![]() |
![]() |
![]() |
Скопско Кале |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 45678 32> |
Author | |
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
taka e i jas gledav pomegu povisokata i taa poniskata. treba i taa da se izgradi. inaku tie dve kuli sto sega se pocnati bi bile portata Edited by FoSsiL - 13-Jul-2009 at 21:06 |
|
![]() |
|
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
a za restoranot toa slusnav od majka mi raboti na kale |
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
Ај ако може некој да обележи со бројки на скицата што ја остираше митатос која кула е уствари која?!
|
|
![]() |
|
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
dokolku mozes da se orientiras ova novava sto e izgradena , posle nea imalo edna druga kula sto site kuli imale prozorcinja kako sto gledame na skicata, a kaj sto se raboti na novata kula nema ni prozorce, znaci taa kulata ne bila mnogu visoka megutoa ednata kula e promasena celosno , cek da postiram edna od kaleto moja, pa drugata za da sporedite
![]() |
|
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
|
![]() |
|
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
На почетокот на нишката ги има обележано !
|
|
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ |
|
![]() |
|
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
Eve ednata ke ja prevzemam od prethodniot post od clover poso ne mozam da se orientiram vo mojot pc za da najdam podobra fotka, pa videte gi razlikite
1. ![]() 2. [ ![]() Eve po precizen ke bidam. 1. Kulata sto postoese. 2.Kulata sto se izgradi 3.kulata koja fali 4.Bese gotova isto taka pred da pocne ova i tuka ima porta za vlez. 5.Kulata sto posledna se doizgradi za koja vi zboruvav deka nema prozori. 6.Novo otkrienata porta koja bila za vlezot vo tvrdinata-grad tvrdina taka da go narecam ,i drugite seuste ne se cepnati, seuste se istrazuvaat. Edited by mitatos - 13-Jul-2009 at 23:22 |
|
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
|
![]() |
|
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
![]() Дали кулата што се наоѓа најлево на сликава е кулата број 9 ?! ![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
da da tocno taka lsl
![]() |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Митат веќе си едитирал и си ми одговорил! Инаку таа што ти ја бележи како 6-ка, одноно на скицава 12-ка би било многу битно да се реконструира. На некој начин ќе биде и порта на калево према центарот на Скопје, а на некој начин и преуслов за ревитализација на тврдината!
И уште едно прашање, на скицата гледам една кружна кула (2-ка). Што е моментално останато од оваа кула и имаш ли некоја слика на располагање! п.с. Треба некој ден да се прошетам по калево оддамна не сум бил! |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Се извинувам што ќе постирам во голема резолуција. Сега уште едно прашање. Еве извадив една поголема слика од Google Earth, Митат ако може на нејзе да ги обележиш со бројки локациите според скицата од првата страна на нишкава. Или па сеедно, било кој нека ги постира бројките доколку му се познати локациите.
![]() |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Taa kulata br 12 sto ja napomena ti ke se rekonstruira vo plan e, znaci se prodolzuva nadole, sega ke ti pustam fotki od kruznite kuli.
1. ![]() Ova rusevina e od tvojata slika sto ja postirase kula okruzna br: 2 2. ![]() na vtorava slika se gledaat kula br: 2 sto e srusena znaci deka se planira nesto so taa, i br.1 koja e zavrsena posle zemjtresot koja seuste stoi, i najverojatno i na nejze i treba mala intervencija ![]() |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Taa crnobelata skica sto ja postirase ti , ako sakas ke ti gi obelezam tie istite kuli na ova google map
![]() |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Па да дам, според црно белата, таа средновековната! Според тие бројки бележи ги! |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Eve kolku za orientacija i sporedba
![]() 1. ![]() 2. ![]() |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Ја си мислев дека ова било многу поголемо! Инаку има доста кули што не се нумерирани на сликата горе. Тие према северо-исток, односно оние од позади на сликата уствари и може да се реконструираат некогаш, но овие према Вардар мислам дека се трајно загубени. Би било интересно доколу улицата проаѓаше низ тврдината, ама што е тоа е. Па за оволкава мала втрдина незнам зашто воопшто сме чекале.
п.с. Си ја забораил 8-ца, ама ја видов каде е! ![]() Edited by lslcrew - 14-Jul-2009 at 00:08 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Ja seuste ne veruvam deka gradot bil tolku mal, mozda tvrdinata da, no me buni mnogu toa sto carsijata bilo zivotot na gradot a toa da ne bide izcidano ,sigurno koga dosle turcite ,izgradile nekoja tvrdina okolu nea, imam prikazano nekoi zidovi na koi sum naisol niz carsijata, i taa me potseka na taa starata slika od 1600-ta godina, ama sega me mrzi da analiziram no koga ke pominam nekoj den ako ne zaboravam bas ke napravam eden dlabok analiticki iztrazitok za da vi prestavam seto toa sto jas go mislam vo toa tvrdenje.
|
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Митатос па тврдинава воопшто не е истражувана, или многу малку е истражувана, а не се ни знае кога точно потекнува! Се поретпоставува дека е од Јустинијан. Еве да земем дека од времето на Јустинијан. Тоа е некаде ~550 година, a Турците доаѓаат некаде ~1400 година што е безмалку 1000 години распон. Мислам дека Турците кога дошле, нормално како и сите освојувачи во тоа време ја користеле тврдинава како стратешко место, но мислам дека не направиле многу модификации освен да речеме дека ја прилагодиле за влезови од страна на чаршијата. А и за чаршијата може да претпоставиме дека потекнува од многу порано од пред турците па да си била најнормална чаршија и турците единствено што имаат донесено да било исламскиот шмек на чаршијата со неколкуте џамии, па со оние бањите во нивни традиционален стил и слично. Чаршијава ако ги изземеме традиционалните турски и традиционалните исламски објекти, тогаш добимае идентична средина на она што е стар град во Охрид или некои други страри градови. Турците не ми оставаат некој впечаток за нивното време дека многу се занимавале со тврдините пошто реално гледано не се нивни начин на владеење, а и не осеќале опасност од некој друг да им ги освои овие територии. Тврдини може да ги користеле во пограничните региони, но во Скопје не. Така да тие ѕидови што си ги видел се сомневам дека се од некои други ѕидини пошто логички би било доколку тие се ѕидини да бидат во многу подобра состојба одколку калето, нормално може да се корсител градежниот материјал за ѕидање нови објекти низ чаршијата но тоа досега видно ќе се приметуваше по околните фасади, доколку беше така, така да мислам дека се работи за разрушени објекти од типот на бањи или некоиадминистративни згради или слично. Во секој случај интересно да се фотографира и да анализираме од што може да е!
Edited by lslcrew - 14-Jul-2009 at 00:31 |
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
мене би ми било интересно доколку се реконструираат 5,7,2 и 4 од скицата, бидејќи се различни, другиве ми се како дупликати една на друга
а дали е сигурно дека ќе ја прават новата порта? на некоја од сликите на форумов приметив дека на кулата 10 има интересна платформа за набљудување на градот ![]() |
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
![]() Кулата бр.10 е таа што е скокната. Ваљда мислиш на 9 или? |
|
![]() |
|
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
Инаку во контекст на муабетот колкав опфат имала тврдината, се присетив на оваа гравура од отоманскиот период, за која не можевме да идентификуваме од каде точно е погледот.
Ми се чини дека се работи токму за некои периферни ѕидини далеку од сегашното Кале. Ако реката е Серава, тогаш ова може да биде во близина на денешен Бит Пазар. ![]() |
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 45678 32> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |