build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Споменици и скулптури (општо)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 3435363738 209>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Baze View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote Baze Quote  Post ReplyReply #701 Posted: 20-Mar-2010 at 07:07
Back to Top
SkyBoy View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Suspended

Quote SkyBoy Quote  Post ReplyReply #702 Posted: 24-Mar-2010 at 13:54
Originally posted by lslcrew

Ис­чез­на "Де­вој­че­то" од Ре­корд

Од Ми­нис­терс­тво­то за кул­ту­ра ве­лат де­ка "Де­вој­че­то" не е ук­ра­де­но или ош­те­те­но ту­ку е из­ва­де­но би­деј­ќи ќе се пос­та­ву­ва на но­ва ло­ка­ци­ја во Град­ски­от парк. "Не­ма мес­то за па­ни­ка", ве­лат од Ми­нис­терс­тво­то за кул­ту­ра

Скул­пту­ра­та "Де­вој­че", ко­ја што Ми­нис­терс­тво­то за кул­ту­ра ја пос­та­ви на тро­то­а­рот пред пе­шач­ки­от пре­мин на "Ре­корд", кај по­ра­не­шен "Пут­ник", ве­ќе еден ме­сец ја не­ма. До­де­ка не­кои скоп­ја­ни заг­ри­же­ни се рас­пра­шу­ва­ле кај над­леж­ни­те кој ја ук­рал скул­пту­ра­та, дру­ги по­мис­ли­ле де­ка е од­не­се­на на поп­рав­ка за­ра­ди ош­те­ту­ва­ње.
"Со скул­пту­ра­та сe е во ред. Не­ма мес­то за па­ни­ка, иа­ко мно­гу гра­ѓа­ни ни алар­ми­раа де­ка "де­вој­че­то" ни го не­ма.Ја из­ва­див­ме за да ја пос­та­ви­ме во Град­ски­от парк, оти сме­та­ме де­ка тој дел е по­со­од­вет­на ло­ка­ци­ја", ве­лат од Ми­нис­терс­тво­то за кул­ту­ра, без да об­јас­нат зош­то пар­кот е по­доб­ра ло­ка­ци­ја и зош­то не ја пос­та­ви­ле вед­наш та­му ту­ку во цен­та­рот на гра­дот.
Но, и пок­рај вак­ви­те ка­жу­ва­ња, скул­пту­ра­та и во парк ја не­ма ве­ќе не­кол­ку не­де­ли. Од Ми­нис­терс­тво­то за кул­ту­ра не пре­ци­зи­ра­ат ко­га точ­но тре­ба да се пре­фр­ли на но­ва­та ло­ка­ци­ја.
Скул­пту­ра­та "Де­вој­че" е из­ра­бо­те­на во брон­за, ви­со­ка е 1,6 мет­ри и е де­ло на Гроз­дан­ка Ка­ни­ко­ва.

http://vest.com.mk/?ItemID=CF055F8AED3899498C416576E3F45FFC

А што бара у парк?! Да плаши мали деца?!

Де­вој­че­то оти­де во Парк

Скул­пту­ра­та Де­вој­че од пред не­кој ден скоп­ја­ни мо­жат да ја ви­дат во Град­ски­от парк. От­ка­ко пред че­ти­ри ме­се­ци ис­чез­на од пе­шач­ка­та па­те­ка кај "Пут­ник", Де­вој­че­то од ви­кен­дов е пос­та­ве­но во пр­ви­от дел на Пар­кот. Од Ми­нис­терс­тво­то за кул­ту­ра ве­лат де­ка Де­вој­че­то не би­ло ук­ра­де­но ни­ту ош­те­те­но ту­ку де­ка це­ло вре­ме би­ло во Ми­нис­терс­тво­то, но не об­јас­ну­ва­ат зош­то че­ка­ле че­ти­ри ме­се­ци да го пос­та­ват на но­ва­та ло­ка­ци­ја.

Shake  Big%20smile

Edited by SkyBoy - 24-Mar-2010 at 13:58
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #703 Posted: 24-Mar-2010 at 16:49
како кренале медиумиве, како да украле некој многу битен споменик

како и да е, сега е на посоодветна локација, само и јас не знам зошто вака прават, пу пу не важи, ај друга локација

се надевам на нови дислокации Big%20smile
Back to Top
SkyBoy View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Suspended

Quote SkyBoy Quote  Post ReplyReply #704 Posted: 24-Mar-2010 at 20:06
Originally posted by zabegan

како кренале медиумиве, како да украле некој многу битен споменик Се слагам, кај ни е девојчето, па кај ни е девојчето...

како и да е, сега е на посоодветна локација, која соодветна, за ова суштество нема доволно соодветна градска локација..мене ме плаши, не па деца..LOL само и јас не знам зошто вака прават, пу пу не важи, ај друга локација е ја немам ништо против да ги преместат ако се процени дека згрешиле, иако попрво би сакал да водат сметка - по прв пат кога ги ставаат - за соодветноста на локацијата

се надевам на нови дислокации Big%20smile И ЈА Big%20smileBig%20smile
Back to Top
SkyBoy View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Suspended

Quote SkyBoy Quote  Post ReplyReply #705 Posted: 25-Mar-2010 at 23:58
Нема добри леари за коњаникот во Автокоманда

Коњаникот на плоштадот во Автокоманда и осумте фигури од фонтаната се' уште чекаат да бидат излеани. Меѓународниот тендер на Општината Гази Баба, распишан пред три месеци, е поништен откако ниедна од понудите на авторите не ја задоволила комисијата.

- Тендерот е поништен бидејќи не е доставена ниту една прифатлива понуда. Комисијата за јавни набавки го поништи тендерот - изјави Емилија Кипровска, портпарол во Општината Гази Баба. Таа информира дека на тендерот имало две понуди - од фирми од Белград и од Скопје. Според Кипровска, наскоро ќе биде распишан нов меѓународен тендер.

Споменикот и фонтаната ги работи скулпторот Валентина Стевановска. Таа победи на конкурсите што Општината ги објави одвоено за споменикот и за фонтаната, на почетокот на јули во 2008 година. Двете први награди на Стевановска и' донесоа по 400.000 денари.

Според тогашните конкурси, споменикот треба да чини 30 милиони денари, а фонтаната 15 милиони денари. Споменикот на коњаникот треба да биде висок 5 метри и ќе го зазема централното место на плоштадот во Автокоманда. Фонтаната ќе има четири женски фигури и четири воини. Замислена е така што четирите женски фигури да стојат на четирите агли на фонтаната, поставени на столбови, во средината да се четирите воини кои над главите држат штитови, а водата да се прелева од едниот на другиот штит. Изградбата почна на 18 јули 2008 година, а плоштадот беше пуштен во употреба на 18 декември истата година. Тогаш беше кажано дека комплетното оформување на плоштадот со споменикот и со фонтаната треба да се случи во 2010 година. (А.П.)

Back to Top
SkyBoy View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Suspended

Quote SkyBoy Quote  Post ReplyReply #706 Posted: 27-Mar-2010 at 14:07

Леарите од Фиренца пристигнуваат во почетокот на април

Спомениците мора да се склопуваат на отворено, поради нивната висина и проблеми со транспортот кај ниските подвозници

Доаѓањето на леарите од леарницата „Фернандо Маринели“ од Фиренца со која општината Центар има потпишано договор за леење на спомениците е најавено за почетокот на идниот месец. Тие се ангажирани за склопување на спомениците на Гоце Делчев и Даме Груев што треба да се постават на Камени мост. Постаментите на плоштадот „Македонија“ се веќе готови, а деловите на спомениците се чуваат во посебни хангари во околината на градот. Во хангарите спомениците ќе се склопуваат во неколку дела, по што ќе следува нивното транспортирање до плоштадот, каде што ќе биде финалното составување. Слична ќе е и постапката за склопување на лавовите што ќе стојат на мостот „Гоце Делчев“.

Владимир Тодоровиќ, градоначалникот на општината Центар, објасни дека спомениците мора да се склопуваат на отворено, поради нивната висина и проблеми со транспортот кај ниските подвозници.

Според првичниот договор што го направија општината и леарницата, леарите требаа да дојдат до 25 март, но поради одредени проблеми тие го одложија своето доаѓање за почетокот на април.

- Спомениците најверојатно ќе се склопуваат под најлони, затоа што, како што ни објаснија од леарницата, не смее да има никакво струење на воздухот, додека тие се составуваат - објасни Тодоровиќ.

Тој најави и дека наскоро ќе пристигнат спомениците на Карпош, Методија Андонов-Ченто, свети Климент и Наум, како и на Кирил и Методиј. Прв ќе пристигне споменикот на Карпош, а веднаш по него и оној на Ченто, кој е еден од ретките што се прави од мермер. Иако постаментите за другите два лава за мостот „Гоце Делчев“ се направени, сé уште не се знае кога тие ќе пристигнат во земјава. Тодоровиќ кажа дека одлучиле одеднаш да ги направат и двата постаменти, за мостот да не се раскопува два пати.

Градоначалникот на Центар во понеделникот вети и дека до крајот на неделава сите документи од договорите за спомениците ќе се испратат до Бирото за јавни набавки за да се стават на увид на нивната интернет-страница, но на страницата сé уште нема објавено ништо. Од општината велат дека правната служба сé уште ги подготвува документите и поради тоа тие не се објавени.

- При крај сме со средувањето на документите, очекуваме до понеделник тие да бидат прикажани на сајтот на Бирото за јавни набавки - ни изјави Јовица Ацковски, портпаролот на општината Центар.

Автор: А.М.Д.
Back to Top
SkyBoy View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Suspended

Quote SkyBoy Quote  Post ReplyReply #707 Posted: 04-Apr-2010 at 11:52
Лондон ќе добие скулптура за ОИ во 2012-та

ArcelorMittal Orbit е ново впечатливо уметничко дело кое ќе се гради во Лондонскиот олимписки парк по повод Олимписките игри во 2012-та. Целата на скулптурата е да ја поттикне посетеноста на паркот и по одржувањето на игрите.

Името на скулптурата е изведено од името на компанијата Lakshmi Mittal која ќе плати 16 милиони од предвидените 19 милиони фунти кои се потребни за изградбата.

Скулптурата ќе биде висока 115 метри, ќе има платформа за набљудување, ресторан и лифт.
http://www.idividi.com.mk/zabava/Zanimlivosti/591455/index.html

Ме асоцира на споменикот во Прилеп.

Edited by SkyBoy - 04-Apr-2010 at 12:04
Back to Top
SkyBoy View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Suspended

Quote SkyBoy Quote  Post ReplyReply #708 Posted: 06-Apr-2010 at 23:09

Нов конкурс за лиење на коњаникот во Автокоманда

Општина Гази Баба распиша нов меѓународен конкурс за избор на фирма што ќе ги лие коњаникот и осумте фигури од фонтаната што треба да се постават на плоштадот во Автокоманда. Заинтересираните кандидати своите понуди треба да ги достават до 26 мај годинава.

Првиот конкурс, распишан пред три месеци, беше поништен зашто не беше доставена ниту една прифатлива понуда. Според тогашните услови, споменикот треба да чини 30 милиони денари, а фонтаната 15 милиони денари. (А.П.)

Edited by SkyBoy - 07-Apr-2010 at 00:56
Back to Top
SkyBoy View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Suspended

Quote SkyBoy Quote  Post ReplyReply #709 Posted: 07-Apr-2010 at 00:53

Кои споменици се на листата на Ахмети

Светлана Унковска

Писател - преродбеник, првиот градоначалник на Скопје, кралицата на Илирите, бивши министри од времето на комунизмот, команданти на ОНА... Ваква листа со десетина предлози неодамна му доставил лидерот на ДУИ, Али Ахмети, на премиерот Никола Груевски за поставување споменици на истакнати албански личности, а како дополнување на „Скопје 2014“. Очекува дека ВМРО-ДПМНЕ ќе прифати најмалку три.

Од владејачката ВМРО-ДПМНЕ не сакаат да го коментираат списокот на Ахмети, за кој велат дека повеќе бил „медиумски надуен“ и дека воопшто станувало збор за некаква листа. Нема ниту потврда дали се прифатливи очекувањата на лидерот на ДУИ за најмалку три обележја и дали за тоа постои некаков коалициски договор. Истите извори велат дека не можат да потврдат за кога и дали воопшто се планира партиските органи и тела да ја разгледуваат листата на Ахмети, затоа што таква листа за нив не постоела.

Од партијата на Ахмети, пак, информираат дека на списокот се наведени значајни личности, кои, како што велат, имале голема улога за албанската историја и култура и дека тој предлог претходно бил разгледуван и усвоен на Централното претседателство на партијата. Многумина од предложените личности што се сметаат за заслужни Албанци не би требало да бидат проблематични да се постават на плоштадот, но има и имиња на контроверзни лица, за кои и самите велат дека се свесни оти нема да им поминат.

Информациите говорат дека Ахмети, покрај предлозите за споменици на личности, побарал да се постави и скулптура што би го симболизира конфликтот од 2001 година.

На листата, како што дознаваме, се Јосиф Багери писател-преродбеник, како и Пјетер Богдани, кој, исто така, се смета за еден од најистакнатите албански преродбеници. Името на Богдани, кој инаку е од католичка вероисповед, го носи и Институтот за албанска историја. Меѓу предложените е и првиот градоначалник на Скопје, Јашар-бег Кумбараџи, кралицата на Илирите, Теута, потоа Мехмет-паша Дерала, првиот министер за одбрана и Неџат Аголи, исто така, поранешен министер од времето на комунизмот, кој потоа бил ликвидиран.

За оние што многу малку се верува дека воопшто би можеле да се најдат на плоштадот во центарот на Скопје, се командантите: Исмет Јашари, брат на актуелниот пратеник Џемаил Јашари и косовецот Адем Јашари, и двајцата загинати во униформата на УЧК како борци на Косово.

Пред околу еден месец Ахмети во една пригода рече дека на средбата со Груевски договориле проектот „Скопје 2014“ да биде надополнет со споменици, кои тие би ги предложиле. Тогаш Груевски не ја демантираше ваквата изјава на Ахмети.

Професорот Назми Малиќи смета дека со самото прифаќање да се постават споменици на плоштадот, значително ќе се ублажат тензиите што ги предизвика проектот „Скопје 2014“, но, сепак, забележува дека тоа нема значајно да влијае во отсликањето на мултиетничноста во Македонија. Клучен момент, според него, е градењето „Бурмали-џамија“.

Back to Top
axel View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote axel Quote  Post ReplyReply #710 Posted: 07-Apr-2010 at 12:25

ВО БИТОЛА

Бисти на народни херои две години чекаат локација

Бис­ти­те на народниот херој Вангел Нечевски - Тунело и на првоборецот Ко­ле Лачето повеќе од две години чекаат локација во Алејата на хероите во Битола. Борците ги направија, но поради недоразбирањата на екс­прет­се­да­те­лот Гавро Пановски со локалната власт, место во Алејата кај градското шеталиште, седат во канцелариите на Сојузот на борци.
"Без разбирање и помош од градоначалникот Владимир Талески и без одоб­ре­ние од Советот на Битола не можеме да ги поставиме бистите", ве­ли новиот претседател на борците Илија Малевски. "Не само што сме заг­ри­же­ни ние како организација туку и нивните семејства прашуваат зош­то народни херои не можат да добијат локација за споменик".
Ма­лев­ски потенцира дека во изминатиот период малку се работело за по­доб­ру­ва­ње на соработката со градоначалникот, но сега борците по­да­ле рака за помирување.
"По­да­де­на­та рака, во секој случај, ја прифаќаме. Поставувањето на спо­ме­ни­ци­те е во надлежност на Советот. Мислам дека ќе се најде ре­ше­ние", изјави Талески. (С.Та.)                                                                                                                                                  http://www.vest.com.mk/?ItemID=2DDD15715A300949B8F4B3F6A5846AE6 

Back to Top
La Linea View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote La Linea Quote  Post ReplyReply #711 Posted: 15-Apr-2010 at 00:13

Отстранет споменикот на револуцијата

КАВАДАРЦИ - Споменикот на револуцијата, поставен уште во 1948 година на плоштадот во Кавадарци, вчера беше отстранет поради градежни зафати. Овој потег беше повод за реакција на кавадаречките социјалдемократи, кои потенцираат дека локалната самоуправа и градоначалникот го кршат Законот за меморијални споменици и спомен-обележја. Тие нагласуваат дека во член 19 од Законот стои дека без одлука на Советот на општината не може да се врши поместување на спомен-обележје. Од општинската организација на СДСМ велат дека со ваквиот чин на отстранување на споменикот се негираат придобивките од НОБ и се негира историјата на македонскиот народ.

Од Општината објаснуваат дека споменикот моментално се дислоцира и дека ќе се репарира, а по изградбата на плоштадот, повторно ќе биде поставен на нов постамент, речиси идентичен на сегашниот. „Единствено нешто што може да се смени е местото каде што ќе биде поставен споменикот“, прецизираат од локалната самоуправа на Кавадарци. (А.Д.)

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=5FEEA1D0890C594990D26ED01A22E3F5

Помогнете во Македонската Википедија - Слободна енциклопедија!
Back to Top
axel View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote axel Quote  Post ReplyReply #712 Posted: 15-Apr-2010 at 00:22

Ќе се премести Споменикот на стреланите скопјани

Споменикот посветен на скопјаните што Германците ги стрелале кај Камениот мост при нивното повлекување од Скопје на крајот од Втората светска војна, наскоро ќе биде преместен, но во близина на сегашната локација. Причина за поместувањето е тоа што обележјето ќе биде скриено од споменикот на просветителите свети Кирил и Методиј, кој треба да биде поставен на почетокот на Камениот мост.

Загрижени жители деновиве реагираа на обидот да се дислоцира паметникот на паднатите жртви на фашизмот. Тие сметаат дека ваков споменик не заслужува да биде омаловажуван за сметка на поставување на новите споменици од проектот „Скопје 2014“.

- Прво се обидоа да го откопаат. Сега веднаш до него поплочуваат за да поставуваат нешто друго. На тој начин овој споменик, кој со години стои тука, ќе го изгуби своето значење и ќе остане незабележан. Зар оние што биле жртва за слободен и поубав живот не заслужиле никаква почит - реагираше една скопјанка што живее во близина на споменикот и набљудува се' што се случува.

Од Општина Центар, во чија надлежност се наоѓа овој споменик, рекоа дека за преместувањето на споменикот согласност дале Градскиот и Општинскиот одбор на Сојузот на борците од НОБ.

- Споменикот на паднатите жртви на фашизмот ќе биде преместен само неколку метри од сегашната локација. Новото место ќе биде посоодветно од сегашното. Обележјето се наоѓа во лоша состојба, па затоа ќе биде обновено - вели Јовица Ацковски, портпарол на Општина Центар.

Од Општинскиот одбор на Сојузот на борците потврдија дека дале согласност за дислокацијата.

- Тој ќе биде поместен за 10 до 15 метри од сегашната локација, со тоа што во записник беше ставено да не се губи видикот и значењето на споменикот - велат во Сојузот. (А.П.)

http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=307FCF148091334D8389D653C517DB02
Back to Top
mitatos View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mitatos Quote  Post ReplyReply #713 Posted: 15-Apr-2010 at 12:33
Jas mislam deka e golema glupost da se postavuvaat spomenici okolu tolku znacajni kulturni objekti kako sto e kameni most, na nekoj nacin go rushi ugledod na kameni most, i ja gubi avtenticnosta ,ali nikoj ne gleda vo avtenticnost sekoj grad vo svetot ima svoi znacajni obelezja, drugite  gradovi imaat spomenici i gi cuvaat so vekovi, nie imame pa gi rushime,i mnogu mi e krivo sto kameni most ne e kompletno rekonstruiran tolku mnogu godini bese zatvoren i nisto ne se napravi za da go dobie vistinskiot izgled.
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #714 Posted: 16-Apr-2010 at 00:38
Previous
ќе се повторам, ама ај, мене повеќе ми смета ставање на споменик на просветителите на плоштад наречен Карпошово востание, а споменикот на стреланите, иако нема врска со Карпош, го оправдува историскиот настан поврзан со таа локација
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #715 Posted: 16-Apr-2010 at 18:52
Originally posted by mitatos

Jas mislam deka e golema glupost da se postavuvaat spomenici okolu tolku znacajni kulturni objekti kako sto e kameni most, na nekoj nacin go rushi ugledod na kameni most, i ja gubi avtenticnosta ,ali nikoj ne gleda vo avtenticnost sekoj grad vo svetot ima svoi znacajni obelezja, drugite  gradovi imaat spomenici i gi cuvaat so vekovi, nie imame pa gi rushime,i mnogu mi e krivo sto kameni most ne e kompletno rekonstruiran tolku mnogu godini bese zatvoren i nisto ne se napravi za da go dobie vistinskiot izgled.

Имаш поента, мостот е споменик самиот по себе и негово китење со било какви споменици го обезвреднува.

Back to Top
axel View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote axel Quote  Post ReplyReply #716 Posted: 22-Apr-2010 at 11:19

Наскоро нови споменици во Центар

По идејното решение на академикот Томе Серафимовски ќе се гради спомен-обележјето на Крсте Петков Мисирков

%20  
Конкурсот за избор на идејното решение е распишан на крајот на минатата година, заедно со оние за спомениците на Димитрие Чуповски и Ѓорѓија Пулевски. Споменикот на Димитрие Чуповски ќе се прави по идејното решение на Мирослав Станковиќ, а на Ѓорѓија Пулевски, според Сретко Јовановски.

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=421101548498&id=14&prilog=0&setIzdanie=21965

DO KOGA SO SPOMENICI!!! NA NIVNITE  GLUPOSTI  NEMA KRAJ
Back to Top
SkyBoy View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Suspended

Quote SkyBoy Quote  Post ReplyReply #717 Posted: 23-Apr-2010 at 23:43
Гигантски скулптури на жени во Њујорк

/

Уникатната инсталација е дело на францускиот уметник Ники Сент Фале. Целиот спектакл го спонзорира Националниот музеј на жени. Гигантските скулптури на жени се направени од фиберглас и насликано стакло. За нивно поставување беа потребни неколку дена. Инсталацијата е поставена по должината на познатата Петта авенија во Њујорк. Скулптурите во разни бои се разиграни во духот на пролетта и имаат за цел да го подигнат расположението на њујорчани.

Big%20smile
Back to Top
Vladimir P View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Vladimir P Quote  Post ReplyReply #718 Posted: 24-Apr-2010 at 19:00
Споменик на Славко Јаневски во жена парк

2010-04-19
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/
Back to Top
SkyBoy View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Suspended

Quote SkyBoy Quote  Post ReplyReply #719 Posted: 24-Apr-2010 at 23:50
ПРЕД СЕДИШТЕТО НА СПМ
Ќе се постави споменик на Васил Главинов

Споменик на Васил Главинов ќе се постави пред седиштето на Социјалистичката партија на Македонија, до Градска болница. Иницијативата, која дојде од партијата, ја прифатија советниците на Општина Центар, на последната седница. Спомен-обележјето е вклучено во програмата за одбележување на значајни настани и на истакнати личности, заедно со останатите споменици, кои ќе се постават во централното подрачје. Споменикот ќе биде од бронза на постамент од еден квадратен метар и со висина од 1,8 метри.

Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #720 Posted: 26-Apr-2010 at 21:28
ИАКО АНТИКОРУПЦИСКА ЧЕКА ОДГОВОРИ
Владата молчи за спомениците

Државната комисија за спречување на корупцијата побарала дополнителни информации од Владата за спомениците што се планира да се постават на градскиот плоштад за да го испита случајот „Скопје 2014“, но оттаму не добила никаков одговор, изјави претседателот на Комисијата Илми Селами во интервју за Радио Слободна Европа. - Ќе ургираме за да добиеме одговор за тоа во која форма и во каква постапка се избрани луѓето што ќе ги изработуваат спомениците, бидејќи имаме некои наводи дека тие што учествуваат во градењето, леењето итн. работат со непомината тендерска постапка. Ние сето тоа ќе го провериме и се надевам дека ќе добиеме многу брз одговор и ќе се изјасниме. Доколку не добиеме брз одговор, јавноста ќе знае дека Владата не не известила за одреден предмет. Но, претпоставувам дека до тоа нема да дојде - рече Селами. Селами информираше дека Државната комисија за спречување на корупцијата интензивно ги следи извештаите на Државниот завод за ревизија. - Секаде каде што утврдуваме злоупотреба во трошењето на јавните средства, ние ќе преземаме соодветна кривична или друг вид одговорност - рече првиот човек на Комисијата. Тој подвлекува дека за секоја злоупотреба Комисијата соодветно ќе постапува, но оти завршницата не зависи само од Комисијата бидејќи во случајов таа била само посреден орган, кој во зависност од утврдената фактичка состојба од извештајот, покренува соодветна иницијатива до надлежните органи. - Дали тие натаму ќе постапат по нив, тоа не е наша работа, но јас јавно ги повикувам поажурно да се постапува по иницијативите на Комисијата за да покажеме конкретни резултати во борбата со корупцијата - изјави Селами.

http://vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=8&tabid=1&EditionID=2005&ArticleID=139388
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 3435363738 209>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.678 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.