![]() |
![]() |
![]() |
Јавен автобуски превоз (општо) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 34567 86> |
Author | ||||||||||||||||||||||
blejdsk ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 320 |
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||||
Mene mi lici ,,,kako sekoj denesen normalen avtobus na JSP ,,,so znaci site se atrakcija
![]() |
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
dhany ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 07-Apr-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||||
Скопјани ќе лебдат Вагони
кои ќе се движат над главните скопски булевари и над кејот на реката
Вардар, дел од огромна жичница која треба трајно да го реши проблемот
на градскиот превоз во Скопје - тоа е идејата на Илија Вучков,
дипломиран машинец, кој лани победи на изборот за најдобар бизнис-план
на Машинскиот факултет во Скопје. Извор: http://www.spic.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=1&EditionID=553&ArticleID=21582 Јас да ви кажам најискрено не верувам дека би било добро да се реализира еден ваков проект во Скопје. Идејата е одлична, но не за во Скопје. |
||||||||||||||||||||||
Dhany
|
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||||
Добредојде dhany
Се слагам дека ова не е правецот во кој треба да се движи Скопје за решавање на своите проблеми во јавниот транспорт. Ни требаат проверени и докажани концепти, а не експерименти. Плус тоа авторот на идејава е тотално контрадикторен кога вика дека системот немало да користи струја, грубо ја потценува цената на изведба на целиот проект и воопшто ги потценува недостатоците/проблемите и непредвидените работи што произлегуваат од еден ваков радикално нов концепт. Во секој случај секоја чест на типот за неговата инвентивност и желба да даде придонес во решавање на овој проблем. Исто така во очи ми упадна и тоа дека ќе требало да се прекопуваат улици и да се одземаат веќе постоечки ленти за изведба на ЛРТ/трамвај. За ова јасно го имам кажано моето мислење - доколку идната ЛРТ/трамвајска мрежа не се направи максимално денивелирана, на посебни траси, на дополнителни ленти и воопшто на сите можни начини што повеќе издвоена од постоечкиот сообраќај, тогаш подобро да не ја ни градиме и да чекаме подобри времиња. Edited by Cloverstack - 19-May-2008 at 16:19 |
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||||
А како би изгледале станиците на ова чудо? Како би се качувале и симнувале патниците? Колку станици би имало, со која брзина би се движело, колку лица на час би опслужувало и на колку километри мрежа..... и уште безброј неодговорени прашања. Натписот ми е рамен на тие со стокатниците... Секоја чест за иноваторот но нашите патетични новинари вака пренесената вест колку и да има реални шанци и да е инвентивна ја прават детска машта.
|
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||||
Истава/идентична идеја ја имам читано во медиумите пред 4-5 години некаде. Ништо чудно да ја промовира истиот човек. Спрема мене глупост. Воопшто не ми се свиѓа како концепт.
@dhany ![]() ![]() |
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||||
Јас прв пат ја слушам идејава. Мада ми текнува дека на времето Влатко Чинговски прмовираше идеја за монореил во Скопје, затоа што ЛРТ (нормално по негови сваќања тоа е трамвај од 19-ти век) бил надминат концепт
![]() Нормално г-дин Чинговски не се потрудил воопшто да се информира за недостатоците на монореилот, така да неговите објаснувања и заложби беа прилично наивни и смешни. Вањда монореилот му изгледал „кул“, па затоа решил дека тоа е вистинскиот избор за Скопје. ![]() Edited by Cloverstack - 19-May-2008 at 17:02 |
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||||
Postovanje za Ilija Vuckov, tipot stvarno dal mnogu precizna i jaka ideja, ne se cudete deka moze da se napravat takvi liftovi sto bi mozelo da odat i pobrzo od drugite liftovi , mene bas mi e cool proektov
![]() ![]() |
||||||||||||||||||||||
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||||
![]() Како туристичка атракција на одредена делница да... но како решение за јавниот градски превоз не. мое мислење |
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||||
Па точно тоа објаснував. Дали е кул или не, не е критериум по кој се носи таква одлука. Основни критериуми се функционалност и ефикасност во секој поглед. |
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||||
Pa ja mislam deka idejata e fenomenalna, i ne e skapa , ne mora da bide javen prevoz, ete moze samo centar so karpos niz partiznaska da go sredat ,ili na nekoe po atraktivno mesto, stvarno ke bide Skopje pretpoznatliv ,inace gledav edna emisija za nekakvi novi liftovi sto se mnogu brzi i ne bi bilo losa ideja da se stavaat i kako javen soobrakaj, no ne velam deka toa e klucno resenie ![]() |
||||||||||||||||||||||
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
dhany ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 07-Apr-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||||
Невозможно е ваков систем да се искористи како трајно решение на проблемите со јавниот градски превоз во Скопје, но и кога би се имплементирал овој систем, секако мора да се имплементира во склоп на постоечкиот систем на ЈГПП со автобуси или со идните трамваи (ЛРТ), бидејки невозможно е овој систем да ја покрие целата територија на Град Скопје. А кога би се имплементирал во склоп на постоечкиот, тогаш факт е дека повторно би имале метеж по улиците, можеби не толку по булеварските улици, но ќе има метеж по собирните. Понатаму, за да функционира системот, постојките мора да бидат поставени на еднакво растојание, а тоа незнам дали е возможно. Исто така на секоја постојка треба да се изградат платформи со скали за влез и излез на патниците од вагоните. Друго, треба бројот на вагони да биде = или < од бројот на постојки, а времето на потребно за влез и излез ќе
треба да го диктира најоптоварената постојка, што значи ќе се јават временски загуби кај одредени патници. И не ми е јасно како ќе се врши контрола на лицата без билет (Шверцерите), како ќе се врши наплатата на билетите, дали ќе биде безбеден за патниците? На оваа тема ќе треба 5 год да се дискутира, 5 години да се тестира и 5 години да се имплементира, па тоа се 15 години. Мислам дека Скопје нема толку време за чекање. Се согласувам pbanks дека ова може да се искористи како туристичка атракција на одредена делница, а не како решение на проблемите со ЈГПП, но и со clower дека во Скопје треба да се воведи лесен шински систем т.е брз трамвај (ЛРТ) |
||||||||||||||||||||||
Dhany
|
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||||
![]() Одлична анализа, јас лично немам што да додадам ![]() |
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||||
dhany стварно одличен пост не си оставил простор човек ништо да додаде
![]() ![]() Хипотетички. На која делница мислите дека би била добра да се дигне онаква жичара во функција на туристичка атракција? Edited by pbanks - 19-May-2008 at 22:21 |
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
vardar ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Mar-2008 Online Status: Offline Posts: 1106 |
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||||
![]() Па се знае жичара до водно
![]() |
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||||
Па според мене ваква жичара би требало да се постави на оние делници каде туристите, па и граѓаните на Скопје би имале убав поглед на градот. Би се користела за разгледување на (не)убавините на Скопје и би требало да поврзува зони со забавна содржина. Исто така не би требало да има попатни постојки туку само почетна и крајна станица кои би се наоѓале во зони со забавни содржини. Е сега на кои делници би се поставила..... за тоа треба да се направи физибилити студија (студија на изводливост) како и добра анализа. Ми се допаѓа и идејата за поставување на жичара до Водно.
![]() |
||||||||||||||||||||||
Dhany
|
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||||
Хммм... искрено не ми текнува на такви улици... Сепак ако би бирал веројатно би ја ставил на релација железничка станица-центар (некаде до кај Холидеј Ин). Мислам според она што јас го сфаќам кабините фактички лебдат над коловозот така да повеќе ќе биде атракција (колку истрошен збор кај нас) за возење отколку што погледот би било нешто посебно спектакуларен. Друга делница стварно не ми текнува. А за жичарата на Водно идејата е закон... Незнам на што се чека. Веднаш по изградбата на такво нешто треба да се затвори Водно за сообраќај комплетно. |
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||||
Конечно е распишан тендерот. Запазете ја точка два
![]() ![]() Точка еден звучи супер ![]()
http://www.jsp.com.mk/sodrzina.php?id=270&idJazik=1 Edited by pbanks - 15-Jun-2008 at 19:43 |
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||||
Хах, двоспратните се враќаат во Скопје
![]() |
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||||
http://www.vest.com.mk/default.asp?id=152843&idg=8&idb=2399&rubrika=Skopje |
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
|||||||||||||||||||||
Иронија, некогаш гледаа како да се отарасат од тие аутобуси (биле непрактични) и им ги „подметнаа“ на босанците и дел ги касираа, а сега поново ќе купуваме.
(како и секогаш, прво ќе срушиме се, па после некогаш ќе градиме) П.С. Во тоа време чак и студентската организација имаше еден двоспратен аутобус кој остана како последен мохиканец |
||||||||||||||||||||||
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ |
||||||||||||||||||||||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 34567 86> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |