![]() |
![]() |
![]() |
Моторни гарнитури |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 2122232425 41> |
Author | |
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
Македонски железници треба да се обврзат дека ќе ги чуваат новите возови. Ако се однесуваат кон кинеските возови како кон досега реконструираните вагони, тогаш тие за два-три месеци ќе изгледаат како да не се нови. Едноставно, мора да се изврши притисок врз вработените и да се воспостави работна дисциплина.
Воедно, јас се надевам дека новите возовите првенствено ќе сообраќаат кон блиските Велес, Куманово, Тетово и Кичево, бидејќи се работи за гарнитури кои се направени за пократки релации. Според мене, возовите кон Битола, Гевгелија и Кочани би требало да бидат одржувани со постоечките патнички вагони, кои би се реконструирале. Едноставно, патувањето е поудобно со нив на подолги релации од 3-4 и повеќе саати. |
|
![]() |
|
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
Pa drzavna strategija ima. Ete kolku tolku se rekonstruirat prugite i ima najava za novi, se rekonstruirat i zeleznickite i se nabavuvat novi vozovi, a se nabavija i tovarni vagoni. Meine mnogu poveke me plasi upravuvanjeto so novite VOZOVI, transportot od i do zeleznickite stanici, promocijata na zeleznickiot soobrakaj, dobro sredena WEB strana so vozni redovi i site drugi positni raboti za koi ne se grizi drzavata tuku Makedosnki Zeleznici. Drzavata sigurno nema daim gi CISTI i odrzuva vozovite i zeleznickite stanici. MZ treba sega isto taka da vlezat vo razgovori so gradonacalnicite na gradovite po koi transpotira zeleznicata za da se razgleda moznost na primer za prevoz do zeleznickite stanici, da se vidi moznosta kupeniot bilet da ti vazi i za javniot Transport, da se napravi usoglasuvanje na voznite redovi na gradskiot so zeleznickiot prevoz i slicno. Tie raboti mozat da gi napravi MZ Arno ama se somnevam deka tamu ima kapacitet i zelba za vakov kompleksen proekt. |
|
![]() |
|
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
Фотките од линкот на WolfLeader:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
geny ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 16-Mar-2013 Location: Bulgarya Online Status: Offline Posts: 306 |
![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
geny ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 16-Mar-2013 Location: Bulgarya Online Status: Offline Posts: 306 |
![]() ![]() |
ЧЕСТИТО!!!!!
|
|
![]() |
|
Gox ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 08-Oct-2015 Location: Prilep Online Status: Offline Posts: 44 |
![]() ![]() |
Ovie novi garnituri treba da se koristat kako ekspresni vozovi, a ne kako vozovi koj zastanuvaat na sekoja stanica
![]() |
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
ја фотнав гарнитурата што е пристигната во товарна, само немам време сега да ја качам на интернет
|
|
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|
![]() |
|
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
Ја довезле до железничка станица. Фото: миа.мк
|
|
За сè има вторпат
|
|
![]() |
|
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
Еј да👍 боите како да биле made in tetovo😏
|
|
![]() |
|
stratus ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Aug-2010 Location: Bitola/Skopje Online Status: Offline Posts: 755 |
![]() ![]() |
Ме интересира дали е возможно и има таква пракса за префарбување на старите постоечки гарнитури (дизел и електромоторни) како и на патничките вагони во единствена шема од бои. Еве нека е како новиот воз, бел со црвена и жолта линија.
Исто така ме интересира зошто овој воз нема никакви ознаки на него од надворешниот дел, како компанијата за која ќе опслужува, носивост... И доколку тоа тука се прави, предлагам дека крајно време е за модерно решение на лого на МЖ транспорт ![]() |
|
![]() |
|
Dexter26 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 2035 |
![]() ![]() |
![]() Премногу очекуваш, нови возови не значат и нови навики кај сопствениците на возовите - во овој случај Македонски Железници, и кај патниците во возовите - во овој случај Македонците. За почеток, мене лично ме интересира дали возовите се покриени со заштитен слој од кој би можеле лесно да се отстранат графити ? Знам дека во Аргентина така ги пречекаа новите возови во метрото во Буенос Аирес, а и тие возови беа произведени во Кина - не ми текнува дали беа произведени од истата компанија, но помнам дека не поминаа ни недела дена, а веќе ги нагрдија со графити. Но задоволството на уметничките вандали траеше кратко, бидејќи графитите експресно беа отстранети бидејќи Кинезите ги покриле возовите со заштитен слој од кој може брзо и лесно да се отстранува боја буквално исто како и прашина од прозорец. Понатаму, забележав на 3-та и 5-та слика во пост #443 дека новите возови доаѓаат со барем 2 (ДВА) електронски дисплеја - еден надворешен на предната страна од локомотивата, и еден внатрешен. Колку ќе бидат ефикасно и ефективно користени тие дисплеи ? Судејќи според сегашната неискористеност на внатрешните електронски дисплеи во новите градски автобуси на ЈСП Скопје, на кои треба да пишува која е наредната станица на која ќе застане автобусот и за колку време отприлика ќе пристигне до таа станица, но наместо тоа ги пишува бесмислените пораки на ЈСП Скопје за навремено поништување на билетот и за одржување на мирна атмосфера во автобусите, тешко ми е да бидам оптимист за ефикасно и ефективно искористување на електронските дисплеи со кои доаѓаат новите возови. Кога сме кај логоата, моја лична претпоставка е дека како кај новите скопски градски автобуси, така и кај новите возови, за да се заштедат пари при фарбањето на возовите, не се фарбаат логоата, туку дополнително ќе ги залепат по пристигнувањето на возовите во Македонија, исто како што направија и со новите скопски градски автобуси. А инаку да, се согласувам дека треба да се префарбаат и веќе постоечките гарнитури, лично јас сум повеќе по светли бои, како бела, жолта и зелена, но тоа е веќе мој личен вкус и не треба да биде мерило за квалитет, па затоа и сегашниот пример како кај штотуку пристигнатиот нов воз е прифатливо решение за мене лично. Но кога сме кај безбедноста и издржливоста, колку ќе издржат овие нови возови низ западна Македонија каде што ќе бидат пречекани со каменувања ? Edited by Dexter26 - 27-Oct-2015 at 20:38 |
|
![]() |
|
Green Bay ![]() Newbie ![]() Joined: 27-Nov-2014 Online Status: Offline Posts: 32 |
![]() ![]() |
На мен като дизаjн ми харесват много.
И боjата е добра. Интериорот е добар. Верувам дека и технички и функционалто всичко ке биде ОК. Со здраве да си ги користите! |
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
дали се работи за истата гарнитура? фоткиве ми се пукнати некаде накај 10 саат отсабајле во товарна
![]() ![]() инаку, прашање до поупатените... зошто само три вагона имаат гарнитуриве? |
|
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|
![]() |
|
Gox ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 08-Oct-2015 Location: Prilep Online Status: Offline Posts: 44 |
![]() ![]() |
Taa e druze
|
|
![]() |
|
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
Aman Zabegan kako da dobivme 20 voza prasuvas dali e istata garnitura
![]() Eve i od mene fotografija pozajmena od Facebook. Vozot epten go lici na skopskata zeleznicka stanica. se nadevam deka vo idnina kompletno ke ja restavrirat zaedno so postata i drugite objekti. Se raboti navistina za arhitektonsko remek delo koe retko se srekava vo Evropa (ako voopsto i postoi takvo reseni). ![]() |
|
![]() |
|
jyvation ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-May-2013 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 4191 |
![]() ![]() |
Импресивна фотографија со кулите во позадина
![]() |
|
![]() |
|
phenomenon ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 26-Oct-2010 Location: Kumanovo Online Status: Offline Posts: 2691 |
![]() ![]() |
Тоа архитектонско ремек-дело кое ретко се среќава во Европа е толку ценето што за неговата реконструкција се одвоени „фантастични“ 3 милиони евра, додека за некакво си тркало се предвидени 18 милиони евра. |
|
開始されていないだけの戦いが失われ、
|
|
![]() |
|
Denko ![]() Senior Member ![]() Joined: 14-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 2271 |
![]() ![]() |
"Zabegan", ovoj tip na vozovi i u Germanija se kratki. Se raboti za regionalni vozovi koi relativno cesto zastanuvaat i se koristat na relacii do 200 km.
http://www.ruhrnachrichten.de/storage/pic/mdhl/artikelbilder/lokales/mz-mlz-evz-gz/mslo/3590471_1_ms-talent.jpg?version=1387233899 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
@Denko vo pravo si. No vo sporedba so germanskite vozovi od slikite se gleda deka nasite (kineskite) imat podebeli sedista slicni na onie na vozovite za podolgi relacii.
|
|
![]() |
|
WolfLeader ![]() Senior Member ![]() Joined: 03-Aug-2015 Online Status: Offline Posts: 694 |
![]() ![]() |
Па за нашата километража на пруги што ја имаме сосема е доволен еден ваков тип на воз , немаме кој знае што колку километри железници .... |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 2122232425 41> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |