![]() |
![]() |
![]() |
Деловен објект на местото на старата Народна банка |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 2122232425 41> |
Author | |||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
||
Реков, epten офтопик сме, а ставот генерално веќе го имам кажано на линкот што го посочив, па нема да реплицирам, ваљда оваа дискусија во оваа нишка тука ќе прекине...
Иначе многу лошо реплицираш/цитираш бе друже, ова горе испаѓа дека е целото мој пост, а дека болдираните се делови што сум сакал да ги потенцирам ![]() Прави одделни цитати и реплицирај посебно, нека не те мрзи ![]() ![]() Edited by Cloverstack - 23-Aug-2010 at 17:39 |
|||
![]() |
|||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
||
Уште еднаш, токму така свимер. На волкот му се остри забите зашто сам си коле оФца. Стручната јавност што беше најгласна, па и сите што сакаат да видат друг концепт го губеат времето во барање од опонентот да обезбеди, ако може така да се каже, рамноправна фер игра, а и сами им е јасно дека нема да се случи тоа. Политиката е таква, и така мора да се игра, им било тоа јасно или не. Секаде во свет е така, ние допрва чекаме виша сила да ни обезбедува позиција наместо сами да си ја одработат. Абре ако ми е до толку гајле за градот па нема да чекам ни конкурс да се распишело ни незнам што, нема да се симнам од телевизор со нови идеи и проекти, а не да плачам како Скопје2014 нечинело.
|
|||
![]() |
|||
Swimmer ![]() Senior Member ![]() ![]() Suspended Joined: 09-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 294 |
![]() ![]() |
||
Знам, обично не правам така, ама ќе ми избегаше мислата
![]() ![]() ![]() |
|||
![]() |
|||
![]() |
|||
lupo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Nov-2009 Online Status: Offline Posts: 434 |
![]() ![]() |
||
Jumbo ubava e zamislata za moderna zgrada od sprotiva no cisto ovoj objekt mi lici na termocentrala
A namesto city galery da nese ovaa zgrada staklena sto e na plostadot od strana na Telekom.
5:29 / 6:28
Edited by lupo - 23-Aug-2010 at 17:54 |
|||
![]() |
|||
Jumbo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 23-Mar-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 140 |
![]() ![]() |
||
Не мислев баш за тој објект но мислам дека на местото на градска куќа многу повеќе би му одговарало некој модернистички објект отколку Офицерски Дом, да не бидам сватен пограшно сметам дека Офицерскиот Дом бил одличен објект и голем украс за градов но денес на местото на некогашната Народна Банка се гради доста модерен објект кој воопшто не наликува на старата банка, па се прашувам чисто онака колку би си одговарале еден модернистички објект спроти друг неокласичен објект, иначе доколку ја реновираа старата банка со автентичен изглед тогаш јасно дека Офицерски Дом ќе одговараше без конкуренција.
|
|||
![]() |
|||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
||
Zgradata e moderna, mnogu mi se dopagja ama so visicinata ne znam........
|
|||
![]() |
|||
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
||
Ај и еден пост од мене. 100% се согласувам со постот на Свимер. Единствената анимација, конрта на СК 2014 бење онаа на СДСМ со парите, евра, на истата анимација. Мислам дека имаше и некои посебни предлози од архитекти за одредени објекти, делови од СК 2014, но за жал поминаа незабележани, ги имаше во вести, ама после тоа како ништа да не било. А и ова БИМАС, треба да му се даде поголемо значење, добра проекти се создадена во склоп на БИМАС. А никој од медиумите не се заинтересира да ја следи изложбата, да ја пренесе и да се прокоментира нешто, но во нормални и цивилизирани граници. Толку од мене. |
|||
![]() |
|||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
||
Барем за тебе мислев дека си на чисто со висината. Што повисоко ![]() |
|||
![]() |
|||
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
||
Висината мене не ми прави проблем, но беше неочекувано и изненадувачки дека вака ќе израсне, земајќи споредба со анимацијата. Мене не ми смета. А и можеби и тоа е тоа што треба да биде, и според висината во ДУП-от. Нешто како визуелна измама би му дошло. Треба да се земе во предвид и ширината на самиот објект, па во пропорција со висината, објектот да изгледа висок, од друга страна огромен, ако се земе должината. |
|||
![]() |
|||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
||
Da sto povisiko no zavisi kade!
![]() A i vo animacijata na sk 2014 se gleda deka zgradata trebase da bide 6-8 kata!
Vakva visocina e ubavo za mestoto sto treba da se gradi hotel 7.1
![]() |
|||
![]() |
|||
46&2 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 04-Jan-2008 Location: Куманово Online Status: Offline Posts: 347 |
![]() ![]() |
||
Мислам дека со Скопје 2014 му додадоа 1 кат повеќе заради тоа што сите други нови објекти се по 29 метри. Мене ми е топ, само круцијално е каков тип на стакла ќе користат за фасадата и каков тип на камен.
|
|||
I use public toilets and I piss on the seat.
|
|||
![]() |
|||
leonid23 ![]() Senior Member ![]() ![]() БАНИРАН Joined: 30-Nov-2009 Location: Strumitza Online Status: Offline Posts: 579 |
![]() ![]() |
||
Јас мислам дека најдобро ќе беше објектот да се реконструира во склоп на оригиналот .
|
|||
![]() |
|||
lupo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Nov-2009 Online Status: Offline Posts: 434 |
![]() ![]() |
||
Fasada so kamen?
|
|||
![]() |
|||
46&2 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 04-Jan-2008 Location: Куманово Online Status: Offline Posts: 347 |
![]() ![]() |
||
Па да. Дали ќе биде фино обработен камен или плочки кои наликуваат на камен не знам ама ја така го замислувам објектот. Сигурно нема да остават гол бетон од естетски причини и изолација.
|
|||
I use public toilets and I piss on the seat.
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Na slikava mene poveke mi lici na limeni paneli
|
|||
![]() |
|||
Gradinarot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Aug-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 369 |
![]() ![]() |
||
Decki, na poveke topici na forumot ima dobri diskusii, upateni diskutanti isl., samo ne se zamarajte so politika zif vi gradot. Ubavo kaza Gorazd od Mizar, prethodno Skopje licese na Blagoevgrad od `68 fakat. Mi se povrakase so onie avangardno moderni vizuri kon MNT, a u pozadina minarinja ko streli i nedopraeno Kale so komunjarki stanbeni. Da ti ibam pogledot i da ti ibam arhitekturata moderna /citaj komunjarska/. Jas tuka ne gledav nisto tradicionalno i vozvisheno.Na takvo postoecko nasledstvo i da se poseresh ke bide bolje.
Samo se sto se pravi novo mora da se kritikuva i razgleduva, za da idnite generacii ne go zborat istoto za naseto vreme. Mora da se bira najdobroto, no niz diskusija. Toa mu faleshe na Skopje 2014, no vo sekoj slucaj, ama nie graganite mu dademe ljubov i odnos kon gradot, taka ke go prifatat i strancite. Poz... i diskutirajte so madinja, dobri ste..... |
|||
..... .......
|
|||
![]() |
|||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
||
од друга страна пак, објектов ме нервира бидејќи ме потсеќа на модернизмот и брутализмот од 20 век, кога сите објекти се направени да личат како да се вонземски, и кога веќе го правеа таков, повеќе би ми одоварала фасадата да е од чист бетон, не од стакло но во секој случај ниедна од зградите на плоштадот не и парира на соседната, па така не би се грижел како ќе испадне кога и вака и така сето тоа е каша попара |
|||
![]() |
|||
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
||
Навистина неможам да поверувам што читам! Се извинувам, но мислам дека ова е ретко нелогичен пост, во кој целосно се извртени одговорностите на надлежните и очекувањата/обврските на истите кон граѓаните. По ред: П О Н У Д А кој ќе ти изработи бесплатно? И дали со цел памет го очекуваш ова од некој архитект или биро? Кловер убаво јасно нагласи дека за вакво прашање од изречно значење за главниот град требаше да има меѓународен тендер и долга стручна расправа. Имаше безброј ПОНУДИ во рамките на одвоените тендери (што беше намерна но огромна грешка со цел полесно да се проневерат пари, наместо да се објави конкурс за целото подрачје, барем околу пл. Македонија и Вардар!), ете и самиот гледаш дека скоро сите конкурентски трудови се подобри и тоа неколку класи, од избраните кои се градат во моментов. Кој треба според тебе да направи КОНТРА-АНИМАЦИЈА? Знаеш ли колку проучувања и соодветно пари чини сето тоа? Треба некој архитект или урбанист сам да излезе да мери струење на ветар или длабочина на планирани тунели за да направи анимација? И заборави на фразата БИРАЈ НАРОДЕ! Народот бира еднаш во 4 години и тие надоле избираат функционери кои бираат место народот! Истото се случува и со името, но тоа е друга тема! Бегање и плакнење на одговорност! Натаму, да никој не ги виде конкурентските проекти затоа што беа МРСНО СКРИЕНИ со цел да не се види дека се класи подобри од избраните! Впрочем не е толку важно ние да ги видиме, туку требаше навистина стручно и од никого неповлијаено жири да ги оценува пристигнатите трудови. Потоа што сакаш ти да добиеш како труд кога во огромен дел од објектите, беа вклучени безумни ограничувања (во стилот на барокен изглед или антички орнаменти)!?! Баш дека никој не ги зима критичарите (кои патем се нашата елита во смисол на научници и дејци), затоа сме на ова дереџе! Знаеш пто би рекол јас од моја гледна точка? Јас па ич не ги зимам на сериозно овие СМЕШНИЦИ од власт! Другар знам дека си мал и дека допрва ќе ти се отвараат хоризонти, но криза во светот веќе НЕМА! Германија оствари најголем раст по обединувањето! Јас пак би го префомулирал ова твое кажување во АКО НЕМАШЕ КРИЗА, ШТО ЌЕ БЕШЕ АЛИБИТО НА НАДЛЕЖНИТЕ? Инаку срамно и поразително е Isl што кажуваш целосен потпис на ваков очигледно безумен пост. Знам дека огормен дел од членовите ни се млади и нови, со сеуште целосно недефинирани очекувања, но стар член како тебе да се сложи со нешто вакво е индикативно. |
|||
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
|
|||
![]() |
|||
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
||
Крајно дрзок пост и на тој начин ќе одговорам, иако си нов член. Тие авангардно модерни ВИЗУРИ се дело на тогаш најпознати архитекти во светот и како за 40 години стари се не само сеуште убави но и главните светли страни на Скопје од урбанистички поглед. Второ минарињата незнам што ти пречат, напротив склопот на истите со поновите убави градби (како што МНТ е, а Архивниот суд НИКАКО НЕ Е!) му даваат особен шмек на Скопје кој го двои од останатите регионални градови. Зошто мора се да биде традиционално и возвишено, треба да биде функционално, т.е. да си има своја намена и искористеност! Не си читал веројатно доволно низ форумов, но неколкукратно на широко е објаснувано и покажувано како влијаела охридската архитектура на пост-земјотресните градби во Скопје! Новите градби не само што немаат трошка традиционалност или возвишеност, туку немаат ниту функционалност! Затоа многу се набива во очи кога некој ќе се исцепи со изјава, а притоа е тотално неподготвен! СК 2014 е веќе во касна фаза на реализација и покрај многуте несогласувања се бутка со полна пареа, во време кога државата е во тотален КОЛАПС! Нејсе! И заборави за СТРАНЦИТЕ, тие не доаѓаат во Македонија, ние ќе ги гледаме и користиме објективе, тие се пред се за нас, а не ги градиме за странците! Впрочем си има завод за статистика, по една година ќе можеме да видиме колку се зголемила туристичката навалица во Скопје, по завршувањето на ова чудо! На крајот на краиштата и забавен парк носи пари! |
|||
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
|
|||
![]() |
|||
Swimmer ![]() Senior Member ![]() ![]() Suspended Joined: 09-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 294 |
![]() ![]() |
||
@Andrej
Јас друже во твојот пост ништо ново не прочитав освен твоја субјективна фрапираност од тие што не размислуваат како тебе, кои по правило бидуваат линчувани и омаловажувани, со цел нивно дискредитирање (и нивните ставови, нормално).
Искрено незнам на што би ти реплицирал бидејќи се повторуваш и кажуваш нешто што досега е 100 пати кажано, односно ни даваш на знаење дека групата на противници и неподржувачи (сосема легитимно) во "борбава" имала слаби страни (сосема смешно), а мојот пост се однесуваше токму на тоа.
Вие уште сметате дека можете да си поминете со сеење магла, додека оној кој цени, објективниот граѓани, е очаен за конкретни предлози и решенија.
Освен што на твојот пост само би го залепил мојот (на кој веќе реплицираше), како одговор, немам ама баш ништо друго да додадам. Се си е на место.
Навистина неможам да те разберам, бараш да се противиме на Ск 2014 и да ти веруваме тебе како неподржувач (во случајов преставник на групата неподржувачи) на жими мајка.
Епа за тоа друже ќе се избориш. Ако сакаш да го смениш моето мислење и да ме приклониш кон себе, ќе ми понудиш конкретни работи. Јас не сум партиски човек, па од тие побуди да имам симпатии или поголема наклонетост отколку ненаклонетост кон ск 2014.
Според мене контра-анимација (подоле допрецизирам) требаше да направат сите оние кои беа тепани на плоштад, што го плукаа ск 2014 и неговите автори, сите противници кои во прв план ја ставаа својата стручност, а според нивното реагирање чувствуваа ужасна огорченост од проектот.
Имено, наместо да си ја трошат енергијата на непродуктивен начин, што беше невкусно за гледање, а себеси се спуштија на најдолно ниво, требаше да седнат и да одработат. Дали тоа ќе биде анимација, слики, било што, со што ќе покажат дека тие можат да создадат и понудат нешто подобро, а ќе биде во пристојна презентациска форма. Дури и никој од власта (каде е концентрирана моќта логично, со можност комотно се поинакво предложено од нивното, да отфрли), ништо да не прифати, тоа ќе значеше непредавање, недозволување да бидат згазени и обраќање директно кон оној што цени (објективниот граѓанин/публика/аудиториум). Во таа насока штитејќи го она за што иначе се маваа во гради.
Ако тоа го направеа и (во случајов јас) ми се допаѓаше, како што ми се допаѓа зградата на обвинителство (од Кло), прв ќе бев против онаа од Ск 2014.
Незнам зашто ме напаѓаш. Тебе како да ти смета народот во оваа држава па и него би го сменил со посоодветен за да се чувствуваш удобно.
Те молам, еве ти како стар член, уште еднаш да не цениш дали сум јас мал или не за да дискутирам на форумов. . Со тоа само го спушташ нивото на комуникација, што ќе испровоцира соодветен одговор од мене, а резултат ќе биде спуштање на нивото на форумов и бришење постови. Меѓудругото, тоа збори за твојот интелект што е само продолжување на грешката што ја направивте како неподржувачи. Млатење слама отколку конструктивно фокусирање и реагирање.
Edited by Swimmer - 24-Aug-2010 at 20:20 |
|||
![]() |
|||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 2122232425 41> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |