![]() |
![]() |
![]() |
Деловен објект на местото на старата Народна банка |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 2425262728 41> |
Author | |
spaceman091 ![]() Senior Member ![]() Joined: 26-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 516 |
![]() ![]() |
na vizuelizacijata sk2014 izgleda mnogu pomal pa barem -2 kata sigurno, i mene taka i poveke mi se sviga bidejki i ostanatite objekti se vo ista visina
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=iybmt-iLysU#t=89s |
|
![]() |
|
OKA ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-Dec-2009 Location: Yenni Maalе Online Status: Offline Posts: 332 |
![]() ![]() |
На Форумов често има полемика за објектов во стилот ”абеовамногувискоиспадна”.
Висината до слемето од зградата на некогашна Народна банка била 27 метра. Ова што сега се гради е во тој ранг. Градежната интенција во метрополите е повисоко, како реплика на високата цена на теренот. ![]() |
|
Врзи два поста без СК2014 и освој трет гратис!!!
|
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
за тоа колку точно била висока банката не би полемизирал, бидејќи немам
податоци за тоа, но од фотографии може да се забележи дека поранешната
банка била точно во висинска линија со соседниот метропол, а некој метар
додавало само тоа зданието во предниот дел како кула што е
овој објект е повисок за некои два три спрат, плус додатната конструкција во предниот дел, што е многу а тоа дека градежната интенција била да се оди нагоре, не држи вода, бидејќи тука се работи за друго, а не за Њу јорк или некој пренаселен азиски град... |
|
![]() |
|
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
Mислам дека Народната банка требаше да си го задржи својот поранешен изглед од старо Скопје или нешто слично на тоа, во тој стил. Не дека сум поддржувач на класичната архитекутра, барок итн. но сепак штом целиот плоштад се гради во тој стил и сите фасади ќе бидат такви не ми е јасно зошто па сега зградава би штрчела сама ?
Edited by HugoGoulding - 16-Feb-2011 at 21:59 |
|
![]() |
|
G.I. Joe ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Aug-2009 Online Status: Offline Posts: 417 |
![]() ![]() |
e samo risticeva e vo nekoj od neo- stilovite .. pola plostad ne e dovrsen plus
|
|
![]() |
|
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
@Hugo- мене воопшто не ми пречи контраст, секако ако е изведена убаво. Заедно со филхармонијата и Сан Марко, како нови објекти на плоштадот ќе бидат добар контраст за другите застапени стилови. Мислам дека и Обвинителството можеше да се изведе модерно. Како што имавме и рендер за него.
|
|
Македонија - Земја на чудата!
|
|
![]() |
|
Djole88 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-May-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 611 |
![]() ![]() |
Значи новинариве се цепки. Насловот вика нема абер, а во текстот се објаснува дека процедурата е при крај и дека треба наскоро да почне да се гради
Нема абер од подземната сообраќајница на кејот „13 Ноември“ Александар Ивановски, управител на фирмата „Дивелоп груп“, вели дека е подготвен да ја гради, но проектот за улицата бил на одобрување во Општина Центар Подземната пристапна сообраќајница, која требаше најдоцна до крајот на 2010 година да биде пуштена во сообраќај под кејот „13 Ноември“ до плоштадот Македонија, с` уште не почнала ни да се гради. Пред околу три години инвеститорите на објектот Народна банка, кој се гради на градскиот плоштад, „Дивелоп груп“ и „Латис“, како еден од условите за градба на објектот имаа задолжение да ја изградат и оваа подземна сообраќајница. Станува збор за подземна сообраќајница долга околу 350 метри и широка околу шест метри. Но, до денеска од сообраќајницата нема ни траг, не е ископан ниту еден сантиметар, а возилата и градежната механизација, кои работат на градилиштето на Народна банка, с` уште возат по шеталиштето и покрај кафулињата на Кејот. Александар Ивановски, управител на фирмата „Дивелоп груп“, вели дека тој е подготвен да ја гради, но проектот за улицата бил на одобрување во Општина Центар. - Рокот за изградба на улицата беше 2010 година, но во меѓувреме се смени и детаљниот урбанистички план. Процедурата за градба е почната, но ние сме само инвеститори, а Општина Центар си прави проект за таа сообраќајница. Сега се чека на одобрението за градба во Општината - вели Ивановски. Но, пред три години кога почна градбата на објектот Народна банка Ивановски ветуваше дека подземната сообраќајница ќе почнат да ја градат штом објектот ќе се дигне над површината на земјата и дека проектот за сообраќајницата се работи и е на ревизија во Белград бидејќи кај нас за тоа немало стручни лица. На овие изјави реагираа дел од советниците од Општина Центар кои тврдат дека во Македонија постојат и повеќе од стручни архитекти за изработка на такви проекти. Од Општина Центар велат дека проектите се изготвени и почнува постапка за издавање одобрение за градење на улицата. - За сите подетаљни и комплетни информации јавноста ќе биде навремено информирана следниве денови - велат од кабинетот на градоначалникот Владимир Тодоровиќ. Според инвеститорите, објектот Народна банка и сообраќајницата ќе чинат 10 милиони евра. Советниците од СДСМ во Општина Центар велат дека оваа подземна сообраќајница, според новите измени и дополнувања на ДУП за Малиот ринг, ќе биде пристапна само за новоизградениот објект на Народна банка, но според Генералниот урбанистички план и според ДУП од пред три години, таа требаше да води под плоштадот Македонија, каде што се планира изградба на подземен паркинг кој треба да излезе кај „Тифани“ и да се спои со булеварот Партизански одреди. - Според новите измени на овој ДУП, паралелно со оваа сообраќајница се предвидува уште една, која треба да минува точно низ темелите на новата деловната зграда која се наоѓа на аголот на градскиот плоштад, на кејот „13 Ноември“, на местото на некогашна Народна банка. Залудно реагиравме на седниците на Советот на Општина Центар дека новиот детален урбанистички план го урива генералниот, што е невозможно ниту правно ниту на терен. Еден куп објекти се предвидени над подземните сообраќајници, велат советниците од СДСМ. Инвеститорот Ивановски најавуваше дека очекува оти до март годинава објектот ќе биде изграден до фаза на карабина. http://dnevnik.com.mk/?ItemID=0FABC3AA052E92418484A4185647D1DE Edited by Djole88 - 18-Feb-2011 at 12:10 |
|
![]() |
|
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
koga sme veke na temava, mislam deka san marko mnogu poubavo ke se vklopi vo barokni zdanija, odkolku ako nekoj "proba" da se vklopi so nekoe kvazi moderno resenie vo taa arhitektura. |
|
![]() |
|
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
Сан Марко 100 пати подобро ќе изгледаше на плоштадот одколку ова, мене воопшто не ми се допаѓа зградава надворешно...
![]() |
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Jas ocekuvam deka ke se ide na nekoe drugo reshenie za fasada. objektov e sopstvenost na lice od biznis zaednicata shto e bliska do vladsata, taka da ne gledam deka neshto bi pretstavuvalo problem da ide na barokna fasada koga vekje prifatil obvrska za drugi barokni zgradi. Normalno vo takivi odnosi, ne bi me chudelo. Duri i da se ide na najavenoto moderno reshenie, ne e sigurno deka ke bide toa shto e pretstavenoto. ke bide nekoe drugo moderno.kako i da e, ova shto go znaeme sega sega mi e malku verojatno.
Edited by lslcrew - 18-Mar-2011 at 04:03 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Се надевам дека ќе ја сменат затоа што објектов е на плоштад и заслужува да биде нешто 100пати поубаво од ова, без разлика бил модерен или класичен.
|
|
![]() |
|
leonid23 ![]() Senior Member ![]() ![]() БАНИРАН Joined: 30-Nov-2009 Location: Strumitza Online Status: Offline Posts: 579 |
![]() ![]() |
И мене тоа ми се мота во паметот дека има шанси да ја сменат фасадата , и од почеток бев за темелна реставрација на Народна Банка .
|
|
![]() |
|
G.I. Joe ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Aug-2009 Online Status: Offline Posts: 417 |
![]() ![]() |
uste ko Jugobanka ako ja naprat fasadata svrsivme rabota
![]() |
|
![]() |
|
Macedonian ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 25-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 78 |
![]() ![]() |
МАКЕДОНЕЦ си кога кавал ќе ти ја распара душата кога зурла ќе ти го раскине срцето.
|
|
![]() |
|
leonid23 ![]() Senior Member ![]() ![]() БАНИРАН Joined: 30-Nov-2009 Location: Strumitza Online Status: Offline Posts: 579 |
![]() ![]() |
Значи сепак ќе биде челик и стакло ...
|
|
![]() |
|
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() |
Само ќе кажам дека вакви постови ме тргаат од форумов...само продолжете си во овој фазон ![]() |
|
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Па јас во постот ниту се заложив дека тека треба да биде, ниту реков па дека имам информација дека така ќе биде. Само се обидов да дадам претпоставки како претпоставувам дека може да биде. Јасно пишува, истото лице има прифатено како обавеза барокна фасада за други објекти кои треба да и гради низ Скопје и се обидувам да откријам што е со застојот. Тебе те нервира општата ситуација со која не се согласуваш и сега дури и кога ќе ја констатира некој ти изгледа како да го пишал постот некој од гарнитурите а не форумаш. Повторно ќе кажам, ниту сум рекол дека така треба да биде ниту имам информаија дека така ќе биде, само давам логични претпоставки.
Edited by lslcrew - 21-Mar-2011 at 23:12 |
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
![]() Освен скелињата, друг метал не гледам... |
|
![]() |
|
IN_MOTION ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-Jul-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 204 |
![]() ![]() |
Од денес: |
|
![]() |
|
Baze ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Jan-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 409 |
![]() ![]() |
Добро се сеќавам на едни написи кој беа дадени за весниците, а изјава на некој од инвеститорите, дека, подземната улица ќе почне да се гради кога ќе завршат со карабината. Ако уште е тоа веродостојно, тие одамна требаа да ја започнат подземната сообраќајница. |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 2425262728 41> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |