build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Комерцијални
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Надградба на ГТЦ

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 3839404142 69>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
гитардемон View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote гитардемон Quote  Post ReplyReply #781 Posted: 01-Aug-2014 at 17:22
Па мамицу ваша, на каков објект ќе му ебите мајката...
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
Back to Top
Dexter26 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dexter26 Quote  Post ReplyReply #782 Posted: 01-Aug-2014 at 18:35
Originally posted by Џоле

Оваа фотографија е постара, Нептун повеќе нема своја продавница во ГТЦ Скопје.

Во истите простории во кои се наоѓаше продавницата на Нептун, сега се наоѓа супермаркет од Рамстор.

Каква иронија, замислете дека му се јавувате на некого по телефон и тој/таа ви одговара дека е во Рамстор во ГТЦ. Rollin

Edited by Dexter26 - 01-Aug-2014 at 20:18
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #783 Posted: 01-Aug-2014 at 20:02
Знам дека фотката е постара, но на барање на Galileo се обидов да го претставам трговскиот од разни агли, за да види за какво ремек-дело на македонската модерна архитектура станува збор.
За сè има вторпат
Back to Top
shyes View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote shyes Quote  Post ReplyReply #784 Posted: 02-Aug-2014 at 04:00
Преку глава ми дојде од затворени форми на трговски објекти не само во Македонија па пошироко. Не дали се во Австралиаја, некаде низ Европа или некои огромни низ Дубаи. Независно од нивната градиозност или посетеност ретки се тие што имаат таков природен карактер. Голема штета според мене ако објектов се променни во затворен трговски простор, со тој потек ќе се изгуби едно од главните причини што му дава ГТЦ еден пореток карактер и го раздвојва од другите илјадници типични и задушливи (fake) трговски центри.Се разбира му треба освежување но треба да се зачува принципот то е главното, и според мене ГТЦ како што е оргинално проектиран во сегашната форма си ја извршува својата намерена функција од аркитектот добро, и мислам дека си има постигнато своја емотивна белешка до тие што ја препознаваат и ќе се направи голема штета тоа да се скрие со друга фасада. Не сум про или контра некаков стил-лик на градење било барок, бруто бетон, futurism, минимал, итн, или менување на фасади нема врска, све сима своја убавина, но главно е да се има почит кон обележјението што е останато од тоа што било направено предходно, па нешто вреди да се зачува. Па ако треба да се доизградува би требало да ја следи таа оргинална замисла од креторот за да може да си ја врши замислената функцијата како што треба, едноставно тоа е почит кон замисленото на тој што го направил тоа дело. Немора све да биде изградено со ист стил па да се вклопи како една урбана целина, потребно е само да имаат слични линии.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #785 Posted: 02-Aug-2014 at 14:35
Originally posted by shyes

Преку глава ми дојде од затворени форми на трговски објекти не само во Македонија па пошироко. Не дали се во Австралиаја, некаде низ Европа или некои огромни низ Дубаи. Независно од нивната градиозност или посетеност ретки се тие што имаат таков природен карактер. Голема штета според мене ако објектов се променни во затворен трговски простор, со тој потек ќе се изгуби едно од главните причини што му дава ГТЦ еден пореток карактер и го раздвојва од другите илјадници типични и задушливи (fake) трговски центри.Се разбира му треба освежување но треба да се зачува принципот то е главното, и според мене ГТЦ како што е оргинално проектиран во сегашната форма си ја извршува својата намерена функција од аркитектот добро, и мислам дека си има постигнато своја емотивна белешка до тие што ја препознаваат и ќе се направи голема штета тоа да се скрие со друга фасада. Не сум про или контра некаков стил-лик на градење било барок, бруто бетон, futurism, минимал, итн, или менување на фасади нема врска, све сима своја убавина, но главно е да се има почит кон обележјението што е останато од тоа што било направено предходно, па нешто вреди да се зачува. Па ако треба да се доизградува би требало да ја следи таа оргинална замисла од креторот за да може да си ја врши замислената функцијата како што треба, едноставно тоа е почит кон замисленото на тој што го направил тоа дело. Немора све да биде изградено со ист стил па да се вклопи како една урбана целина, потребно е само да имаат слични линии.
+1 Applause
ова е тоа што секој во овој проклет град или земја треба да го знае, изграденото се почитува, особено кога е уникатно
фактот што ГТЦ не е познат на светско ниво се должи на тоа што најпрво ние не ги цениме правите вредности... и до ден денес навистина е жалосно колкав процент од населението објекти како ГТЦ ги зема здраво за готово, дури и откако ќе им објасниш некои работи
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
Bojan10 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Bojan10 Quote  Post ReplyReply #786 Posted: 02-Aug-2014 at 20:12
Не го сакам ГТЦ, ама нема некоја преголема причина за да го мразам. Нека остане како што е, само нека го средат, да светне.
Од чаламот си патиме!
Back to Top
Galileo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Galileo Quote  Post ReplyReply #787 Posted: 03-Aug-2014 at 22:15
Благодаря много за фотките Џоле
Търговския център требва да остана такъв какъвто е.Ако зградата и простора около нея се реновира със съвременни методи и материали, като се запази замисъла на проектанта и архитекта може да стане много модерно.В никакъв случай не трябва да се позволява тази гавра с барокната фасада и надстройаването.

Edited by Galileo - 03-Aug-2014 at 22:16
Back to Top
jyvation View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote jyvation Quote  Post ReplyReply #788 Posted: 04-Aug-2014 at 00:11
Originally posted by Galileo

Благодаря много за фотките Џоле
Търговския център требва да остана такъв какъвто е.Ако зградата и простора около нея се реновира със съвременни методи и материали, като се запази замисъла на проектанта и архитекта може да стане много модерно.В никакъв случай не трябва да се позволява тази гавра с барокната фасада и надстройаването.

Нормално тоа е и целта.Само да се освежи објектот без барокни зафати.
Back to Top
Tony Martin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Tony Martin Quote  Post ReplyReply #789 Posted: 08-Oct-2014 at 11:34

08.10.2014, 11:29

Градскиот трговски центар нема да добие куполи. Иако според идејното решение за реновирање на ГТЦ во барок стил, беше предвидено на покривот да бидат изградени три куполи, проектот е сменет. Директорот на Трговскиот центар Аго Абазовски вели дека со изведбениот проект куполите се избришани, но тоа нема да го наруши вклопувањето на објектот во проектот "Скопје 2014".
"Изведбениот проект треба да биде готов за десетина дена. Од она што успеав да видам, тој е речиси идентичен на идејното решение, само ги нема куполите. Откако ќе биде готов, ќе се направи проценка на фактичката состојба на Трговскиот центар, по што ќе знаеме колку ќе чини реновирањето. Потоа ќе биде распишан тендер за изведувач, што значи дека градежните работи би почнале в година напролет", вели Абазовски.

За реновирање на Трговскиот, најверојатно, ќе се бара приватен партнер, кој за возврат за вложените средства, би го добил на 25-годишно користење третиот кат, кој ќе биде околу 12.000 квадратни метри.
"Има интерес од повеќе странски инвеститори. Мислам дека ќе успееме да најдеме партнер со кој ќе склучиме договор за јавно-приватно партнерство", додава директорот Абазовски.
Новиот изглед на ГТЦ нема да ја зголеми цената на киријата за дуќаните, таа и понатаму ќе остане иста.
Според идејното решение на авторите Жарко Чаушевски и Филип Богатинов, Трговскиот центар целосно ќе се затвори и ќе се надгради за уште еден кат. На покривот ќе бидат поставени скулптури, а влезовите ќе бидат со антички столбови. (А.А.)

We shape our buildings; thereafter they shape us.
Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #790 Posted: 08-Oct-2014 at 12:43
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #791 Posted: 08-Oct-2014 at 16:49
Еееее... штета, баш се надевав на куполи. Па како така, нема смисла.
Back to Top
shyes View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote shyes Quote  Post ReplyReply #792 Posted: 11-Oct-2014 at 00:43
Ајде па сега нека изградат еден Dome над Скопје и нека го затворат цел град
“Without knowledge, skill cannot be focused. Without skill, strength cannot be brought to bear and without strength, knowledge may not be applied.”
Back to Top
Petar Skopje View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Petar Skopje Quote  Post ReplyReply #793 Posted: 11-Oct-2014 at 19:54
Back to Top
phenomenon View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote phenomenon Quote  Post ReplyReply #794 Posted: 11-Oct-2014 at 20:04
Дрва неделкани, кога се оди во ГТЦ, не се оди да се гледаат јонски столбови, резбарени огледала и фенси прозорци, туку се оди да се купи КВАЛИТЕТНА гардероба, која во моментот не е ништо поквалитетна од Шутка, дудуци!
開始されていないだけの戦いが失われ、
Back to Top
Superman View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Superman Quote  Post ReplyReply #795 Posted: 22-Nov-2014 at 19:29
Се бара консултант за реконструкцијата на ГТЦ

Приватна компанија да го надгради и обнови Градскиот трговски центар и потоа да управува со него. Државата бара консултант кој ќе изработи студија за исплатливост, ќе изготви модел за приватно – јавно партнерство, но и кој ќе анимира потенцијални инвеститори.

На тендерот кој е објавен и на Бирото за јавни набавки може да се пријават фирми кои имаат зад себе најмалку два слични проекти и позитивно финансиско работење. Крајниот рок е 12-ти декември.

Победникот би имал 5 месеци да ги заврши анализите. Доколку тие покажат дека проектот е исплатлив потоа ќе се оди со нов повик на кој ќе се бара и инвеститор за обнова на најстариот трговски центар во Македонија.

Точните услови ќе ги одреди консултантот, но една од можностите е приватниот партнер за возврат на вложените средства да го добие на 25 годишно користење новиот, трет кат, кој ќе има површина од 12 илјади квадратни метри. Сопствениците на постоечките продавници не би биле засегнати.

Во меѓувреме трае и постапката за изработка на изведбениот проект кој се прави врз основа на идејното решение на архитектите Жарко Чаушевски и Филип Богатинов, а кој предвидува доградување на еден кат, целосно затворање на објектот, но и нова фасада во стилот на Скопје 2014-та на која ќе има антички столбови и скулптури. Сегашниот објект е изграден во 1973-та година, дело на архитектот Живко Поповски. Оттогаш има претрпено минимални промени.

Инаку ГТЦ сега е акционерско друштво, но 97% од сопственоста е на државата преку претпријатието за станбен и деловен простор.

Никола Крстиќ

извор + видео

Edited by Superman - 22-Nov-2014 at 19:32
The One Whose Name Cannot Be Spoken...
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #796 Posted: 29-Nov-2014 at 16:20
Интересен текст за ГТЦ...

Го сакам ГТЦ на архитектот Живко Поповски

Гоце Аџи Митревски (1946-2014)

Нема врати кои се отвораат и затвораат, отклучуваат и заклучуваат, нема работно време, од осум (8) до дваесет и два (22)...!

Таму може да влезете и да излезете, кога сакате и од каде сакате. Кои и да сте!

Од секоја страна на Градот, да ја почувствувате пријатната недоумица да сакате да бидете таму, да застанете, да седнете, да се шетате, да талкате низ неговите улици и улички, или да продолжите понатаму во сите правци, во сите широчини на големиот Град!

На исток кон квартовите и Железничката станица, на запад кон Плоштадот и понатаму, кон Булеварите, на север кон Реката, покрај и преку Реката, на југ кон Паркот и Народното Собрание, и потаму!

Таму можете да пристапите со сите можни механики и моторики!

Рамно, по скали, по рампи, надолу или нагоре!

Лесно и лагодно за секого, сами или заедно, без да го менувате вниманието!

Струењето на воздухот е негова посебна вредност, кое го модулираат промените на времето, исто како и променливоста на текот на времето на луѓето!

И сите овие можности се силно поддржани од едноставноста и јасноста на присвојувањето на просторот!

Вака некако би ви одговорил ако ме прашате што е демократски Простор, што е демократски Град, демократски Урбанизам!

Што е Архитектура?

ГТЦ е, навистина, „Архитектура на град“, еден покриен „плоштад“, можеби би се сетил на една античка Агора, и секако, на Чаршија!

ГТЦ, е повеќе од Зграда, тоа е Модерен градски Предел, Пејзаж низ кој минува „градот“, го поддржува и го обликува движењето како траење и како обновување.

ГТЦ е Етички проект, кој ја препознава и на мајсторски начин ја надградува визијата на Танге за Скопје како Град на иднината, кој е наша суштествувачка стварност, го сакале тоа или не!

ГТЦ не е „Сити мол“, не е „Хангар на ледина“, тоа е „Организам“ кој го одржува и го стимулира „пулсирањето“ на градот! Тој е едно од неговите „градотворни Ткива“!

ГТЦ е, како што забележувате, Крстопат, Чаршија на 20 и 21 век, кој моќно ја означува новата историја на Скопје!

ГТЦ е топографски Предел, кој нема класична Обвивка, нема фасади кои искажуваат ваков или онаков стил, тоа е улица, флуид што трае, пасаж, премин во интервали на чекорот...

ГТЦ е Место! Место на идентификација, поистоветување со градот, кое ја создава свеста за градот!

ГТЦ е Право на Град!

ГТЦ е Архитектонска Творба со висока композициска и уметничка вредност, оригинално дело кое силно ја обележа современоста на Градот во 70-тите години.

ГТЦ е „Прилагодлива Машина“, Мега-Склоп (Сложувалка) кој не престанува да функционира и во време на кризи и транзиции од секаков вид, кој се самопреобразува на чудесен начин!

ГТЦ е Конструкторско Откритие на своето време!

ГТЦ му ја донесе Модерноста на градот, како негово цивилизациско „впишување“.

ГТЦ е голема поука / лекција за студентите по архитектура и за професионалците, но, верувам, и воопшто за граѓаните.

ГТЦ, е помалку Естетика, повеќе Етика (ако го парафразирам познатиот дизајнер Филип Старк).

После 40 години „обзнанување“ на неговите вредности и на неговото делотворно и активно вклучување во животот на Градот, време е ова архитектонско Дело на архитектот Живко Поповски да биде заштитено како Споменик на културата, како Културно добро од Јавен интерес!

Потребни се правни инструменти за Заштита!

Тоа подразбира строги правила за заштитување, проекти за чување на ГТЦ, кои ќе ги заштитат авторството и автентичноста на Творбата, кои ќе ги препознаваат делотворните промени и кои ќе придонесат кон издигнување на неговите основни вредности и ќе гарантираат траење.

ГТЦ. Го сакам бидејќи високо го респектирам како дело и како автор. ГТЦ му е оставено на Градот како вредно културно наследство, на сегашноста и на иднината! Тоа е вредност, како трајна идентификација!

Скопје = ГТЦ!

http://okno.mk/node/42689
За сè има вторпат
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #797 Posted: 29-Nov-2014 at 17:22
Абе сите го сакат ГТЦ ама никој не купува во него.
Back to Top
Џоле View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote Џоле Quote  Post ReplyReply #798 Posted: 29-Nov-2014 at 18:17
Па, тоа нема врска со самото здание, туку со начинот на управување и понудата на производи и содржини.
За сè има вторпат
Back to Top
Teglarot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Teglarot Quote  Post ReplyReply #799 Posted: 29-Nov-2014 at 18:37
Originally posted by kultuzin

Абе сите го сакат ГТЦ ама никој не купува во него.

Како тоа никој не купува во него ?
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #800 Posted: 29-Nov-2014 at 18:38
ГТЦ е вечен, опстојува со прометт и со продажба, без разлика дали робата е кинеска или некој квалитетен бренд... ГТЦ останува жив после толку години, за разлика од љубените ви молови кои просперираат се додека не се отвори нов мол, затоа што се досадни и повторливи, и глумат некаква шопинг елита, која кај нас не постои
ГТЦ треба да биде најпрво чаршија, не е затворен објект, ниту пак е ексклузивно шопинг центар, па затоа во неговите дуќани може да има било што
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 3839404142 69>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.535 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.