дека Лумикс не треба да е на плоштад. Само на друг плоштад, помал, кој ќе биде оформен од Лумикс, Стоковна, Пелистер и новиот објект без разлика дали е тоа трговија или хотел или било што. На другата страна, кај што е предвиден хотел, истата приказна. Позади хотелот ќе се оформи пак некоја пјацета која ќе биде меѓу Телеком, хотелот, Вардар и објектите на Мојсови.

Мое мислење е дека таму сепак тешко дека може спретно да се вклопи било каков објект, а не гледам ни потреба од таква работа. За дооформување на плоштадот клучно е да се изградат објектите предвидени на тревникот од другата страна.
Во Ротердам гледам е сосема друг тип на плоштад и не би правел аналогии.
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #388 Posted: 10-Jan-2009 at 00:22

Костовски стравува дека црквата ќе биде дивоградба

Градоначалникот апелира Уставниот суд конечно да пресече за ДУП „Мал ринг“

Градоначалникот Трифун Костовски има сознанија дека по 15 јануари на плоштадот „Македонија“ ќе почнат да се градат црквата и фонтаната -споменик на Александар Македонски, кои ќе претставуваат дивоградби доколку во меѓувреме Уставниот суд не се произнесе околу законитоста на измените на ДУП „Мал ринг“. Тогаш, смета Костовски, имајќи предвид дека Градот е концесионер на плоштадот, ќе се создадат дополнителни комплицирани ситуации.

„Никој нема право да гради на плоштадот доколку ДУП не е законски, ниту Општина Центар, ниту пак Владата. Барам Антикорупциската комисија и Уставниот суд конечно да се изјаснат во врска со мојата иницијатива, којашто е поднесена уште на 25 јули“, апелираше вчера Костовски, без да прецизира дали и што ќе преземе Градот доколку навистина се остварат неговите сознанија за започнување на градежните работи на плоштадот. Градоначалникот дополни дека одлуката на Уставниот суд за него ќе биде пресудна, што значи ќе ја спроведе и ако не се совпадне со неговиот став. За Костовски, планот кој, покрај изградба на црква и педесетина споменици, предвидува и нова зграда за Уставниот суд, е спорен бидејќи се косел со одредбите од Законот за Град Скопје и Законот за просторно планирање. Од Уставниот суд, пак, завчера информираа дека не можат да предвидат кога ќе биде одлучено дали ДУП е донесен во законските рамки, бидејќи допрва ќе следува седница на која ќе се разгледува последниот акт кој судот го доби за комплетирање на документацијата. Имено, по барање на Уставниот суд, својот став за ДУП завчера го даде Советот на Град Скопје, чие мнозинство одлучи дека планот е донесен почитувајќи ги сите законски одредби. (Дс.Т.)

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=EDE5146A887EA548BE58D231862C0BE3
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #389 Posted: 11-Feb-2009 at 23:34
Само што ми стигна SMS дека во утрешен Вест имало информација дека изградбата почнува во Април Wallbash
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #390 Posted: 12-Feb-2009 at 06:30
Што треба тоа да значи?

Дека го знаат ставот на уставниот суд пред тој да биде оформен и соопштен или дека тие ќе наложат каков да биде ставот на уставниот суд?!?
Dunno

Во секој случај предлагам веднаш да почнеме да се спремаме и организираме.

Back to Top
ArchiTechTone View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote ArchiTechTone Quote  Post ReplyReply #391 Posted: 12-Feb-2009 at 07:21
Се согласувам, треба организација! Така беше и со куќата на Мајка Тереза(и со сите проблематични објекти)- додека да спласне прашината околу објектот, се бркаат сите документи и се прави детална проектна документација.. Знам со сигурност дека кога излезе информацијата за црквата, се собираше тим за работа на главниот проект, не знам дали стигнати се до негде, но штом стигаат вакви вести, тогаш не е на арно...
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #392 Posted: 12-Feb-2009 at 08:04
Сакам црква на плоштад

Идејата за изградба на црква на централниот плоштад во Скопје за кратко време доби многу противници. Колку само архитекти и интелектуалци се загрижија за изгледот на центарот, за идеолошките вредности, за протокот на луѓе, за тоа како државата била уставно одвоена од црквата, како идејата не била во согласност со плановите, плоштадот повторно ќе се раскопувал и така натаму. Дури и дрско ја повикуваат Македонската православна црква да ја осуди идејата за изградба на црква! А каде бевте естетичари, секуларисти и дуповци, кога без ниту еден документ беше подигната џамија среде зградите во Карпош, безмалку на самата Партизанска? Нешто не ви пречи нарушувањето на естетиката таму. Беше ли таа во сите тие ДУП и ГУП? Или не сте нешто видливи кога треба да ја анализирате естетиката на другите религиозни градби, храбри сте само кога треба да спречите изградба на сопствените? И споменикот на Скендер-бег беше со сите потребни дозволи, нели? Токму пред градбата именувана како „Илинден“.

Грижата на архитектите за естетиката можеби најпрво би требало да се концентрира на зградата во која го печеле занаетот. Исто така, црквата ќе била некомпатибилна со плановите за изградба на подземна сообраќајница. Многу ќе тежела. Е па, ајде да ги срушиме и ГТЦ и ЕСМ, па нема да тежи ништо. Или уште подобро - да ја направиме сообраќајницата надземна. Со десет ленти. Проток невиден.
А што е црквата? Меѓу другото, таа е место каде што секој христијанин (покрај во секојдневието) ја практикува својата вера, се смирува, се соединува со Бога. Ги зајакнува своите духовни вредности, својата вера и посакува мир и љубов. Ќе се најде ли некој „јунак“ што ќе се обиде да образложи зошто не ни требаат градби од овој тип? Кому му пречат црквите? Апсурдот е тому во тоа што критиките доаѓаат од нас самите, од Македонците. Од библиската земја Македонија.
По катастрофата од 1963 година, не им завидувам на оние што треба да смислат кои мотиви да ги употребат на разгледниците од Скопје. И за крстот на Водно имаше мноштво противници, па токму таа градба е најупотребувана во сликите и сувенирите од Скопје. И за улицата Македонија се бунеа што центарот се раскопува, па денес туристите што сакаат да се фотографираат во центарот на Скопје, токму таму го прават тоа.
Кои се белезите на градот, освен Камени мост и Калето? Палатата на Ристиќ? „Дал-мет-фу“? ГТЦ? Студентскиот дом „Гоце Делчев“? Канцелариите на телекомот? Или зградите на „Рекорд“? Естетика каква што нема никаде. Ах, да. За малку ќе ја заборавев. Маркантната зграда во која се школуваат идните архитекти.

Темата е доста активна и на Интернет. Покрај на форумите и на блоговите, македонските младинци на најголемата виртуелна мрежа „Фацебоок“ се сетиле да формираат и своја група, наречена „Не сакам црква на плоштад“. А што сакаат? Џамија?
Ајде нека се индиферентни. Ајде што интимно можеби не сакаат црква. Ама да се закренат да формираат група, агресивно да го промовираат сопствениот атеизам и да убедуваат други луѓе да им се придружат - е тоа „нема ни у Београду“. Навистина, „народ со ваква младина, не треба да се грижи за сопствената иднина“.

Васко Наумовски

(Авторот е доктор на правни науки)

http://preminportal.com.mk/content/view/2373/71/1/1/

Како прво гледам и весников кој наводно е за православие земал и тој да се оцрни со дневниве глупи политики.

Сега по ред! Епа вака! Почитуван докторе на науки не ми оставивте впечаток дека малку ги разбирате работите како течат околу изградба на било какви објекти. Никаде верските објекти не се над све друго! Патем и локацијата на верските објекти не е верско прашање него е цивилно прашање и луќето градата верски објекти каде што имаат потреба! А потребата може да се задоволи и у маало, а ако толку е нужно тоа да биде сред центар ете преку мост одма има црква!

Гледам имате против тоа што некој ја повикоал МПЦ да се огради од изградбата. Па да ви кажам никој не треба на МПЦ да и каже, на МПЦ треба сама да и текне и да покаже на народот дека цверските објекти не треба да бидат политички кусур. Идејава не дојде од МПЦ или од народ или иницијативно, него дојде од влада.

Грубо се обраќате со зборот дуповци, како да оние кои се залагаат за планско работење се некакви глупаци! А од друга страна правите паралела со џамија во Карпош и Скендербег кои треба во текстов суптилно да алудираат на нешто и да копкаат во стари рани! И двата објекти се безплански и кај двата го осудувам грубото кршење на правото и нелегалноста, но можевме во списокот да не ги заборавите и тифани и уште многу други! Барем доктор на правни науки треба да рабира дека еднаш прекрушавање на правото не отвора простор за ново прекршување, него треба уште поцврсто да спречи второ прекршување. И вие ги сваќате верските објекти како алат за политички бележење територии! Пајаците го прават тоа со урунирање, а ние со божји домови! Срамота!

Исто така сте и против изградба на тунелот под плоштад, кој од ваша гледна точка смета на црквата! Незнам кој на кого смета во ситуацијава како што е сега?! Патем и не ми оставате впечаток дека знаете воопшто како треба тој тунел да изгледа! ЕСМ и ГТЦ се сосема вон трасата!

Повторно во текстот маневрирате на полето на верата! Господине јас сум православен христијанин и како таков знам дека верата е еден интимемен момент и ќе ве замолам да не ја користите верата во политичко пропагирање бидејќи може да навредите некој! Црквите може би пречат некому, мене не, а ни вас не, но ми пречи оваа идејава за политичко бележење територија со верски објекти! Озбилно, ми пречи веќе, веќе изморен сум вакви градење верски објекти само поради мерење џеб и мерење вера! Православната вера се брани со скромност а не со тоа кој поголема црква ќе направи!  Апсурдот не е во тоа што критиките доаѓаат од македонците, него апсурдот е во тоа што македонците мешаат вера и црква и апсурдот е во тоа што македонците дозволија да им се дешава ваква рашомонијада во архитектурата пред се во строгиот центар и апсурдот е тоа што дозволуваме, повторно ќе кажам, некој така грубо да злоупотребува! И згора на тоа злоупотребувачот наидува на слепа поддршка од дел граѓани, у случајов како вас! Ееееепааа затоа сме на оваа ветрометина!

Инаку белезите на градот се "белези" зашто се наметнале со години така! Белегот може да се наметне преку својата грандиозност, преку старост или преку емоционална призврзаност на гражаните! Белег не се гради преку ноќ! Белег се гради со години, освен ако од оваа првата категорија, од грандиозните! Проектов ќе нема никакви предиспозиции да стане белег, освен што ќе го има политичкиот мираз што ќе сведочи за како тоа македонците грубо ја злоупотребиле својата вера за политички цели!

Еве јас ве поканувам доколку го прочитате вие ова да се склучите и вие во оваа интернет група па да оставите некој поцврст аргумент зашто е потребно црква токму тука?! Зашто црквата СВ. Димитрија не се среди?! Зашто таа околина тамо не се актуелизира?!

(авторот е студент на електро-технички факултет)

Edited by Cloverstack - 08-Jul-2009 at 17:36
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #393 Posted: 12-Feb-2009 at 08:30
браво за докторот на правни науки кој ни на крај памет не му текна да го спомне правото во целиов овој случај Bash назад на прва година факултет, па ако не го интересира правото може и да смени професија.

а самиот текст не наликува на една издржана академска критика или осврт (независно кој правец го застапува во случајов) туку на еден вулгарен памфлет на тинејџерски блогер преполн со зајадливи коментари и паушални компарации.

Thumbs%20Down

Edited by pbanks - 12-Feb-2009 at 09:39
Back to Top
ArchiTechTone View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote ArchiTechTone Quote  Post ReplyReply #394 Posted: 12-Feb-2009 at 09:35
Смешки! Демек со тоа што е наведено дека “Авторот е доктор на правни науки“ автоматски го прави текстот релевантен Стварно треба да се грижиме за иднината ако имаме вакви доктори на науки!

Во целава ситуација, ужасно иритира тоа што се оди со глава во ѕид. Имало џамија, требало и црква да има, имало скендербег тебало и александар да има. Демек натпревар се одржува.... Водиме еден нула со крстот! Нема врска што во градов ништо не функционира како што треба... Дури ни крстот!
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #395 Posted: 12-Feb-2009 at 12:08
МИНИСТЕРСТВОТО ЗА КУЛТУРА МУ ПЛАТИЛО КОМУНАЛИИ НА ГРАДОТ
Првата лопата за црквата на Плоштад во април
Напоредно со изборот на изведувач, во Општина Центар и во Градот тече постапка за добивање градежна дозвола

Изградбата на црквата на плоштад Македонија треба да почне кон крајот на март или почетокот на април. Министерката за култура Елизабета Канческа - Милевска вели дека во моментов тече втората фаза од постапката за избор на изведувач на градежните работи и оти штом завршат со тоа, ќе почнат со градба на црквата која ќе се наоѓа на плоштад Македонија меѓу ресторанот "Дал мет фу" и стоковната куќа "Сити галери".
Таа објасни дека напоредно со изборот на изведувач, во Општина Центар и во Градот тече постапка за добивање градежна дозвола.
"Проектите за изградба на црквата се веќе готови, и идејниот и главниот проект. Изведувачот го избираме со претквалификации. Во првата фаза од тендерот поминаа неколку фирми и штом заврши законскиот рок за втората фаза од тендерот, ќе почнеме со градба", вели Канческа - Милевска.
Министерството за култура на сметката на Градот уплатило околу 110.000 евра за надомест за уредување градежно земјиште, но нема склучено договор со Градот за регулирање на комуналиите. Поради тоа и Општина Центар се уште нема издадено градежна дозвола за црквата, која ќе биде висока 29 метри со камбанарија од 50 метри. Од Градот објаснуваат дека договорот за комуналии не е потпишан, бидејќи Министерството за култура не ја доставило потребната техничка документација.
"Општина Центар не ослободи од плаќање комуналии, а делот од комуналиите за Градот веќе ги уплативме и очекуваме да добиеме градежна дозвола", вели Канческа - Милевска.
Црквата на Плоштадот ќе се гради на иницијатива на премиерот Никола Груевски, а маркичката за овој објект беше вцртана во новиот детален план "Мал ринг" кој Општина Центар го донесе лани, а градоначалникот Трифун Костовски, кој е против изградба на црква на Плоштад, го обжали на Уставен суд. Иако Уставниот суд се уште не одлучувал по оваа жалба, од Министерството за култура велат дека ќе продолжат со активностите за изградба на црквата.

http://www.vest.com.mk/default.asp?id=163429&idg=9&idb=2597&rubrika=Skopje
Back to Top
Dave Gahan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dave Gahan Quote  Post ReplyReply #396 Posted: 12-Feb-2009 at 13:50
Народ со вакви професори и доктори на науки НЕМА НИКАКВА ИДНИНА...јас гласав ПРОТИВ идејата да се гради црква, ама не затоа што е црква...немам ништо против изградба на цркви, ама имам многу против градење на какви било објекти со несоодветен урбанистички и архитектонски пристап (пр. Мајка Тереза, Официрски итн.)...па ако сакаат и нека изградат голема колку Водно, ама правилно да ја вклопат во веќепостоечкиот контекст...не се свесни ваквите квази интелектуалци дека самите си пукаат во нога; ваков пристап кон други науки или кон уметности е знак за тотално непознавање и дилетантизам, па како би изгледало сега еден архитект да даде осврт за раздвојување на сијамски близнаци и уште да кажува дека лекарите ништо не знаат!?!
...е посебно ме иритира што гледам дека и порталот Премин на МПЦ го пренесува текстот, ќе излезат ли поповите да кажат нешто или ќе го остаат народот да си вади очи!?...МАНУ и МПЦ со својата апатија и индиферентност играат клучна улога во растурањето на сите вредности, какви-такви, што ги имаме до сега и не придонесуваат кон создавање нови, овде не станува збор само за архитектура и НИКОГАШ архитектурата не оди независно од сите други сегменти од човековото живеење и делување, секаков поинаков пристап кон архитектонските проблеми и несериозен и наивен...
MAKE CAPITALISM HISTORY
Back to Top
Mr.Edmund View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote Mr.Edmund Quote  Post ReplyReply #397 Posted: 12-Feb-2009 at 13:52
Мислам дека Крстот на Водно после сите овие чудесии што ќе никнат во градов конечно ќе добие смисла......надгробен споменик на Скопје
И како што кажа lslcrew црквите (и џамиите) од места каде што се поврзуваме со Бог, се претворија во маркери за обележување територија.......одвратно....
СМРТ ЗА ФАШИЗМОТ-СЛОБОДА ЗА НАРОДОТ
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #398 Posted: 12-Feb-2009 at 17:53
Крајно сум запрепастен од нивото што го гледам кај еден доктор на науки, а во случајов уште позапрепастувачки дека бил доктор на правни науки, со оглед на неговото сваќање на правна држава и со оглед на неговиот капацитет за давање аргументација.
И уште има дрскост иронично да каже дека народ со младина што не сакала црква на плоштад „не требало да се плаши за својата иднина“.
Ама јас сум сепак „мирен“, сигурно не треба да очајуваме за иднината кога имаме вакви блескави примероци на доктори на науки...

Друга интересна работа е она што често се случува кај вакви „верници“... мудрува за христијанска љубов, мир, духовни вредности, ама не може да сокрие колку овие работи му се туѓи - целиот останат текст изобилува со омраза, нетрпеливост, немир.

Како шлаг, револтиран е од тоа што дел од младината макар минимално и симболично го искажувала својот отпор против замислата за црква. Би преферирал да била индиферентна... Епа докторе, токму од преголема индиферентност кон разноразни срања дотуркавме до овде. Всушност зошто индиферентност и премолчување во едно демократско општество? Поминува времето на чмаење и молчење, чашата се прелеа и дојде време да се дигне глас. На крајот на краиштата по кој основ ти докторе смееш да се изјасниш, а „еретичката“ младина треба да молчи???

Самата аргументација на „докторот“ во врска со црквата нема да ја коментирам, едноставно не вреди. Сите до една теза му се промашени, а повеќето и тенденциозни. Човеков е изгубен во просторот и цела логика му е изместена. Аргументацијата ми делува како од некое неуко детиште со жешка глава.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #399 Posted: 14-Feb-2009 at 10:31
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #400 Posted: 14-Feb-2009 at 12:41
malku stara ...ama se gleda kako ce izgleda crkvata

sepak ne ja sakam ne e dobra lokacijata......

Edited by Cloverstack - 14-Feb-2009 at 14:36
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 1819202122 41>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.221 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.