![]() |
![]() |
![]() |
Греење на дрва |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 4567> |
Author | ||
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
|
![]() |
||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
|
јас на мојот камин планирам после грејната сезона да му правам некој захват.Планирам од цевки што се користеле за котелот во РЕК Осломеј да направам една врста на дополнителен греач и излезот за топла вода да го пренасочам повторно во котелот низ греачот.
Идеата ми е да направам една врста на ``презагревање`` и да го зголемам коефициентот на полезно дејство,бидејќи на врвот на каминот има многу место,а излезот за чад е Ф150 и ми бега многу топлина. Или ќе добијам некој степен плус или ![]() |
||
![]() |
||
beTon ![]() Senior Member ![]() Joined: 25-Jun-2008 Online Status: Offline Posts: 3893 |
![]() ![]() |
|
![]() види направи некој пригушувач ко овој и акни вентилатор одзади http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=1970&PID=164095#164095 а за ова марифетот со повратна цевка мислам дека некој голем ефект ќе немаш, гледај така да не направиш проблем околу притисокот |
||
![]() |
||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
|
ќе одам со ист пресек на цевка,и нема да има проблем.премногу пламен ми излегува дирекно низ ќумкот,па измеѓу ќе ставам `шпагети` цевковод
|
||
![]() |
||
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
|
|
||
![]() |
||
Max ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2009 Online Status: Offline Posts: 3686 |
![]() ![]() |
|
велат багатела, 5 пати поефтина комбинација од ложење централно на дрва, или 2 пати поефтино од централно на слама ако се има предвид складиштењето [1] http://www.vaillant.hr/krajnji-korisnici/savjeti-i-iskustvo/usporedba-tehnologija-grijanja/index.hr_hr.html ~ сепак што има пооригинално од аналогни направии [1] макар ги тимареле и современо [2][3] ~ ако навистина европа ни е целта подобро уште сега есапот да го вртиме на плин, заради што и дополнително е за поздрав самодовербата на Кољо за Г-диверзификација a за која има и народна волја со оглед дека америчките куршлуси не проаѓаат во континуитет кај гласачите ... но и сите градови да ги гасифицираат, рурално ќе мора да се туркаат општински пелетари при мак.шуми, а како би се имплеметирале тоа идните еу-регулативи http://petarjovanovic.com/
Edited by Max - 30-Oct-2016 at 09:23 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
вчера купив 2 кубика од македонски шуми по 2.400 ден метар, за 20 км превоз 1500 ден за тамче, и 200 ден утовар, значи се на се 3200 за кубик дрва ајде кипер беше тамчето па истоварот беше песна, но не ми е јасно како во македонски шуми немаат по плацовите грајфер или виљушкар за утовар, мислам кој век живееме, човек да се искилави за да се подзагрее битно зимовањето е осигурано, иако ова летниве температури баш и не го бараат тоа, арно ама планина 1000мнв па оправдано
|
||
![]() |
||
100X ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2016 Location: Kumanovo Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Вакво време како што е деновиве или во меѓусезона е најнезгодно за централно греење на дрва. Решение е инсталирање на акумулатор на топлина од барем 1000Л, но тоа бара почетна инвестиција, простор за акумулаторот и поголема експанзија. Можеби пелетите стануваат се подобар избор како што зимите стануваат се потопли.
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
![]() за есен и пролет ко што велиш меѓусезона најдобро е пасивсолар импровизација [1][2] а за која дури кога почнаа и наоколу луѓе да зборуваат ми бидна прифатлив експеримент [3] само што јас би го направил како пасив-солар варијанта [4] на тромбе-ѕид [5] но бидејќи есента заминува потсетување за зимските субвенции кои неодамна ги најви скопскиот градоначалник 06.10.2016 - Град Скопје ќе го субвенционира греењето на пелети - http://www.build.mk/grad-skopje-ke-go-subventsionira-green/ а на ова може и микро-когенеративна варијанта меѓу пелети и солар слична на онаа меѓу плин+солар посочена погоре http://www.build.mk/posledniot-krik-na-tehnologijata-za-z/ какви поетски урл-а имаат вестиве на билд мислиш од зорт креативно се кратени ![]() http://mediadesigner.digitalmedianet.com/article/QinQube-by-SteelMax-Energy-Heating-System-has-been-Selected-to-Present-at-CleanEquity-Monaco-2015-3769395 Edited by beTon - 30-Oct-2016 at 10:34 |
||
![]() |
||
Murto ![]() Newbiе ![]() Joined: 08-Dec-2016 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Може е оф-топик, ама дали постои средство за стакло кое нема да дозволи црнење на стаклото кај каминот? Има ли некој искуство? Јас можам да ви препорачам средство за чистење...
|
||
![]() |
||
Zelenikovo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Oct-2017 Online Status: Offline Posts: 1631 |
![]() ![]() |
|
![]() има бугарско во бриколаж за 150 денари ... ~ него јас имам друга мака, ми ојде мускул на подлактица од што незграен се расцепив дрва, и тоа само од факинг два кубика, таман на следниве два да ако отишло влакно две сега да доскинам уште некое успат ... но и во тоа има аир натака ќе ми биде мирна совест ако мрзнам на планина ![]() поука, цепете дрва со усул ако сте улежани, колку и да ви лежи секира на рака! или за такви прилики имајте цепач на струја [1] ова е фора, но оние тракторските за корења се закон! оваа година стварно ми тргна без компас, греалка прегорена а дрва неисцепени на време, иако не по моја вина ако е тоа некаква утеха по чаламот, таман оправдување и зошто не би се фатил за поозбилни работи освен да дремам под јамболија и хибернирам, токму освен физички да биднам мечок и во душа ... бар имам абер како и на планина без кибрит лесно да запалам оган во зима [1] којзнае, до сега беше млака зима, може и сега нема да здрмаат мразои, иако на 1000 мнв штом зајде сонце крцка земја под нозе, хм може ќе ја пробам фората со свеќи само да не запалам и комшилук освен својта куќа ...
|
||
![]() |
||
Влатко ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Aug-2016 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 518 |
![]() ![]() |
|
Оваа зима беше мека, јас ја поминав со инверторите на првиот и вториот спрат. 'Се на 'се оган запалив три пати повеќе од мерак. Се поштедив од цепење и од трошење дрва но зимата е сеуште тука ќе видиме како ќе заврши...
|
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
Колку силни инвертори имаш ставено? како го грееш катот (претпоставувам спланите соби). една силна единица па отворени врати или? Јас не сум го решил горниот кат, греам со панелки, но планирам мулти сплит инвертер најверојатно. |
||
![]() |
||
Влатко ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Aug-2016 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 518 |
![]() ![]() |
|
Искрено не знам да ти кажам колку се силни. Или се 1,5 или 3 но ќе треба да проверам. Инаку отворени се сите врати плус немам врата за одделување на горниот и долниот спрат. Топлат одлично но тука голема работа врши и фасадата и пвц столаријата. Двата инвертора (не се мулти сплит туку два засебни што ми е грешка) се марка Беко со тоа што тој поновиот топли далеку појако. Една година се разлика, всушност еден модел понов. Човекот кој ми ги местеше и двата ми рече слободно запали ги во октомври а гаси ги во март, трошат ко сијалица. Со оглед на тоа што по 8 часа нема никој дома некако ми е шубе да работат а знам дека ефектот би бил подобар.
Edited by Влатко - 09-Feb-2018 at 13:45 |
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
![]() го имам истото искуство. и јас почнав со дрва кои бргу ги баталив. Имав купено еден ефтин инвертер како „дополна“ кој еве вее 5та година ми го грее целото приземје за разумни пари. Треба сериозно да е студено подолго време за да неможе да постигне па да треба некое догревање. Затоа и горе ќе идам на иста варијанта, само мулти сплит, за да не ја направам салата фасадата со надворешни единици. |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Искрено да запалиш дрвце е мераклиски ама од кога ја ставив фасадата внатре е како во сауна па мора да отвараме прозор. За вакви зими ко оваа па да не правам муабет. Инверторите се супер варијанта но не може без дрво во смисол ако снема струја или пак ако температурите отидат под -15. Мулти сплит системот е одлична работа.
Edited by Влатко - 09-Feb-2018 at 15:34 |
||
![]() |
||
Zelenikovo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Oct-2017 Online Status: Offline Posts: 1631 |
![]() ![]() |
|
![]() греење на еркондишн сигурно е најбезолна работа во однос цени и складирање дрва, но ко што велиш Влатко доколку објектот е изолиран и дограмата задихтувана добро ... сепак ризици има ко и за секој вид на греење [1] прашање е само колку е поисплатлива опција од воздушна топлинска пумпа, и колку го суши воздухот http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=335&PID=63005#63005 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
единствен поозбилен а не толку воочлив ризик кај еркондишните се бактериите по филтри, за што може треба поозбилен акцент да е ставен кај продавачите ако не производителите на сплит системи, како би се стекнало навика за сезонско одржување на филтрите, иако велат селфклининг опциите кај новите модели ова го надминуваат http://www.workhealth.com.sg/news/Air%20Quality%20dtd%2026%20Feb%2009.pdf а што за посолена цена е тро пролонгирано доколку еркондишнот воедно има и јонизатор кој не би дозволил наталожување на прашина на филтрите, иако во задихтувана просторија ќе се јавува пак екстра влажност доколку дограмата нема паропропусни прозорски окна пр. рал-монтажа [1][2] а што би било извор повторно на мувла и екстра гајрет кој дополнително треба да се решава [3] та размизлете двапати дали сплит системи се најекономично решение! https://www.lg.com/sa_en/products/wtb?modelId=MD05805409 ![]() |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
она што би било Норма за сите оние кои се Грејат на Дрва е Јонизатор, особено неопходно доколку тоа и можат да си го дозволат та да скратат на квалитет на печка заради 100% чист внатрешен воздух, бидејќи pah честичките [1] се екстра гајрет во ваквите домои макар живееле на Планина а не пак сред градски смог, ем со печка на дрва, капак и цигара во уста, не се лутете на околностите во кои канцерогено сте притеснети а ништо не правите за да ги забиколите оние кои можете, ако веќе оние ко смогот не можете да ги ресетирате! еве уште по некој корисен пех абер [2][3][4][5][6][7][8] ова претпоставувам дека е добра мотивација за супер-субвенции како скопјани би намалиле што поскоро на аеро-загадување ... за оние со изолирани објекти идеално би им било еркондишн сплит системи, додека за оние без демит фасада идеална замена за греење на дрва би било микро-когенеративни опции како плин/солар ~ пост #106 погоре, со оглед дека плинот сеуште е најисплатлив енергенс ко што е наведено во пост #107 горе или пост #52 понапред, јасно треба за помали домакиства и помали модели да извадат на пазар а ко такви и да се исплатлива за масовно субвенционирање, конечно не мора сите соби да се загреани, ко пто ни на печка на дрва не е случај, освен ако не е со котел и централно греење, но што кај нас генерално сред сиромаштијата и не е толку честа појава ... дпмн почна да субвенционира енергетска ефикасност преку бонуси за фасади и печки на пелети, но sds си имаат побитни филмои на рати, наместо да се размислува и за ен.еф. и за сплит-еркондишни или микро-когенративни системи, иако и тие нешто чинам околу пелетарките проектот моаа да го продолжат немајќи попаметна идеја, но сето тоа нема ни 5% да ги натера скопјани да префрлат од дрва на биомаса односно греење на пелети, а и тие 5% ќе бидат парајлии кои можат да си дозволат скапа печка а шифтале од арно на пелети и сл. ... смешно да микро-когенративните системи и сега како гас-солар опција се достапни а овие ќе чекаат уште едно 10 госини за да почне да подработува секундарната гасна мрежа, за да дури по 20 години да стигне гасот до предградијата каде и во воглавном се горат дрва, та аирлија на паметот со субвенционирање пелетарки и чекање гас до врата! греење вакво или онакво, во секој случај Јонизатор е корисен и во лето и во зима како магнет за прашина, иако ме чуди како тогаш сплит системите ја решаваат неа, доколку тие јонизатори не се само за украс!? http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=559&PID=209125#209125 http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=2078&PID=209501#209501 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
друга недоумица која може да се јави во однос изборот е кое греење има подолг век во однос инвестицијата, под претпоставка не треба душа па и чест да си продадете за по секоја цена некој вид на греење земете, иако има луѓе спремни на се' та заради помодарство да се заборџат и вон својата буџетска солвентност та земат и ултра-модерни FIR инфрацрвени конвектори [1]2] [3] а нели тоа потем да ги чини хипотекарно цела куќа, а сигурно има и такви кои ќе одат дотаму каде попат и ќе ги резилат за изборот директно или индиректно, нели имал дивоградба барака која не може ни да ја осигура а стаил промаја-топлотна вѐздушна завеса или пак плафонски сплит или пак жешко-аеротермално или пак геотермално пѐрно по цел под! но да речеме сплит еркондишнот е компромис бидејќи не е хит-памп од висок калибар ами ниска и средна класа и него би го споредувале цена во костец долготрајност со печка на плин, под претпоставка ко и кај еркондишните фрижидерот исто така плинската боца е надвор та не постојат безбеднсони ризици а само се премеруваат техничките предности ... така кај хит-пумпа од висок калибар трајноста е 50 години
додека кај сплит-еркондишните е 12 години
според последниов линк обична печка на гас има траење според искуството на корисникот 15 години, а треба само да се провери колкав е векот на траење на висококвалитетен микро-конвергентен гасен систем ко што е предочен оној во пост #106 погоре ~ би резимирал за сега горе доле споредбено исто се гасната и хит-памп опцијата за греење, разликата и што со хитот ќе можете и да се ладите, но доколку почнат цени на струјата да добиваат евро вајб посекако гасната опција ќе биде поефтина набрзо, дури и останеме вон еу, но без редовно одржување и во двата случаи може озбилно да зијаните |
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 4567> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |