![]() |
![]() |
![]() |
Спoменик нa плoштaд Maкедoнијa |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 2526272829 88> |
Author | ||
makonix ![]() Senior Member ![]() Joined: 08-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 520 |
![]() ![]() |
|
"а каква врска има големината на украсни скулптури со големината на фонтаната?"
radi proporcija i ramnoteza vo samiot umetnicki prikaz. Ne sakam da gnjavam so definicii za umetnicko delo, ali klasicnite fontani i kompleksni skulpturi treba da gi zadovoluvaat kriteriumite za proprcija, simetrija, perspektiva i ramnoteza. So toa bile opsednati umetnicite vo minatoto. Denes e podrugo, tie kriteriumi se rusat so moedrnite dizajni. Inaku fontanata mi e seuste tesko da ja zamislam vizuelno, ima moderni elementi, no i mnogu klasicni. Dodeka ne ja vidam finalno tesko moze da ja ocenam. Vaka na prv pogled ramnotezata e premnogu gore mesto vo sredina (zboruvam od umetniciki aspekt), ali to amoze ke se promeni stom dlnite spomenici ke bidat postaveni i koga vodata ke bide vo poln tek. |
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
|
||
![]() |
||
TonyMartin ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 21-Apr-2011 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Dali mene samo mi se cini ili postoljevo za vojnicite na slikava e navistina krivo postaveno!?
Da se predstavam. Jas sum nov clen na forumov, no redovno gi citav komentarite. Mene mi se dopaga proektot 2014 i mislam deka ovoj proekt e odlicno resenie za ureduvanje na centarot na glaven grad... Ziveam vo eden glaven grad vo EU kade modernite objekti se izgradeni daleku od centarot i zatoa nekoi negativni reakcii za proektot Skopje 2014 ne mozam da gi razberam. No, sekoj ima pravo na svoe mislenje. Se nadevam samo deka tie mislenja ne se zlonamerni ili politicki oboeni... p.s. Odnapred se izvinuvam za eventualnite gramaticki greski... Edited by TonyMartin - 21-Apr-2011 at 10:34 |
||
![]() |
||
StreetStruck ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 18-Nov-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 415 |
![]() ![]() |
|
Не е криво постољето сликава е искривена.
|
||
"Поробените треба да тежнеат кон слободата, а слободните кон совршенство"- Јане Сандански
|
||
![]() |
||
StreetStruck ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 18-Nov-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 415 |
![]() ![]() |
|
Не знам само како успеа да направиш споредба на војниците со украсниот рељеф. Барељефите се залепени на столбот и тие заедно со столбот се една целина, а војниците физички се одвоени, столбот им е еден вид на постоље само. Пак погрешно наведуваш. Како примети ти колкави се војниците вака од око, само тоа ме интересира? После главното внимание е секако свртено кон Александар, поставен е најгоре, најголем е, војниците се непознати, тие не се некои познати личности, само ја прикажуваат фалангата. Исто така, да, споменикот е посветен на една личност, но самиот споменик е составен од многу содржини, не знам што е тука нејасно и чудно, така беше замислено од самиот почеток. Како ти ги поврза војниците со некој настан жити се? Припаѓаат на тоа време, фалангата и Александар заедно идат, сам да не освојувал случајно, не се поставени Гоце Делчев и Александар на еден споменик заедно па да се чудиме тука. И на крај, што е тоа што е утнато со димензиите, дај еднаш почекај до крај за да дадеш конечна оценка. После не ме чуди кога менуваш ставови, како тоа што го направи за Музејот за Холокаустот. |
||
"Поробените треба да тежнеат кон слободата, а слободните кон совршенство"- Јане Сандански
|
||
![]() |
||
<Fresno> ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Jun-2010 Online Status: Offline Posts: 1161 |
![]() ![]() |
|
Телата на војниците треба да бидат еднакви со телото на Александар. Во спротивно ќе изгледаат како џуџиња. Александар ќе доминира со самото тоа што е поставен високо и што е качен на Букефал. И дали имаме информација за тоа колку е висок самиот споменик (без постаментот)? Ако бидат еднакви телата, тогаш Александар (заедно со коњот) сигурно нема да биде повисок од 1/2 од постаментот.
|
||
![]() |
||
Konstrukt ![]() Senior Member ![]() ![]() БАНИРАН Joined: 03-Mar-2011 Online Status: Offline Posts: 124 |
![]() ![]() |
|
![]() |
||
![]() |
||
TonyMartin ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 21-Apr-2011 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Mozebi si vo pravo... Eve uste eden primer:
![]() No sepak, kompoziciite na sodrzinite se razlicni... |
||
![]() |
||
Gradinarot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Aug-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 369 |
![]() ![]() |
|
Дечки нема везе, има примери во свет и такви и такви, ама за одредени секогаш тоа што е кај нас не чини, ќе ни помине ваљда.
Убави празници и кулирајте во духот на вербата.
|
||
..... .......
|
||
![]() |
||
KinDeR ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 04-Jun-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 78 |
![]() ![]() |
|
Среќни празници и тебе Gradinarot |
||
![]() |
||
Stibera ![]() Senior Member ![]() Joined: 20-Oct-2010 Online Status: Offline Posts: 117 |
![]() ![]() |
|
Зашто веќе подолго време не се работи на фонтаната на плоштадот во скопје?
|
||
![]() |
||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
|
![]() Deneska rabotat pak ![]() |
||
![]() |
||
Stibera ![]() Senior Member ![]() Joined: 20-Oct-2010 Online Status: Offline Posts: 117 |
![]() ![]() |
|
Благодарам за одговорот и дали има некоја инфорамција отприлика кога ќе биде завршена фонтаната и пуштена во употреба заедно со поставувањето на споменикот. |
||
![]() |
||
Konstrukt ![]() Senior Member ![]() ![]() БАНИРАН Joined: 03-Mar-2011 Online Status: Offline Posts: 124 |
![]() ![]() |
|
есен / зима 2011
|
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
големината на војниците ја проценив спорд фотографиите од скулптурата на Александар, каде во позадина се гледаат војниците и не треба многу мерење за тоа, се гледа колкави се и баш тоа е проблемот, што споменикот е составен од многу содржини, зошто мора да го трупаат со толку монгу бронза, споменикот е на Александар, не на Македонија во неговото време, па на него на наставаме и лавови и фаланги и други чуда, дали според твојава логика требаше околу спомениците на Даме и Гоце да наредиме по неколку комити? и не гледам што е толку лошо во промена на ставовите, за разлика од многу усијани глави кои не го променуваат мислењето и покрај тоа што ќе им се објасни убаво (општо кажано) |
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
баш за да не наликува на противење по личен кеиф, настојуваме коменарите на форумов да бидат аргументирани |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
тууу да му се сневиди па толку време треба да се изгради една фонтана? па зграда побрзо се гради, зашто толку споро иде? |
||
![]() |
||
Observer ![]() Senior Member ![]() Joined: 13-Oct-2010 Location: MK Online Status: Offline Posts: 271 |
![]() ![]() |
|
Александар Mакедонски и фонтаната летово во Скопје
четврток, 28 април 2011, 16:26 Споменикот на Александар Македонски и фонтаната во центарот на Скопје ќе бидат готови наскоро – потврди за Алфа градоначалникот на центар Владимир Тодоровиќ. Мермерни делови од фонтаната веќе се монтираат на објектот – скалила, подлоги, рабови– во земјава се пристигнати и бронзени делови од споменикот – фалангата на Александар Македонски. ___ www.alfatv.com.mk |
||
http://www.facebook.com/suvenirimakedonija
|
||
![]() |
||
Рок-Барок ![]() Senior Member ![]() ![]() БАНИРАН Joined: 29-Aug-2010 Location: Куманово Online Status: Offline Posts: 118 |
![]() ![]() |
|
За Цар Самуил готов ли е постаментот..кај ќе го постават,одма до фонтаната ли
![]() |
||
![]() |
||
Рок-Барок ![]() Senior Member ![]() ![]() БАНИРАН Joined: 29-Aug-2010 Location: Куманово Online Status: Offline Posts: 118 |
![]() ![]() |
|
![]() |
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 2526272829 88> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |