build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Споменици и скулптури (општо)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 4344454647 209>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Makedonij View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote Makedonij Quote  Post ReplyReply #881 Posted: 12-Jun-2010 at 18:07
ApplauseBravo
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
Back to Top
build.mk View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote build.mk Quote  Post ReplyReply #882 Posted: 12-Jun-2010 at 19:45
1

2

3

4

5

6

7

8

Back to Top
Anti-NGO View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote Anti-NGO Quote  Post ReplyReply #883 Posted: 12-Jun-2010 at 21:37

ОК за спомениците, само мислам дека ова плоштадче треба да биде навистина тоа. А не само еден малку поголем паркинг. Значи да се прогласи за пешачка зона, да се осветли, да се поплочи, исчисти и да се уреди.

Уште одсега ми паѓа жал за релјефите на постаментите, кои за најмногу две недели ќе бидат вандализирани.

Edited by Anti-NGO - 12-Jun-2010 at 21:37
Back to Top
SkyBoy View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Suspended

Quote SkyBoy Quote  Post ReplyReply #884 Posted: 12-Jun-2010 at 22:02
Previous

Па барем овие не би требало да бидат вандализирани, на 2 метра од нив има куќичка со чувари..

а плоштадов едвај чекам да се уреди/поплочи, одлични се споменициве
Back to Top
ovaj_stariov View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote ovaj_stariov Quote  Post ReplyReply #885 Posted: 12-Jun-2010 at 22:34
spored mene dosega najubavite spomenici od skopje 2014,steta ako plostadot uste dolgo vreme ostane vaka.
build.mk, гради форумска историја
Back to Top
Sale SK View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote Sale SK Quote  Post ReplyReply #886 Posted: 12-Jun-2010 at 23:13
Originally posted by Superman

може ќе ми се лутат тие што им се се допаѓа ченто, ама мене ми личи на спомениците на Сталин и Ленин низ цела бивша СССР

Сосема се согласувам. И јас истото го помислив кога вчера го видов. Гоце и Даме донекаде се ОК, ама овој ми е многу ладен, застрашувачки и непријатен за гледање...

Алал да ти е.Класичен комунистичко-стаљинистички споменик(од кои патем Ченто страдал).Споменикот е комплетна катастрофа.
Ченто не бил дебел човек(напротив).Бил граѓанин,ама пред се човек од народот(шапката е непотребна затоа што не ја ни носел).Раката ја кревал во занес кога зборувал за Македонија,ама овде изгледа како некому да прети(кому прети?)...
Вашата фела(скулптори,уметници,архитекти...) треба да се запрашате зошто Ченто е правен според второнаградениот труд?Зошто истиот автор ќе го прави и споменикот на Цар Самуил.?Колку споменици прави истиот автор?Дали знаете дека наводните автори своите "дела" првпат ги гледаат тогаш кога се веќе завршени?Дали знаете(а молчите) дека сите "дела" ги прават исти луѓе,на исто место?Од каде ова момче стана толку способно да ги прави сите скопски споменици?Што има направено пред овие споменици?Како споменикот на Александар го прави жена за која никој никогаш не чул?Која е таа жена?
Можам да оставам уште милион прашања,ама...Поентата ми е зошто никој од Форумов(мислам на уредниците и луѓето од занаетот) не реагира.Вистински да реагира,да испита,да се прошета до Матка да речеме...Или е во прашање страв?Јас би рекол страв.Лесно е да се зборува  на Форум како проектот Скопје 2014 не чини,ама тешко е да се прочепка по чудово што ни се случува(невиден до сега) и да се излезе јавно.
Не сакам да ме разберете погрешно,во држава во која владее диктатура е опсано да се измочаш на тревник,ама барем загребете по површината ако немате храброст да одите до крај.Ако само загребете по површината,можеби ќе отктиете работи кои ќе ви изгледаат пошокантни од се што сте мислеле дека е шок.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #887 Posted: 12-Jun-2010 at 23:45
Па еве честитајќи ти на храброста изнеси наводи да знаеме и ние и новинарите што читаат тука од каде да почнат да гребат. Јас освен некоја хала за заварување во мзт што беше претставувана од некои медиуми до толку конспиративно како да билдерберг групација заседава внатре друго и немам нешто слушнато. А птем ионака е потребна сала за заварување зашто голем дел стигаат во делови па падна во вода и таа едиствена теорија на заговор. Да беше до толку некоја колосална измама или којзнае што досега многу работи ќе излегуваа пополека низ јавност, особено во Македонија каде што лесно излгуваат вакви работи. Еве стварно ако имате сознанија пласирајте, кој чита ќе провери. Ипак и овој простор колку-толку е јавен и искажаното тука допира до многу инстанци, па да видиме конечно ако има нешто вистина од тоа што се шпекулира. Ова за Матка незнам што треба да значи, ако можеш подобјасни.

А дека во Македонија било диктатура и слични тоталитарни придавки апсолутно вода не држи, на токва медиумска претсава за проектов. Ако мочање во јавност го осеќаш како загрозување на лична слобода, тогаш тоа е личен проблем, а не проблем на државно уредување. Навлегуваш во политика, а тоа е вон домен на форумски интерес.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #888 Posted: 13-Jun-2010 at 03:49
Она она што можам преку телевизија и слики да го видам за овие два последни споменика можам да кажам дека највеќе ми се допаѓаат, иако разликата е мала. Особено ми се допаѓа што се до толку детални, и онаа дополнителна обработка на излеаните споменици со осветлување на поедини делови како наметката на Св. Методиј. Очекував да бидат од едно парче, на некој начин "монолитни", а всушност сите четири личности се посебни споменици и се поставуваат по два на постамент. Позициите се задржани, не се сменети како кај Гоце Делчев и Даме Груев, тие си останаа што бе презентирани, со тоа што Кирил и Методиј се сменети меѓу себе. Дали е сега направена некоја грешка и се поставени обратно, или па се предходно во клипот грешно прикажани неможам да претпоставам, само добро што се сега вака поставени па редоследот на имињата одговара на редоследот како се поставени, па нема можност за некои кои незнае да ги измеша кој е кој, а може би и намерно се така поставени поради ова. Постаментите ми излегоа малку неочекувани, интересни се малку ме потсеќаат како да се правени пред некои дваесетина-триесетина години. Сепак да ги видам на терен, па ќе докоментирам ако има уште нешто.
Back to Top
Djole88 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Djole88 Quote  Post ReplyReply #889 Posted: 13-Jun-2010 at 11:01
Денес направив мала прошетка низ градов, ама ете заборавив да земам апарат. За првпат ги видов спомениците на Ченто и на просветителите. Ченто е катастрофа. Прво е предоминантен во просторот, второ изгледа лошо белата која како да не е довршен, трето ставот и дебелината ми се малку безврска

Спомениците на просветителите се прекрасни. Ми се допаѓаат и на Даме и Гоце и затоа нема да кажам најдобри до сега. Само имам една работа што малку ме плаши за овие два споменици. Ме плаши дека плоштадов никогаш нема да се среди што би било катастрофа. Сепак мое предвидување е дека чекаат да се завршат 3те објекти па после да се средува целиот потег и поради тоа мислам дека овие споменици се малку избрзани

Edited by pbanks - 13-Jun-2010 at 12:04
Back to Top
Dave Gahan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dave Gahan Quote  Post ReplyReply #890 Posted: 13-Jun-2010 at 11:27
Originally posted by lslcrew

Навлегуваш во политика, а тоа е вон домен на форумски интерес.

Не е точно....lsl, многу субјективно, како до сега што пишуваш (и многу повеќе има политика во твоите редови)...што има врска портфолиото на „скулпториве“ (намерно се во наводници) со политика, дај да видиме што имаат напраено во животот до сега!
Само у оваа држава може прво работно место (и тоа на 2 личности) да биде премиер и само овде може прва скулптура у кариера да ти е 30 метарски коњаник на главен плоштад. Не дискутираме за никакви политички, меѓуетнички, меѓурелигиски односи, туку чисто за работа, уметност...
Зошто да го избегнуваме и сега ова? За скулпториве не знам...архитектите на Скопје 2014 ќе ти кажам дека се све мој до мојега, 100м2 немаат испроектирано претходно во животот (заедно) и сега си играат со животот на 500 000 луѓе (и парите на 2 милиона)...
Прашањава не се прв пат поставени. Нон-стоп се труби на оваа тема, кој е Жарко Башевски, Перо Кованцалиев, Димитар Филиповски, скулпторката (ете ни името не ми текнува)??? Никој не вика дека треба одма да ги распнеме, туку да видиме со кого си имаме работа. Што напраиле до сега во животот? Зошто баш тие? Јас кога би имал чест да работам некаква скулптура во центар на кој било град би се фалел каде стигнам, овде е спротивно - се' се гледа да се спика преку ноќ и ако може да остане мистерија и цена, автор, леарница, до сега се беше ископано од новинарите...
Стварно се голем срам народот (народот еј, не некави компетентни уметнички критичари исл.) да збори за здепасти коњи, кратки нозе, мала глава, голем стомак исл. - такви замерки се решаваат меѓу професорите и учениците во прва година средно, а не на сред плоштад кога се опалени тешки милиони во вакво невреме...
MAKE CAPITALISM HISTORY
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #891 Posted: 13-Jun-2010 at 12:13
@ Djole88

Вандализам си е вандализам, ваљда треба да те плаши вандализам по дифолт. Не знам како може некој вандализам да биде „поблагороден“ од друг вандализам, а како што гледам низ градов, нема основа никој да биде стигматизиран по твоите критериуми, затоа што вандализира кој стигне и каде стигне, без никакви верски и локацски ограничувања! Да не ја влечкаме со сила таа тема во нишкава.

А реално спомениците на просветителите би требало да бидат и далеку побезбедни од вандализирање:
Originally posted by SkyBoy

Па барем овие не би требало да бидат вандализирани, на 2 метра од нив има куќичка со чувари..

Edited by Cloverstack - 13-Jun-2010 at 12:18
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #892 Posted: 13-Jun-2010 at 21:47
спомениците на просветителите како скулкптури се одлични, а локацијата е утната на велико, па дали тие го кренале Карпошовото востание за да имаат централно внимание? или пак со која причина се од двете страни на мостот? (како и Гоце и Даме), тие го изградиле или што е работава?
сирот Карпош во ќоше ставен

многу ми смета ова и најмногу ме нервираат локациите на скулптурите и спомениците Thumbs%20Down
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #893 Posted: 13-Jun-2010 at 21:57
e da, lokacijjata i mene me nervira
Videte nema logika lokacijata kade se postaveni kiril i metodij itn. Nemam nesto protiv ama lokacijata e totalna greska ne samo vo ovie poslednite 2 spomenici duku sekade....
jas bi stavel lavovi pred kameni most i toa vo 2 te strani...
malku ponazad graditelot na kameni most sto ke si stoj ko da si ja prezentira kameniot most itn.  pa potoa cento i nekoj kral, so kiril itn. ne bi gi stavile samo vo edna strana, tuku edna vo levata strana a drugata vo desnata strana itn.., ama ova e samo edna od moite fantazii haha
Back to Top
Addvert View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Addvert Quote  Post ReplyReply #894 Posted: 14-Jun-2010 at 08:23
..... скулпторката (ете ни името не ми текнува)??? .....

Валентина Стефановска
Back to Top
Djole88 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Djole88 Quote  Post ReplyReply #895 Posted: 14-Jun-2010 at 11:08
Originally posted by Cloverstack

@ Djole88Вандализам си е вандализам, ваљда треба да те плаши вандализам по дифолт. Не знам како може некој вандализам да биде „поблагороден“ од друг вандализам, а како што гледам низ градов, нема основа никој да биде стигматизиран по твоите критериуми, затоа што вандализира кој стигне и каде стигне, без никакви верски и локацски ограничувања! Да не ја влечкаме со сила таа тема во нишкава.А реално спомениците на просветителите би требало да бидат и далеку побезбедни од вандализирање:
Originally posted by SkyBoy

Па барем овие не би требало да бидат вандализирани, на 2 метра од
нив има куќичка со чувари..

далеку од тоа дека сакам да ја затерам нишката во тој правец, само кажувам дека според мене тоа би било проблем. Не сакам да имплицирам, ама таков народ сме што се што е на друга религија/нација нас не ни е убаво.

а тоа дека има куќарки не сум знаел, така да ете нема да е толку тешко да се пазат тие споменици
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #896 Posted: 14-Jun-2010 at 12:42
Не мешај нација со етничка припадност. Во македонската нација спаѓаат граѓаните на Република Македонија од македонска, албанска, ромска, српска, турска и каква се не етничка припадност. Македонскиот етникум содржи државјани на Република Македонија, Прција, Бугарија, Србија, Канада, Австралија, Шведска итн...
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
Back to Top
SkyBoy View Drop Down
Senior Member
Senior Member
Suspended

Quote SkyBoy Quote  Post ReplyReply #897 Posted: 14-Jun-2010 at 14:53
ај не забегувајте со темава офф и за промена пред да постирате размислете 2 пати што сакате да кажете и колку тоа има смисла, зборам за дел од оние родени после '85..

понекогаш имам чувство дека форумов губи на квалитет кога деца трескаат секакви глупости па некој треба да трча по нив да им објаснува најбанални работи..
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #898 Posted: 16-Jun-2010 at 03:47
Споменик на Охридска пастрмка во позиција на скок ќе биде поставен во Охрид. Идејата е на спортските риболовци од градот. Велат дека ова е единствен начин да не се заборави овој надалеку прочуен вид риба за кој сметаат дека полека, но сигурно заминува во историјата бидејќи е пред целосно истребување.

„Останува единствено пастрмката да ја гледаме во некои историски учебници. За да не биде така ние сакаме на туристите да ја прикажеме во вид на споменик...“, вели Радован Димитриевски- Спортско риболовно друштво Свети апостол Петар.

Иницијативата на охридските рибари ќе ја поддржат и градските советници кои треба да донесат одлука за изградба на споменикот.

„Идејата е добра и благородна затоа што на сите ни е познато дека пастрмката стана бренд на Охрид. Ако се гради било каде во градот треба да дојде до промена на урбанистичкиот план бидејќи сите споменици се градат на одредена парцела“, рече Душко Јаковчевски, претседател на Советот на Охрид.

Процедурата ќе започне најдоцна за еден месец. Риболовците очекуваат дека и дел од овдешните стопанственици со свои пари ќе ја помогнат изградбата на споменикот.

http://alsat.mk/vesti/zemja/793470.html
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #899 Posted: 16-Jun-2010 at 03:48
Кога на нешто ќе му направиш споменик односно паметник, значи се работи за нешто го нема па правиш култно место, фигура, предмет кој треба да потсеќа на тоа што веќе го нема. Пастрмаката сеуште ја има, не ми изгледа логично ова со пастрмка.
Back to Top
Dave Gahan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dave Gahan Quote  Post ReplyReply #900 Posted: 16-Jun-2010 at 07:46
Па Фраерот и Шмизлата што треба да кажат ако е така....глупо е што Охрид на еден тон проблеми се занимава со вакви глупости...
MAKE CAPITALISM HISTORY
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 4344454647 209>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.844 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.