![]() |
![]() |
![]() |
Деловен објект на местото на старата Народна банка |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1920212223 41> |
Author | ||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
|
sega preteraa!!!! 10 kata prizemje......vo 9 -ti kat se ,pa se gledaat i armaturite za 10-ti kat.Nesto cudno.7katovi dosta bea!!!!!! aj neka slika nekoj ako moze, ubo kje bese od se slika od kameniot most ili od (pred) MOB!
|
||
![]() |
||
Djole88 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-May-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 611 |
![]() ![]() |
|
јас вчера проаѓав преку камени мост од чаршија кон центар и зградава е ОГРОМНА. Може да изгледа убаво, ама мислам дека ваква зграда дефинитивно не беше потребна на овој дел од плоштадот/кејот. Пренападна е
|
||
![]() |
||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
|
vidov od facebook edna slika slikano od kameniot most, golema bese a stopanskata banka nekade izgubena a evn vekje ne se gledase.Stopanska banka pri konstrukcija ubavo kje bese da kreni uste 2-3 kata, inace grdo kje izgleda toj del.Se nadevam deka so fasadata na nar. banka kje padne nesto ubavo inace ne znam............
|
||
![]() |
||
micko_v ![]() Senior Member ![]() Joined: 19-Jun-2009 Location: Firenze, Italia Online Status: Offline Posts: 123 |
![]() ![]() |
|
Со едноставна споредба се гледа дека објектот во висина одстапува доста во однос на првичниот рендер...
http://fotografija.com.mk/?v=situacijaskopje2010.jpg http://fotografija.com.mk/?v=skopje2014a.jpg Edited by micko_v - 11-Aug-2010 at 14:37 |
||
![]() |
||
Jumbo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 23-Mar-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 140 |
![]() ![]() |
|
My Мacedonia од каде ти е тој заклучок дека Скопје до пред некоја година бил многу убав град ? вистината е дека планот за малиот ринг го исполни барем оној простор каде што се гради театарот и музејот, на тоа место беше пустош и мрак посебно навечер. Откаде ти е оваа парола дека Скопје до пред некоја година бил многу убав град а со новиот план за Скопје немало повеќе да биде убав, јас ќе кажам само едно Скопје со новиве објекти како што се театарот.музејот,уставниот суд, банката,спомениците и со проширените улици ќе добие далеку поатрактивен изглед од оној што го имаше до пред некоја година, ако сакате наречете го тој изглед кич, но овие објекти ќе привлечат далеку повеќе внимание и туристи отколку она Скопје од пред некоја година кое не личеше на главен град.
Edited by Jumbo - 11-Aug-2010 at 14:24 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
turistite sigurno kje dojdaat, vakov kic ne moze da se najde nasekade.......
inace kako sto rekov vo temata sk2014, i jas poddrzuvam nekolku raboti no ne cel projekt!
ostaj sudot kako kje izgleda......
![]() |
||
![]() |
||
Jumbo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 23-Mar-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 140 |
![]() ![]() |
|
За вкусовите не се разправа.
|
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
![]() Мада се слагам, не би ги преценувал премногу ни грото туристи дека знаат што е што... Сигурно 90% ќе се воодушевуваат и ќе се сликаат пред се што им изгледа „старинско“
Edited by Cloverstack - 11-Aug-2010 at 15:02 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Clover а кои се тие 'стручни' дисциплини ?
Edited by Jumbo - 11-Aug-2010 at 15:05 |
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
Во прв ред архитектурата и урбанистичкото планирање. Поради природата на проектот СК2014 за многу работи би требало да се изјаснат и историчари на уметност (освен доколку отворено не признаеме дека градиме тематски парк, а не град). Понатака разноразни инженери, сообраќајни експерти, а со оглед на водоскоците во Вардар, изгледа требало да се вклучат и епидемиолози и микробиолози
![]() Edited by Cloverstack - 11-Aug-2010 at 15:21 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Во право си Clover но мислам дека сите овие дисциплини биле фушерски со години да не речам со децении, чисто се сомневам во стручноста на денешниве 'интелектуалци' зошто ги имаме за извос.
|
||
![]() |
||
Swimmer ![]() Senior Member ![]() ![]() Suspended Joined: 09-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 294 |
![]() ![]() |
|
@ Jumbo
апсолутно се слагам со тебе.. градот ќе изгледа далеку подобро по ск2014 него пред тоа..
една работа е да се прави дистинкција меѓу ливада и ск14, а друга дали ливадата да се замени со ск14 или нешто трето, со тоа што тоа трето од многу стручност никако да стане/не станало реалност.. тоа е меѓудругото и една од причините зошто го поддржувам ск14 без оглед што со некои поединости неможам да се сложам..
ако нечиј предлог не ти се допаѓа, во ред е да кажеш, ама притоа да објасниш што е тоа што ти би ставил на тоа место, за да може и другиот да ти возврати со иста мера/оцена.. со оглед на тоа дека 50 години нема ништо, ова е топ.. па од тука и секое плукање по проектот е неиздржано..
колкава и стручност да стои позади противниците, нивниот кредибилитет е поприлично неуверлив и нефективен заради неефикасноста во минатото.. на крај следува дека граѓаните (гласачите на крајот на краиштата) го обожаваат, а и што не би, со што да го мерат и споредуваат.. со ливада !?
нејсе (се извинувам за офтопик, се надевам нема да биде избришан постов - евентуално префрлен во ск 2014), зградава искочи поприлично гломазна, иако прво не ми сметаше пошто е прва во редот па остава впечаток на капија (доколку и од карши има слична, читај - официрски), но после фотките погоре.. незнам..
Туристите сакаат атракција, а тоа сигурно ќе го добиеме..
|
||
![]() |
||
![]() |
||
Swimmer ![]() Senior Member ![]() ![]() Suspended Joined: 09-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 294 |
![]() ![]() |
|
Скалила до рајотСекој патник-намерник што ќе реши по скалилава да го заобиколи градилиштето на кејот ќе треба да отвори не само четири очи, туку и да се напие ако ништо друго „бедоксин“На патот од едниот до другиот крај на конструкцијата не знае што го чека. Искршени и разнишани штици, дупки, и што ти не ги чека на овој трнлив пат. А кој е надлежен за скалилата не се знае. Инвеститорот што го гради објектот на местото на некогашната Народна банка или, пак, одговорните од општината Центар и градот. Безбедноста на минувачите е доведена во опасност и никој не се грижи. Само едно се знае. Скалите не се безбедни и внимавајте како одите по нив. Можеби најарно е, наместо по нив, да свртите преку ГТЦ за да дојдете до Камени мост. Што е сигурно, сигурно е! |
||
![]() |
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
а да прекинеме веќе со тие муабети за туристи
![]() искрено, воопшто не ми е гајле дали Скопје ќе било атракција или не ако е дисфункционален град направан според нечии вкусови и фрустрации а ако веќе збориме за туристи, банка, административен или друг деловен објект, гаражи и сл. воопшто не треба да се градат за туристи, туку за домашното население кое најмногу ќе ги користи а ако почнам да набројувам што се треба за туристи да се прави, ќе отидам премногу офтопик и јас |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
па и премногу се зафати со туристите искрено кажано, тоа беше полуреченица на крај спомената бар од мене. Проектот има туристичка димензија нормално, но не како основна.. (ваљда).. Edited by Swimmer - 13-Aug-2010 at 12:43 |
||
![]() |
||
![]() |
||
ovaj_stariov ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-May-2008 Location: Prilep Online Status: Offline Posts: 1321 |
![]() ![]() |
|
![]() |
||
build.mk, гради форумска историја
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Да ја надополниме скромната колекција визуелизации:
![]() |
||
![]() |
||
lupo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Nov-2009 Online Status: Offline Posts: 434 |
![]() ![]() |
|
Zgradava se poveke i se poveke mi se dopagja..., samo voka da ja nalickaaat i vo priroda dobro ke bide. Me nervira samo sto site vakvi staklenici okolu plostadot gi pravat niski. Edited by lupo - 23-Aug-2010 at 12:24 |
||
![]() |
||
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
|
а мислам дека уште малку ќе има дигање напред за тоа кружното поткровје или што е.
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Ух напротив, оваа мене ми се чини некако огромна во споредба со другите објекти таму, особено што уште ќе расте.. оној делот како купола..
А иначе и мене ми се свиѓа, ме потсеќа на T-Mobile (?! Т-com) позади Магош. Edited by Swimmer - 23-Aug-2010 at 12:33 |
||
![]() |
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 1920212223 41> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |