![]() |
![]() |
![]() |
Споменици и скулптури (општо) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 3031323334 209> |
Author | |||||||||||||||||
mileeeM ![]() Newbiе ![]() Joined: 01-Oct-2009 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
||||||||||||||||
Вангел и ја скрши кичмата. Оваа Дивна не е дорасната за него. Мислам се гледа дека е тотално не спремна и не образувана. Мислам греота е ваква шанса како што е овој дуел -каде се придобива јавното мислење да се пропушти ради една необазувана тетка. Мислам кој се тие аргументи со тревата и недостапноста на скулптурите? кој е тој аргумент -изненадувале скулптурите и биле на секаде? Различни материјали? Мислам срамота. На крај и ќе се расплачеше... Срамота што ваков кадар ја образува младината. А Вангле си е будала ... и алал да му е. Си го тера своето... на почеток на интервју или дуел го деградира соговорникот како помлад, понеобразуван и незнам ти што и после смирено го работи. Еееејјј Дивна му вика дека ни една скулптура не била поставена на право место !? па нели авторите сами си ги бираа местата? Па нели нејзиниот колега од архитектонски хаѓи пуља беше во комисија? Не може со ваква багра од опозиција со вакви аргументи ама ништо да се направи! Разочаран сум.
На крај краева и таа е кутра .... кај се сите тие професори од архитектонски? ... праќаат некоја си асистентица да се објаснува со волциве. Edited by mileeeM - 17-Jan-2010 at 17:30 |
|||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||||||||||||||||
![]() Потполно си во право, Вангел рутинирано ја истера дебатата и остави многу подобар впечаток... |
|||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||
Шпер ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Jun-2009 Location: Струмица Online Status: Offline Posts: 310 |
![]() ![]() |
||||||||||||||||
Можеби веќе има ставено слики, јас денес првпат ја забележав
![]() ![]() |
|||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||
46&2 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 04-Jan-2008 Location: Куманово Online Status: Offline Posts: 347 |
![]() ![]() |
||||||||||||||||
Зошто баш на камени морало да ја стават
![]() |
|||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
||||||||||||||||
Се надевам дека некој ќе ги продаде за старо железо, навистина, искрено, од сесрце. И тоа што поскоро.
|
|||||||||||||||||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||
Makedonij ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Apr-2009 Location: Celje - Виница Online Status: Offline Posts: 2190 |
![]() ![]() |
||||||||||||||||
Е сега стварно пртераа, овоа нее здраво, ги поддржувам сите кипови на поѕнати личности на места каде који им се посветни на тиа личности или у знак почит на нив, ама овоа и тиа трубачи и пички мајчини, некоја путка која рипа у вода ставена на споменик стар 1000 години мора да го ставе некој стварно болен човек.
![]() Edited by Makedonij - 17-Jan-2010 at 21:49 |
|||||||||||||||||
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
|
|||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||
axel ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Dec-2009 Location: kumanovo Online Status: Offline Posts: 3654 |
![]() ![]() |
||||||||||||||||
i toa kje bide.ili toa ili nekoja golema voda kje gi odnese.ne mozam da im se iznacudam na glupostive c,c,cccc
|
|||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
||||||||||||||||
Или пак баш околу Камениот мост има табели на кои стои ЗАБРАНЕТО КАПЕЊЕ и баш убав пример даваат властите. Класичен пример колку е целава ситуација ненормална!
|
|||||||||||||||||
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
|
|||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
||||||||||||||||
и онака кај нас сè трае колку еден мандат. чекајте друг да дојде на сцената, сигурно ќе се погрижи за ова, ама ќе си донесе негови идиотштини. и така тоа во круг додека сме овци.
инаку знакот за пливањето е од град скопје, ама градот не се разбира од уметност затоа поставил таков знак, министерството за култура знае нешто повеќе за тоа очигледно. Edited by гитардемон - 17-Jan-2010 at 22:13 |
|||||||||||||||||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||
krale ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 28-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 1487 |
![]() ![]() |
||||||||||||||||
Скулптурата е фора... да ја видиме во некој европски град веројатно и би се сликале покрај неа... ама местото НИКАКО не и е на Камени мост. Каква будалаштина.
|
|||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
||||||||||||||||
Ај што ја ставиле, ја ставиле. Ама требало од другата страна да ја постават на камени, кај што ќе биде плажата!
![]() |
|||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||
Шпер ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Jun-2009 Location: Струмица Online Status: Offline Posts: 310 |
![]() ![]() |
||||||||||||||||
И мене ми се допаѓа, интересна е.
Распрашав пред малку, поодамна е поставена, некаде во септември/октомври... |
|||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||
axel ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Dec-2009 Location: kumanovo Online Status: Offline Posts: 3654 |
![]() ![]() |
||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||||||
Овој споменик беше ветен во изборната програма на Заев заедно со уште три: Струмичанец под маска, Цар Самоил и уште еден, не се сеќавам кој.
И моите се протерани од кукушко во 1913 година (бежанци) и тогаш цела кукушка околија е доселена во струмичко која била бугарска територија од 1913 до 1919 година. Плус по 1946 година има многу егејци, така да ваков споменик е потребен и ја поддржувам оваа иницијатива.
Од истиот скулптор има уште еден споменик во градскиот парк, поставен е неодамна, ќе го сликам да видите, ама не е нешто посебно.
|
|||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||
Keeray ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 27-Sep-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
||||||||||||||||
Shto bara Spomenik na Car Samoil vo Strumica ? bi bilo po-avtenticno vo ohrid da napraat.a vo strumica.. neshto so bi go odlikuvalo liceto na Strumica-princezata. ako ja znaete legendata za strumica ke bide jasno.
|
|||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||
Keeray ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 27-Sep-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
||||||||||||||||
Pa da. Mojata poenta beshe .. Ako vekje site gradonacalnici insistiraat na spomenici i razni istoriski objekti vekje neka gi praat kade so im e mestoto, a ne na random mesta.
|
|||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||||||
Спомениците повторно брануваат Први ќе бидат поставени два лава на мостот „Гоце Делчев“ и скулптури на Гоце Делчев и Даме Груев пред Камениот мост, вредни вкупно два милиона евра Колку навистина чинат спомениците? Дали ни се потребни? Зошто се
трошат пари за нив во време на криза? На што ќе личи центарот на Скопје
откако ќе бидат поставени сите 24 предвидени споменици, скулптури и
обележја? Овие прашања повторно ја разбрануваа јавноста откако деновиве
од Фиренца во Скопје со осум камиони пристигнаа излеаните бронзени
скулптури на два антички лава и коњаничките фигури на револуционерите
Гоце Делчев и Даме Груев . Наместо да одговорат, надлежните го оставаат
во игра факторот изненадување и со недоречни изјави уште повеќе ја
зголемуваат контроверзноста што трае две години. Милиони евра во бронза и камен Тајно разубавување на јавните места
Општината Центар е на пат да подигне уште две спомен-обележја - на
Ѓорѓија Пулески, меѓникот на нашата културно-национална историја ,и на
Димитрија Чуповски, истакнат македонски општественик, револуционер,
политичар итн. |
|||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||
![]() ![]() |
||||||||||||||||
Се гледа кој знае историја
![]() Во околината на Струмица, под падините на Беласица, се одиграла Беласичката битка на 29 јули 1014 година. Цар Самоил бил спасен од син му Гаврило Радомир и првиот ден престојувале на Цареви Кули. Плус тоа, војниците се ослепени во селото Водоча (вади оча, така настанало и името), а византискиот стратег Теофилакт Вотанијат бил убиен кај селото Костурино, поради што биле и ослепени заробените војници. Има еден куп историски настани поврзани со битката и Струмица што ги знам, ама ај да не ја развлекувам многу...
Имам еден памфлет од поодамна, предвиден е и Музеј на Беласичката битка во градскиот парк во кој ќе бидат сместени и археолошките откритија од ископувањата на Цареви Кули. Треба да е готов во 2014 година, по повод илјадагодишнината од битката. Ќе го скенирам да видите кога ќе го најдам низ фиоките, не знам кој ќе го гради и чија идеја е...
|
|||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||
Andrej_LJ ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Oct-2008 Location: Ljubljana Online Status: Offline Posts: 2954 |
![]() ![]() |
||||||||||||||||
Се гледа кој не знае како правилно се вика херојот. СамУил, никаков Самоил, како што не се Браќа МиладиновЦИ, туку браќа МиладиноВИ.
![]() |
|||||||||||||||||
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
|
|||||||||||||||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 3031323334 209> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |