![]() |
![]() |
![]() |
Зоолошки градини во Македонија |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <12345 27> |
Author | ||||||||||||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
|||||||||||
![]() Сликата изгледа ветувачки, ако има врска со зоолошката во Скопје. Ама јас мислам дека е некаде од другиот крај на светот. |
||||||||||||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
Б.Ѓ.Т ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 15-Nov-2008 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 311 |
![]() ![]() |
|||||||||||
se e toa ubavo ama koga ke se zavrshi veke zooloshkava,so godini ja praat.
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
|||||||||||
Сте знаеле ли дека...
|
||||||||||||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|||||||||||
![]() А од кога точно датира и ако имаш нешто повеќе инфо околу целата работа |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||||
Зоолошката градина Скопје е формирана во 1926 од страна на тричлена комисија со која раководел др. Станко Караман. Во истата 1926 година е предложена денешната локација која во тоа време опфаќала 4 ha површина, а Градината располагала со скромен број на животни кои претежно биле добиени како подарок. Со решение на Градското Собрание во 1965 година и со донесувањето на елаборатот во 1966 година за ново урбанистичко решение, Зоолошката градина Скопје го добива денешниот изглед. Денес, градината е лоцирана на површина од 96.894 m² и располага со 503 животни, од кои: 261 птица од 36 вида, 226 цицачи од 42 вида и 16 влекачи од 8 вида. Основни дејности на градината се: културна, образовна и научна, а нејзина основна цел е да ги чува, одгледува и презентира живите експонати и истите да ги направи достапни за пошироката јавност.
http://mk.wikipedia.org/wiki/Зоолошка_градина_Скопје Инаку тоа горе го видов на сајтот на една телевизија од Битола, ама пошто не е некоја информација не посочив линк. Инаку не знаев дека е најстара на цел балкан... |
||||||||||||
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
|||||||||||
Сакате да ми кажете дека зоолошкава е постара од зоолошката во Загреб, Белград, Софија, Букурешт итн итн итн?!
|
||||||||||||
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
La Linea ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Nov-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2067 |
![]() ![]() |
|||||||||||
Загребска зоолошка
Zoo opened its doors on June 27, 1925. http://en.wikipedia.org/wiki/Sofia_ZooСофија - зоолошка Sofia Zoo in Sofia, the capital of Bulgaria, was founded by royal decree on 1 May 1888, and is Bulgaria's oldest and largest zoological garden. It has an area of 230,000 m² and, as of March 2006, housed 1,113 animals representing 244 species. |
||||||||||||
Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|||||||||||
Добро Загребскава е безначајно постара ако е тоа за утеха хехе
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||||
На Википедија не го пишува тоа, тоа го пишува на сајтот на телевизијата од Битола... ама новинар ко новинар
![]() |
||||||||||||
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||||
http://tera.com.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=3530:2009-01-20-17-03-59&catid=48:2008-10-22-13-36-33&Itemid=106 Edited by гитардемон - 21-Jan-2009 at 16:45 |
||||||||||||
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||||
Преземено од: http://tera.com.mk/index.php?option=com_content&task=view&id=3914&Itemid=106 Ме збуни човеков, што сака да каже да се реши статутот? Не може да градат не е државна повеќе, нешто со земјиштето, или? Глупости... |
||||||||||||
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
vardar ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Mar-2008 Online Status: Offline Posts: 1106 |
![]() ![]() |
|||||||||||
![]() А чива е сега на градот или да не ја приватизираа?
![]() |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||||
Животните на чекор до ЕУ!
- Пред 4 години бев во посета на ЗОО во Скопје и оттогаш до сега можам да кажам дека е направен голем напредок во смисла на реконструкција на градината за подобрување на условите за живеење на животните. Се гледа дека постои волја во менаџментот за вложување на сите капацитети во подобрување на општата состојба на градината. Доколку се продолжи со оваа динамика, се надевам дека за пет години зоолошката ќе ги достигне европските стандарди - потенцираше Тропеанов. Бидејќи скопската ЗОО не е членка на ЕАЗА, Тропеанов рече дека таа полека ги исполнува строгите европски правила и најави дека одлуката за нејзино интегрирање во европската асоцијација ќе ја донесат во мај. - Морам да истакнам дека не е важен квантитетот туку треба да се
обрне внимание на квалитетот на реконструкцијата. Не се работи само на
градби, туку и на сите останати делови: известувањата, таблите,
безбедноста на зоо-негувателите, на посетилите, појасни тој. - Во австралискиот дел ќе се донесат нови животни, нови рисеви, гибон. Моментно ЗОО е во фаза на реконструкција, на повеќе места се гради што е неминовен период којшто мора да го поминеме, но веќе има нови живеалишта кои можат да се видат. На пролет ќе има многу повеќе да се види, најави Петров. Претставниците на ЕАЗА и Градот Скопје, викендов одржаа работилница
со цел да се отвори можност за примена на европската ЗОО легислатива од
страна на скопската зоолошка градина. Елизабета АРСОСКА
http://vecer.com.mk/?ItemID=DCA7D46BD4C55D439B6C19C94EC96A98 |
||||||||||||
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|||||||||||
не сум бил одамна во зоолошката и не се сеќавам, дали во неа имаше животни карактеристични за македонскиот регион? знам дека имаше некои домашни
![]() |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
|||||||||||
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|||||||||||
убаво е што го средуваат, ми требаше време да го препознаам базенчето на сликата што ако не грешам се наоѓаше при влезот, и во него имаше некакви мали желки
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||||
![]() 1. Ара, која ја има уште во зоолошкава откако се сеќавам за себе. ![]() 2. Мечка затворена сама во кафез, за разлика од другата (подолу на сликите) која сега има и новороденче и живее во една јама делумно исполнета со вода (зависи од временските услови), место кое првично било наменето за поларните мечки кои умреа пред 20-тина години. ![]() 3. Пак истата мечка ![]() 4. Лавот и лавицата. ![]() 5. Пак заљубената двојка. ![]() 6. Тигарот кој има и партнер (кој беше скриен внатре во моментот), и во позадина човек од Источна Македонија, не знам точно од каде, но имаше цела група од околу 50-тина деца и возрасни (+10 рандом битолчани). ![]() 7. Пак тигарот. ![]() 8. Другиот тигар, самец ![]() 9. Мечокот во таа јамата за која што ви зборував, додека мечката е внатре со малото. ![]() 10. Пак мечокот. ![]() 11. Пауни, едни од многуте птици во зоолошката, меѓу кои и четири ноја. ![]() 12. Пак пауните. ![]() 13. Избудалени мајмуни кои крадат од храна до обетки, и уринираат врз вас ![]() ![]() 14. Некој друг тип на мајмуни Значи сè на cè ова се егзотичните животни (плус леопардот кој не го сликав, како и белоглавиот орел), а останатото се коњи, крави, диви свињи, лисици и волци, со други зборови животни од нашето поднебје. Змии немаше повеќе, последните умреле пред 3 години. |
||||||||||||
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
maestro ![]() Senior Member ![]() Joined: 02-Aug-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 505 |
![]() ![]() |
|||||||||||
![]() Интересна фотосесија. Сепак, на двете наши зоолошки им треба реконструкција, се надевам дека нема да се пробие рокот од 5 години за Скопската ЗОО. Исто така, мора да се направат и повеќе активности, како на пример да има автобус кој ќе ги вози посетителите по сите животни (вакво нешто имаше до пред неколку години ако не се лажам, а сега не знам дали уште го има, ама не верувам). |
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||||
Мене воопшто не ми прави логика луѓето да се развозуваат низ зоолошка. Тоа е место каде што човек треба колку толку да се доближи до природата. Уште повеќе што нашиве не се воопшто до толку големи, за да се наметнува потреба од превоз. Ме изненади ова што викаш дека имало воведено таква работа.
|
||||||||||||
![]() |
||||||||||||
maestro ![]() Senior Member ![]() Joined: 02-Aug-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 505 |
![]() ![]() |
|||||||||||
Па низ бледо сеќавање како да ми текнува некаде 2001/02 дека во Зоолошката имаше отворен автобус (без прозорци) кој правеше тура низ цел парк. Е, сега не знам што бидна, не верувам дека веќе тоа се прави, особено што сега има реконструкција. Човек треба да се доближи до природата, да, но и покрај тоа не се на одмет вакви работи. ![]() |
||||||||||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <12345 27> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |