build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Спoменик нa плoштaд Maкедoнијa

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 5455565758 88>
Poll Question: Оценка
Poll Choice Votes Poll Statistics
37 [37.37%]
10 [10.10%]
9 [9.09%]
9 [9.09%]
3 [3.03%]
14 [14.14%]
2 [2.02%]
4 [4.04%]
5 [5.05%]
6 [6.06%]
You can not vote in this poll
Total votes: 99   Average: 7.26

Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote fichot Quote  Post ReplyReply #1101 Posted: 27-Jun-2011 at 13:57
Originally posted by zabegan

Originally posted by ant11

Добар поглед од плажата -  палма, вода, мост, знаме, воин, коњ, фонтана, скопско, SmileЕј, крстот пак свети

повелете повелете, за сечиј вкус, за секого по нешто! Big%20smile

Само за мене ништо.
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #1102 Posted: 27-Jun-2011 at 13:58
Originally posted by Cloverstack

Момци, може ние на капијата да и дадеме било какво име, но тоа не може да ја смени суштината. Се работи за класична триумфална капија која дури и со фасадата инсистира да биде копија на триумфалните копии од подалечното минато. Со самото тоа, не само што изградбата на ваква капија во денешно Скопје изгледа трагикомично, туку и името и симболиката кои вештачки и се прикачуваат, делуваат дегутантно во таа комбинација... ќе сме ја славеле независноста на Македонија со ваков објект... мислам стварно, кој ги смислува овие работи, дали креаторот на СК2014 е некое 8-годишно дете?BTW, споредби со зграда како "La Grande Arche de la Défense" се во најмала рака неумесни.
Асоцијациите на ова наше копиле-објект неизбежно и единствено водат кон класичните триумфални
капии од минатото.Одиме понатаму. Локацијата е приказна сама за себе. Вака исчашено поставена триумфална капија не верувам дека може да се најде некаде. Смешно делува и тоа што е поставена во непосредна близина и е надвисната од зграда како онаа на ЕЛЕМ и ЕВН. Композиција невидена...Дополнително, тука е и планираниот тунел (кој е дел од еден исклучително важен сообраќаен коридор, кој градов мора да го есапи барем долгорочно) што треба да почнува точно кај капијата. Не знам дали ја загрозува можноста за негова изведба. Претпоставувам дека темелите во најмала рака ја комплицираат изведбата и го поместуваат понирањето на тунелот појужно. А како тек ќе изгледа сето тоа, капијата од едната страна да е отсечена на таков начин и да виси над влез во тунел... убавини.Објектов е тотална катаклизма во секој поглед. Ама очигледно, Скопје не смееше да остане без триумфална капија, бидејќи без триумфална капија „метропола“ не се станува...  CrazyНо она што ме вчудоневидува и загрижува многу повеќе од триумфалнава капија, е тоа што дури ни овој објект не предизвика масовно и практично едногласно противење кај народот, туку си најде цел куп апологети. Нема да анализирам овде зошто е тоа така, затоа што неизбежно ќе забегам накај политика и партии.Во секој случај, ниското ниво на култура и отсуството на свест за општо добро, достигнуваат застрашувачки домензии. За жалење сме! Ова општество нема никакви критериуми ниту принципи. На ова општество може буквално се да му се сервира и може буквално се да му се „продаде“.Puke

Back to Top
HugoGoulding View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #1103 Posted: 28-Jun-2011 at 16:39
Како што разбрав пристигнатие се и војниците од фалангата, само не знам дали се поставуваат веќе.
Back to Top
Makedonicus View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Makedonicus Quote  Post ReplyReply #1104 Posted: 29-Jun-2011 at 21:48
A da postavi nekoj sliki od falangata?

I dali ima poveke informacii za fontanata na Filip sto ke se pravi od srugata strana va Vardar?
Back to Top
fantafanta View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote fantafanta Quote  Post ReplyReply #1105 Posted: 30-Jun-2011 at 00:45
Originally posted by fichot

[QUOTE=Cloverstack]

Момци, може ние на капијата да и дадеме било какво име, но тоа не може да ја смени суштината. Се работи за класична триумфална капија која дури и со фасадата инсистира да биде копија на триумфалните копии од подалечното минато. Со самото тоа, не само што изградбата на ваква капија во денешно Скопје изгледа трагикомично, туку и името и симболиката кои вештачки и се прикачуваат, делуваат дегутантно во таа комбинација... ќе сме ја славеле независноста на Македонија со ваков објект... мислам стварно, кој ги смислува овие работи, дали креаторот на СК2014 е некое 8-годишно дете?BTW, споредби со зграда како "La Grande Arche de la Défense" се во најмала рака неумесни.
Асоцијациите на ова наше копиле-објект неизбежно и единствено водат кон класичните триумфални
капии од минатото.Одиме понатаму. Локацијата е приказна сама за себе. Вака исчашено поставена триумфална капија не верувам дека може да се најде некаде. Смешно делува и тоа што е поставена во непосредна близина и е надвисната од зграда како онаа на ЕЛЕМ и ЕВН. Композиција невидена...Дополнително, тука е и планираниот тунел (кој е дел од еден исклучително важен сообраќаен коридор, кој градов мора да го есапи барем долгорочно) што треба да почнува точно кај капијата. Не знам дали ја загрозува можноста за негова изведба. Претпоставувам дека темелите во најмала рака ја комплицираат изведбата и го поместуваат понирањето на тунелот појужно. А како тек ќе изгледа сето тоа, капијата од едната страна да е отсечена на таков начин и да виси над влез во тунел... убавини.Објектов е тотална катаклизма во секој поглед. Ама очигледно, Скопје не смееше да остане без триумфална капија, бидејќи без триумфална капија „метропола“ не се станува...  CrazyНо она што ме вчудоневидува и загрижува многу повеќе од триумфалнава капија, е тоа што дури ни овој објект не предизвика масовно и практично едногласно противење кај народот, туку си најде цел куп апологети. Нема да анализирам овде зошто е тоа така, затоа што неизбежно ќе забегам накај политика и партии.Во секој случај, ниското ниво на култура и отсуството на свест за општо добро, достигнуваат застрашувачки домензии. За жалење сме! Ова општество нема никакви критериуми ниту принципи. На ова општество може буквално се да му се сервира и може буквално се да му се „продаде“.Puke

ApplauseApplause
Applause
Back to Top
toasumjas View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote toasumjas Quote  Post ReplyReply #1106 Posted: 30-Jun-2011 at 09:06
Originally posted by Cloverstack

Ја затоа веќе не пишувам сватив дека сила бога немоли. Нема дебата бе брат мањина сме и ако не ни се свиѓа може да се селиме. Немам друго објаснување...
Back to Top
Dave Gahan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dave Gahan Quote  Post ReplyReply #1107 Posted: 30-Jun-2011 at 10:23
Originally posted by toasumjas

Ја затоа веќе не пишувам сватив дека сила бога немоли. Нема дебата бе брат мањина сме и ако не ни се свиѓа може да се селиме. Немам друго објаснување...
Некако отприлика и јас гледам вака на работите, а знам дека не треба така...посебно ми е глупаво што овде на форумов читам такви распалени мислења - недооформени, без разбрана суштина, кои немаат допирни точки со реалноста и што е најжалосно влезени во некаков мегаломански занес без притоа да се запрашаат со колку пари го поминуваат денот, каде биле во последниве 15 години и во каква фавела од град живеат - одеднаш влегуваат во филмот на очигледно исфрустрирани, неискажани „уметници“ кои си ја продадоа (психопатската) приказна за дебели пари и си го тераат филмот...многу ни се „исподига“ на сите нас...моралот од сите овие (уметнички)ефтини скулптури без реална идеолошка подлога (барем тоа да го имаа ќе разберев нешто)...

И понатаму, ниту Валентина ќе биде некое опасно скулпторско име, ни Мангар ќе стане архитект, туку сите ќе ги памтиме по парите што ги однесоа во ова невреме за да ни го пролепшаат животот...познавајќи го вториот, не очекувам да разбере ни 2% од критиките затоа што суштински човекот има направено промашај во кариерата, така да од такви од негов калибар (кои нажалост се идеолошки водачи на целово лудило) не очекувам да покажат некакво космополитско ниво за дебата, разговор или разбирање...

Точно е дека нема дебата и мене ме нервира тоа, ама и таквото молчење пред да има некаква акција не донесе до ова дереџе - кога си седеа на страна луѓето што си живееа во градов, долетаа неписмениве да им го „дотераат“...јас искрено им се восхитувам на некои членови што не престанаа да пишуваат на „темиве“ со исто темпо како и порано, посебно заради ароганцијата и неукоста на која наидуваат од другата страна (која е погубна варијанта) и сега не само што не ми се дебатира, туку и се мислам каде да фаќам од овде...
MAKE CAPITALISM HISTORY
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #1108 Posted: 30-Jun-2011 at 11:34
Бегајте од Александар кога грми

Споменикот сам по себе е громобран, но луѓето што ќе се најдат до не го се во огромна опасност, вели Љубе Магденовски, експерт за гро моб ра ни

Скоп ски от плоштад нема заштита од громови, па кога грми, експертите пре дуп ре ду ва ат дека не треба да се биде во близина на споменикот на Алек сан дар Македонски, кој сега е највисокиот објект во овој дел на центарот. Спо ме ни кот сам по себе е громобран, но луѓето што ќе се најдат до него се во огромна опасност, вели Љубе Магденовски, експерт за громобрани.
"Ме чот на Александар, кој сега е највисоката точка на Плоштадот, е иде а лен повикувач на громови. Ако тргнеме од претпоставката дека споменикот има одлично изведена громобранска заштита, опасност за Александар не ма, тој ќе го спроведе громот во земја, но луѓето што би се нашле во бли зи на може дури и да загинат. Нив громобранот на споменикот не ги штити, а повикувањето громови со висината на споменикот е неколкукратно зго ле ме но. Опасноста е зголемена и со тоа тоа што воинот ќе стои во фон та на, во вода која е голем спроводник, а близината на Вардар, пак, го прави спо ме ни кот беспрекорен повикувач на громови", вели Магденовски.
Тој тврди дека, за да нема жртви, на скопскиот Плоштад под итно му е пот реб на громобранска заштита, и посочува дека овој отворен простор тре ба да се заштити од громови на сличен начин како што се врши заш ти та та од громови на аеродромските писти.
"На Плоштадот досега единствени своевидни громобрани му беа стол бо ви те со рефлектори. Тие беа највисоки и први на удар на громовите, но не беа толку големи повикувачи како што е сега споменикот. Јас од март годинава се обидувам да стапам во контакт со градоначалникот на Оп шти на Центар, која ги поставува спомениците, за да посочам на опасноста, но тој никако да најде време. Се поставија толку многу споменици, а ниту еден громобран за заштита на оние што ќе дојдат да ги гледаат", вели Маг де нов ски.
Од Општина Центар не добивме одговор на прашањето дали кога ги пос та ву ва ат спомениците водат сметка за поставување и на громобрани. Од Гра дот, пак, велат дека немаат предвидено средства во буџетот за оваа на ме на, но, сепак, најавија дека ќе ја разгледаат можноста за заштита на
Плош та дот од громови. (М.И.П.)

http://www.time.mk/read/NONE/2de57adfe7/index.html
Back to Top
HugoGoulding View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #1109 Posted: 30-Jun-2011 at 13:07
Originally posted by kultuzin

Бегајте од Александар кога грми

Споменикот сам по себе е громобран, но луѓето што ќе се најдат до не го се во огромна опасност, вели Љубе Магденовски, експерт за гро моб ра ни

Скоп ски от плоштад нема заштита од громови, па кога грми, експертите пре дуп ре ду ва ат дека не треба да се биде во близина на споменикот на Алек сан дар Македонски, кој сега е највисокиот објект во овој дел на центарот. Спо ме ни кот сам по себе е громобран, но луѓето што ќе се најдат до него се во огромна опасност, вели Љубе Магденовски, експерт за громобрани.
"Ме чот на Александар, кој сега е највисоката точка на Плоштадот, е иде а лен повикувач на громови. Ако тргнеме од претпоставката дека споменикот има одлично изведена громобранска заштита, опасност за Александар не ма, тој ќе го спроведе громот во земја, но луѓето што би се нашле во бли зи на може дури и да загинат. Нив громобранот на споменикот не ги штити, а повикувањето громови со висината на споменикот е неколкукратно зго ле ме но. Опасноста е зголемена и со тоа тоа што воинот ќе стои во фон та на, во вода која е голем спроводник, а близината на Вардар, пак, го прави спо ме ни кот беспрекорен повикувач на громови", вели Магденовски.
Тој тврди дека, за да нема жртви, на скопскиот Плоштад под итно му е пот реб на громобранска заштита, и посочува дека овој отворен простор тре ба да се заштити од громови на сличен начин како што се врши заш ти та та од громови на аеродромските писти.
"На Плоштадот досега единствени своевидни громобрани му беа стол бо ви те со рефлектори. Тие беа највисоки и први на удар на громовите, но не беа толку големи повикувачи како што е сега споменикот. Јас од март годинава се обидувам да стапам во контакт со градоначалникот на Оп шти на Центар, која ги поставува спомениците, за да посочам на опасноста, но тој никако да најде време. Се поставија толку многу споменици, а ниту еден громобран за заштита на оние што ќе дојдат да ги гледаат", вели Маг де нов ски.
Од Општина Центар не добивме одговор на прашањето дали кога ги пос та ву ва ат спомениците водат сметка за поставување и на громобрани. Од Гра дот, пак, велат дека немаат предвидено средства во буџетот за оваа на ме на, но, сепак, најавија дека ќе ја разгледаат можноста за заштита на
Плош та дот од громови. (М.И.П.)

http://www.time.mk/read/NONE/2de57adfe7/index.html

Споменикот е заштитен од громови и земјотреси по светски стандари од институти кои ја обработуваат таа тематика. Тоа посебно беше посочено од авторката во интервјуто дадено за весникот Вест.

п.с. И ќе ги замолам тие членови, од стилот на Dave Gahan, да го заменат тоа НИ со МИ, затоа што тоа што него, цитирам, не му се 'дига' не значи дека и на останатите не ни се 'дига', така да ќе ве замолам да си зборите во свое лично име, а не во името на останатите луѓе кои е чиста веројатност дaли го делат вашето размислувања и вашиот избор на зборови за образложување на истото.

Edited by HugoGoulding - 30-Jun-2011 at 13:15
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #1110 Posted: 30-Jun-2011 at 13:30
Кога имаш чекан се ти личи на шајка, така и човеков стручњак за громови па настапува како да громови паѓаат секој ден. Ги заборавил околните високи точк како телеком и евн што во тие размери е минорно растојание во споредба со точката на потекло на громот така да ова ми изгледа само како некои не длабоко основан страв, одколку опасност.
Back to Top
UrbanFreak View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote UrbanFreak Quote  Post ReplyReply #1111 Posted: 30-Jun-2011 at 14:49

Добро, сепак човеков дава и сугестија како да се намали ризикот и да се постави громобран за целиот плоштад. Дали со тоа сака да продаде нкој скап прект кој тој би го направил или навистина постои опасност, се надевам дека имаме доволно компетентни луге во дрзавав да проценат.

אל תסתכל בקנקן, אלא במה שבתוכו
Back to Top
Dave Gahan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dave Gahan Quote  Post ReplyReply #1112 Posted: 30-Jun-2011 at 15:14
Originally posted by HugoGoulding

п.с. И ќе ги замолам тие членови, од стилот на Dave Gahan, да го заменат тоа НИ со МИ, затоа што тоа што него, цитирам, не му се 'дига' не значи дека и на останатите не ни се 'дига', така да ќе ве замолам да си зборите во свое лично име, а не во името на останатите луѓе кои е чиста веројатност дaли го делат вашето размислувања и вашиот избор на зборови за образложување на истото.
Сугестија - читај го текстот сконцентрирано и до крај ако сакаш да ја сфатиш поентата и ако сакаш да одговориш, ако не, не се замарај со членови како мене...и воопшто не го користам зборот вака вулгарно како во твојата забелешка...
MAKE CAPITALISM HISTORY
Back to Top
strajk View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote strajk Quote  Post ReplyReply #1113 Posted: 01-Jul-2011 at 03:26
http://www.brkajrabota.mk/zabava/foto-na-denot/7694-foto-na-denot-samuil-i-aleksandar

Edited by strajk - 01-Jul-2011 at 03:27
ФК Вардар гордоста на Скопје
Back to Top
saffron View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote saffron Quote  Post ReplyReply #1114 Posted: 02-Jul-2011 at 10:32
  slagaite snimki be hora ... stiga prazni prikazki !  

Edited by saffron - 02-Jul-2011 at 10:41
Saffron from Pella!
Back to Top
Vladimir P View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Vladimir P Quote  Post ReplyReply #1115 Posted: 02-Jul-2011 at 11:16
Originally posted by saffron

slagaite snimki be hora ... stiga prazni prikazki !

01-07-2011
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/
Back to Top
antiuser View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote antiuser Quote  Post ReplyReply #1116 Posted: 02-Jul-2011 at 16:36
Има ли на фонтаната поставено некои посебни рефлектори за осветлување на споменикот ? 
Back to Top
ObserverMK View Drop Down
Newbie
Newbie

Quote ObserverMK Quote  Post ReplyReply #1117 Posted: 02-Jul-2011 at 17:40
Има ли некоја конкретна иницијатива или прашање до надлежните во врска со рекламите на ЕВН и Скопско на Ристиќева палата? Треба да бидат дислоцирани а единствено блиско место и ајде да речеме прифатливо за тоа е Стоковна куќа.
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #1118 Posted: 02-Jul-2011 at 17:46
Zar malku reklami ima tamu?CrazyCrazyCrazyCrazyCrazyCrazyCrazy
Back to Top
ObserverMK View Drop Down
Newbie
Newbie

Quote ObserverMK Quote  Post ReplyReply #1119 Posted: 02-Jul-2011 at 17:48
Ете тоа нека биде "пано за реклами" ако веќе мора :-) нека биде како она на Тајмс Сквер. Овде навистина претставува визуелно загадување на просторот.
Back to Top
Superman View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Superman Quote  Post ReplyReply #1120 Posted: 02-Jul-2011 at 18:25
На МТВ прееска имаше кратко интервју со Валентина Стевановска, најавија широка верзија за 19.30. Гледајте! Или снимајте ако може некој Bash

Edited by Superman - 02-Jul-2011 at 18:26
The One Whose Name Cannot Be Spoken...
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 5455565758 88>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.634 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.