![]() |
![]() |
![]() |
Аеродроми |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 2122232425 124> |
Author | ||
SkyBoy ![]() Senior Member ![]() ![]() Suspended Joined: 24-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 738 |
![]() ![]() |
|
Sale погоре велиш дека си мртов сериозен за заминувањето на TAV, а подоле као се демантираш велејќи дека сепак не објавиле официјално, ама кај и да е, си одат заради потезите. Па токму тоа сакав да ти кажам, потегот вработување и тоа на 2 клучни места за екипирање и систематизација на вработени или понатамошни вработувања. Мене овој потег воопшто не ми кореспондира со твоиве излагања, кои патем ми делуваат истресени од ракав. Одложувањата сите знаеме зашто и како се случија и тоа не се смета за неисполнување на услови, туку за тинтрање. И од каде си сигурен 100% дека направиле погрешна процена. На што ја базираш таквата сигурност, на статија од Утрински!? Мислам дека во време на криза и тоа како, никому не му оди во прилог да направи погрешна процена. Не те разбирам, кога тоа они се освестиле дека уствари се зафркнале.. вчера !? Па можеа да не обезбедат кредит од банкиве и ќе се повлечеа, т.е. ќе беа елиминирани, па макар и им била активирана банкарска гаранција, боље да го изгубат тоа, отколку да продолжат да вложуваат во бунар. Да не ме сфатиш погрешно, и мене ме нервира одложувањево и целава драма со TAV, ама ако имаш некои сознанија, убаво ти рече и овај_стариов, дај поконкретни информации.
|
||
![]() |
||
SkyBoy ![]() Senior Member ![]() ![]() Suspended Joined: 24-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 738 |
![]() ![]() |
|
Скопскиот аеродром ќе стане регионален центар
Најдоцна за 20 месеци концесионерот ТАВ треба да ја заврши модернизацијата на скопскиот аеродром „Александар Велики“, а за 12 месеци на охридскиот „Свети Апостол Павле“. Вкупните средства што турски ТАВ треба да ги вложи во македонските аеродроми се околу 200 милиони евра, ги повтори уште еднаш познатите работи министерот за транспорт и врски Миле Јанакиески, одговарајќи на пратеничко прашање на вчерашната седница на Собранието. На аеродромот во Скопје модернизацијата опфаќа изградба на терминална зграда со површина од 40.000 квадратни метри, деветпати поголема од сегашната, со цел, како што рече Јанакиески, тој да може да стане регионален центар. Планирана е нова административна зграда, ќе се продолжи полетно-слетната патека за 500 метри, со што ќе се овозможи сите типови авиони да слетуваат на аеродромот. (Ек.Р.) |
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
Драмата ја има и секако дека она што се случува не е воопшто до крај познато, но далеку е од тоа дека ќе се повлечат. Проценките се сепак проценки и прашање е колку можат да бидат веродостојни. Амбицијата неможеме да ја оспориме зашто се работи за приватна компанија која прв пат навлегува на Балкан и има намера ова да и биде некоја порта кон еден дел од пазарот.
Малку ме чуди како планираат да таа очекувана бројка од патници да ја исполнат со само една писта. Всушност незнам колку патници може да опслужува една писта, може ли ако некој знае пример да наведе аеродром со одприлика толку патници. |
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
Една писта може без проблем да се справи и со најоптимистичките планови на ТАВ „Вториот“ лондонски аеродром, Gatwick, со својата единствена писта опслужува над 32 милиони патници годишно. Тоа е веќе екстрем, но сепак е илустрација дека бројките што ги проектираат Турците за скопскиот аеродром воопшто не се проблем да се постигнат со една писта. Edited by Cloverstack - 23-Mar-2010 at 03:36 |
||
![]() |
||
Мартин ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 04-Jan-2009 Online Status: Offline Posts: 366 |
![]() ![]() |
|
Edited by Мартин - 25-Mar-2010 at 14:57 |
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
![]() а можда специјално ќе се снимаат епизоди од Шехерзад, за да се анимираат патниците што чекаат, оти нели некад ќе заврши. Ако е бал - нека е маскенбал, па предлагам сите жени вработени да личат на Шехерезад, а сите мажи на Онур.. името на аеродромот да се смени во 1001 ноќ и да и се пушти водичка на грција дека попуштаме за името, а ние живи пресреќни
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() п.с. слободно бриши
![]() |
||
![]() |
||
Skopje ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 28-Nov-2009 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
добро доста се фалеа ајде нека почнат веќе...
![]() |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
ОБНОВЕНА ИНИЦИЈАТИВАТА ЗА ВОВЕДУВАЊЕ НА РЕДОВНА АВТОБУСКА ЛИНИЈА ДО АЛЕКСАНДАР ВЕЛИКИ
Таксистите дерат патници на скопскиот аеродром
Најлошо поминуваат туристите кои не се информирани дека не постои терминал, па мора да ги користат такси-услугите кои чинат од 25 евра, па нагоре
Откако пред многу години ЈСП го укина терминалот поради нерентабилност, имаше многу иницијативи за повторно воспоставување на сообраќајна врска. Деновиве барање до Градското собрание за воведување на автобуска линија на релација град Скопје - Александар Велики поднесе советничката група на Либерално-демократската партија. Раководството на ЈСП вели дека оваа идеја е веќе разгледувана, деновиве било разговарано и со новиот менаџерски тим на ТАВ, но иако постои расположение, сепак, немаат донесена конечна одлука. "Доколку добиеме барање, ние ќе го разгледаме и верувам дека позитивно ќе одговриме", велат од ЈСП Скопје. Во моментов автобусите со број 52, 53, 62 и 68 возат од Транспортниот центар до селото Петровец за цена од 35 денари. Елизабета АРСОСКА |
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
Во интервјуто со Орнекол ништо од првичното
![]() Туку одлична е веста дека веднаш ќе ја средуваат состојбата со организиран превоз до аеродромот (иако вестите на Канал5 и Вечер се контрадикторни околу модусот) Сепак, се надевам дека среднорочно ќе се оди на железничко поврзување на аеродромот |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Кловер добро што го спомна железничково поврзување. Сега со воведувањето на либерализација на железницата ќе се отвори одлична можност за превозник да влезе и да обезбеди таква врска. Нормално тоа може да биде и здружен капитал, сигурно и ТАВ ќе има интерес да влезе во такво проект, да има може и дополнителен капитал ако државата или градот преку ЈСП сакаат да учествуваат во таквиот проект. Првичната инвестиција ќе биде пруга до аеродромот што и не така многу ако се има во предвид дека пругата проаѓа покрај аеродромот, после тоа два терминала еден патнички еден за карго, и за превоз некој обичен шинобус или некој вид на лесна железница прилагодена кон напонската мрежа. Пругата ќе носи и дополнителен приход од евентуално заинтересирани компании за товарниот транспорт да постои можност.
|
||
![]() |
||
axel ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Dec-2009 Location: kumanovo Online Status: Offline Posts: 3654 |
![]() ![]() |
|
Финансксики проблеми немаме, интервју со Мурат Орнекол шеф на ТАВ Холдингот![]()
Финансксики
проблеми немаме, машините се на терен вели шефот на холдингот ТАВ -
Мурат Орнекол. Веќе лобирале кај македонските воздухопловни власти за
да ја донесат турската авиокомпанија Туркиш Ер Лајнс за национален
авиопревозник во земјава. За да им конкурираат на регионалните
аеродроми најавија пониски цени и поквалитетни услуги и за компаниите и
за патниците.
|
||
![]() |
||
axel ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Dec-2009 Location: kumanovo Online Status: Offline Posts: 3654 |
![]() ![]() |
|
eve go celoto intervju http://www.kanal5.com.mk/default.aspx?mId=44&eventId=58842
|
||
![]() |
||
Skopje ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 28-Nov-2009 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
а луге кога почнуваат оваа недела или на 1-ви Април? со нетрпение го чекам почетокот
![]() |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Аеродромот - писта за диви таксисти
Патниците, кои често се странци, се „ограбени“ од такси-возила без таблички, што остава грда слика за тоа како ни е организирана државата во целина Се чини дека некому одговара што Скопје со години нема директна автобуска линија до аеродромот. На овој проблем укажа и Либерално-демократската партија, која побара од Градот да организира јавен превоз до „Александар Велики“. Иницијативата не е ни прва ни нова, но тешко се реализира. За тоа време, диви таксисти ги „ограбуваат“ патниците, кои често се странци што остава грда слика за тоа како ни е организирана државата во целина. Анела Петрова
ЈСП не смее да вози по регионален пат
Воведувањето автобуска линија од Скопје до аеродромот и обратно за Јавното сообраќајно претпријатие „Скопје“ е сложена работа, но не и неизводлива. - Одлична идеја. Иницијатива е од поодамна, но станува збор за регионален пат, по кој не можат да сообраќаат наши автобуси. Имавме преговори со претходната управа, но сега се смени и треба да се склучи договор со новата управа на аеродромот - изјави Мишо Николов, директор на ЈСП. Тој истакна дека ќе иницира средба со новото раководство за овој проблем. - Постојат неколку опции. Да склучиме договор со управата на аеродромот ние да наплаќаме карта и да превезуваме патници. Може да возиме за ТАВ, а тие да ни плаќаат од километар. Или ние да не наплаќаме карти, а цената да биде ставена во авионските такси или во авиобилетите - објаснува Николов. Од Градот велат дека во согласност со Законот за превоз во патниот сообракај, единствено надлежно да иницира и да воспостави редовна автобуска линија до аеродромот и обратно е Јавното претпријатие за аеродромски услуги. - Јавното претпријатие за тоа треба да добие лиценца од Министерството за транспорт и врски и да го избере операторот што ќе вози на линијата до аеродромот - велат градските власти. Од ТАВ не сакаа се' уште да ја коментираат иницијативата за воспоставување јавен превоз до аеродромот, со образложение дека се тазе дојдени. |
||
![]() |
||
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
|
Како така не смее да вози по регионален пат? Да не мислат по автопат? Па нели имаат и ЈСП Турс, агенција која врши туристички патувања со туристички автобуси Санос од пред 20 години. Пак тие да не мислеа дека ќе возат патници со куфери до Аеродромот со крнтиите за градските линии, па ќе треба да го качуваат багажот 2 метра по скалите на старите канти?
Абе има ли дилетантноста кај нас граници? |
||
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Утнале, за автопат се мисли дека не смеат да возат со градски автобус. Како инаку возат до селата по регионален пат. Ставрно мислам дека му е најпаметно на ТАВ да си ја изгради привтно делницата што фали од пругата и да си воведе редовна линија и нема да се замара ни со јсп ни со таксисти.
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
леле луѓе времето си минува а за почетокот на инвестицијата никој не зборува еве утре е 31-ви а задутре 1-ви Април
![]() ![]() |
||
![]() |
||
vladegf ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Dec-2009 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 638 |
![]() ![]() |
|
незнам зашто го тупат
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Вчера на една емисија на снимки од аеродром во позадина се гледаше шатл-автобус со налепници TAV. Дали некој скоро бил накај аеродром или може да ја потврди веста?!
Неможам да ја најдам емисијата на интернет. Се работи за пристигнувањето на 50 цент на скопскиот аеродром, во емисијата BackStage. |
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 2122232425 124> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |