build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Комерцијални
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Надградба на ГТЦ

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 2223242526 69>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
kenzo_fan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote kenzo_fan Quote  Post ReplyReply #461 Posted: 04-Jun-2013 at 17:51

Значи ГТЦ пропаѓа дека не е во барок, не заради лош менаџмент. Се‘ што му треба за да процвета е да се затвори, но пази - не било како, туку исклучиво барокно и за вртоглава сума. Ако архитектот замислил нешто не значи дека тоа ќе успее, секако освен ако не се вика Чаушевски. Тој што ќе замисли тоа гарант успева, без оглед што нема ни еден познат и признат проект зад себе.

Ohno

"Скопје е промашен град" - Арх. Живко Поповски
Back to Top
zdravozivo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zdravozivo Quote  Post ReplyReply #462 Posted: 04-Jun-2013 at 18:00
Околу стилот, се додека сами си плаќаат нека си го прават каков сакаат.
Има еден трговски во Москва во нео класичен стил, јас не сум бил во Москва но тој што ја посетил сигурно влегол во него.Прекрасна стара градба со убаво инкорпорирани продавници и ходници, и како целина изгледа многу луксузно што за дуќанџиите значи огромна цена за издавање.
Доколку да речеме успеат да го доловат истиот амбиент,ќе си ја средат работата и тоа на долгорочен план,тешко дека некој ТЦ и во иднина ќе може      да се мери со нив.Но ова би коштало премногу скапо дури и за нив, за тоа се сомневам во квалитетот на изведбата и критиките ќе ги осставам за ако воопшто го изведат овој проект.
Кога би ме прашувале мене, но за во иднина не за сега, со толку пари би го урнал постоечкиот ГТЦ, би ги вратил старите коридори, а него би го изградил во висина а не во ширина, како би зафаќал ништо повеќе од половина сегашен простор.
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #463 Posted: 04-Jun-2013 at 18:08
дека има потреба од затворање на објектот има,мислам дека тука нема простор за полемика.а дали треба да се оди со барок,јас мислам не.

порано возевме коли без клима,ама ај сега некого натерај го да купи таква кола.одма ќе почни да мрчи.така е и со ГТЦ.незначи ако порано луѓето прифаќале концепција на ГТЦ како хотел-промаја,и сега дека ќе профатат.

слушам а и приметувам дека оние помладите во Скопје сега им е во тренд да `искачаат` по моловите.зошто не одат во ГТЦ?бидејќи дува од сите страни и воопшто не е пријатно подолго задржување.

можеби треба да се конципира нешто во склад со ТЦ што е прилепен на трговскиот-таа зелената(мислам беше Соравиа)
Back to Top
BOJAN View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote BOJAN Quote  Post ReplyReply #464 Posted: 04-Jun-2013 at 18:10
Леле, дочекавме да дојдеме до тврдењето дека ГТЦ пропаѓа поради тоа што е од отворен тип. Добро бе, колку дуќани во ГТЦ се затворени? Ајде да ги изброиме, и тоа не само оние на приземје, туку и оние на први и втори кат. Џабе ви е, сите оправдувањата за промена на фасадата на ГТЦ ви се на толку тенок мраз како никогаш до сега. Подобро е да се повлече ова идејно решение и воопшто да не се размислува за промена на фасадите на МОБ и главна пошта, отколку да се создаде радикална поделба во општеството.
Back to Top
zdravozivo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zdravozivo Quote  Post ReplyReply #465 Posted: 04-Jun-2013 at 18:11
Еве некоја слика, па ако го пресоблечат ГТЦ во барок, а изведбата во квалитет му парира на овој објект (во што се сомневам),нема да изобилувам со негативни коментари.

GUM Mall Russia

Back to Top
Gradinarot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Gradinarot Quote  Post ReplyReply #466 Posted: 04-Jun-2013 at 18:16
Ајде, повеќе од јасно е дека понуденото решение лошо и наместено. Може на друг начин да се насочат дел од енергиите при дискусиите. Наместо да се неутрализират негативностите на постоечкиот објект, се оди со решение во сосема друга крајност, кое нималку не е епохално, а е папрено скапо. Зарем од единствениот потег кој постои во строгиот центар, а комуницира со паркот внатре и реката надвор, да се затвори и претвори во уште еден слеп самостоечки бедем. Ова е школски пример, како однапред детерминирана фасада, читај стил, може да уништи добро замислена функција, наместо да ја подобри истата. А за терасите кои што ќе се загубат неповратно не би сакал ни да коментирам.

Edited by Gradinarot - 04-Jun-2013 at 18:18
.....   .......
Back to Top
alexsend View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote alexsend Quote  Post ReplyReply #467 Posted: 04-Jun-2013 at 18:22
Кога било кој од вас ќе се обиде да најде макар и една причина ГТЦ да се претвори во барок секогаш имајте на ум една работа, пред 40 години овој објект бил пред своето време и истиот има добиено награда што не е за занемарување.
Сакајки да направиме нешто ново ги газиме елементарните принципи на чување на она кое веќе е наше. Кој знае како би се осетиле вие да сте на место на авторот...

Пред неколку месеци реков дека секогаш кога ќе го спомнат они ќе го спомнам и јас, и пак ќе напишам. Како се вклопи првата барокна градба во околината на Скопје пред неколку години? За сега да ја користат истата фраза обратно!

Edited by alexsend - 04-Jun-2013 at 18:22
Јас Скопје никогаш не сум го замислувал вака.
Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #468 Posted: 04-Jun-2013 at 18:25
jas mislam cel mal ring da se zatvori so edna golema kupola i da se klimatizira lete, da mozat turistite na raat da uzivaat vo negovite ubavini, posto inace site ke ni izbegaat vo skopje city mall.
Back to Top
Bojan10 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Bojan10 Quote  Post ReplyReply #469 Posted: 04-Jun-2013 at 18:26
Ne mi se dopadja momentalniot izgled ne GTC, ne mi se dopadja ni predvideniot izgled so novoto resenie.

Mislam deka e redno vreme dobrite arhitekti da se javat na konkurs pod zadadeni uslovi (stil, pravec), a ne da hejtaat i da protestiraat. Ocigledno e deka nekoj resil da trosi pari za arhitektura posle tolku vreme (nebitno ekonomska sostojba vo drzavata da ne navleguvame) i sega najdobrite arhitekti ja sabotiraat ofanzivata, i posle ke mr4at celo vreme kako ne cinelo ova, ne cinelo ona...
JAVETE SE NA KONKURS! sansa da se dokazete i da promenite nesto na podobro a e vo domenot na vasata profsija... ne mi se veruva stvarno kolku sme katil luge...
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #470 Posted: 04-Jun-2013 at 18:29
@ makonix

Некако ми промакнува, каде точно гледаш решение за проблемите на ГТЦ во проектот на Жарко Чаушевски и менаџментот на Аго Абазовски? Те молам посочи ми.

Originally posted by makonix

Ова го мислам и закој било објект од СК 2014, кај не бива руши, смени.
Одлично, мада за 90% од Ск2014 беше јасно дека ептен не го бива по 300 основи уште пред да почне да се гради. Арно ама ние пливаме во пари, па ќе си градиме и рушиме онака чисто да си го пополниме времето.

Во секој случај некоја идна генерација во подобри времиња секако дека ќе расчисти најголем дел од ова пред се урбанистичко злосторство наречено Ск2014.

Место во лов на вештерки требаше да се пристапи со позитивни критики години претходно
Ова едноставно не држи. Доволно стар член си за да знаеш дека нишките на форумов, вклучувајќи ја и оваа, содржат голема количина конструктивни критики, конструктивни дискусии и вредни идеи & предлози. Фактот што таквиот тип на дискусија е во опаѓање треба да го побараш токму во игнорирањето од страна на властите на било каков предлог, без разлика колку и да е добар и логичен. Напротив, на секоја конструктивна критика вообичаено се одговара со уште поголема ескалација на глупостите. Крајниот резултат за жал (но логично) е помалку конструктивност, а повеќе негативен набој, повеќе сарказам, повеќе рововска битка, повеќе гнев.

Од друга страна, ловот на вештерки, слично како и „забеганоста“ во еден претходен пост, го лоцираш на погрешна адреса. Лов на вештерки, прилично интензивен, навистина има веќе долго време, ама се одвива во спротивен правец. А барањето на Жарко Чаушевски да му се одземе лиценцата не е лов на вештерки туку е логична и сигурно пропишана санкција за архитект кој толку ги прегазил границите на етика во професијата. Како што пишав претходно, на Жарко не му е прв пат да се посере врз нашето постоечко градителско наследство. Да се потсетиме, првиот пат најде многу „интересен“ начин да ги задихта прозорците на владината зграда. Ова со ГТЦ мора да ја прелее чашата дури и кај неговите најумерени колеги.

Впрочем, ако Жарко Чаушевски е голем мајстор на архитектурата (како што некои го прогласуваат), а не обичен партиски закрепостен цртач и потписник на се што ќе му биде наложено, одземањето на македонската лиценца нели нема баш многу да го погоди? Ете нека повели таквиот голем квалитет нека го докаже на слободниот светски пазар на архитекти... секоја година има милиони конкурси кои маестро Жарко може да ги добие, не мора баш целиот творечки опус да го сконцентрира во пола километар квадратен во Скопје.

И не знам за која етичност се зборува, кога тој истиот трговски е зграден врз други претходни објекти што постоеле и биле во неокласичен стил.
Еве да замижиме пред фактот дека просторот за ГТЦ го расчистил катастрофален земјотрес, а не некаков идеолошки багер, сепак не ми е јасно каде забележа неокласика во објектите кои претходно биле на тој простор. Дали во оние трошни субстандардни куќарки прикладни за нишката „Село во град“, или можеби во оној големиот објект кој денеска сигурно би бил жигосан како „сив комунистички монструм“ на кого му е неопходно барокно разубавување?

Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #471 Posted: 04-Jun-2013 at 18:37
Originally posted by Bojan10

JAVETE SE NA KONKURS! sansa da se dokazete i da promenite nesto na podobro a e vo domenot na vasata profsija... ne mi se veruva stvarno kolku sme katil luge...

На каков конкурс да се јават Бојане? Овие бедни и несмасно фингирани местенки може ли да се наречат конкурси? Ете доволно е да ја видиш само историјата на конкусите за овој проект и се ќе ти биде јасно.

Edited by Cloverstack - 04-Jun-2013 at 18:39
Back to Top
Bojan10 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Bojan10 Quote  Post ReplyReply #472 Posted: 04-Jun-2013 at 18:43
Sampionov so idiotski multipliciranite kupoli isti kako od zgradata na vodovod vadljda na konkurs dobil.
A posto ne gi znam po ime i prezime i po reputacija, te molam kazi mi dali nekoj od TOP arhitektite na Makedonija se javil na konkurs da napravi na primer "barokna" zgrada.

Jas samo MOLAM da ni pokazat deka barokot moze da bide i ubav i da pleni, a ne na dve - na tri sklepani resenija.

Ne sme slepi, gledame deka se forsira toj stil, ne znam da go definiram, od vremeto na monarhiite, AMA NESMASNO se napraveni mnozinstvoto od zgradite. Daje ve molam, ne se pravete deka ne gledate, takvo nesto baraat, napravete go podobro od ovie sto ne znaat a se javuvaat da si zemat pari posto nikoj drug ne go preferira toj pravec, NE ZNAM od kakvi pobudi...

Edited by Bojan10 - 04-Jun-2013 at 18:46
Back to Top
Dukac View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Dukac Quote  Post ReplyReply #473 Posted: 04-Jun-2013 at 18:55
Не знам колку ги следиш работите наназад околу надградбата на ГТЦ, но ова веќе е трет конкурс. За првиот не знам што се случи, но на вториот конкурираа и победија тим на архитекти, меѓу кои тројца од нив се асистенти на Архитектонскиот факултет, а се меѓу најценетите на истиот и најнаградуваните. Тие предложија современо решение, кое го прифати управата на ГТЦ, за подоцна да го отфрли со образложение дека немало конкуренција на конкурсот, згора на се не се вклопувало со проектот СК2014. Што повеќе да се каже. 
Back to Top
Bojan10 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Bojan10 Quote  Post ReplyReply #474 Posted: 04-Jun-2013 at 19:04
Да, ама кога ќе градат приватено финансиран објект нека прават современо решение, дај нека се јават со "старинско" решение како што се бара сега, тоа го зборам цело време, да не се правиме слепи и луди дека не видиме што се бара, освен ако сум стварно слеп и секој конкурс е наместен, ама мене не ми изгледа така, зошто секое модерно решение се отфрла, а барокот се форсира.

Значи воопшто не сакам да ја водам битката ЗА и ПРОТИВ стилови, затоа што мнооогу пари се потрошен до сега, еве уште ќе се трошат, а квалитетно барок решение немаме. Решение за некој објект, кога ќе го видиме ќе викаме ВАУУУУУУ.
Back to Top
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #475 Posted: 04-Jun-2013 at 19:06
Детали за конкурсите ниту за понудените проекти не знам ни јас, од едноставна причина што таквите информации ги чуваат (претпоставувам противзаконски) како воена тајна. Тоа уште во старт многу кажува за легитимноста на овие конкурси. Но од она малку што едвај излезе во јавност знаеме дека два конкурси се поништија и дека во меѓувреме се смени составот на комисијата, за на крај да „победи“ овој проект на Чаушевски.

Што се однесува до твојот став дека ете чим овој стил се форсира од властите, тогаш архитектите треба едноставно да прифатат да бидат дел од таквото сквернавење на ГТЦ и масовно да праќаат проекти на таков конкурс, според мене е целосно погрешен. Ваквиот тип на конкурси баш треба да се бојкотираат, а оние кои учествуваат очигледно немаат никакви скрупули ниту професионална етика.

Edited by Cloverstack - 04-Jun-2013 at 19:30
Back to Top
Bojan10 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Bojan10 Quote  Post ReplyReply #476 Posted: 04-Jun-2013 at 19:13
Во ред, ама твојот став нема да доведе до поубав ГТЦ, тоа ми е поентата, на крај што ќе биде, зошто времето си иде фасадите се нижат...

Добро, а пак од друга страна јас мислам дека е можно да се одржи отворениот концепт на ГТЦ и да се изреализира во барок, незнам како размислувате вие.
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #477 Posted: 04-Jun-2013 at 19:13
Originally posted by Bojan10

Да, ама кога ќе градат приватено финансиран објект нека прават современо решение, дај нека се јават со "старинско" решение како што се бара сега, тоа го зборам цело време, да не се правиме слепи и луди дека не видиме што се бара, освен ако сум стварно слеп и секој конкурс е наместен, ама мене не ми изгледа така, зошто секое модерно решение се отфрла, а барокот се форсира.

Значи воопшто не сакам да ја водам битката ЗА и ПРОТИВ стилови, затоа што мнооогу пари се потрошен до сега, еве уште ќе се трошат, а квалитетно барок решение немаме. Решение за некој објект, кога ќе го видиме ќе викаме ВАУУУУУУ.

И така треба да остане, за да се знае дека ова е проект на дилетанти и срам за цела Македонија. Бојкотирањето на барокни тендери ако ништо друго го зачувува сопствениот интегритет и не те прави колаборационист.
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #478 Posted: 04-Jun-2013 at 19:16
Originally posted by gjoko

дека има потреба од затворање на објектот има,мислам дека тука нема простор за полемика.а дали треба да се оди со барок,јас мислам не.

порано возевме коли без клима,ама ај сега некого натерај го да купи таква кола.одма ќе почни да мрчи.така е и со ГТЦ.незначи ако порано луѓето прифаќале концепција на ГТЦ како хотел-промаја,и сега дека ќе профатат.

слушам а и приметувам дека оние помладите во Скопје сега им е во тренд да `искачаат` по моловите.зошто не одат во ГТЦ?бидејќи дува од сите страни и воопшто не е пријатно подолго задржување.

можеби треба да се конципира нешто во склад со ТЦ што е прилепен на трговскиот-таа зелената(мислам беше Соравиа)

Па види... Да ставиме демитче на црквиве и манастири наши и евентуално клима уреди. Да ги извадиме фреските и да исполепиме LED екрани по ѕидовите, таман ќе може повеќе фрески да се вртат на едно место, тоа ќе побуди повеќе интерес и повеќе луѓе ќе идат. Може и Мекдоналдс да отвори некоја франшиза и да им даде униформи на поповите да точат кока кола и делат бургери. Е тоа ќе биде бум

Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #479 Posted: 04-Jun-2013 at 19:18
Originally posted by kenzo_fan

Значи ГТЦ пропаѓа дека не е во барок, не заради лош менаџмент. Се‘ што му треба за да процвета е да се затвори, но пази - не било како, туку исклучиво барокно и за вртоглава сума. Ако архитектот замислил нешто не значи дека тоа ќе успее, секако освен ако не се вика Чаушевски. Тој што ќе замисли тоа гарант успева, без оглед што нема ни еден познат и признат проект зад себе.

Ohno

Катастрофален менаџмент и катастрофална приватизација. Кој го смисли тој модел на приватизација алал да му е, тоа е тоа што го осакати трговскиот кој сега е поделен на феуди и не функционира како целина.

Тоа и само тоа влијае на конкурентноста на ГТЦ а не фасадата.
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #480 Posted: 04-Jun-2013 at 19:20

Како прво архитектите не се сопственици на ГТЦ и другите објекти во градот па да одлучуваат што и како може да се менува. Ако утре сопствениците на ГТЦ реши да се смени фасадата од барок во футуризам си имаат апсолутно право. Има посебно тело кое одредува кои објекти имаат историско значење, и такви објекти обично им треба еден век, за да може една потполно нова генерација од историска дистанца да одлучи колку еден објект вреди.

Затоа ние убаво се потрудивме да го „ресетираме“ тој еден век, идните генерации нема да имаат како да оценуваат историско значење бидејќи истото нема да постои, евентуално после 2114 година...
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 2223242526 69>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.531 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.