![]() |
![]() |
![]() |
Споменици и скулптури (општо) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 5354555657 209> |
Author | |
Jumbo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 23-Mar-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 140 |
![]() ![]() |
На овие лавови им фалат уште само криља па да полетаат некаде у свемир.
|
|
![]() |
|
stratus ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Aug-2010 Location: Bitola/Skopje Online Status: Offline Posts: 755 |
![]() ![]() |
како од Dragonball
|
|
![]() |
|
Jumbo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 23-Mar-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 140 |
![]() ![]() |
Еве вакви криља ко на овој лав.
![]() |
|
![]() |
|
Makedonij ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Apr-2009 Location: Celje - Виница Online Status: Offline Posts: 2190 |
![]() ![]() |
![]() ![]() Инаку овие сигурно се античките, накако наликуват на Бабилонскиот лав!? ![]() Edited by Makedonij - 29-Aug-2010 at 13:46 |
|
ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
|
|
![]() |
|
stratus ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Aug-2010 Location: Bitola/Skopje Online Status: Offline Posts: 755 |
![]() ![]() |
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Подобро да не постирате вакви слики зошто може некој да добие нова инспирација и идеја.
|
|
![]() |
|
Swimmer ![]() Senior Member ![]() ![]() Suspended Joined: 09-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 294 |
![]() ![]() |
дај бе да идеме на некаков протест, ако не им се уште качени, ич да не продолжуваат..
![]() ![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Ние не се разбираме што е тоа убаво и добро за градов затоа се чудиме, ама очигледно градскиве власти имаат многу јасна футуристичка визија за градов.
Edited by Jumbo - 29-Aug-2010 at 13:49 |
|
![]() |
|
Makedonij ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Apr-2009 Location: Celje - Виница Online Status: Offline Posts: 2190 |
![]() ![]() |
Oti lavovite se antički, tie se nogu stari, pa im ispagale zabite i tie veke ne izgledaat opasno
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
01.
![]() 02. ![]() 03. ![]() 04. ![]() 05. ![]() 06. ![]() 07. ![]() 08. ![]() 09. ![]() МИА-фото |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Ни не изгледаат ногу лоши....
![]() Најнгу глупаво е тоа шо не се исти сите четири, шо е поентата у различни лавови? Edited by Makedonij - 29-Aug-2010 at 14:34 |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Според мене добро е што изгледаат футуристички и уникатно но прашање е колку ќе одговараат на околината, веројатно времето ќе покаже, подобро да беа сите четири лава исти отколку вака ама што е тука е. Погледот од Кале кон мостот Гоце Делчев и зградите од Градски Зид, Поштата, итн тоа се модернистички објекти па можеби затоа и овие лавови се направени со некакова модернистичка футуристичка појава, времето ќе покаже.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Šo poveke gi gledam slikite, se poveke mi se aresaat ovi mačinja....
|
|
|
|
![]() |
|
Swimmer ![]() Senior Member ![]() ![]() Suspended Joined: 09-Aug-2010 Online Status: Offline Posts: 294 |
![]() ![]() |
Абе како футуристички кога се антички... што е тогаш античко, ако изгледот им е футуристички, сигурно не потекнуваат од античко време.. Edited by Swimmer - 29-Aug-2010 at 16:21 |
|
![]() |
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Јасна ми е намерата да се направи стилизирани лавови, како алтернатива на класични, и сега да се обидат со некое модерно решение. Гледам некои изразивте негодување дека не биле сите четири лава исти. Тоа воопшто не е битно дали се битни, пошто целта на лавовите не е за мосотот на изгледа убаво и симетрично на гоогле еартх, него да изгледа убаво од човечка перспектива, од стреет-левел. Од човечка перспектива се гледаат само два лава и воопшто не е битно што има таму некаде на другата страна свртено со грб. Со различните скулптури се добива уникатен (можеби) случај каде што се добива, де факто, два моста од аспект на слика што ја добивате кога пристапувате кон мостот. Односно, класичните лавови се порта кон стариот дел на градот (Кале, Чаршија), а овие двата модерните се порта кон модерниот дел на градот (Градски Ѕид, Влада, Телеком Центар, Пошта).
Е сега конкретно за овие два, ми изгледа дека авторот воопшто не обрнал внимание дека овие лавови се гледаат од многу подолу него било која друга скулптура. Пристапот на мостов е од под стоковно куќа. Тука имаме подолу и од жабја перспектива. Од што подолу се гледа, толку повеќе до израз доаѓа, се потенцираат некои црти на лицето што даваат некои страшен чуден поглед, како од сци-фи филм. Друга работа е што, барем мене ми изгледа дека не се автентично излеани од оригиналот во стиропор. ![]() Леонид, да, наликуваат на логото на Македонска Банка и јас го помислив истото дури кога излегоа на визуелизацијата. ![]() Edited by lslcrew - 29-Aug-2010 at 15:04 |
|
![]() |
|
theMac3donian ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 30-Mar-2010 Online Status: Offline Posts: 306 |
![]() ![]() |
lslcrew
Слика 3 ти е закон. ![]() ![]() ![]() |
|
(НУ)МНМБЗДИСМНВИМНЖНКР
|
|
![]() |
|
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
Kill me, ама овие ми се поблиску до прифатливи од претходните. Не се ни овие сјајни, ама ми се свиѓа стилот. Сега тоа зошто се различни, мислам дека беше за очекување со оглед на тоа дека ги правеа различни автори. Само зошто? Зоооошто? Можен одговор: Кога ги гледаш овие лавови во позадина ти е современо Ск (ПТТ,ТК,ЦК...), а кога стоиш пред класичниве позади нив ќе дојде Кале, Театарот итн. Имо, овој стил (по)добро ќе им легнеше и на останативе споменици (Ченто, светците итн.) |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
theMac3donian сликите ако прочиташе најдоле пишува дека се од МИА.
|
|
![]() |
|
theMac3donian ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 30-Mar-2010 Online Status: Offline Posts: 306 |
![]() ![]() |
![]() Се извинувам не приметив... ама тешко утнале фотошоп... добра замисла лоша изведба. ![]() |
|
(НУ)МНМБЗДИСМНВИМНЖНКР
|
|
![]() |
|
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
Мене ми е најмногу до тоа што се различни со лавовите од другата страна. Гледајќи КОЛКУ се различни, ја повлекувам мојата претходна идеја да се постават дијагонално по еден од двата вида.
Инаку, објаснувањето на Лсл држи вода. Добра страна кај овие лавови е тоа што нема да може да се расправа дали анатомијата им е правилна, дали имале муда и слични работи ![]() |
|
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 5354555657 209> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |