build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Споменици и скулптури (општо)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 3031323334 209>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
mileeeM View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Online Status: Offline
  Quote mileeeM Quote  Post ReplyReply #621 Posted: 17-Jan-2010 at 17:28
Вангел и ја скрши кичмата. Оваа Дивна не е дорасната за него. Мислам се гледа дека е тотално не спремна и не образувана. Мислам греота е ваква шанса како што е овој дуел -каде се придобива јавното мислење да се пропушти ради една необазувана тетка. Мислам кој се тие аргументи со тревата и недостапноста на скулптурите? кој е тој аргумент -изненадувале скулптурите и биле на секаде? Различни материјали? Мислам срамота. На крај и ќе се расплачеше... Срамота што ваков кадар ја образува младината. А Вангле си е будала ... и алал да му е. Си го тера своето... на почеток на интервју или дуел го деградира соговорникот како помлад, понеобразуван и незнам ти што и после смирено го работи. Еееејјј Дивна му вика дека ни една скулптура не била поставена на право место !? па нели авторите сами си ги бираа местата? Па нели нејзиниот колега од архитектонски хаѓи пуља беше во комисија? Не може со ваква багра од опозиција со вакви аргументи ама ништо да се направи! Разочаран сум.
На крај краева и таа е кутра .... кај се сите тие професори од архитектонски? ... праќаат некоја си асистентица да се објаснува со волциве.

Edited by mileeeM - 17-Jan-2010 at 17:30
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #622 Posted: 17-Jan-2010 at 19:23

Потполно си во право, Вангел рутинирано ја истера дебатата и остави многу подобар впечаток...
Back to Top
Шпер View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Шпер Quote  Post ReplyReply #623 Posted: 17-Jan-2010 at 21:22
Можеби веќе има ставено слики, јас денес првпат ја забележав

Back to Top
46&2 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote 46&2 Quote  Post ReplyReply #624 Posted: 17-Jan-2010 at 21:26
Зошто баш на камени морало да ја стават
Back to Top
гитардемон View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #625 Posted: 17-Jan-2010 at 21:44
Се надевам дека некој ќе ги продаде за старо железо, навистина, искрено, од сесрце. И тоа што поскоро.
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
Back to Top
Makedonij View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Makedonij Quote  Post ReplyReply #626 Posted: 17-Jan-2010 at 21:49
Е сега стварно пртераа, овоа нее здраво, ги поддржувам сите кипови на поѕнати личности на места каде који им се посветни на тиа личности или у знак почит на нив, ама овоа и тиа трубачи и пички мајчини, некоја путка која рипа у вода ставена на споменик стар 1000 години мора да го ставе некој стварно болен човек.Bash

Edited by Makedonij - 17-Jan-2010 at 21:49
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
Back to Top
axel View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote axel Quote  Post ReplyReply #627 Posted: 17-Jan-2010 at 21:52
i toa kje bide.ili toa ili nekoja golema voda kje gi odnese.ne mozam da im se iznacudam na glupostive c,c,cccc
Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #628 Posted: 17-Jan-2010 at 21:56
Или пак баш околу Камениот мост има табели на кои стои ЗАБРАНЕТО КАПЕЊЕ и баш убав пример даваат властите. Класичен пример колку е целава ситуација ненормална!
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
Back to Top
гитардемон View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #629 Posted: 17-Jan-2010 at 22:12
и онака кај нас сè трае колку еден мандат. чекајте друг да дојде на сцената, сигурно ќе се погрижи за ова, ама ќе си донесе негови идиотштини. и така тоа во круг додека сме овци.

инаку знакот за пливањето е од град скопје, ама градот не се разбира од уметност затоа поставил таков знак, министерството за култура знае нешто повеќе за тоа очигледно.

Edited by гитардемон - 17-Jan-2010 at 22:13
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
Back to Top
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote krale Quote  Post ReplyReply #630 Posted: 17-Jan-2010 at 22:41
Скулптурата е фора... да ја видиме во некој европски град веројатно и би се сликале покрај неа... ама местото НИКАКО не и е на Камени мост. Каква будалаштина.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #631 Posted: 17-Jan-2010 at 23:31
Ај што ја ставиле, ја ставиле. Ама требало од другата страна да ја постават на камени, кај што ќе биде плажата!
Back to Top
Шпер View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Шпер Quote  Post ReplyReply #632 Posted: 18-Jan-2010 at 00:12
И мене ми се допаѓа, интересна е.
Распрашав пред малку, поодамна е поставена, некаде во септември/октомври...
Back to Top
axel View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote axel Quote  Post ReplyReply #633 Posted: 18-Jan-2010 at 13:20
Во Струмица ќе се гради споменик на бегалците од Егејска Македонија

понеделник, 18 јануари 2010

Во Спомен-паркот на бежанците, бегалците и децата на бегалците во Струмица ќе биде подигнат споменик посветен на Македонците кои во првата половина од минатиот век, прогонувани од грчките власти, ги оставија своите родни огништа во Егејска Македонија и најдоа прибежишта во повеќе делови од Европа и светот

За изградбата на споменикот од општинскиот буџет ќе бидат потрошени околу 550.000 денари. Идејното решение на скулпторката Наташа Божаровска – Пијанманова е избрано за најдобро на конкурсот што го распиша Одборот за подигање споменици при Советот на општина Струмица.

Спомен-обележјето, на кое на карпеста подлога е прикажана горда мајка-бегалка, која со поглед свртен наназад заштитнички ги прегрнува своите деца, претставува симбол на страдањата на Македонците од егејскиот дел во егзодусите и бегалските погроми по балканските, Втората светска и граѓанската војна во Грција.                                                 http://www.kirilica.com.mk/vest.asp?id=40628                                    

Back to Top
Шпер View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Шпер Quote  Post ReplyReply #634 Posted: 18-Jan-2010 at 18:44
Овој споменик беше ветен во изборната програма на Заев заедно со уште три: Струмичанец под маска, Цар Самоил и уште еден, не се сеќавам кој.
И моите се протерани од кукушко во 1913 година (бежанци) и тогаш цела кукушка околија е доселена во струмичко која била бугарска територија од 1913 до 1919 година. Плус по 1946 година има многу егејци, така да ваков споменик е потребен и ја поддржувам оваа иницијатива.
Од истиот скулптор има уште еден споменик во градскиот парк, поставен е неодамна, ќе го сликам да видите, ама не е нешто посебно.
Back to Top
Keeray View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote Keeray Quote  Post ReplyReply #635 Posted: 19-Jan-2010 at 13:55
Shto bara Spomenik na Car Samoil vo Strumica ? bi bilo po-avtenticno vo ohrid da napraat.a vo strumica.. neshto so bi go odlikuvalo liceto na Strumica-princezata. ako ja znaete legendata za strumica ke bide jasno.
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #636 Posted: 19-Jan-2010 at 13:56
Originally posted by Keeray

Shto bara Spomenik na Car Samoil vo Strumica ? bi bilo po-avtenticno vo ohrid da napraat.a vo strumica.. neshto so bi go odlikuvalo liceto na Strumica-princezata. ako ja znaete legendata za strumica ke bide jasno.

Question А Беласица, војниците.... ?
Back to Top
Keeray View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote Keeray Quote  Post ReplyReply #637 Posted: 19-Jan-2010 at 15:43
Pa da. Mojata poenta beshe .. Ako vekje site gradonacalnici insistiraat na spomenici i razni istoriski objekti vekje neka gi praat kade so im e mestoto, a ne na random mesta.
Back to Top
axel View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote axel Quote  Post ReplyReply #638 Posted: 19-Jan-2010 at 22:40

Спомениците повторно брануваат

Први ќе бидат поставени два лава на мостот „Гоце Делчев“ и скулптури на Гоце Делчев и Даме Груев пред Камениот мост, вредни вкупно два милиона евра

Колку навистина чинат спомениците? Дали ни се потребни? Зошто се трошат пари за нив во време на криза? На што ќе личи центарот на Скопје откако ќе бидат поставени сите 24 предвидени споменици, скулптури и обележја? Овие прашања повторно ја разбрануваа јавноста откако деновиве од Фиренца во Скопје со осум камиони пристигнаа излеаните бронзени скулптури на два антички лава и коњаничките фигури на револуционерите Гоце Делчев и Даме Груев . Наместо да одговорат, надлежните го оставаат во игра факторот изненадување и со недоречни изјави уште повеќе ја зголемуваат контроверзноста што трае две години.

Спомениците што пристигнаа, според официјалните изјави на Општина Центар, се вредни вкупно два милиона евра, односно двата лава чинат 1.150.000 евра, а фигурите на Делчев и Груев заедно 850.000 евра. Тие се дел од договорот склучен со леарницата „Фондерија Фернандо Маринели“ од Фиренца, вреден 10 милиони евра, за изработка и транспорт на десетина споменици.

Милиони евра во бронза и камен

Освен овие 10 милиони евра, кои од сметката на Министерството за култура во 2007 и во 2008 година беа префрлени на сметката на Центар, државата за оваа буџетска година на општината и' префрли уште седум милиони евра за изработка на други споменици.

- Имаше малку застој во динамиката на генерирање средства. Владата оцени дека рецесијата не ја поминавме така страшно и донесе одлука да продолжи и со другите предвидени споменици - изјави градоначалникот на Општина Центар, Владимир Тодоровиќ.

Тој не прецизира кои ќе бидат следните споменици што ќе се леат со седумте милиони евра.

- До крајот на годината ќе стигнат уште два лава и некои од другите скулптури. Скулптурата на Александар Македонски се очекува да пристигне во 2011 година - вели Тодоровиќ.

Од она што е познато, „некои од другите скулптури“ предвидени во десетмилионскиот договор се коњаникот на Никола Карев, кој веќе се изработува во Маринели за 715.000 евра и спомениците на цар Самуил и на Методија Андонов-Ченто, кои ќе бидат од мермер. Нив ги изработува сестринската леарница „Галерија Базанти“, а чинат секој по 800.000 евра. Во договорот стои и изработката на комплексниот споменик на античкиот македонски војсководец Александар Македонски, вреден 4,5 милиони евра.

Се претпоставува дека следни за изработка ќе бидат

спомениците што лани поради кризата беа стопирани и за кои се' уште не беше одбран изведувач. Тоа се Јустинијан Први, Христијан Тодоровски Карпош, Гемиџиите, Свети Климент и Наум Охридски.

Јавноста одамна оцени дека спомениците се прескапи, односно дека во леарниците во соседството скулптури со истите димензии може да се излеат за сума до 100.000 евра. Споменикот на Скендер-бег, според Општина Чаир, ги чинеше вкупно 82.000 евра, односно 60.000 за изработка, а остатокот за царина и други давачки. Скапото чинење на спомениците Тодоровиќ тогаш го оправда со тоа дека се барала квалитетна изработка.

Сомнежот во реалноста на објавените цени беше подгреан откако деновиве возачите на камионите што ги донесоа деловите за медиумите споменаа други суми посочени во нивните фактури за пратката. За споменикот на Даме Груев возачот изјави дека чини 125.000 евра.

Тодоровиќ за разликите на цените рече дека се должат на тоа што според договорот со леарницата сумата не треба да ја платат наеднаш.

Тајно разубавување на јавните места

Општина Центар, како и Владата досега воопшто не беа транспарентни во врска со овој проект за „разубавување“ на Скопје. Конкурсите и работата на комисиите беа обвиткани со тајност, односно на јавноста никогаш не и' беа дадени на увид избраните решенија, со оглед дека се работи за изгледот на централниот плоштад. И покрај бурните критики, тие тајно се праќаа на изработка, а нивниот изглед ќе биде познат кога конечно ќе бидат поставени.

За нетранспарентноста на целата постапка градоначалникот Тодоровиќ вели:

- Јас многу транспарентно и прецизно им ги кажав цените на новинарите. Поединечно на секој од нив им го соопштив тоа и не сметам дека сме нетранспарентни во тој поглед - вели Тодоровиќ.

Сепак останува фактот дека општината не одговори на многу прашања, особено за парите за контроверзниот проект. Не појасни што е вклучено во договорот од десет милиони евра, каде ги распиша меѓународните огласи за изведувач, колку изнесуваат другите давачки како царина, ДДВ, изработката на постаментите, како и распишаните конкурси и хонорари за комисиите.

Општина Центар се' уште не го исполни ниту ветувањето дека со 3Д-презентација на граѓаните ќе им покаже како ќе изгледа центарот кога ќе бидат поставени сите скулптури.

Пристигнатите делови од спомениците откако ги поминаа царинските формалности завчера беа складирани во халите на МЗТ. Таму ќе чекаат да пристигнат леарите од Фиренца, кои имаат обврска да ги состават деловите и да ги наместат на постаментите. Тодоровиќ рече дека ги потпишал дозволите за градење на постаментите.

- Тие ќе почнат да се градат многу брзо во бетон и би требало да бидат готови за две-три недели. Ќе биде потребна плус една до две недели за нивно разубавување, односно за поставување на облогите од мермер - рече Тодоровиќ.

Паралелно, додека се прават постаментите, скулптурите ќе се склопуваат.

Постаментите за револуционерите, кои ќе стојат пред Камениот мост на плоштадот Македонија ќе бидат високи по три метри, а фигурите осум метри. Тие се дело на Жарко Башевски. Секој од лавовите, дело на Елена и Константин Дуковски, се високи и долги по пет метри, а тежат меѓу 5 и 6 тони. Заедно со постаментот ќе тежат 15 тони.

Обележја и за Пулески и Чуповски

Општината Центар е на пат да подигне уште две спомен-обележја - на Ѓорѓија Пулески, меѓникот на нашата културно-национална историја ,и на Димитрија Чуповски, истакнат македонски општественик, револуционер, политичар итн.

Одлуките за нивното поставување беа ставени на дневен ред на последната седница на Советот на Општина Центар, но беа повлечени од градоначалникот Владимир Тодоровиќ со образложение дека Комисијата не заседавала во полн состав. Обележјето на Ѓорѓија Пулески треба да се постави на пешачка површина на улицата 11 Октомври, јужно од зградата на ЕСМ, а на Димитрија Чуповски на левиот брег од Вардар, на долната зона на примостието на Камениот мост, од десната страна гледано кон плоштадот Македонија.                                                                                                                            http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=E8DAA17AA4797943891CAA477F1D9ACB   

Back to Top
Шпер View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Шпер Quote  Post ReplyReply #639 Posted: 20-Jan-2010 at 00:17
Originally posted by pbanks

Originally posted by Keeray

Question А Беласица, војниците.... ?

Се гледа кој знае историјаSmile
Во околината на Струмица, под падините на Беласица, се одиграла Беласичката битка на 29 јули 1014 година. Цар Самоил бил спасен од син му Гаврило Радомир и првиот ден престојувале на Цареви Кули. Плус тоа, војниците се ослепени во селото Водоча (вади оча, така настанало и името), а византискиот стратег Теофилакт Вотанијат бил убиен кај селото Костурино, поради што биле и ослепени заробените војници. Има еден куп историски настани поврзани со битката и Струмица што ги знам, ама ај да не ја развлекувам многу...
Имам еден памфлет од поодамна, предвиден е и Музеј на Беласичката битка во градскиот парк во кој ќе бидат сместени и археолошките откритија од ископувањата на Цареви Кули. Треба да е готов во  2014 година, по повод илјадагодишнината од битката. Ќе го скенирам да видите кога ќе го најдам низ фиоките, не знам кој ќе го гради и чија идеја е...
Back to Top
Andrej_LJ View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Andrej_LJ Quote  Post ReplyReply #640 Posted: 20-Jan-2010 at 01:22
Се гледа кој не знае како правилно се вика херојот. СамУил, никаков Самоил, како што не се Браќа МиладиновЦИ, туку браќа МиладиноВИ.
"Тaм, където глупостта е образец, разумът е безумие." Гьоте
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 3031323334 209>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.863 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.