![]() |
![]() |
![]() |
Надградба на ГТЦ |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 2930313233 69> |
Author | ||
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
|
За n-ти пат ловиш вештерки, но ќе почнам од почеток.
1) Тоа дека не се правело порано, не е алиби денес да се прави грешно или пакосно! Тоа беше кажано 1000 пати и мислам дека треба да си малоумник да не го разбереш бидејќи е нешто најлогично. 2) Кога ќе плеснеш огромни пари во нешто (дали да изградиш или реконструираш) со тоа ја убиваш идната потенцијална можност таму да се изведе нешто многу подобро, пофункционално или пооригинално. Одма ти давам пример: да Плоштадот беше срамно празен и глупав претходно, но сега со сите овие објекти (вкл. и на Александар и Портата) се уништи можноста (или барем неимоверно поскапе и закомплицира) да се направи голем и урбанистичлки неопходен трамвајско-патен тунел под Плоштадот со два крака кон Собранието и НБМ. Истото важи и за ГТЦ - сегашната состојба е лоша пред се заради криминалите правени порано и споственичката структура, но подобро е да остане вака, отколку да се налеат луди пари во оваа уште полуда идеа која ја прави секоја интервенција во хоризонт од 30 години невозможна. 3) Типично за тебе ловиш вештерки. Демек само ти ќе се потпишеш заради нарушена функционалност, а сите други ќе се потпишат оти се членови на СДСМ и партиски војници. Ти навистина си крајно безобразен и дрзок ова и да го помислиш, а не па да го кажеш бидејќи длабоко го навредуваш интелектот на сите противници на оваа глупост. Сите кои се против не знаат сами да ги увидат 100те пагубни аспекти на преоктов, туку се водени од долни партиски мотиви, но видиш ли само ти ја имаш можноста да размислуваш трезно. Доколку не бидам пак директно и дрско испровоциран тука ја завршувам дискусијава на оваа тема. Навреда за интелектот ми е воопшто да дискутирам на оваа толку очигледна тема. Некои работи не заслужуваат дискусија, особено кога 100% вистината е на едната страна и тоа се гледа од авион. |
||
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
|
||
![]() |
||
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
|
Кога јас се потпишував околу 13-14 часот, момците што беа таму ми рекоа дека веќе се собрале околу 1.000 потписи, иако не знам дали воопшто ќе променат нешто нашите потпишувања.
|
||
За сè има вторпат
|
||
![]() |
||
FCB ![]() Newbie ![]() ![]() Joined: 26-Jul-2011 Location: USA Online Status: Offline Posts: 29 |
![]() ![]() |
|
Mnogu dobro znam sto znaci zborot "prosto" i zatoa go potencirav vo navodnici za da ima dvojno znacenje. Toa sto go napisa za iselenicite, "slaknati" i ludi do kraen predel, e mnogu bezobrazno i nedolicno. I voopsto ne sakav da te ucam na patriotizam i ne go ni spomnav. Neznam od kade dobi takov vpecatok. A pisuvam na latinica zatoa sto ne sum na domasniot kompjuret i nemam opcija da go smenam fontot. |
||
![]() |
||
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
|
Се прашувам кога конечно ќе ни се приклучи некој нов квалитетен член, оти аман веќе од вакви рицари-заштитници на Ск2014. Што ви е на вас билд, зошто не си отидете на Кајгана, кога немате ништо паметно и со додадена вредност да кажете?
|
||
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
|
||
![]() |
||
zdravozivo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 04-May-2012 Location: Kavadarci Online Status: Offline Posts: 211 |
![]() ![]() |
|
![]() Агресивен Андреј ![]() |
||
![]() |
||
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
|
Те разбравме дека си најпаметен и најубав а дека сме ние малоумни, прости и глупи, имаш ли нешто друго да кажеш? |
||
![]() |
||
ovaj_stariov ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-May-2008 Location: Prilep Online Status: Offline Posts: 1321 |
![]() ![]() |
|
Од твитер за денешниот протест
![]() |
||
build.mk, гради форумска историја
|
||
![]() |
||
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
|
Од ФБ
![]() ![]() |
||
За сè има вторпат
|
||
![]() |
||
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
|
Јас се потпишав... ама мислам дека заборавив потпис да ставам
![]() Edited by FoSsiL - 14-Jun-2013 at 20:13 |
||
Македонија - Земја на чудата!
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
За сè има вторпат
|
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
не мора се да разбирате погрешно и на база на тоа да се отвораат фронотови... ако за вас ова е сериозност тогаш супер... |
||
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
||
![]() |
||
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
|
eve sega ke ti kazam. jas ne odgovoriv na toj komentar osobeno na delot so shlaknati iselenici, tuku sledejki ja diskusijava na angliski podolgo vreme se osvrnav na nea. |
||
![]() |
||
Denko ![]() Senior Member ![]() Joined: 14-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 2271 |
![]() ![]() |
|
Od fotografiite i videoto ne vidov nitu edna javna licnost, pred se, od oblasta na umetnosta i estradata. Mozno li e da si molcat nasite zvezdi?
|
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
инаку, јас како огромен противник на промена на фасадата на ГТЦ, не сакам да ставам потпис и да учествувам во „протести“... барем не во оваа земја
|
||
|
||
![]() |
||
Teglarot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 15-Nov-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 569 |
![]() ![]() |
|
Затоа ќе не **** во здрав памет . . . а богами и ќе не стрижат. |
||
![]() |
||
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
|
Фосил ме изнасмеа. Си се потпишал без да ставиш потпис??? Знам на што мислиш но интересно звучи, нешто како „се избањав ама заборавив вода да пуштам„ |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
|
||
|
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
Прилично разочаран сум од (не)масовноста на протестот. Очекував дека моменталната ситуација ќе мотивира повеќе од оние цирка 2000 души (по моја проценка) што се собраа, особено што настанот беше солидно медиумски испромовиран. И дополнително затоа што во неколкуте претходни денови од контакти со луѓе сфатив дека огромен процент од оние кои досега беа незаинтересирани за Ск2014, или дури и го подржуваа, во случајов со ГТЦ комплетно им пукна филмот и генерално се на став „преку таквото веќе, што е многу многу е, мора веќе да се стави крај“. Но каде беа денеска да го дадат својот скромен придонес навистина да се стави крај? Изгледа допрва треба да сфатат дека масовноста не може да ја игнорира ниедна власт, без разлика колку е авторитарна и тоталитарна, без разлика колку самоуверено делува, без разлика колку е склона кон инаетење. Ако протестов беше 10-тина пати помасовен, што мислам дека лесно може да се постигне доколку луѓето си го избијат од глава она „тоа што намислиле тоа ќе прават, џабе е се“ (кое за жал толку често го читам и овде на форумов и од кое ми се повраќа), тогаш ви гарантирам дека кај креаторите на Ск2014 ќе се запалеше сериозен аларм.
Инаку на протестот се сретнав и со некои колеги од форумов ![]() Овде ќе го кажам тоа што го кажав и во разговор со еден од нив. Јас не можам а да не дадам подршка на ваков протест, и затоа отидов и покрај тоа што мислам дека е предоцна за него. Отидов поради тоа што го пишав во претходниот параграф. Но дефинитивно доцниме неколку години и повторно не сме во тек со времето и состојбите. Вакви активности (и тоа прилично помасовни) требаше да има многу порано и во континуитет, ама тогаш сите спиеја, а архитектите си организираа кружоци и дебати со по 20-30 души. Сега кога конечно се организираат вакви активности, за жал состојбите се отидени многу подалеку, па гушкање на ГТЦ не е баш адекватно. Ние сме зрели и презрели дури и за „Таксим“ ситуација, ама по наш обичај до таа точка веројатно ќе дотуркаме исто така со неколку години задоцнување. Нејсе, верувам дека масовноста е клучна дури и кога станува збор за гушкање на ГТЦ, па ајде барем со квантитет да го компензираме она наше постојано доцнење зад реалноста.
Во секој случај, можеби нешто ми промакнува... Значи еве кажи, што на пример очекуваш од ААМ или од архитектите генерално земено? Што треба да направат во оваа ситуација во која сме сега? Какви се тие иницијативи што би допреле до оние до кои што треба? Edited by Cloverstack - 15-Jun-2013 at 02:17 |
||
![]() |
||
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
|
Татко ми дури, кој е подржувач на СК2014 и е фан на ДПМНЕ и нивната политика, денес кога ме праша кај одам, и кога му реков и го прашав да не сакаш да те потпишам... рече... Да, потпиши ме! ама се предомисли поради тоа што требаше ЕМБР да се пише...
Сепак јас не би се нафатил на радикални протести... уште не сме ги искористиле сите можни демократски, а мирни инструменти... А тоа мислам дека се должи на комплетното нивно изумување, заборавање дека постојат... нешто што може да се поврзе со нашата општа неинформираност, необразованост, незапознаеноста и несозреаност кога станува збор за демократските процеси... Денес, кога работите излегуваат надвор од контрола и од секоја разумна смисла... и иако веќе проектот Скопје 2014 влегува во неговата завршна фаза... мислам дека треба да се искористи евентуалната можност за правилно запознавање на општата популација на о. Центар, но и на Град Скопје со особеностите, а откако ќе се случи тоа и откако евентуално ќе се успее во популаризирање на овие гледишта... да се пристапи кон евентуален референдум за подржување или осудување на проектот... и евентуална модификација... Да, секако дека ова е сериозна и комплицирана работа, во секој случај закаснета... но ако власта не била и не е спремна да го стави под прашање проектот... тоа не значи дека некој друг, вклучувајќи го и самото граѓанство ја нема обврската да постапи така или пак дури само да се обиде... Јас во изминативе 4 години... освен два протести вклучувајќи го и овој не видов ништо друго освен што се изнашслушав празни муабети... Реално, никој не стори ништо... сите си траат... а особено оние кои се најповикани, или би требало да бидат... оние кои требаше да бидат иницијатори... Како и да е... дали тоа ќе биде преку јавен притисок, демократски инструменти вклучувајќи го и референдумот, или пак ќе биде прашање за на следните избори... Скопје 2014 кога тогаш, поскоро или подоцна ќе се најде на судот на граѓаните... и тие ќе пресудат дали е ок или не... нешто што секако ќе се поврзе и прелее кај неговите извршители... |
||
Македонија - Земја на чудата!
|
||
![]() |
||
Bojan10 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 21-Jun-2011 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 504 |
![]() ![]() |
|
Јас би потпишал да не се менува фасадата на ГТЦ само заради економската ситуација во државата и листата на приоритети која би требала да се направи. Инаку да сме побогати би распишал светски конкурс да се трансформира ГТЦ у нешто поубаво. Мој став мое право.
т.е. да излезм да го бранам архитектонското чудо ГТЦ па да викаат народот застана во одбрана на ГТЦ немам намера, зошто не ми се допаѓа ваков како што е, ама во склоп на некоја некој протест против моменталната листа на приоритети секако... |
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 2930313233 69> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |