![]() |
![]() |
![]() |
Црква на Плоштад Македонија |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 2122232425 41> |
Author | ||||||||||||||||||||
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||
11:45 - Deal!
|
||||||||||||||||||||
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||
Треба сите да сме таму, јас сум сигурно.
|
||||||||||||||||||||
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||
gotsomekicks ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 305 |
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||
11:45 пред Лондон паб. Count me in
![]() |
||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||
Од Прва Архи Бригада:
градење објект на оваа локација значи затварање на најинтензивните пешачки правци ![]() Edited by Cloverstack - 27-Mar-2009 at 14:47 |
||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||
http://www.netpress.com.mk/vest.asp?id=52891&kategorija=7 Edited by Cloverstack - 29-Mar-2009 at 19:18 |
||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||
evolutionary ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 198 |
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||
Конечно почнаа да ја испитуваат уставноста на овој проект.
|
||||||||||||||||||||
Knowledge Reigns Supreme Over Nearly Everyone
|
||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||
evolutionary ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 198 |
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||
Македонија
Архитектите поделени за црквата на плоштад ![]() Архитектот Вангел Божиновски пак смета дека плоштадот е вистинско место каде треба да никне црква и не може да сфати како млади луѓе може да имаат антимакедонски идеи и да се спротивставуваат на тоа. И Грчев и Божиновски се согласни за едно, дека стручната јавност треба да го каже последниот збор. Но проблемот е што и тие се поделени до екстремност. http://www.kanal5.com.mk/ShowNews.aspx?ItemID=49111&mid=1500&tabId=1&tabindex=0 Edited by Cloverstack - 29-Mar-2009 at 19:15 |
||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||
ме интересира колку Вангел профитира од ова? изгледа многу
|
||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||
Дечки, доста долго имаме дискутирано на темава. Речиси во секој поглед црквата ја осудивме - неуставна, урбанистички и естетски нескладна итн итн. Но еве да речеме ќе се изгради и на тоа место ќе имаме црква - ок. Но, мене не ми текнува дека во еден момент, некој се сетил и се запрашал : „А каде всушност е портата на ова велелепно здание“?
![]() AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAсиметрија Само уште една добра страна на обратното планирање... |
||||||||||||||||||||
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||
![]() Јадеш пица кај Фуфо и после продужуеш у црква... А за новинарот/ката што го напишала ова:
Edited by Cloverstack - 29-Mar-2009 at 19:09 |
||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||
Како и на секоја наша црква, на запад |
||||||||||||||||||||
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ |
||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||
и што ќе му речеш на некој турист, кога е изградена црквава со средновековен изглед?
|
||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||
после она што го видовме вчера на плоштад слободно можеш да му кажеш во среден век ![]() |
||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||
Ај барем офтопиков да го затеравте у нишката кај протестот!
![]() ![]() За влезов нормално како исекоја црква доаќа према запад, ова усвари и е една од "пречките" зашто не пасува да се изгради црква на пример од другата страна кај маркицата за хотелот. е сега ја колку што сум запознаен на црквите може да има и странични влезови, а не ми е јасно зашто воопшто тука нема такви странични влезови. Нормално од лево и од десно на главниот влез. Така црквата би довила влез од сите ќошеви освен оној од кај гтц. Еве да речеме дека би се направиле измени на планот и да се отворат такви влезови. Тогаш во интерес на симетричноста на црклвата (гледано од плоштад), би требало и страничните влезови да добијат иста важност, односно иста големина и изглед како и главниот влез. Така на некој начин ќе се надомести симетријата на објектот, гледано од плоштадот, ќе се добие повеќе влезови што би било само плус за црквата. Мене колку што ми е познато, немора главниот влез да добиеме повеќе значајност (во случајов големина) од страничните влезови. Е сега кај нас 99% од цркиве кои имаат странични влезови, главниот влез има нагласена важност но мислам дека тоа не е канонско побарување така да може да се иде на три исти влеза. Ставрно не ми е јасно зашто архитектот не се одлучин на вакво решение, кога веќе се иде на коллку толку барање вклоплива оправданост на објектов во просторот! |
||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||
видета што постирал еден на интернет, да не знаеш дали да плачеш или да се смееш
![]() ![]() |
||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||
лсл еве и јавно да кажам бидејќи не се согласувам со рокадата на постот кој го цитираш, тука истиот и го бришам, темата таму е решение и мислам за таму е најподобен истиот, како што и сам кажа за да се издеференцираат јасно конкретни креативни предлози, за разлика од разноразните претежно естетски препукувања во оваа нишка...
Edited by beTon - 30-Mar-2009 at 17:18 |
||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||
Во контескт на муабетот од нишката за предлог алтернатива.....
http://www.build.com.mk/forum/forum_posts.asp?TID=604 Бетон јас го преместив твојот пост тука пошто тука малку повеќе макроскопски го согледуваме прашањето околу црквата и плоштадот. Значи тамо да останеме коретно на предлогот. Епа еве вака да почнам со реплицирање:
Како прво е погрешно што овие цинично ги нарекуваш арх. еколози. Ондак значи дека протажерите на идејава се арх (што.....). Немој да ме сватиж дека некој д=сака да го исспрња прсоторов. Нити јас воопшто не се слагам со тоа. Но ова што се случува некој очигледно премногу материјалистички си ја сватил верата и мисли дека прави добро, а всушност не. Не е во ред да идеме со ваква реторика. Тоа што урбанистички свесните граќани се малцинство не значи дека треба да продолжиме со непочитување на градежните линии со нарушување на урбаниот концепт само во интерес на инманупулираното мнозиноство. Ова засега дебата темелна, а не надгласување.
И тука не се слагам со тебе. Како прво ситуацијата е токму обратна. Црквата на плоштад никогаш нема да ја земани соборна, а не обратно како што викаш. Edited by lslcrew - 30-Mar-2009 at 16:46 |
||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||
http://www.kirilica.com.mk/vest.asp?id=22836
|
||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||
Јас прв пат слушам дека мпц го потегнала ова прашање уште пред 8 години. Дури и да го подигнала прашањето сигурен сум дека не мислеле на локацијата на плоштад, него дека може би мислеле на параклис (мала црквичка) во рамките на жена парк и толку. Скромна реплика. Идејата за на плоштад сепак е стара од пред година дена!
|
||||||||||||||||||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 2122232425 41> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |