build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Комерцијални
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Надградба на ГТЦ

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 2930313233 69>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #601 Posted: 14-Jun-2013 at 17:13
За n-ти пат ловиш вештерки, но ќе почнам од почеток.

1) Тоа дека не се правело порано, не е алиби денес да се прави грешно или пакосно! Тоа беше кажано 1000 пати и мислам дека треба да си малоумник да не го разбереш бидејќи е нешто најлогично.

2) Кога ќе плеснеш огромни пари во нешто (дали да изградиш или реконструираш) со тоа ја убиваш идната потенцијална можност таму да се изведе нешто многу подобро, пофункционално или пооригинално. Одма ти давам пример: да Плоштадот беше срамно празен и глупав претходно, но сега со сите овие објекти (вкл. и на Александар и Портата) се уништи можноста (или барем неимоверно поскапе и закомплицира)  да се направи голем и урбанистичлки неопходен трамвајско-патен тунел под Плоштадот со два крака кон Собранието и НБМ. Истото важи и за ГТЦ - сегашната состојба е лоша пред се заради криминалите правени порано и споственичката структура, но подобро е да остане вака, отколку да се налеат луди пари во оваа уште полуда идеа која ја прави секоја интервенција во хоризонт од 30 години невозможна.

3) Типично за тебе ловиш вештерки. Демек само ти ќе се потпишеш заради нарушена функционалност, а сите други ќе се потпишат оти се членови на СДСМ и партиски војници. Ти навистина си крајно безобразен и дрзок ова и да го помислиш, а не па да го кажеш бидејќи длабоко го навредуваш интелектот на сите противници на оваа глупост. Сите кои се против не знаат сами да ги увидат 100те пагубни аспекти на преоктов, туку се водени од долни партиски мотиви, но видиш ли само ти ја имаш можноста да размислуваш трезно.

Доколку не бидам пак директно и дрско испровоциран тука ја завршувам дискусијава на оваа тема. Навреда за интелектот ми е воопшто да дискутирам на оваа толку очигледна тема. Некои работи не заслужуваат дискусија, особено кога 100% вистината е на едната страна и тоа се гледа од авион.
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #602 Posted: 14-Jun-2013 at 17:23
Кога јас се потпишував околу 13-14 часот, момците што беа таму ми рекоа дека веќе се собрале околу 1.000 потписи, иако не знам дали воопшто ќе променат нешто нашите потпишувања.
За сè има вторпат
Back to Top
FCB View Drop Down
Newbie
Newbie

Quote FCB Quote  Post ReplyReply #603 Posted: 14-Jun-2013 at 17:30
Originally posted by Andrej_LJ

Зборот просто е синоним на едноставно и масовно се употребува во Македонскиот јазик. Исто така ние пишуваме тука на кирилица бидејќи такво е нашето писмо. Малку ми е траги-комично некој да ме учи на лажен патриотизам а пишува на латиница и нема појма што значи зборот просто и кога се употребува.

Mnogu dobro znam sto znaci zborot "prosto" i zatoa go potencirav vo navodnici za da ima dvojno znacenje. Toa sto go napisa za iselenicite, "slaknati" i ludi do kraen predel, e mnogu bezobrazno i nedolicno.
I voopsto ne sakav da te ucam na patriotizam i ne go ni spomnav. Neznam od kade dobi takov vpecatok.
A pisuvam na latinica zatoa sto ne sum na domasniot kompjuret i nemam opcija da go smenam fontot.
Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #604 Posted: 14-Jun-2013 at 17:33
Се прашувам кога конечно ќе ни се приклучи некој нов квалитетен член, оти аман веќе од вакви рицари-заштитници на Ск2014. Што ви е на вас билд, зошто не си отидете на Кајгана, кога немате ништо паметно и со додадена вредност да кажете?
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
Back to Top
zdravozivo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zdravozivo Quote  Post ReplyReply #605 Posted: 14-Jun-2013 at 17:50

Агресивен Андреј
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #606 Posted: 14-Jun-2013 at 18:05

Originally posted by Andrej_LJ

Се прашувам кога конечно ќе ни се приклучи некој нов квалитетен член, оти аман веќе од вакви рицари-заштитници на Ск2014. Што ви е на вас билд, зошто не си отидете на Кајгана, кога немате ништо паметно и со додадена вредност да кажете?

Те разбравме дека си најпаметен и најубав а дека сме ние малоумни, прости и глупи, имаш ли нешто друго да кажеш?

Back to Top
ovaj_stariov View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote ovaj_stariov Quote  Post ReplyReply #607 Posted: 14-Jun-2013 at 19:05
Од твитер за денешниот протест
build.mk, гради форумска историја
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #608 Posted: 14-Jun-2013 at 19:35
Од ФБ

За сè има вторпат
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #609 Posted: 14-Jun-2013 at 20:12
Јас се потпишав... ама мислам дека заборавив потпис да ставам ваљда не е проблем

Edited by FoSsiL - 14-Jun-2013 at 20:13
Македонија - Земја на чудата!
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #610 Posted: 14-Jun-2013 at 20:21
За сè има вторпат
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #611 Posted: 14-Jun-2013 at 20:59
Originally posted by FCB

Originally posted by xnx

A country that never moves on and stays the same....
GTC is a dump and an avoidance of all tourists ...
People like you need to move on or move out....ne znam kako ovie komentari bi zasluzile vnimanie ili odgovor....

A moze da mi kazes zosto togas komentarot vo koj , citiram "Голем дел од иселенициве се тотално шлакнати и луди до краен предел." zasluzi odgovor?
Spored mene bas toj komentar ne zasluzuva vnimanie i odgovor.

а каков одговор заслужува човек кој лупета за политички системи и историја кои воопшто не ги познава, и за тоа дека огромен државен напредок е промена на фасада, и тоа со обид фасадата да изгледа старо, што е обратно од напредно??? и прави споредби на Ск2014 со Дубаи како пример за напредок...
не мора се да разбирате погрешно и на база на тоа да се отвораат фронотови... ако за вас ова е сериозност тогаш супер...
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #612 Posted: 14-Jun-2013 at 21:05
Originally posted by FCB

Originally posted by xnx

A country that never moves on and stays the same....
GTC is a dump and an avoidance of all tourists ...
People like you need to move on or move out....ne znam kako ovie komentari bi zasluzile vnimanie ili odgovor....

A moze da mi kazes zosto togas komentarot vo koj , citiram "Голем дел од иселенициве се тотално шлакнати и луди до краен предел." zasluzi odgovor?
Spored mene bas toj komentar ne zasluzuva vnimanie i odgovor.

eve sega ke ti kazam. jas ne odgovoriv na toj komentar osobeno na delot so shlaknati iselenici, tuku sledejki ja diskusijava na angliski podolgo vreme se osvrnav na nea.
Back to Top
Denko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Denko Quote  Post ReplyReply #613 Posted: 14-Jun-2013 at 21:07
Od fotografiite i videoto ne vidov nitu edna javna licnost, pred se, od oblasta na umetnosta i estradata. Mozno li e da si molcat nasite zvezdi?
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #614 Posted: 14-Jun-2013 at 21:07
инаку, јас како огромен противник на промена на фасадата на ГТЦ, не сакам да ставам потпис и да учествувам во „протести“... барем не во оваа земја
Back to Top
Teglarot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Teglarot Quote  Post ReplyReply #615 Posted: 14-Jun-2013 at 21:22
Originally posted by zabegan

инаку, јас како огромен противник на промена на фасадата на ГТЦ, не сакам да ставам потпис и да учествувам во „протести“... барем не во оваа земја

Затоа ќе не **** во здрав памет . . . а богами и ќе не стрижат.
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #616 Posted: 14-Jun-2013 at 21:27

Originally posted by FoSsiL

Јас се потпишав... ама мислам дека заборавив потпис да ставам ваљда не е проблем

Фосил ме изнасмеа. Си се потпишал без да ставиш потпис???

Знам на што мислиш но интересно звучи, нешто како „се избањав ама заборавив вода да пуштам„LOL

Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #617 Posted: 14-Jun-2013 at 21:38
Originally posted by Teglarot

Originally posted by zabegan

Затоа ќе не **** во здрав памет . . . а богами и ќе не стрижат.
а вака пак со петицијава нема да го прават тоа?
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #618 Posted: 15-Jun-2013 at 00:33
Прилично разочаран сум од (не)масовноста на протестот. Очекував дека моменталната ситуација ќе мотивира повеќе од оние цирка 2000 души (по моја проценка) што се собраа, особено што настанот беше солидно медиумски испромовиран. И дополнително затоа што во неколкуте претходни денови од контакти со луѓе сфатив дека огромен процент од оние кои досега беа незаинтересирани за Ск2014, или дури и го подржуваа, во случајов со ГТЦ комплетно им пукна филмот и генерално се на став „преку таквото веќе, што е многу многу е, мора веќе да се стави крај“. Но каде беа денеска да го дадат својот скромен придонес навистина да се стави крај? Изгледа допрва треба да сфатат дека масовноста не може да ја игнорира ниедна власт, без разлика колку е авторитарна и тоталитарна, без разлика колку самоуверено делува, без разлика колку е склона кон инаетење. Ако протестов беше 10-тина пати помасовен, што мислам дека лесно може да се постигне доколку луѓето си го избијат од глава она „тоа што намислиле тоа ќе прават, џабе е се“ (кое за жал толку често го читам и овде на форумов и од кое ми се повраќа), тогаш ви гарантирам дека кај креаторите на Ск2014 ќе се запалеше сериозен аларм.

Инаку на протестот се сретнав и со некои колеги од форумов   Cheers
Овде ќе го кажам тоа што го кажав и во разговор со еден од нив. Јас не можам а да не дадам подршка на ваков протест, и затоа отидов и покрај тоа што мислам дека е предоцна за него. Отидов поради тоа што го пишав во претходниот параграф. Но дефинитивно доцниме неколку години и повторно не сме во тек со времето и состојбите. Вакви активности (и тоа прилично помасовни) требаше да има многу порано и во континуитет, ама тогаш сите спиеја, а архитектите си организираа кружоци и дебати со по 20-30 души. Сега кога конечно се организираат вакви активности, за жал состојбите се отидени многу подалеку, па гушкање на ГТЦ не е баш адекватно. Ние сме зрели и презрели дури и за „Таксим“ ситуација, ама по наш обичај до таа точка веројатно ќе дотуркаме исто така со неколку години задоцнување. Нејсе, верувам дека масовноста е клучна дури и кога станува збор за гушкање на ГТЦ, па ајде барем со квантитет да го компензираме она наше постојано доцнење зад реалноста.

Originally posted by pbanks

Од друга страна, противниците на проектот, оние кои треба да се вистинскиот коректор (на пример ААМ и воопшто архитектите како фела) се ужасно пасивни. За мене тривијални настани од типот на Гушкање на ГТЦ се ништо повеќе од чистење на сопствената совест со оглед на тоа дека праксата покажала дека таков тип на иницијативи едноставно не допираат оние до кои треба.
Од она што го пишав претходно можеш да заклучиш дека апсолутно не ги амнестирам ниту архитектите гледано генерално како фела, ниту ААМ како организација. Голем дел од вината за тоа како дотуркавме до оваа ситуација (или барем голем дел од вината зошто сето тоа помина прилично глатко), лежи кај нив. Но факт е дека сега сме таму каде што сме. Секако дека многу доцнат, но еве сега сепак заземаат ставови и прават некакви активности какви што би се очекувале од нив. Јас лично не гледам што повеќе може да направи Даница Павловска или некој друг архитект или ААМ како организација. Сега веќе не е до архитектите или до ААМ, сега е веќе до народот.

Во секој случај, можеби нешто ми промакнува... Значи еве кажи, што на пример очекуваш од ААМ или од архитектите генерално земено? Што треба да направат во оваа ситуација во која сме сега? Какви се тие иницијативи што би допреле до оние до кои што треба?

Edited by Cloverstack - 15-Jun-2013 at 02:17
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #619 Posted: 15-Jun-2013 at 01:18
Татко ми дури, кој е подржувач на СК2014 и е фан на ДПМНЕ и нивната политика, денес кога ме праша кај одам, и кога му реков и го прашав да не сакаш да те потпишам... рече... Да, потпиши ме! ама се предомисли поради тоа што требаше ЕМБР да се пише...

Сепак јас не би се нафатил на радикални протести... уште не сме ги искористиле сите можни демократски, а мирни инструменти...

А тоа мислам дека се должи на комплетното нивно изумување, заборавање дека постојат... нешто што може да се поврзе со нашата општа неинформираност, необразованост, незапознаеноста и несозреаност кога станува збор за демократските процеси...

Денес, кога работите излегуваат надвор од контрола и од секоја разумна смисла... и иако веќе проектот Скопје 2014 влегува во неговата завршна фаза... мислам дека треба да се искористи евентуалната можност за правилно запознавање на општата популација на о. Центар, но и на Град Скопје со особеностите, а откако ќе се случи тоа и откако евентуално ќе се успее во популаризирање на овие гледишта... да се пристапи кон евентуален референдум за подржување или осудување на проектот... и евентуална модификација...

Да, секако дека ова е сериозна и комплицирана работа, во секој случај закаснета... но ако власта не била и не е спремна да го стави под прашање проектот... тоа не значи дека некој друг, вклучувајќи го и самото граѓанство ја нема обврската да постапи така или пак дури само да се обиде...

Јас во изминативе 4 години... освен два протести вклучувајќи го и овој не видов ништо друго освен што се изнашслушав празни муабети...

Реално, никој не стори ништо... сите си траат... а особено оние кои се најповикани, или би требало да бидат... оние кои требаше да бидат иницијатори...

Како и да е... дали тоа ќе биде преку јавен притисок, демократски инструменти вклучувајќи го и референдумот, или пак ќе биде прашање за на следните избори...

Скопје 2014 кога тогаш, поскоро или подоцна ќе се најде на судот на граѓаните... и тие ќе пресудат дали е ок или не... нешто што секако ќе се поврзе и прелее кај неговите извршители...
Македонија - Земја на чудата!
Back to Top
Bojan10 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Bojan10 Quote  Post ReplyReply #620 Posted: 15-Jun-2013 at 01:43
Јас би потпишал да не се менува фасадата на ГТЦ само заради економската ситуација во државата и листата на приоритети која би требала да се направи. Инаку да сме побогати би распишал светски конкурс да се трансформира ГТЦ у нешто поубаво. Мој став мое право.

т.е. да излезм да го бранам архитектонското чудо ГТЦ па да викаат народот застана во одбрана на ГТЦ немам намера, зошто не ми се допаѓа ваков како што е, ама во склоп на некоја некој протест против моменталната листа на приоритети секако...
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 2930313233 69>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.543 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.