![]() |
![]() |
![]() |
Археолошки Музеј / Архив / Уставен Суд |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 5253545556 75> |
Author | |
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
![]() Jaс не сум чул техно музика на плажите, ниту на една од двете. Можеби да имало едновечерна журка и толку. Како што знам таа плажа во Центар цело време претежно имаше реге забави. Инаку не знам на која градска плажа во денешно време си видел дозволено капење?? Посебно тоа не би требало да биде случај на нашиве. И капење да дозволеа, тогаш претпоставувам ќе кажеше, како можеа капење да дозволат.. Плажите се одлични, само што мене не ми се допаѓа локацијата на плажата во Центар бидејќи не ми иде во корелација со театарот и музејот над неа. Инаку плажата кај Градски парк е прекрасна и во летен период врие еден куп "стари скопјани" кои ја користат за сончање и рекреација. Навечер е полна со млади. Плус наместо капење има тушеви за разладување во жешки периоди а има и убави терени на песок за одбојка и ракомет. Плус, дел за забава на мали деца. Заклучок, плажите се повеќе од одлична идеја и реализација. Edited by HugoGoulding - 23-Jan-2013 at 22:46 |
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
извини, ама „Старите скопјани“, не оделе на плажа да пијат кафе и да се журкаат, туку да се сончаат и пливаат... технички гледано, враќање на „духот“, не е возможно, затоа што физичкиот простор и културата на секојдневен живот во градов, оттогаш се драстично сменети, и нивната реализација во денешно време повеќе личи на пародија и исмевање на таа мината култура, отколку нејзино ревитализирање трендовите се менуваат заедно со текот на настаните, deal with it |
|
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|
![]() |
|
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
„Шмекот“ на Старо Скопје.
![]() ![]() |
|
![]() |
|
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
Вакви примери имаш и во Денешно Скопје.
|
|
![]() |
|
mr bombastic ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 10-Jun-2011 Online Status: Offline Posts: 420 |
![]() ![]() |
![]() Хехе, и тоа колку сакаш...а за вакви примери првенствено мора да се пофалат Ново Маало и Маџир Маало ![]() Edited by mr bombastic - 27-Jan-2013 at 22:12 |
|
![]() |
|
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
![]() ![]() |
|
![]() |
|
JimmyN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 25-Dec-2012 Location: Germany Online Status: Offline Posts: 131 |
![]() ![]() |
Интензивно СЕ ГРАДИ АРХЕОЛОШKИОТ МУЗЕЈ ВО СKОПЈЕ Александрискиот саркофаг во центарот на поставката Kопијата од Александрискиот саркофаг од 4 век пред новата ера, чиј
оригинал е изложен во Археолошкиот музеј во Истанбул, ќе биде еден од
најатрактивните предмети во новиот Археолошки музеј во Скопје. Ќе му
парира и скулптурата на срамежливата Венера (Пудика), која пред неколку
години беше пронајдена на античкиот град Скупи. Тие ќе бидат централно
изложени во приземјето, чиј простор е наменет за лапидариумот - местото
каде што ќе бидат изложени камените споменици, вели Паско Kузман,
директор на Управата за заштита на културното наследство, институција
која ја координира изградбата на Музејот и неговото опремување. Весна И. Илиевска |
|
If you don`t have a clue,...use the internet!
|
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
дали се задржа глупата идеја за восочни фигури во музејот? или сепак ќе си остане верен на името „Археолошки музеј“?
|
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Постаментиве доле, на кои се поставени столбовиве се оставени така бетонски необработени или се работи за сив мермер... ? ![]() Edited by HugoGoulding - 09-Feb-2013 at 16:25 |
|
![]() |
|
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
и јас до вчера мислев дека се од бетон,но се работи за некој гранит ,сличен или ист како оние квадратните столбови од задна страна ,како и од влезот од задна страна
![]() Edited by gjoko - 09-Feb-2013 at 17:22 |
|
![]() |
|
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
ВО ИСТАТА ПРОСТОРИЈА СО САРКОФАГОТ
И златните монети на Филип и Александар во новиот музеј Во тек е подготовка на нумизматичката поставка која ќе содржи над 1.500 монети од 6 век пр.н.е. до крајот на Средниот век и ќе биде лоцирана на централното место во новиот Археолошки музеј на површина од околу 150 квадратни метри ![]() Во новиот Археолошкиот музеј и тоа во централниот простор, каде што ќе биде поставен и саркофагот со ликот на Александар Македонски, ќе биде лоцирана и постојаната нумизматичка поставка во која ќе се презентираат и златните монети, статери од времето на Филип и Александар откупени минатата година. Според Перо Јосифовски, директор во Музејот на Македонија, поставката чија подготовка е во тек ќе има две основни содржини, еден дел ќе биде посветен на античката, а вториот дел на средновековната нумизматика. "Во лапидариумот во една од ротондите на 150 до 180 квадратни метри ќе биде поставена нумизматичката поставка. Концепцијата е да се прикаже монетарната историја од античката Македонија до крајот на Средниот век, односно од појавата на монетите на македонско тло до крајот на Средниот век", објаснува Јосифовски. Во делот на античката монетарна историја на Македонија поставката, според Јосифовски, ќе опфаќа монети од периодот на нивното појавување во 6 век пр.н. е, па се до 4 век, време на римското владеење или период од десет века. Во овој дел ќе бидат изложени околу 800 до 1.000 одбрани примероци, а нешто помалку ќе има и монети од Средниот век. "Посетителите и туристите ќе можат да ги видат првите изданија на монетите од времето на пајонските племиња и кралеви и македонските кралеви, изданија на монети на македонски градови, потоа римските републикански монети кои циркулирале во Македонија, монети на римските императори и изданија на римските градови, од официјалните римски ковања и локални ковања на македонска територија во римско време. Најголем дел од монетите се пронајдени од археолошките наоѓалишта во Македонија, а еден помал дел се и откупени", објаснува Јосифовски Во поставката меѓу селектираните и одбраните примероци ќе се најдат и петте златни монети-статери од времето на Филип Втори и Александар Трети кои се одлично очувани и се откупени минатата година, а ќе бидат претставени и останатите златни, сребрени и бронзени монети во сопственост на Музејот. "Целта ни е не само преку искористување на нумизматичкиот материјал, туку и со богат показен илустративен материјал, карти, табели, легенди, објаснителни текстови и зголемени монети изработени во рељеф од бронза да ја доближиме монетарната историја до посетителите. Притоа, задржувајќи ја стручноста и да го прилагодиме едукациското ниво до степен разбирлив за широк круг на посетители. На видеобим, пак, ќе бидат претставени и останатите неизложени примероци. Исто така, ќе се подготви и посебен каталог за нумизматиката", додава Јосифовски. Најбогат материјал кој Музејот го поседува, како што вели, е од Исар Марвинци кој брои околу 600 примероци од кои дваесетина отсто ќе се искористи за поставката. (Д.Т.) Златните статери тешко се наоѓаат Последните неколку години, како што дознаваме, Музејот има откупено над 100 примероци, бронзени, сребрени и златни монети, поради пополнување на одредени празнини, периоди во континуитетот на монетарната историја. "При археолошките ископувања многу тешко се наоѓаат златни монети. Тие се најчесто гробни наоди, а во гробовите не се оставале златни монети, па дури ретко и сребрени поради ограбувања кои секогаш ги имало. Сепак, се случувало да се најдат и златни монети, но не статери, туку од подоцнежниот период, на пример, 3 - 6 век од нашата ера. Во античкиот период златните монети најчесто се претопувале и од нив се создавале монети на следните кралеви и императори, голем дел како трофеј се однесени во Рим каде се претопени во римски пари и накит", вели Јосифовски. вечер |
|
![]() |
|
zdravozivo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 04-May-2012 Location: Kavadarci Online Status: Offline Posts: 211 |
![]() ![]() |
Еве малку едукација за тие што повеќе читаат а помалку шетаат што содржат некои музеи низ светот и како изгледаат
http://www.complex.com/art-design/2013/02/100-museums-to-visit-before-you-die/ |
|
![]() |
|
Граѓанин ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 29-Jun-2011 Online Status: Offline Posts: 233 |
![]() ![]() |
Влезот е за никаде. Не личи на зградата воопшто...
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
дали знае некој што е овој ѕид?како да одминува од линијата на стариот кеј.се бетонираше денес
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() се најавуваше дека долж таа делница од кејот ќе се ставаат потпорни ѕидови, поради тоа што земјиштето не може да ги издржи објектите но мене ова не ми личи на потпорен ѕид, можно е да ја прошируваат платформата пред објектот која скоро и да ја нема |
|
|
|
![]() |
|
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
Колку што имам јас приметено, не се отстапува од претходната линија, освен во средишниот дел кај МНР, каде платформата „излегува нанадвор“ за некои 2 метри.
|
|
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
од камерите тешко се гледа,ако поминува некој нека види па нека пиши
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
|
|
|
|
![]() |
|
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() Влезот за паркингот кој беше наведено дека ќе биде под земја, уствари ќе поминува преку еден крак на камени мост до паркингот кој се гледа на сликата доле: ![]() ![]() ![]() |
|
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
денеска зборував со еден од работниците кои работат на платото пред објектот,и ми кажа дека побавното темпо на работите околу платото(подземен паркинг) е поставувањето на канализацијата и на шахтите.рече дека имаат уште неколку шахти и за еден месец ова све ќе биде комплетно завршено
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 5253545556 75> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |