![]() |
![]() |
![]() |
Спoменик нa плoштaд Maкедoнијa |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 4243444546 88> |
Author | |
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
гитардемон:околу составувањето мислам дека последниот работник излегува од местото каде фали парче бронза во меѓуножјето на Александар.Мислам дека е намерно оставено и последно заварено
|
|
![]() |
|
Tuvok ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 20-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 173 |
![]() ![]() |
Споменикот како споменик е супер, но сепак мислам дека подобро ќе беше постаментот да биде понизок барем за половина. Сигурно можеа да изнјадат начин да имаме фонтана и овој споменик а притоа да не мора да се качува толку високо. Бидејќи дури и вака не подигнат споменикот изгледа огромно. Можеби ќе го скрата постаменот во иднина.
![]() |
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
Еве уште неколку фотки
1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() |
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
и далеку од тоа дека водопад (нешто што го има во секој втор вотерленд) и два три стандардни млаза е нешто грандиозно, само да прогуглаш ( а не дај боже да прошеташ) ќе видиш што е грандиозна фонтана... |
|
![]() |
|
Gradinarot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Aug-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 369 |
![]() ![]() |
Постаментот е направен со таа висина за да не им пречи на минувачите од нивна точка на гледиште кон постојните фасади, читај објекти, кога ќе се движат низ самиот плоштад. Не знам со кога густина ке бидат водените млазници и во кој период ке работат, но висината на постаментот е и во функција на замислените програми на водените матрици од самата фонтана.
Од друга страна пак, споменикот со таа грандиозност, поставен во центар на реалтивно голема фонтана и качен на релативно висок постамент, очигледно е наменет за посматрање од дистанца, што му ја прави ирелевантна изработката во детали, поготово на Букефал. Тие ќе останат достапни само за зумовите на нашите апарати, но не и за голто човечко око, што ме наведува на размислување дека и концепциски целава композиција е наменета за разгледници и сликање, а најмалце за патникот намерник, домашен или странски. Ќе мораме да се задоволиме со лавовите и војниците од фалангата.
Како и за се, така и за ова ке треба да дочекаме да го видиме во полн сјај и функција, па да даваме конечни судови и отценки.
|
|
..... .......
|
|
![]() |
|
makonix ![]() Senior Member ![]() Joined: 08-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 520 |
![]() ![]() |
spomenikot e dovolno golem da se vidat site detali, ne znam kolku od blisku sakate da go gledate ama mene idejata mi e pristojna.
e sega za oblikot deka izgleda sega kako shajka monemntalno e tocno, ama mislam stom reljefite i dolnite skulpturi ke bidat postaveni plus i fontanta pocen da raboti, toj efekt ke se izgubi. Edinstveno sto mozese da se dodade na platformata nekakva reljefna maska ili slicno da ne izgleda taka kako na tacna serviran. Ama stvarno treba da pocekame za krajniot rezultat pred nekoja poseriozna kritika da moze da se kaze |
|
![]() |
|
lupo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Nov-2009 Online Status: Offline Posts: 434 |
![]() ![]() |
Fontanata mi se dopagja nooo ona od sto se plasam e kombinacijata na materijali na stolbot. Bronzata ke pozeleni a ako prokape na beliot mermer toj ke go upie zelenoto i taka se ke se ofarba so tekot na vremeto. A toa i brzo ke se sluci posto ke ima vlaga od vodata sto ke tece.
|
|
...kaj si kapelo pak ke si kape...
|
|
![]() |
|
lupo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Nov-2009 Online Status: Offline Posts: 434 |
![]() ![]() |
A i primetiv druga simbolika. Brojte kolku kraci ke ima so cvetovive gore.
|
|
...kaj si kapelo pak ke si kape...
|
|
![]() |
|
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
Dobra analiza ![]() Bas super, i toa treba ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
KamaZ ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 07-Apr-2008 Location: Sk/Rotterdam Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
На страна моето мнение за Воинот на коњ
![]() |
|
![]() |
|
Makedonij ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Apr-2009 Location: Celje - Виница Online Status: Offline Posts: 2190 |
![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
|
|
![]() |
|
saffron ![]() Newbiе ![]() Joined: 13-May-2011 Location: sofia Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
pametnika e super..... niamam tarpenie da go vidia gotov... az lichno shte doida v Makedonia na turizam zaradi nego.... .. nadiavam se oshte mnogo drugi Makedonci po sveta da otidat v Makedonia da go vidiat! pozdravi!
|
|
Saffron from Pella!
|
|
![]() |
|
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
bas na toa pomisliv.. kolku ima detali prefineti na celiot spomenik, koi duri sega tesko se zumiraat so golo oko, a tek koga ke se kaci tamu gore... nelogicno mi e malce |
|
![]() |
|
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
mozda ke bese poubavo da e vo vodata na fontanata i da izleguva durekno od voda.. mislam deka postamentov e nepotreben... |
|
![]() |
|
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
Споменикот веројтно најдобро ќе се гледа од врвот на Портата Македонија и од Камени Мост. Е сега сеуште незнам во кој правец ќе биде поставен иако не би било лошо токму од портата да има добар поглед кон споменикот.
Што се однесува до прецизноста на изработка мислам дека сепак е добродојдена и доаѓа до израз без разлика на грандиозноста на споменикот. Имаме доволно промери во светот на огромни зданиа кои се иработени со фасцинирачка прецизност. Околу постаментот кој на некој овде не им се допаѓа ќе кажам само дека и на мене на прв поглед не ми се бендиса но од друга страна мислам дека е добро да причекаме да биде довршен тогаш ќе може да се даде пообјективна оценка. Според мене добро е што авторот се обидел да дизајнира постамент кој не е гломазен и кој иако е повисок од самата скулптура не ја гуши со сопствените димензии и мислам дека тоа е огромна предност на оваков тип на постамент. |
|
![]() |
|
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
Јас слушнав дека денес ќе го качуваат?
|
|
Македонија - Земја на чудата!
|
|
![]() |
|
FT ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 22-Jun-2010 Location: Kocani Online Status: Offline Posts: 574 |
![]() ![]() |
Јас пак слушнав утре.Касно е сега да почнат да го поставуваат. |
|
![]() |
|
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
на една слика од друг портал се гледа горниот дел од постаментот, и јасно се гледа дека опашката ќе биде од кај ристиќева палата ,а задните нозе правец према Типо
|
|
![]() |
|
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
![]() |
|
KinDeR ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 04-Jun-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 78 |
![]() ![]() |
Лавовите... |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 4243444546 88> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |