build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Деловни
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Деловен објект на местото на старата Народна банка

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 2324252627 41>
Poll Question: Оценка
Poll Choice Votes Poll Statistics
0 [0.00%]
1 [2.22%]
2 [4.44%]
1 [2.22%]
5 [11.11%]
6 [13.33%]
6 [13.33%]
4 [8.89%]
8 [17.78%]
12 [26.67%]
You can not vote in this poll
Total votes: 45   Average: 3.47

Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #481 Posted: 30-Nov-2010 at 13:38
Привршува зградата, се подготвува подземната улица

Инвеститорот ќе почне да ја гради подземната улица по Нова година, што ќе биде единствената сообраќајна врска со објектот

Деспина Трајковска

Инвеститорите на објектот, кој се гради на местото на некогашна Народна банка, се подготвуваат веднаш по Нова година да започнат со изградба на подземната улица што ќе биде единствена сообраќајна врска со деловната зграда. Од „Дивелоп груп“, кој заедно со „Латис“ инвестираат во зградата вредна 10 милиони евра, очекуваат наскоро да ја добијат комплетната документација за да започнат со градежните активности на терен. Истовремено очекуваат да им биде готов и проектот за фасадата на деловната зграда. Според Александар Ивановски, управител на „Дивелоп“, динамиката на изградбата на улицата ќе се одвива забрзано како таа би била готова до 15 март, кога се отвора летната сезона на кејот.

„Ваквите планови се првенствено од наша корист, бидејќи улицата ќе биде единствената сообраќајна врска со објектот чија изградба речиси е во завршна фаза. Иако планиравме да ја започнеме изградбата уште летово, таа не стартуваше од објективни причини. Апсолутно е неточно дека сме се откажале од изградбата, како што се шпекулира во јавноста, туку чекавме да заврши сезоната на летните тераси, а се подготвуваше и документацијата. Нема логика да инвестираме 10 милиони евра во деловната зграда, а притоа да не ја изградиме и улицата, која ќе не чини 10 пати помалку“ вели Ивановски. Подземната улица ќе понира од влезот на паркингот кај „Холидеј ин“, ќе биде шест метри под земја со ширина од 5,5 метри и висина од 3 метри. Таа, практично, ќе се наоѓа под пешачката зона на кејот.

Дури да ги започнат градежните работи за улицата потребна за сообраќајна комуникација со деловниот објект, на него привршува изградбата на последниот, шести кат. Инвеститорите очекуваат наскоро да го добијат и нарачаниот проект за фасадата. Оптимисти се дека комплетно и улицата и зградата ќе бидат готови до пролет. Шесткатницата, која ќе има фасада слична на некогашната Народна банка, ќе ја користат исклучиво деловни субјекти. Од „Дивелоп“ веќе се во преговори со две компании на кои би го издале просторот на користење.

http://utrinski.mk/?ItemID=5A6E07E42139044996787EDEBE3E719C
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #482 Posted: 30-Nov-2010 at 15:47
За поздрав е решеноста да се изгради тоа што е договорено (иако со повеќепати пробиени рокови, сепак, во Македонија сме).

Истотака, зачуден сум од најавата дека за само 3-4 месеци ќе биде завршена, како и од тоа дека фасадата ќе била слична си таа на некогашната Народна Банка. Позитивен е, секако, податокот дека нема да се користат НЕДАЈБОЖЕ алуминиумски профили, кои можат да се видат на тие малку рендери кои ги имаме (освен ако не сум ги помешал со некаков сличен по боја мермер, рендерите сепак се со многу мал квалитет).

Здравје боже, ќе видиме

П.С. Ако оваа зграда има шест ката, замислете ја онаа со седум ката на местото на печатницата Гоце Делчев...
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #483 Posted: 30-Nov-2010 at 16:14
Да ја замислиме? Небаре 70 ката се.  
Back to Top
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #484 Posted: 30-Nov-2010 at 17:11
ехх , ова не е 7 ката, доколку не броиме приземје и подкровје, тука се 10 ката =)
беше најавено прво 5, после испаднаа 7, па после 9, а сега кога ке видиш има 2 спрата подрум + 10 тоа се 12 хахаха
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #485 Posted: 30-Nov-2010 at 17:36
Вака така се склопи висината. Него ова со допрва правење проект за фасадата е чудно. Или ќе биде некоја интересна модерна фасада нешто слична како што е Сан Марко или Хипериум или па ќе биде некоја од Скопје 2014 стиловите. Тие бетонските делови што личат сега на огради за тераси ме наведуваат дека ќе биде нешто модерно.

А за улицата штета е што сме се довеле до ниво да поздравуваме исполнување на договореното, но сепак треба да се направи. Со оглед на тоа што е диг енд ковер ќе биде може нешто слично на плоштадот во Струмица принципот на работа, само што тука незнам дали ќе го искористат веќе постоечкиот ѕид од кеој како еден носачки и дали може воопшто или ќе изградат два.
Back to Top
Dave Gahan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dave Gahan Quote  Post ReplyReply #486 Posted: 02-Dec-2010 at 10:23
Originally posted by lslcrew

Вака така се склопи висината. Него ова со допрва правење проект за фасадата е чудно. Или ќе биде некоја интересна модерна фасада нешто слична како што е Сан Марко или Хипериум или па ќе биде некоја од Скопје 2014 стиловите. Тие бетонските делови што личат сега на огради за тераси ме наведуваат дека ќе биде нешто модерно....

А како тоа увиде дека се вклопи многу ме интересира? Треба да има 30 ката за да штрчи??? Еве мене на пример ми изгледа како да има 3 лажни поткровја. Јас за многу објекти во Скопје (посебно од поново време) сметам дека им фали висина, ама не во конкретниов случај.

Како и архивот и овој објект е на несериозно растојание од соседните
објекти и е(за градот и граѓаните на Скопје, не за инвеститорот) непотребен вишок по сите параметри. Зошто не се искористи некоја зелена ливада надвор од мал ринг, а во негова непосредна близина (а факт е дека ги има), па и да си изградеа ако треба и поголем објект од овој?

Посебно ме интересира дали се работи за пристапна уличка (слепа, само до објектот) или сериозен коридор? Се' ми личи како да е ова првото, па не знам што паѓате во несвест и го поздравувате, како да донираат 100 000 000 евра на Скопје. Добиваат огромен деловен простор што во друга варијанта нема ниедно паркинг место, па уште да не ја напраат улицата, стап треба да заигра...

Што се тиче фасадата, таа е таа од рендерите и не знам што уште шпекулирате. Кој ве научил дека се менува фасада лесно како гаќи. Тоа што е приложено е дел од проектот што поминал во општина Центар и тоа е тоа...
MAKE CAPITALISM HISTORY
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #487 Posted: 02-Dec-2010 at 11:01
Originally posted by fichot

Да ја замислиме? Небаре 70 ката се.  

Мислев на тоа дека сите згради околу имаат по максимум 4 ката (Швајцарска амбасада, УНИ Банка, Палата Читкушеви итн.). Значи ќе штрчи максимално.
Back to Top
SpaceAge View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote SpaceAge Quote  Post ReplyReply #488 Posted: 02-Dec-2010 at 11:08
Neverojatno od tolku prazni pasista vo mal ring proektov ,napikan na ova mesto , ke se izveduva podzemna ulici i sto ti ne Se zadusuva prostorot,toa e moe mislenje.Taka e Dejv,arhivata milion pati komentirana vredi uste ednas da se spomne,trebase na drugo mesto pak centralno no po pristapno so parkering.
Back to Top
leonid23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member
БАНИРАН

Quote leonid23 Quote  Post ReplyReply #489 Posted: 09-Dec-2010 at 12:12
Реално нема споредба. За разлика од Струмица каде се направи плиток ископ и се покри од горе, во Скопје треба да се буши длабоко под земја, должината е неспоредливо поголема, се работи за булевар и плус треба да има шински коридор итн.

А дали и подземната улица на кејот кај народна банка ќе се копа длабоко , или ќе биде изведена по теркот на Тунелот во Струмица ?

Edited by leonid23 - 09-Dec-2010 at 12:12
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #490 Posted: 01-Feb-2011 at 11:05

Македонија - Земја на чудата!
Back to Top
spaceman091 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote spaceman091 Quote  Post ReplyReply #491 Posted: 01-Feb-2011 at 11:11
ova pogolemo nego sto trebase ispadna ?
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #492 Posted: 01-Feb-2011 at 11:56
In soviet Russia... се зезам, In nationalist Macedonia, се испаѓа поголемо од што треба
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #493 Posted: 01-Feb-2011 at 12:00
Ама поготово со првата слика многу ме потсеќа на тоа што алекс го кажува. Гоце ко.. ај да не продолжувам. Во секој случај добар кадар. И сепак не е така. И сега што малку наликува... се случува.
Македонија - Земја на чудата!
Back to Top
nylon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote nylon Quote  Post ReplyReply #494 Posted: 01-Feb-2011 at 19:53
Originally posted by alexgizh

In soviet Russia... се зезам, In nationalist Macedonia, се испаѓа поголемо од што треба

Што сакаше да кажеш???
Прво, фраза "nationalist Macedonia" не постои. Претпоставувам мислеше на "nationalistic".
Второ, зградава е на приватен инвеститор, а не на државата или "владата и фамилијата на Груевски".
Каде тука виде национализам???
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #495 Posted: 01-Feb-2011 at 21:22
Previous

Прво, не се вика sovietic Russia, ниту communistic Russia, туку soviet или communist. Па аналогно и nationalist... а ако не знаеш на што се однесува зезанцијата, прочитај.

...и така тоа повеќе го реков колку за споредба со мемето а не поради нешто друго. Моите (а)политички ставови си ги задржувам за себе, колку што можам, за разлика од голем број на членството овде.
Back to Top
гитардемон View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #496 Posted: 01-Feb-2011 at 21:30
nylon: in Soviet Russia, grammar learns you! (before you post on a forum)

Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
Back to Top
maestro View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote maestro Quote  Post ReplyReply #497 Posted: 01-Feb-2011 at 22:09
Убаво делува, посебно ми се допаѓа на 4-тата слика погоре. Се надевам дека и фасадата ќе излезе добра.

Edited by maestro - 01-Feb-2011 at 22:10
Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #498 Posted: 01-Feb-2011 at 22:48
Да, навистина убаво делува. Транзициски мастодонт, кој освен што по ништо не личи на оригиналната градба и излегува сериозно од нејзините габарити, излегува и од габаритите најавени во рамките на проектот за реконструкција, ужасно го загрозува подземниот коридор Партизанска-К.Ј. Питу, но и нема никаков збор од нивното главно ветување за изградба на подземната сообраќајница. Уште еднаш да запрашам, што поточно ти/ви се допаѓа во проектов и каква добивка имаме ние како обични граѓани од истиот?
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
Back to Top
nylon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote nylon Quote  Post ReplyReply #499 Posted: 01-Feb-2011 at 23:38
Originally posted by Andrej_LJ

Да, навистина убаво делува. Транзициски мастодонт, кој освен што по ништо не личи на оригиналната градба и излегува сериозно од нејзините габарити, излегува и од габаритите најавени во рамките на проектот за реконструкција, ужасно го загрозува подземниот коридор Партизанска-К.Ј. Питу, но и нема никаков збор од нивното главно ветување за изградба на подземната сообраќајница. Уште еднаш да запрашам, што поточно ти/ви се допаѓа во проектов и каква добивка имаме ние како обични граѓани од истиот?

Ја би сакал да одговорам.
Освен зголемено БДП за 10-15 милиони евра ништо повеќе . За сметка на тоа ќе остане чир на една од најатрактивните локации во градот.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #500 Posted: 02-Feb-2011 at 01:51
Зградата е позитивен пример во целата узурпуцација што се случувала на секој ќош со приватни инвеститори од гол интерес. Често се случува да читаме тука двојни ставови еднаш дека не била соодветна реконструкција (се нишани на тоа дека треба да биде иста како предходната), друг пат дека не треба воопшто да биде реконструкција. Зградата не загрозува подземен коридор и граќаните имаат корист со тоа што се добива деловен простор. Со што друго да се пополни, кога и да е некогаш мора да се пополни. Поткровјето е на изглед вака до сега што е познато не многу некое којзнае кое дело, оставам на изведбата да се добие добра фасада и поткровје.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 2324252627 41>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 1.219 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.