![]() |
![]() |
![]() |
Впечатоци од вашите патувања |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <12345 8> |
Author | |
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
Ај бе скајбој кај е више таа нудистичка плажа, треба да излегувам уште малце
![]() |
|
![]() |
|
SkyBoy ![]() Senior Member ![]() ![]() Suspended Joined: 24-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 738 |
![]() ![]() |
. Edited by SkyBoy - 07-Aug-2010 at 15:39 |
|
![]() |
|
SkyBoy ![]() Senior Member ![]() ![]() Suspended Joined: 24-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 738 |
![]() ![]() |
. Edited by SkyBoy - 07-Aug-2010 at 15:40 |
|
![]() |
|
pavche ![]() Senior Member ![]() Joined: 17-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 431 |
![]() ![]() |
Мора да е големо реновирането ![]() http://mecetousko.blog.mk/2010/07/01/vo-sofija-na-nekolku-chasa-%E2%80%93-tolku-blisku-a-tolku-daleku/ Не е лошо мислам. Има еден интересен податок за форумож(ако веке не се знае) - скоро во Веро, Скопjе ке има Џамбо. Edited by pavche - 28-Jul-2010 at 12:42 |
|
![]() |
|
lupo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Nov-2009 Online Status: Offline Posts: 434 |
![]() ![]() |
Ajt denovive idam za Izmir pa ke imam poznost da slikam visokokatni garazi
|
|
![]() |
|
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
5нтересн6 в6 бе3град 3ет6в6
![]() |
|
![]() |
|
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
Здраво живо на сите. Се до вчера бев на 25 дневен престој во Виена, Австрија и да ви ги пренесам моите импресии. Малку сум ограничен со билдерски материјали , па ќе биде повеќе туристичка репортажава отколку обично.
Прво да започнам со следниов апел: Никогаш, никогаш да не ви се случи да ги користите услугите на Вардар Експрес ДООЕЛ, превозникот кој ме „донесе“ до Виена и назад. Не прашувајте зошто, само верувајте ми. За вовед, огромното градилиште на STRABAG веднаш до студентскиот дом во кој бев сместен. ![]() Виена е едно големо градилиште и се работи на секакви мега и мини проекти: проширување на u-bahn линии, огромни проекти за колективно домување, трговски центри, реконструкција на трамвајски линии па се до реновирање фасади и пополнување дупки по улиците, како овде: ![]() Доколку некој има намера да ја посети Виена, најтопло му го препорачувам следниот вебсајт: http://www.jobwohnen.at/. Преку него се сместив во одличен студентски дом, со брачен кревет, вц во соба, тв, мебел, интернет, и за цел месец платив само 200 евра!! Еве неколку слики од кујната во домот: ![]() ![]() Како турист во Виена навистина може сериозно да ти бидат ограничени можностите за забава во случај да сте ограничени со буџет, што сигурно си мислите дека е логично, но во Виена работите стануваат сериозни кога ќе се доближите до ценовникот. Како пример ќе ви го дадам влезот во зоолошка: 14.5 евра! Не би рекол разумно! Затоа сликовито би ви ги пренел активностите што сигурно ќе ви го исполнат слободното време во Виена доколку сте плиток во џебовите: 1. Пијте кафиња додека правите people watching ![]() 2. Јадете профитероли(2 евра) со капучино(2.5 евра) за она чувство на „луксуз“ ![]() 3. Разгледувајте ги побитните објекти во центарот, како операта(која воедно ја ставам за пример на најдобро осветлен објект било кога) ![]() 4. Видете ја Hundertwasser Haus(но не пијте кафе таму) ![]() ![]() 5. Фотографирајте! Виена е фотогеничен град и добра шанса за правење на добри фотографии без многу напор ![]() ![]() 6. Посетете го Museum Quartier за да се освежите со чаша овошен шприцер и лежете на лежалкив(одлична шанса за запознавање луѓе) ![]() ![]() 7. Одете низ парковите. Виена ги има на претек, и сите се прекрасно одржувани и исполнети со секакви реквизити и урбана опрема, како овие лежалки во Wasserpark ![]() ![]() ![]() ![]() +Stadtpark ![]() 8. Истражувајте ја Виена без компас, ќе откриете секакви интересни места за забава или само да си го испиете на раат своето coffee to go : ![]() ![]() ![]() 9. Одете на градската плажа на Дунав. Можете да изберете на бесплатната, каде нема песок и каде има треви, или на оние каде се плаќа но имаат песок и базенчиња, ги има повеќе. ![]() ![]() ![]() ![]() 10. Пробајте ги сендвичиве за мене ве молам, јас заборавив, и кажете дали се добри ![]() 11. Релаксирајте приквечер до езерцето веднаш до Karlskirche ![]() ![]() *БОНУС СОВЕТ: Користете го јавниот превоз, официјално или не, најорганизираниот во свет. Хируршки точен и ефикасен. Не сликав но електронските дисплеи на автобуските и s-bahn станиците се речиси исти како оние во Скопје. Купувајте ги картите на почеток на месец ако купувате месечна(50 евра) или на почеток на неделата ако купувате неделна(14 евра) бидејќи траат до крај на месецот, односно неделата. Идеја што можеме да превземеме и ние: Поставување на вакви скари во парковите или на познатите скара-дестинации како Матка. На бесплатен телефонски број се резервира(месец однапред) клупа+скара. Одлична работа ![]() Улица на славните: Знам дека имаше ваква идеја за кај нас и дека многу луѓе веднаш ја отфрлија како кич, но ме зачуди колку често среќавав низ Виена вакви плочки : по убан станици, низ трговски центри, плоштади. Еве ја плочката на Арнолд, The Governator ![]() ![]() Би сакал да упатам еден поздрав до жестоките противници на комуњарската архитектура со следнава разгледница: ![]() Ваквата архитектура не е невообичаена за Виена, градот кој во 20-тите и 30-тите бил познат како Rotes Wien (Црвената Виена) поради бројните социјални згради изградени во тој период и поради владеењето на социјалистичката партија, се до анексирањето од страна на Хитлер. Цела зграда покриена со Лед диоди, спектакуларна глетка: ![]() Мислам дека целосно ги исцрпив моите впечатоци и се надевам дека ви се допадна репортажата. Како за крај, еве до каков заклучок дојдов после 25 дена - Виена е досаден и прескап и преценет град. За тие пари одете во Берлин и поминете си лудо и незаборавно. Оставете ја Виена за пензионерите. Коментирајте! |
|
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
|
![]() |
|
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
Во Виена бев само еднаш, и тоа на една вечер (летот од Скопје ми беше вечерен, а летот за прекуокеан беше другиот ден наутро). Тоа што го видов беше јако, а ова што ни го презентира е уште појако. Вреди да оди да се види, меѓутоа 25 дена се можеби премногу. Супер репортажа, се надевам добро си помина, иако малку досадно.
А за Берлин каде бев 3 недели, можам да кажам само fuck yeah! ![]() Edited by гитардемон - 14-Aug-2010 at 17:45 |
|
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|
![]() |
|
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
Точно дека 25 дена се премногу за Виена, но останав толку бидејќи морав. А за Берлин - мислам дека нема човек што бил а да не го каже истото што и ти го кажа ![]() |
|
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
|
![]() |
|
Swimmer ![]() Senior Member ![]() ![]() Suspended Joined: 09-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 294 |
![]() ![]() |
Одлични фотки, сендвичите изгледаат вкусно btw
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
lupo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Nov-2009 Online Status: Offline Posts: 434 |
![]() ![]() |
Doooooooobar hacap sistem so sendvicive. Aj sea da isperete oci od Izmir hahaha
|
|
![]() |
|
Swimmer ![]() Senior Member ![]() ![]() Suspended Joined: 09-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 294 |
![]() ![]() |
ајде чекаме.. |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() cel grad bese vakov
![]() znaminja imase na necel kilometar
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Eve i katna garaza
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Eve ja i obikolnicata vo Izmir. Slikive ne se bas sjajni zasto se od kola slikani.
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
eve gi i zastitnite tarabi
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Tunelite na obikolnicata
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <12345 8> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |