build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Спoменик нa плoштaд Maкедoнијa

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 5253545556 88>
Poll Question: Оценка
Poll Choice Votes Poll Statistics
37 [37.37%]
10 [10.10%]
9 [9.09%]
9 [9.09%]
3 [3.03%]
14 [14.14%]
2 [2.02%]
4 [4.04%]
5 [5.05%]
6 [6.06%]
You can not vote in this poll
Total votes: 99   Average: 7.26

Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
G.I. Joe View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote G.I. Joe Quote  Post ReplyReply #1061 Posted: 25-Jun-2011 at 14:19
http://en.wikipedia.org/wiki/Triumphal_Arch   ..si pisi plus ovde ubo deka e trumfalna , nema potreba od topla voda izmisluvanje 
Back to Top
MGS View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote MGS Quote  Post ReplyReply #1062 Posted: 25-Jun-2011 at 14:24
Лелеле фонтанава ќе биде лудило.Едвај чекам да ја видам комплет завршена.И многу бе бендисува моментов со лавовите пошто тие се македонски симбол.Штета што ги немаме на државниот грб.
Back to Top
HugoGoulding View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #1063 Posted: 25-Jun-2011 at 14:35
Originally posted by G.I. Joe

http://en.wikipedia.org/wiki/Triumphal_Arch   ..si pisi plus ovde ubo deka e trumfalna , nema potreba od topla voda izmisluvanje 

Па убаво си пишува во текстот, тебе изгледа ти е битно само насловот да го прочиташ и си ја прочитал со тоа и книгата. Тримфална порта е монументален елемент во просторот, оваа Порта Македонија ќе биде нешто во кое ќе се влегува, ќе има внатре простории и најгоре галерија со поглед кон Александар, тоа што навор ќе има изглед што налик е Тримфална порта тоа не ја прави Тримфална порта. Нешто слично има и во Париз само таму формата е исчистена од релјефи и и е даден еден модерен облик, инаку исто, претставува некој вид модерна Порта во која има простории и се користи како објект со функција.
Back to Top
MGS View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote MGS Quote  Post ReplyReply #1064 Posted: 25-Jun-2011 at 14:40
Еве и да е нашава Триумфална порта.Не е доволен триумф за славење независна држава???
Back to Top
G.I. Joe View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote G.I. Joe Quote  Post ReplyReply #1065 Posted: 25-Jun-2011 at 14:47
a so demek ako se vlegva vnatre i gore ako ima galerija ne go praj triumfalen objektot ?! spored forma ja ima funkcijata da bidi triumfalen , e sega vnatre ako resil nekoj da ima drugi funkcii toa ne ja praj pomalku trumfalna Big%20smile 
Back to Top
HugoGoulding View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #1066 Posted: 25-Jun-2011 at 15:10
Сакав да ти кажам дека Тримфална капија, како таква, претставува само монументален споменик, ништо повеќе. Functionless.

Edited by HugoGoulding - 25-Jun-2011 at 15:11
Back to Top
Dexter26 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dexter26 Quote  Post ReplyReply #1067 Posted: 25-Jun-2011 at 17:29
Previous

Ако си видел од автобус, би требало да забележиш дека Порта Македонија (тоа и е официјалното име, а не Триумфална капија) има внатрешни скали, односно дека целта не и е само монументална, туку ќе може и да се влезе внатре, а слушнав дека внатре ќе имало и галерии или не знам што, како и да е, целта дефинитивно не и е само монументална, ќе има некаква каква-таква функција.
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #1068 Posted: 25-Jun-2011 at 20:22
Момци, може ние на капијата да и дадеме било какво име, но тоа не може да ја смени суштината. Се работи за класична триумфална капија која дури и со фасадата инсистира да биде копија на триумфалните копии од подалечното минато. Со самото тоа, не само што изградбата на ваква капија во денешно Скопје изгледа трагикомично, туку и името и симболиката кои вештачки и се прикачуваат, делуваат дегутантно во таа комбинација... ќе сме ја славеле независноста на Македонија со ваков објект... мислам стварно, кој ги смислува овие работи, дали креаторот на СК2014 е некое 8-годишно дете?

BTW, споредби со зграда како "La Grande Arche de la Défense" се во најмала рака неумесни. Асоцијациите на ова наше копиле-објект неизбежно и единствено водат кон класичните триумфални капии од минатото.

Одиме понатаму. Локацијата е приказна сама за себе. Вака исчашено поставена триумфална капија не верувам дека може да се најде некаде. Смешно делува и тоа што е поставена во непосредна близина и е надвисната од зграда како онаа на ЕЛЕМ и ЕВН. Композиција невидена...

Дополнително, тука е и планираниот тунел (кој е дел од еден исклучително важен сообраќаен коридор, кој градов мора да го есапи барем долгорочно) што треба да почнува точно кај капијата. Не знам дали ја загрозува можноста за негова изведба. Претпоставувам дека темелите во најмала рака ја комплицираат изведбата и го поместуваат понирањето на тунелот појужно. А како тек ќе изгледа сето тоа, капијата од едната страна да е отсечена на таков начин и да виси над влез во тунел... убавини.

Објектов е тотална катаклизма во секој поглед. Ама очигледно, Скопје не смееше да остане без триумфална капија, бидејќи без триумфална капија „метропола“ не се станува...  Crazy

Но она што ме вчудоневидува и загрижува многу повеќе од триумфалнава капија, е тоа што дури ни овој објект не предизвика масовно и практично едногласно противење кај народот, туку си најде цел куп апологети. Нема да анализирам овде зошто е тоа така, затоа што неизбежно ќе забегам накај политика и партии.

Во секој случај, ниското ниво на култура и отсуството на свест за општо добро, достигнуваат застрашувачки домензии. За жалење сме! Ова општество нема никакви критериуми ниту принципи. На ова општество може буквално се да му се сервира и може буквално се да му се „продаде“.

Puke

Edited by Cloverstack - 25-Jun-2011 at 20:24
Back to Top
G.I. Joe View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote G.I. Joe Quote  Post ReplyReply #1069 Posted: 25-Jun-2011 at 20:48
@Clover rabotata e so ne se misli .. So bilo se praj kolku da vrtat parite t.e. se raboti Big%20smile Da imaja vreme da mislat sigurno NE BI KOPIRALE SE I SESTO  .. Sekoj objekt sam za sebe se praj ... Nema tuka idea, celina , posiroka okolina , opkruzuvanje . Se e instant . Odberi so i sprovedi .
Back to Top
OCB View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote OCB Quote  Post ReplyReply #1070 Posted: 25-Jun-2011 at 21:02
Originally posted by Cloverstack

... ќе сме ја славеле независноста на Македонија со ваков објект...

Сигурно нема да те изненади ако ти кажам дека ниту ова не е оригинална идеа. Триумфални капии како спомен обележја на независноста се изградени во Кабул, Сеул, Букурешт и Брисел (втора половина од 19 и прва половина од 20 век). Хитлер исто така планирал да ја изгради најголемата триумфална капија откако ќе го освои светот. Впрочем најголем дел од триумфалните капии се симболи за возвишување на одреден диктатор. Последени примери за ова се најголемата триумфална капија во светот, изградена во 1982 во Пјонгјанг како и триумфалната капија во Банџул, Гамбија која е изградена за да се прослави уривањето на демократски избраната влада преку воен државен удар во 1996.

Капијата не е триумфална толку колку што воинот на коњ не е Александар.

П.С. Префрлете ги постовите кои се однесуваат на капијата во нишката каде што се дискутира за неа.

Edited by OCB - 25-Jun-2011 at 21:44
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #1071 Posted: 25-Jun-2011 at 21:10
а зошто всушност се дискутира тука за капијава?
Back to Top
Baze View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Baze Quote  Post ReplyReply #1072 Posted: 25-Jun-2011 at 21:52
Ако можете ставете го целиот натпис за спомеников од интервјуто со скулпторката Валентина Стефановска од денешниот (сабота) број на Вест. Не стигнав да го купам Ohno
Back to Top
4skopje View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote 4skopje Quote  Post ReplyReply #1073 Posted: 25-Jun-2011 at 23:35
Back to Top
ant11 View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote ant11 Quote  Post ReplyReply #1074 Posted: 26-Jun-2011 at 00:11
Добар поглед од плажата -  палма, вода, мост, знаме, воин, коњ, фонтана, скопско, Smile
Еј, крстот пак свети

Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #1075 Posted: 26-Jun-2011 at 00:19
Originally posted by ant11

Добар поглед од плажата -  палма, вода, мост, знаме, воин, коњ, фонтана, скопско, Smile
Еј, крстот пак свети

повелете повелете, за сечиј вкус, за секого по нешто! Big%20smile
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #1076 Posted: 26-Jun-2011 at 00:35
Е тоа ти се вика избор.

Туку околу осветлувањето.

Нели би било добро да се постават рефлектори на околните згради, вака ми е некако од доле осветлен а од горе не. И мислам би било исто така подобро да се постават повеќе рефлектори со потесен фокус на светлина отколку помалку со поширок. А за да смета на луѓето на плоштадот рефлекторите со помал потесен фокус би придонеле кон тоа бидејќи светлината ја концентрираат на помала површина и релативно е ограничена. Но може да се земат рефлектори со, или пак да им се постави нешто како насочувач на светлина, со што самиот рефлектор би имал продолжен дел кој го затскрива светлото од точки на гледање со исклучок на оние кон кои ќе биде насочена светлината....

Ако може некој поконкретно да го прикаже ова со слика или слично, супер би дошло, бидејќи јас не се снаоѓам баш најдобро... 
Македонија - Земја на чудата!
Back to Top
theone View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote theone Quote  Post ReplyReply #1077 Posted: 26-Jun-2011 at 16:30
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #1078 Posted: 26-Jun-2011 at 17:59
не ми се верува дека потрошив 15 денари за да прочитам 80% од текстот за тоа како авторката на спомеников паѓа во трансови при неговото креирањеи околу два пасуса корисен текст Wallbash
Back to Top
StreetStruck View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote StreetStruck Quote  Post ReplyReply #1079 Posted: 26-Jun-2011 at 20:41
Previous Бидејќи си се потрошил, еве ја се нудам прв од форумов ќе ти ги дадам 15-те денари, а ако сака уште некој да учествува, не ми смета и помалку да дадам.
"Поробените треба да тежнеат кон слободата, а слободните кон совршенство"- Јане Сандански
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #1080 Posted: 26-Jun-2011 at 21:02
Originally posted by StreetStruck

Previous Бидејќи си се потрошил, еве ја се нудам прв од форумов ќе ти ги дадам 15-те денари, а ако сака уште некој да учествува, не ми смета и помалку да дадам.
шала на страна, го прочитав интервјуто со авторката и можам слободно да кажам дека скоро цел текст беше посветен на тоа како таа се воодушевувала од сопственото дело и какви биле реакциите кај народот, воопшто не се потруди да даде нешто корисно и издржано, па и оној мал дел од интервјуто каде го објаснува своето дело зборува за работи кои очигледно веќе ги знаеме и ги гледаме на дело
со други зборови, можеше да објасни кои се симболиките позади елементите кои ги користи, зошто се одлучила за такви форми и елементи на комплексот на споменикот, дали има посебна причина за нејзиниот дизајн или е нејзин личен избор, па потоа техничките особеност на фонтаната и т.н.
или сето тоа е премногу комплицирано за неа?

меѓудругото, објаснува за то колку капијава не била триумфална Dump
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 5253545556 88>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.527 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.