![]() |
![]() |
![]() |
Нова фасада и ограда на објектот на Владата |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 2122232425 64> |
Author | |||
kenzo_fan ![]() Senior Member ![]() Joined: 19-Dec-2011 Online Status: Offline Posts: 306 |
![]() ![]() |
||
Не се радувај предвреме, it ain't over till it's over. |
|||
![]() |
|||
N23 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2159 |
![]() ![]() |
||
Antiuser одговори ми на прашањето!
|
|||
![]() |
|||
antiuser ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2011 Online Status: Offline Posts: 204 |
![]() ![]() |
||
Кое прашање? Аха сега видов..види ја не навлегувам во тоа..точно дека не е во ред таквата работа.. меѓутоа ја мислев пред се на стилот не навлегувајќи во "авторското право" на објектот.. Концизно одговорив дека помеѓу 1 и 2 поубаво ми е 1..најубаво ќе е да се повтори конкурсот бидејќи сите 5 ми се несоодветни предлози..а бидејќи нема да се поништи сигурно, го бирам 1,јбг љубител сум на тој стил што да правам..исто како некој што е љубител на црнки друг на плавуши ,трет на црвенокоси..секој си има вкус. Edited by antiuser - 27-Jan-2012 at 19:37 |
|||
![]() |
|||
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
||
Можеш да мислиш дека Скопје ќе стане преку ноќ метропола затоа што ќе се изградат или пренаменат неколку објекта, кои ја немаат европската архитектонска тежина и вредност. Дури и да ги наречам овие идиотштини како копија на европските, би била огромна навреда за европските градови. Edited by Cloverstack - 27-Jan-2012 at 22:37 |
|||
![]() |
|||
antiuser ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2011 Online Status: Offline Posts: 204 |
![]() ![]() |
||
![]() Коментарот можеби ајде да кажам и беше ироничен..еве се извинувам..на овој форум човек изгледа мора да пази и да го мери секој збвор што ќе го каже,зашто очигледно има премногу буквалисти,член сум и на други форуми и таму за разлика од овде се води по лајт дискусија,овде се осеќам како да дискутирам со најголемите светски стручњаци од архитектурата,па све се уозбилило .. далеку е од тоа,него нема врска.. Edited by Cloverstack - 27-Jan-2012 at 22:37 |
|||
![]() |
|||
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
||
Токму дека ова е насочен и специализиран форум во многу тесно подрачје, дискусиите не се *лајт*! Мислам дека до сега требаше сам да го сфатиш ова! И сега не се вади молим те, демек ние сме биле буквалисти, кој можел да ти суди итн... За тебе не светски стручњак, космички! ![]() Edited by Cloverstack - 27-Jan-2012 at 22:38 |
|||
![]() |
|||
Denko ![]() Senior Member ![]() Joined: 14-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 2271 |
![]() ![]() |
||
PS: Site kompozitori se golemi pocituvaci (i ljubiteli) na baroknata muzika, no na nikoj ne mu padnalo na um za komponira vo toj stil. |
|||
![]() |
|||
kenzo_fan ![]() Senior Member ![]() Joined: 19-Dec-2011 Online Status: Offline Posts: 306 |
![]() ![]() |
||
Добро бе ти овде си за зафрканција или што? Споредби за црнки, плавуши... Кога веќе тој јазик единствено го разбираш дај да пробам: каква плавуша сакаш природна или фарбана? |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
![]() |
|||
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
|
|||
![]() |
|||
Gradinarot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Aug-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 369 |
![]() ![]() |
||
Кога веќе дискусијата на нишкава во последниот период прејде во, и само, критика за јавнопонудените предлози, не знам зошто толку малце се обрна внимание на 5-тиот предлог, кој релативно лошо котира и според гласовите и на форумов и на владиниот сајт. Во целава атмосфера и приказна која што ја живееме, некеко тоа требаше да биде победничкиот предлог, т.е. нова „барокна„ опна на постоечкиот кубус, а и ради минимален респект кон Муличко е далеку подобар избор од 1-вонаградениот, овај првопонудениот предлог.
![]() Edited by Cloverstack - 27-Jan-2012 at 22:39 |
|||
![]() |
|||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||
![]() |
|||
![]() |
|||
Čento ![]() Newbie ![]() ![]() Joined: 05-Jan-2012 Location: Dortmund | GER Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
||
Може некој да ми каже кога ќе почнат со пројектот?
|
|||
![]() |
|||
gerard ![]() Newbiе ![]() Joined: 19-Aug-2011 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
||
книги и градби да ти иделе во иста конотација, а девојки и градби не. зошто , јасно му е само на тој ги поставува таквите заблуди. да не смее човек да каже кој предлог му се допаѓа одма е етикетиран како глуп, неписмен, појма нема, ајде и ред други тешки квалификации. објектот на владата да ти бил најубав објект во скопје. од што е најував, во мои 30 години не ми текнало ни на плочникот да згазнам, а не па да имам било какво мислење.некоја личност која што не ја фермате, едноставно не ви е потребна во животот а тука е околу вас, обично за таа личност велите “за жив не го/ја рачунам„ - тоа е случај со објектот на владата, до пред најавата за промена на фасадата никој ама баш никој во никоја прилика тој објект „не го рачунал за жив„ освен оние кои работат таму.никаква знаменитост не била на скопје и нема да биде се додека е онаква. направете анкета да видиме колку луѓе знаат кој споменик се наоѓа пред владата? 1 од 10 ке знае. направете анкета од колку посебни објекти е составена владата, никој нема да погоди, освен на ѓутуре. немој да си правите барјам на паметот. јас сум скопјанец и за мене це-ка е ништо повеќе од еден објект без душа и карактер. некое мртвило го обвива тој простор и одбивност, пред се поради фактот дека таму се моткаат оние кои "најмногу ги сакаме" можеби... еден „жабарот„ лоциран позади владата е „ватикан„ за владата у смисол полураност, посетеност, спомени, место за собирање. инаку тоа е трафика и тенда за оние кои не знаат.и сега одеднаш...објектот на владата најубав, нај ваков, нај таков.. модерен... модерното скопје - универзална, железничка, владата, гтц. АБЕ АБУ ДАБИ!вембли (стариот) целосно функционален, безбеден и историски значаен, помеѓудругото туристичка атракција a покај толку многу други во лондон, го срамнија со земја и изградија нов потполно, бидејки беше просто аут-оф-дејт.никому ништо, ни авторски права ни бутур. луѓето си појдоа си собраа по некоја цигла како сувинир од стариот и сега сите му се радуваат на новиот. примери во светот, колку сакаш и каде сакаш. ајде пријатно. п.с. имам право да ми се свиѓа што јас сакам, вие не сте овде да кажувате на кому што да му се допаѓа, а најмалку да вреќате.
Edited by BOJAN - 28-Jan-2012 at 01:58 |
|||
![]() |
|||
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
|||
![]() |
|||
oTeget ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 09-Nov-2011 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
||
gerar зошто тебе може да ти биде грда, а на друг не може да му е убава?
и на крај кажуваш жалопојки дека тебе не ти се оставало право да ти се свиѓа што сакаш!? За мене зградата е убавица, штета само што не е адекватно одржувана и што е доградувана на бафтана. Ама не е битно дали мене ми се допаѓа или на некого му не му се допаѓа, тоа туку поентата е дека не може кој како ќе дојде на власт како ќе му прдне да си поигрува вака со објектите. Зградава опстојувала со децении, има комплетен архитектонски легитимитет и вистинско злосторство е ова што сега се натура. ![]() |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Месје Жерар, девојки и градби одат во иста “конотација“, еве јас сум имал прекрасни искуства на бетонските “клупи“ кај Владата. Кој е за вас поубав објект во Скопје? Хотел Амбасадор? Ни парижани Ајфеловата Кула не ја “рачунаат за жива“, има такви што не се ни качиле на истата, која сепак е знаменитост. Владина зграда не мора да е знаменитост. Постоечката мене ми е супер па не сум таму секој ден. Споменикот пред Влада постоел уште пред неа, а вие ете како меродавен “скопјанец кој не си прави бајрам со паметот“ тоа не го знаете па го поврзувате со постоечкиот објект. Правото да ви се “свиѓа што сакате“ никој не ви го одзема. Тоа тековно се прави над оние кои се ЗА постоечкиот објект. |
|||
![]() |
|||
alexsend ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-May-2011 Location: Скопје, Центар Online Status: Offline Posts: 2086 |
![]() ![]() |
||
Немоќта е ужасна работа...ама нема што да се направи
Ми се се** од барок веќе. Сељаци! Оние кои правеле барок пред 300-400 години го правеле дека било најмодерно за тоа време! Не заради барок! Или они биле будали што не правеле стилови од пред 800 години!? Наместо да пишуваме историја, ние ја градиме историјата! Еден објек, врот, трет ОК интересно...ама веќе преку таквото и од барок и од искомплексирани будали! |
|||
![]() |
|||
Dragan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2009 Location: Tetovo Online Status: Offline Posts: 1172 |
![]() ![]() |
||
![]() ![]() А пак на крај ќе направам нешто корисно за оваа држава ќе емигрирам така да нема да гледам овие шизофенични работи Edited by Dragan - 28-Jan-2012 at 12:10 |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
каква врска има кога е изграден споменикот пред влада? свесно ја промашуваш поентата за да изведеш свој заклучок и очигледно пробуваш да манупулираш со мојот став. немаш потреба од тоа, бидејќи мојот став е изворно мој и не е од политички или било какви други побуди. непотребно се обитуваш да најдеш "замки" во мојот став. споменикот го наводов како пример, како една целина од тој простор и се што се содржи таму и само како илустрација колку кон тој простор никој не фрла око туку повеќето само поминуваат покрај. супер ако си имал искуство на бетонските клупи пред владата, немам јас против тоа, искрено јас не знам за кои клупи се работи и дека имало таму клупи воопшто. можеби јас сум како што велиш "меродавен скопјанец" со обид да се потсмеваш сигурно, ама па да си бил "голем шемаџија" чим се пофали каде си имал искуство. убаво си кажа самиот за ајфелова кула, која сепак е знаменитост, што не може да се каже истото за владата. оттука, исто како што тебе ти се допаѓа постоечкиот објект, мене не ми се допаѓа, без омаловажување, манипулирање и извртување на зборови. точно јас сум меродавен скопјанец, дури и ако сакам нешто да се сруши до земја, зад тоа и ќе стојам. имаш ти лично нешто против? или пак целта ти беше само да се потсмеваш со "меродавен скопјанец". не можам да сватам вакви дискусии, наведов пример дека сум скопјанец и како гледам јас на тоа, а тој за што се фаќа. дури да не смееш ни да кажеш од кај си и зошто твојот став е таков каков што е. се на иде на нож! ![]() „оние кои се ЗА постоечкиот објект.„ со твој (и на таквите како тебе) речник кажано, најблаго што може, сте тежок просек. |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
дорбо, само да додадам, за оваа слика потребен ти е еден апарат од околу 1000 евра, плус додаден софтвер. јас можам да ти најдам дијаметрално спротивни фотографии. не е поентата да се заљубуваме во фотографии, посебно не во шминкани сега испадна обратно, демек јас го одзимам правото на некому да биде убава ![]() навредите поназад во темата остануваат, тие се сведок. |
|||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 2122232425 64> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |