build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Административни
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Нова фасада и ограда на објектот на Владата

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 5253545556 64>
Poll Question: Рeкoнcтрукција на oбјектoт на Влада на РМ
Poll Choice Votes Poll Statistics
21 [22.34%]
30 [31.91%]
0 [0.00%]
1 [1.06%]
7 [7.45%]
23 [24.47%]
12 [12.77%]
You can not vote in this poll

Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote fichot Quote  Post ReplyReply #1061 Posted: 18-Sep-2015 at 06:31
А да си го смениш јузернејмот во Двоен аршин?

Како тоа отстранување на една фасада го толкуваш како градење, а на друга како рушење?

Back to Top
King View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote King Quote  Post ReplyReply #1062 Posted: 18-Sep-2015 at 06:39
Originally posted by fichot

Како тоа отстранување на една фасада го толкуваш како градење, а на друга како рушење?

Фасадата беше стара 40 години, за вкусови не се дискутира, затоа на страна дизајнот, но најважно од се е дека конзервата имаше техничка дотраеност, логично беше да се реконструира во ист или различен стил. Се одбра различен стил, е сега кога нешто ново што е направено, нешто што е функционално да се руши само затоа што некој повеќе ја сакал конзервата е сулудо.
пс внимавај на очите
Back to Top
Petar Skopje View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Petar Skopje Quote  Post ReplyReply #1063 Posted: 18-Sep-2015 at 12:16
Оваа гарнитура ќе остане запаметена по тоа што не почитувала ничиј уметнички и градителски труд и дело. Нивниот кич којшто го воспоставија е второстепен.
Back to Top
Petar Skopje View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Petar Skopje Quote  Post ReplyReply #1064 Posted: 18-Sep-2015 at 12:31
Баш ме интересира како ќе ја пушти во употреба оградата.
Back to Top
iGi_PoP View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote iGi_PoP Quote  Post ReplyReply #1065 Posted: 18-Sep-2015 at 13:27
Lugje.... ne ste normalni ej!
Back to Top
Dexter26 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dexter26 Quote  Post ReplyReply #1066 Posted: 18-Sep-2015 at 13:30
Originally posted by Petar Skopje

Баш ме интересира како ќе ја пушти во употреба оградата.

Зарем навистина се мислиш ?

Ако за нешто жалам од кога дојдоа пвеводбенициве на власт во 2006 година па наваму, тоа е бидејќи не ми текна навреме да инвестирам во бизнис за производство на црвени панделки. За 9 години ќе се збогатев.

Edited by Dexter26 - 18-Sep-2015 at 13:30
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #1067 Posted: 18-Sep-2015 at 13:53
Originally posted by Navigator

Текстовите на Бојан на build.mk се разликуваат од статиите потпишани од другите автори. И тоа многу. Емоцијата за која зборуваш е константно присутна во текстовите на Бојан. И тоа не е, да речам, обична емоција, туку длабока, длабока омраза и фрустрација. Таа емоција не ја забележуваат само оние кои размислуваат слично како него. И не сум само јас, само на форумот неколку пати се коментирало за пристрастноста во текстовите на Бојан. Од тој аспект, објавите не се искалапени. Можеби личните ставови ви се, но не и она што јавно се пишува на сајтот.

Да, сум ги прочитал тие паушални обвинувања на форумот, но прв пат реагирам. Би било фино кога веќе се прават обвинувања истите да се аргументираат (не во оваа нишка секако).

Истовремено би било добро да видиме примери од другите портали за истата тема каде Бојан не бил објективен.
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #1068 Posted: 18-Sep-2015 at 17:37
Originally posted by King

Фасадата беше стара 40 години, за вкусови не се дискутира, затоа на страна дизајнот, но најважно од се е дека конзервата имаше техничка дотраеност, логично беше да се реконструира во ист или различен стил. Се одбра различен стил, е сега кога нешто ново што е направено, нешто што е функционално да се руши само затоа што некој повеќе ја сакал конзервата е сулудо.
пс внимавај на очите

Може да ми наведеш некој пример од светот каде се менува фасадата стилски ради техничка дотраеност?

Како оцени дека е функционално? Од око ми се чини дека само одржувањето на оваа фасада (сосе осветлувањето) ќе кошта барем 20 пати повеќе од претходната верзија.

Back to Top
King View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote King Quote  Post ReplyReply #1069 Posted: 18-Sep-2015 at 18:04

пс внимавај на очите

Може да ми наведеш некој пример од светот каде се менува фасадата стилски ради техничка дотраеност?

Како оцени дека е функционално? Од око ми се чини дека само одржувањето на оваа фасада (сосе осветлувањето) ќе кошта барем 20 пати повеќе од претходната верзија.

Каково прашање е ова, милиони примери не среќаваат секојдневно, ако имаш прозорци, кои се нефункционални, имаат еднослојно стакло, петпати се штелувани и пак има провев, тече вода низ нив, нема никаква термичка изолација, ако фасадата е лимена, и иако стопати е китирана, пак протекува, ако имаш кров кој тече, ако имаш фасада која е спој на лим, лесонит, иверка и картон, што би правел ти? Она што го прават милиони луѓе на планетата земја, ги менуваат прозорците, го менуваат кровот, ја менуваат структуралната фасада, ја менуваат лимено-иверка-картонска фасада.
Е сега прашање на избор е дали фасадата ќе ја направиш иста по дизајн, со нов поквалитетен лим, кој што ке биде поквалитетно споен, со поквалитетни материјали наместо картонот и лесонитот, поквалитетни трислојни прозорци, во тој случај ќе ја имаш истата фасада по дизајн, но многу термички поквалитетна, хидро изолирана и поздрава за луѓето внатре.
Втората опција е да ставиш потполно нова по дизајн, можеби и по стил фасада, со исто така квалитетни материјали, но нема да им се допаѓа на Шилегов, на тебе и на тој што добил награда за конзервата...
Back to Top
Dexter26 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dexter26 Quote  Post ReplyReply #1070 Posted: 18-Sep-2015 at 18:07
Previous

И сеуште не наведе пример за оваа вторава опција која очигледно ја поддржуваш.

Дај пример за објект на кој дизајнот на фасадата бил сменет наместо фасадата да биде обновена со современи материјали, а да се задржи автентичниот изглед.

Edited by Dexter26 - 18-Sep-2015 at 18:07
Back to Top
King View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote King Quote  Post ReplyReply #1071 Posted: 18-Sep-2015 at 18:24
Originally posted by Dexter26

Previous  И сеуште не наведе пример за оваа вторава опција која очигледно ја поддржуваш.  Дај пример за објект на кој дизајнот на фасадата бил сменет наместо фасадата да биде обновена со современи материјали, а да се задржи автентичниот изглед.

Целосно си конфузен, ми викаш дај пример за втората опција, а ја цитираш првата. Какви пример да ти дадам, ние сите секојдневно сме опкружени со илјадници примери, од двете варијанти:
-Еден твој комшија реновирал и ставил, нови прозорци, нова фасада, нов покрив, но ставил исти материјали, малтер, дрвени прозорци и керамида.
-Другиот твој или мој комшија исто така реновирал стара куќа, но решил да стави алуминиумска структурална фасада, со алуминиумски прозорци, и лимен покрив, наместо старите керамиди, малтер и дрвени прозорци.
-Незнам дали имаш трет комшија, јас немам.
Back to Top
Dexter26 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dexter26 Quote  Post ReplyReply #1072 Posted: 18-Sep-2015 at 18:43
Previous

Темава не се однесува на моите комшии, туку на јавен административен објект, и не се однесува на приватна инвестиција, туку на јавна инвестиција, платена со народни пари.

Дај пример за јавен административен објект чиј што дизајн на фасадата бил сменет наместо фасадата да биде обновена со современи материјали, а истовремено да се задржи автентичниот изглед.

Edited by Dexter26 - 18-Sep-2015 at 18:46
Back to Top
King View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote King Quote  Post ReplyReply #1073 Posted: 18-Sep-2015 at 19:30

Previous  Темава не се однесува на моите комшии, туку на јавен административен објект, и не се однесува на приватна инвестиција, туку на јавна инвестиција, платена со народни пари.  Дај пример за јавен административен објект чиј што дизајн на фасадата бил сменет наместо фасадата да биде обновена со современи материјали, а истовремено да се задржи автентичниот изглед.

Јас пробувам да зборуван на македонски, не ти дадов конкретен пример, карикирав една реална секојдневна ситуација. Ист пример можев да ти дадам за државен, јавен, општествен, меѓународен, интернационален или меѓупланетарен објект. Постапката, дилемите и реализираните опции ќе се исти, и резултатот ќе беше едно од двете можни решенија. Стотици, илјадници, милиони секојдневни примери се секаде низ светот.
Back to Top
Dexter26 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dexter26 Quote  Post ReplyReply #1074 Posted: 18-Sep-2015 at 19:49
Previous

Е добро де, дај 1 (ЕДЕН) пример од сите тие стотици, илјадници, милиони секојдневни примери низ светот, за да се увериме дека и на други места е стандардна пракса менување на целосниот изглед на фасадата на јавен административен објект без јавна дебата, на нетранспарентен начин, со бескрајни додатоци и анекси на првичните договори за менување на фасадата на објектот и без јавен отчет со реалните суми потрошени за менување на изгледот на фасадата.

И јас зборувам на македонски јазик.

Edited by Dexter26 - 18-Sep-2015 at 19:51
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #1075 Posted: 18-Sep-2015 at 19:53
а да кажете нешто паметно за фасадата на владата наместо да го тупите со тоа кој од кој штаб бил и за какви ставови се залага?
како на пример, зошто поради дотреност на фасада се накалемува нечија фантазија за тоа како треба да изгледа таа фасада, со занемарување на целиот концепт врз кој е изграден објектот... мислам, алоо, ние се буневме уште во времето кога на објектот му додадоа окна за лифтови, а не па за ова што му се направи...

да, може да се прават измени на фасада, ама со големо внимание и почит кон објектот, со оглед на тоа да се задржи формата и концептот... едно време како контра пример за промена на фасада, се даваше реконструкцијата на МКЦ, и тука мислам дека најдобро е објаснето што и како се прави при реконструкции и реновации
ова што се прави кај нас се склопува во рок од пет минути како идеја, во десет минути како проект, и без професионалност во реализација и предвидувања во проектирањето... можам со големо право да кажам дека архитектите што го прават ова немаат никаква почит и осет за својата професија

затоа и често викам дека само психопат може да замисли како идеја, буквална класицистичка фасада на посмодернистички објект... инаку најдете ми слободно метаболистички објект составен од коцки со бетонско средишно јадро, обвиткани во ќаура од класицизам?
за да се направи сето тоа, требаше да се измени објектот од корен, и покрај тоа што зафатот е минимален и ја опфаќа само фасадата

и погодете што, и мене не ми се допаѓаше фасадата на владата, ама јас со такви плитки фрустрации не се замарам, затоа што се трудам да ја гледам пошироката слика и реалните проблеми... има милијарда недостатоци кај ваквите објекти, во дизајн, реализација, материјали, неодржаност на времето и неадекватност на објектот за својата намена и така натаму, но, проманата на фасадата, особено не промена во класицизам, не решава ни еден од овие проблеми... објаснете ми каков друг проблем решава ваквиот потег, освен тоа нечии очи и лични вкусови, да се задоволени како случаен минувач?
затоа доста веќе ја форсирате топката на тоа ние тука да ги браниме објективе, да ви објаснуваме колку вредат и зашто, и како функционира третманот врз еден објект... сфатете дека самата идеја и самите потези се глупи, безначајни, бескорисни и немаат допир со реалност
и тоа тука зборам само за архитектонски и урбанистички принципи, кои немаат смисла сами по себе, а да не збориме што е крајно идиотски, фокус на една влада да биде изгледот на (само центарот на) главниот град, и тоа на неговите фасади, па макар и да се работеше за најбогатата, најразвиената и наорганизираната држава на светот... ова многу луѓе може само да се залажуваат себеси дека не е идиотски и да живеат во заблуда дека со промена на фасада, све ни е рамно и може да бидеме душевно мирни...
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
King View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote King Quote  Post ReplyReply #1076 Posted: 18-Sep-2015 at 20:09
Во најголем дел се согласувам со стручните коментари, кои за жал се 10% од постот. Останатото е во домен на соцолоско филозофски опсервации на општесвените девијации, со акцент на психоанализа на поединци и душевната состојба на масите како резултат на архитектонските промени.
Back to Top
King View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote King Quote  Post ReplyReply #1077 Posted: 18-Sep-2015 at 20:42

Previous  Е добро де, дај 1 (ЕДЕН) пример од сите тие стотици, илјадници, милиони секојдневни примери низ светот, за да се увериме дека и на други места е стандардна пракса менување на целосниот изглед на фасадата на јавен административен објект без јавна дебата, на нетранспарентен начин, со бескрајни додатоци и анекси на првичните договори за менување на фасадата на објектот и без јавен отчет со реалните суми потрошени за менување на изгледот на фасадата.  И јас зборувам на македонски јазик.

Posle samo minuta surfanje:
http://www.aiatopten.org/node/354
ostanatite 999.999 ti ostavam da gi pronajdes sam, lesno se naogaat. E sega ke pocnat zalopojki kako ova bilo pomoderno od staroto, bilo energetsk efikasno, bilo levo namesto desno... Zatoa ti zboruvav principielno, bez konkretni primeri, bidejki sekoj objekt si e prikazna za sebe.
p.s. Zaradi tajmingot ne stignav da prasam dali imalo javna debata za ovaa stilska promena na fasadata na drzavnata zgrada vo SAD i dali imalo aneksi na dogovorot, toa ti go ostavam tebe kako specijalist za ovie prasanja.
Back to Top
Dexter26 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dexter26 Quote  Post ReplyReply #1078 Posted: 18-Sep-2015 at 22:22
Previous

Одличен ти е примерот за обнова на фасада на објект со современи материјали, без притоа фасадата да претрпи сериозни измени.

Фасадата делува повеќе модерно по обновата, наместо форсирање на архитектонски стил кој не може на никаков начин да се поврзе со ваков објект.

Но уште поважно, според линкот кој ти го објави, ставен е акцент на енергетската ефикасност, а користени се материјали кои се лесни за рециклирање и повторна употреба.

Судејќи според податоците објавени на линкот кој ти го објави, архитектите кои работеле на дизајнот на новата фасада си ја завршиле домашната работа и обрнале максимално внимание на исплатливоста на фасадата, наспроти новата фасада на седиштето на Владата на Република Македонија, која исклучиво се фокусира на форсирање на стил кој на никаков начин не се вклопува со објектот.

Освен обновата на фасадата без некои радикални измени од еден во друг архитектонски стил, можеш да наведеш некоја друга заедничка карактеристика која ја имаат фасадата на овој јавен административен објект во САД и фасадата на седиштето на Владата на Република Македонија ?

Фасадата пред обновата.

Фасадата после обновата.

Edited by Dexter26 - 18-Sep-2015 at 22:27
Back to Top
kliment View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote kliment Quote  Post ReplyReply #1079 Posted: 19-Sep-2015 at 00:55
Доколку се одбереше некое од другите решенија кој беа дадени како предлози тогаш ќе можеше да се каже дека споредбата со зградата во САД е одржана. Вака по се изгледа остануваме единствен ваков пример во светот.

П.С. идејните решенија за фасадата се на стр.5 и тука пред се мислам на решенијата под бр: 2, 3 и 4.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #1080 Posted: 19-Sep-2015 at 02:24

Во најголем дел се согласувам со стручните коментари, кои за жал се 10% од постот. Останатото е во домен на соцолоско филозофски опсервации на општесвените девијации, со акцент на психоанализа на поединци и душевната состојба на масите како резултат на архитектонските промени.
спремав подолга реплика на ова, ама ај кога веќе не вреди, само ќе ти поставам кратки и јасни прашања
- што точно не беше во ред со оригиналниот објект во кој е сместена владата?
- точно каков проблем е решен со тоа што фасадата е изведена така како што е изведена?

Edited by zabegan - 19-Sep-2015 at 02:27
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 5253545556 64>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.283 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.