![]() |
![]() |
![]() |
Спoменик нa плoштaд Maкедoнијa |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 5455565758 88> |
Author | ||
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
|
Само за мене ништо. ![]() |
||
![]() |
||
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
|
![]() |
||
![]() |
||
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
|
Како што разбрав пристигнатие се и војниците од фалангата, само не знам дали се поставуваат веќе.
|
||
![]() |
||
Makedonicus ![]() Newbiе ![]() Joined: 22-Jun-2011 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
A da postavi nekoj sliki od falangata?
I dali ima poveke informacii za fontanata na Filip sto ke se pravi od srugata strana va Vardar? |
||
![]() |
||
fantafanta ![]() Newbiе ![]() Joined: 04-Jun-2011 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
![]() ![]() ![]() |
||
![]() |
||
toasumjas ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 25-Jun-2010 Location: Skopje/ljubljan Online Status: Offline Posts: 434 |
![]() ![]() |
|
![]() Ја затоа веќе не пишувам сватив дека сила бога немоли. Нема дебата бе брат мањина сме и ако не ни се свиѓа може да се селиме. Немам друго објаснување... |
||
![]() |
||
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() |
|
И понатаму, ниту Валентина ќе биде некое опасно скулпторско име, ни Мангар ќе стане архитект, туку сите ќе ги памтиме по парите што ги однесоа во ова невреме за да ни го пролепшаат животот...познавајќи го вториот, не очекувам да разбере ни 2% од критиките затоа што суштински човекот има направено промашај во кариерата, така да од такви од негов калибар (кои нажалост се идеолошки водачи на целово лудило) не очекувам да покажат некакво космополитско ниво за дебата, разговор или разбирање... Точно е дека нема дебата и мене ме нервира тоа, ама и таквото молчење пред да има некаква акција не донесе до ова дереџе - кога си седеа на страна луѓето што си живееа во градов, долетаа неписмениве да им го „дотераат“...јас искрено им се восхитувам на некои членови што не престанаа да пишуваат на „темиве“ со исто темпо како и порано, посебно заради ароганцијата и неукоста на која наидуваат од другата страна (која е погубна варијанта) и сега не само што не ми се дебатира, туку и се мислам каде да фаќам од овде... |
||
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
||
![]() |
||
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
|
Бегајте од Александар кога грми
Споменикот сам по себе е громобран, но луѓето што ќе се најдат до не го се во огромна опасност, вели Љубе Магденовски, експерт за гро моб ра ни Скоп ски от плоштад нема заштита од громови, па кога грми, експертите пре дуп ре ду ва ат дека не треба да се биде во близина на споменикот на Алек сан дар Македонски, кој сега е највисокиот објект во овој дел на центарот. Спо ме ни кот сам по себе е громобран, но луѓето што ќе се најдат до него се во огромна опасност, вели Љубе Магденовски, експерт за громобрани. "Ме чот на Александар, кој сега е највисоката точка на Плоштадот, е иде а лен повикувач на громови. Ако тргнеме од претпоставката дека споменикот има одлично изведена громобранска заштита, опасност за Александар не ма, тој ќе го спроведе громот во земја, но луѓето што би се нашле во бли зи на може дури и да загинат. Нив громобранот на споменикот не ги штити, а повикувањето громови со висината на споменикот е неколкукратно зго ле ме но. Опасноста е зголемена и со тоа тоа што воинот ќе стои во фон та на, во вода која е голем спроводник, а близината на Вардар, пак, го прави спо ме ни кот беспрекорен повикувач на громови", вели Магденовски. Тој тврди дека, за да нема жртви, на скопскиот Плоштад под итно му е пот реб на громобранска заштита, и посочува дека овој отворен простор тре ба да се заштити од громови на сличен начин како што се врши заш ти та та од громови на аеродромските писти. "На Плоштадот досега единствени своевидни громобрани му беа стол бо ви те со рефлектори. Тие беа највисоки и први на удар на громовите, но не беа толку големи повикувачи како што е сега споменикот. Јас од март годинава се обидувам да стапам во контакт со градоначалникот на Оп шти на Центар, која ги поставува спомениците, за да посочам на опасноста, но тој никако да најде време. Се поставија толку многу споменици, а ниту еден громобран за заштита на оние што ќе дојдат да ги гледаат", вели Маг де нов ски. Од Општина Центар не добивме одговор на прашањето дали кога ги пос та ву ва ат спомениците водат сметка за поставување и на громобрани. Од Гра дот, пак, велат дека немаат предвидено средства во буџетот за оваа на ме на, но, сепак, најавија дека ќе ја разгледаат можноста за заштита на Плош та дот од громови. (М.И.П.) http://www.time.mk/read/NONE/2de57adfe7/index.html |
||
![]() |
||
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
|
Споменикот е заштитен од громови и земјотреси по светски стандари од институти кои ја обработуваат таа тематика. Тоа посебно беше посочено од авторката во интервјуто дадено за весникот Вест. п.с. И ќе ги замолам тие членови, од стилот на Dave Gahan, да го заменат тоа НИ со МИ, затоа што тоа што него, цитирам, не му се 'дига' не значи дека и на останатите не ни се 'дига', така да ќе ве замолам да си зборите во свое лично име, а не во името на останатите луѓе кои е чиста веројатност дaли го делат вашето размислувања и вашиот избор на зборови за образложување на истото. Edited by HugoGoulding - 30-Jun-2011 at 13:15 |
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
Кога имаш чекан се ти личи на шајка, така и човеков стручњак за громови па настапува како да громови паѓаат секој ден. Ги заборавил околните високи точк како телеком и евн што во тие размери е минорно растојание во споредба со точката на потекло на громот така да ова ми изгледа само како некои не длабоко основан страв, одколку опасност.
|
||
![]() |
||
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
|
Добро, сепак човеков дава и сугестија како да се намали ризикот и да се постави громобран за целиот плоштад. Дали со тоа сака да продаде нкој скап прект кој тој би го направил или навистина постои опасност, се надевам дека имаме доволно компетентни луге во дрзавав да проценат. |
||
אל תסתכל בקנקן, אלא במה שבתוכו
|
||
![]() |
||
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() |
|
|
||
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
||
![]() |
||
strajk ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 19-Mar-2011 Location: Skopyeah Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
http://www.brkajrabota.mk/zabava/foto-na-denot/7694-foto-na-denot-samuil-i-aleksandar
Edited by strajk - 01-Jul-2011 at 03:27 |
||
ФК Вардар гордоста на Скопје
|
||
![]() |
||
saffron ![]() Newbiе ![]() Joined: 13-May-2011 Location: sofia Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
slagaite snimki be hora ... stiga prazni prikazki !
Edited by saffron - 02-Jul-2011 at 10:41 |
||
Saffron from Pella!
|
||
![]() |
||
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
|
![]() ![]() 01-07-2011 |
||
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ |
||
![]() |
||
antiuser ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2011 Online Status: Offline Posts: 204 |
![]() ![]() |
|
Има ли на фонтаната поставено некои посебни рефлектори за осветлување на споменикот ?
|
||
![]() |
||
ObserverMK ![]() Newbie ![]() ![]() Joined: 15-Jun-2011 Location: MK Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Има ли некоја конкретна иницијатива или прашање до надлежните во врска со рекламите на ЕВН и Скопско на Ристиќева палата? Треба да бидат дислоцирани а единствено блиско место и ајде да речеме прифатливо за тоа е Стоковна куќа.
|
||
![]() |
||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
|
Zar malku reklami ima tamu?
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() |
||
ObserverMK ![]() Newbie ![]() ![]() Joined: 15-Jun-2011 Location: MK Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Ете тоа нека биде "пано за реклами" ако веќе мора :-) нека биде како она на Тајмс Сквер. Овде навистина претставува визуелно загадување на просторот.
|
||
![]() |
||
Superman ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 08-Jun-2010 Online Status: Offline Posts: 154 |
![]() ![]() |
|
На МТВ прееска имаше кратко интервју со Валентина Стевановска, најавија широка верзија за 19.30. Гледајте! Или снимајте ако може некој
![]() Edited by Superman - 02-Jul-2011 at 18:26 |
||
The One Whose Name Cannot Be Spoken...
|
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 5455565758 88> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |