![]() |
![]() |
![]() |
Спoменик нa плoштaд Maкедoнијa |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 5253545556 88> |
Author | |
G.I. Joe ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Aug-2009 Online Status: Offline Posts: 417 |
![]() ![]() |
http://en.wikipedia.org/wiki/Triumphal_Arch ..si pisi plus ovde ubo deka e trumfalna , nema potreba od topla voda izmisluvanje
|
|
![]() |
|
MGS ![]() Senior Member ![]() Joined: 10-May-2011 Location: Охрид,МКД Online Status: Offline Posts: 307 |
![]() ![]() |
Лелеле фонтанава ќе биде лудило.Едвај чекам да ја видам комплет завршена.И многу бе бендисува моментов со лавовите пошто тие се македонски симбол.Штета што ги немаме на државниот грб.
|
|
![]() |
|
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
Па убаво си пишува во текстот, тебе изгледа ти е битно само насловот да го прочиташ и си ја прочитал со тоа и книгата. Тримфална порта е монументален елемент во просторот, оваа Порта Македонија ќе биде нешто во кое ќе се влегува, ќе има внатре простории и најгоре галерија со поглед кон Александар, тоа што навор ќе има изглед што налик е Тримфална порта тоа не ја прави Тримфална порта. Нешто слично има и во Париз само таму формата е исчистена од релјефи и и е даден еден модерен облик, инаку исто, претставува некој вид модерна Порта во која има простории и се користи како објект со функција. |
|
![]() |
|
MGS ![]() Senior Member ![]() Joined: 10-May-2011 Location: Охрид,МКД Online Status: Offline Posts: 307 |
![]() ![]() |
Еве и да е нашава Триумфална порта.Не е доволен триумф за славење независна држава???
|
|
![]() |
|
G.I. Joe ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Aug-2009 Online Status: Offline Posts: 417 |
![]() ![]() |
a so demek ako se vlegva vnatre i gore ako ima galerija ne go praj triumfalen objektot ?! spored forma ja ima funkcijata da bidi triumfalen , e sega vnatre ako resil nekoj da ima drugi funkcii toa ne ja praj pomalku trumfalna
![]() |
|
![]() |
|
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
Сакав да ти кажам дека Тримфална капија, како таква, претставува само монументален споменик, ништо повеќе. Functionless.
Edited by HugoGoulding - 25-Jun-2011 at 15:11 |
|
![]() |
|
Dexter26 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 2035 |
![]() ![]() |
![]() Ако си видел од автобус, би требало да забележиш дека Порта Македонија (тоа и е официјалното име, а не Триумфална капија) има внатрешни скали, односно дека целта не и е само монументална, туку ќе може и да се влезе внатре, а слушнав дека внатре ќе имало и галерии или не знам што, како и да е, целта дефинитивно не и е само монументална, ќе има некаква каква-таква функција. |
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
Момци, може ние на капијата да и дадеме било какво име, но тоа не може да ја смени суштината. Се работи за класична триумфална капија која дури и со фасадата инсистира да биде копија на триумфалните копии од подалечното минато. Со самото тоа, не само што изградбата на ваква капија во денешно Скопје изгледа трагикомично, туку и името и симболиката кои вештачки и се прикачуваат, делуваат дегутантно во таа комбинација... ќе сме ја славеле независноста на Македонија со ваков објект... мислам стварно, кој ги смислува овие работи, дали креаторот на СК2014 е некое 8-годишно дете?
BTW, споредби со зграда како "La Grande Arche de la Défense" се во најмала рака неумесни. Асоцијациите на ова наше копиле-објект неизбежно и единствено водат кон класичните триумфални капии од минатото. Одиме понатаму. Локацијата е приказна сама за себе. Вака исчашено поставена триумфална капија не верувам дека може да се најде некаде. Смешно делува и тоа што е поставена во непосредна близина и е надвисната од зграда како онаа на ЕЛЕМ и ЕВН. Композиција невидена... Дополнително, тука е и планираниот тунел (кој е дел од еден исклучително важен сообраќаен коридор, кој градов мора да го есапи барем долгорочно) што треба да почнува точно кај капијата. Не знам дали ја загрозува можноста за негова изведба. Претпоставувам дека темелите во најмала рака ја комплицираат изведбата и го поместуваат понирањето на тунелот појужно. А како тек ќе изгледа сето тоа, капијата од едната страна да е отсечена на таков начин и да виси над влез во тунел... убавини. Објектов е тотална катаклизма во секој поглед. Ама очигледно, Скопје не смееше да остане без триумфална капија, бидејќи без триумфална капија „метропола“ не се станува... ![]() Но она што ме вчудоневидува и загрижува многу повеќе од триумфалнава капија, е тоа што дури ни овој објект не предизвика масовно и практично едногласно противење кај народот, туку си најде цел куп апологети. Нема да анализирам овде зошто е тоа така, затоа што неизбежно ќе забегам накај политика и партии. Во секој случај, ниското ниво на култура и отсуството на свест за општо добро, достигнуваат застрашувачки домензии. За жалење сме! Ова општество нема никакви критериуми ниту принципи. На ова општество може буквално се да му се сервира и може буквално се да му се „продаде“. ![]() Edited by Cloverstack - 25-Jun-2011 at 20:24 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
@Clover rabotata e so ne se misli .. So bilo se praj kolku da vrtat parite t.e. se raboti
![]() |
|
![]() |
|
OCB ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: 54 Online Status: Offline Posts: 921 |
![]() ![]() |
Сигурно нема да те изненади ако ти кажам дека ниту ова не е оригинална идеа. Триумфални капии како спомен обележја на независноста се изградени во Кабул, Сеул, Букурешт и Брисел (втора половина од 19 и прва половина од 20 век). Хитлер исто така планирал да ја изгради најголемата триумфална капија откако ќе го освои светот. Впрочем најголем дел од триумфалните капии се симболи за возвишување на одреден диктатор. Последени примери за ова се најголемата триумфална капија во светот, изградена во 1982 во Пјонгјанг како и триумфалната капија во Банџул, Гамбија која е изградена за да се прослави уривањето на демократски избраната влада преку воен државен удар во 1996. Капијата не е триумфална толку колку што воинот на коњ не е Александар. П.С. Префрлете ги постовите кои се однесуваат на капијата во нишката каде што се дискутира за неа. Edited by OCB - 25-Jun-2011 at 21:44 |
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
а зошто всушност се дискутира тука за капијава?
|
|
![]() |
|
Baze ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Jan-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 409 |
![]() ![]() |
Ако можете ставете го целиот натпис за спомеников од интервјуто со скулпторката Валентина Стефановска од денешниот (сабота) број на Вест. Не стигнав да го купам
![]() |
|
![]() |
|
4skopje ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 22-Feb-2011 Online Status: Offline Posts: 284 |
![]() ![]() |
![]() |
|
![]() |
|
ant11 ![]() Groupie ![]() Joined: 29-Mar-2011 Online Status: Offline Posts: 38 |
![]() ![]() |
Добар поглед од плажата - палма, вода, мост, знаме, воин, коњ, фонтана, скопско,
![]() Еј, крстот пак свети |
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
![]() |
|
![]() |
|
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
Е тоа ти се вика избор.
Туку околу осветлувањето. Нели би било добро да се постават рефлектори на околните згради, вака ми е некако од доле осветлен а од горе не. И мислам би било исто така подобро да се постават повеќе рефлектори со потесен фокус на светлина отколку помалку со поширок. А за да смета на луѓето на плоштадот рефлекторите со помал потесен фокус би придонеле кон тоа бидејќи светлината ја концентрираат на помала површина и релативно е ограничена. Но може да се земат рефлектори со, или пак да им се постави нешто како насочувач на светлина, со што самиот рефлектор би имал продолжен дел кој го затскрива светлото од точки на гледање со исклучок на оние кон кои ќе биде насочена светлината.... Ако може некој поконкретно да го прикаже ова со слика или слично, супер би дошло, бидејќи јас не се снаоѓам баш најдобро... |
|
Македонија - Земја на чудата!
|
|
![]() |
|
theone ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
не ми се верува дека потрошив 15 денари за да прочитам 80% од текстот за тоа како авторката на спомеников паѓа во трансови при неговото креирањеи околу два пасуса корисен текст
![]() |
|
![]() |
|
StreetStruck ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 18-Nov-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 415 |
![]() ![]() |
![]() |
|
"Поробените треба да тежнеат кон слободата, а слободните кон совршенство"- Јане Сандански
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
со други зборови, можеше да објасни кои се симболиките позади елементите кои ги користи, зошто се одлучила за такви форми и елементи на комплексот на споменикот, дали има посебна причина за нејзиниот дизајн или е нејзин личен избор, па потоа техничките особеност на фонтаната и т.н. или сето тоа е премногу комплицирано за неа? меѓудругото, објаснува за то колку капијава не била триумфална ![]() |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 5253545556 88> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |