| 
  ![]()  | 
     | 

Спoменик нa плoштaд Maкедoнијa | 
 | 

Post Reply  
   | 
  Page <1 45678 88> | 
| Author | ||

Cartman  

Groupie  

Quote   Reply

#101 Posted: 08-May-2009 at 14:54 | 
 |
| 

Македонија со ова само показува колку има КОМПЛЕКСИ и ФРУСТРАЦИИ! ... Очигледно огромни, пошто и компензацијата е огромна... МЕГАЛОМАНСКА!

| 
 ||
![]()  | 
 ||

гитардемон  

Senior Member  

Quote   Reply

#102 Posted: 08-May-2009 at 15:21 | 
 |
| 

Мислам дека се водат од тоа што во Солун има ваков гигантски споменик, ама тој колку и да ми е глуп сепак се наоѓа покрај море и најблискиот објект до него е 100 метри, а не на сред плоштад. Ако немало во Солун, сигурно немаше да го градат ни во Скопје. Ама тоа е, немаат сите исто мозок (политичарите сите исто имаат, ич) 

| 
 ||
| 

Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.

| 
 ||
![]()  | 
 ||

zabegan  

Senior Member  

Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859  | 

Quote   Reply

#103 Posted: 08-May-2009 at 19:31 | 
 |
| 

никаде на светот нема вакво „брилијантно“ планирање на се, па ајде, да му покажеме на светот кои сме, и колку сме „озбилни“  

| 
 ||
![]()  | 
 ||

lslcrew  

Senior Member  
   Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988  | 

Quote   Reply

#104 Posted: 09-May-2009 at 02:30 | 
 |

| 
 ||
![]()  | 
 ||

my Macedonia  

Senior Member  
   Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094  | 

Quote   Reply

#105 Posted: 09-May-2009 at 09:28 | 
 |
| 

ako izgleda vaka spomenikot so lavovite i  fontanata toga e super

Центар ми ги украде лавовите за Александар Скулпторот Сашо Поповски ќе ја тужи Општината дека му ја украла идејата и ќе бара астрономска отштета 
 Скулпторот Сашо Поповски ја обвинува Општина Центар дека му ја украла идејата фонтаната и скулптурата на Александар Македонски да ја красат осум лава и ја вметнала во проектот што ќе се изведува на плоштадот Македонија. Тој е еден од добитниците на двете втори награди на меѓународниот конкурс за идејно решение за споменикот на Александар и вели дека само тој понудил решение со осум лава околу фонтаната. Ако Општината подигне споменик на Александар со осум лава, свртени нанадвор, Поповски ќе тужи и ќе бара надомест на штета. Кога го прочитав интервјуто на градоначалникот на Центар, Владимир Тодоровиќ, дека на фонтаната ќе бидат поставени осум лава, се вџашив. Многу сум лут и навреден, зашто ми се прекршени авторските права. ... Лавовите се само мои. Такво решение немаше во ниту еден друг труд од пристигнатите 26 идејни решенија. Вториот второнаграден труд е оној на Валентина Стефановска, кој е одбран да се изведува, но во него немаше лавови, туку само коњаник и војници од фалангата. Законски, не смее во едниот труд да се вметнуваат детали од другиот труд. Ќе барам општината да ми ја надомести штетата од 20 до 30 отсто од сумата што ќе се плати за изградбата на споменикот - вели Поповски.Скулпторот објаснува дека Општината Центар и комисијата што ги оценуваше трудовите го прекршиле Законот за авторските права. Тој предвидува ако на меѓународен конкурс има две втори награди, да се одбере една.  Поповски вели дека кога отишол да си ја подигне наградата од 6.000 евра, во општината неофицијално му кажале дека тој всушност не добил втора, туку прва награда и дека ќе се изведува неговиот проект. Откако официјално ја добил втората награда, неколкупати се обидел од општината да добие пристап до оригиналот и да си направи копија. Општинарите не му дозволиле, иако има законско право на тоа. Неговото дело уште пред да го предаде на конкурсот го заштитил во Македонската авторска агенција и го заверил на нотар.  | 
 ||
![]()  | 
 ||

Makedonij  

Senior Member  
   Joined: 08-Apr-2009 Location: Celje - Виница Online Status: Offline Posts: 2190  | 

Quote   Reply

#106 Posted: 09-May-2009 at 14:51 | 
 |

Овоаа стварно е убаво, поголема слика мош? 
  | 
 ||
| 

ЈАС ГО РАЗБИРАМ СВЕТОТ КАКО ПОЛЕ НА КУЛТУРЕН НАТПРЕВАР...ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

| 
 ||
![]()  | 
 ||

macedonia  

Senior Member  

Joined: 01-Feb-2008 Location: Lerinsko Online Status: Offline Posts: 754  | 

Quote   Reply

#107 Posted: 09-May-2009 at 17:05 | 
 |
| 

Hi everyone! I have a question regarding the statue. Has a city official from Skopje's cabinet actually say that the statue will be 22 meters? Or is that just a rumor? I don't think that a statue weighing 30 tonnes with a height of 22 meters is structurally possible to stand on its two back legs. 

BTW the picture above is very nice, I hope that is the official plan.  | 
 ||
![]()  | 
 ||

lslcrew  

Senior Member  

Quote   Reply

#108 Posted: 09-May-2009 at 18:43 | 
 |
| 

The above picture is not the actual plan, it's just one of the projects proposed for the statue. It's true that the statue will be 22 metres high (10m postament + 12m statue).

| 
 ||
![]()  | 
 ||

гитардемон  

Senior Member  

Quote   Reply

#109 Posted: 10-May-2009 at 02:33 | 
 |

![]() Judging from this photo it shouldn't really be that big of a deal, because I think it depends on the incline of the statue. It will definitely be bigger than this one in Thessaloniki (it will weigh more, the most important fact), but since the incline will be more than these mere 30º (I'm just guessing of course) of the statue in Thessaloniki, it shouldn't really be a problem. I don't know if you get me, what I'm trying to say is that the statue in Thessaloniki is almost horizontal (because the legs are so close to the postament), while the one planned for Skopje is almost upright (so it shouldn't be a problem for the horse to stay in one piece), so to say looks like the horse is about to throw the rider off his back... So again, it shouldn't be a problem. I think that was your question, right? Edit: Now I get your point, the question was not whether the statue will remain in one piece or the horse's torso will break in half, but whether or not the horse's (thin) legs can support such a heavy structure, right? I still think it has to do with the incline though, because it depends on how the weight is disposed/arranged. (what's it called?) Edited by гитардемон - 10-May-2009 at 02:40  | 
 ||
| 

Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.

| 
 ||
![]()  | 
 ||

zabegan  

Senior Member  

Quote   Reply

#110 Posted: 10-May-2009 at 12:26 | 
 |
| 

I'm not sure about this, but I think that the statue will be reinforced on the inside 

| 
 ||
![]()  | 
 ||

гитардемон  

Senior Member  

Quote   Reply

#111 Posted: 11-May-2009 at 14:14 | 
 |

http://vest.com.mk/?ItemID=FC98CC9621C267459F7A4C936563A54E&arc=1 Ме интересира што ќе прават со другиот човек чија идеја ја украле (веројатно и теткава е дел од тоа).  | 
 ||
| 

| 
 ||
![]()  | 
 ||

lslcrew  

Senior Member  

Quote   Reply

#112 Posted: 11-May-2009 at 15:41 | 
 |

| 
 ||
![]()  | 
 ||

гитардемон  

Senior Member  

Quote   Reply

#113 Posted: 11-May-2009 at 16:07 | 
 |

А да запалела и за Демостен дур била таму, и тој христијанин бил. Како и да е, теткава ми личи или или нечија внука/швалерка за да го чапне овој проект, или ужасно поткупена за да збора вакви глупости. Се надевам дека не беше сериозна за оној делот со тагата и со мислењето на Александар и за палењето свеќа, бидејќи ако е сериозна мислам дека има проблем со мозокот. Сериозно, нема врска со македоноиди или било што, за човек да го мисли она што госпоѓава го кажа треба да е растроен.  | 
 ||
| 

| 
 ||
![]()  | 
 ||

lslcrew  

Senior Member  

Quote   Reply

#114 Posted: 11-May-2009 at 16:19 | 
 |

Добро бе гитар, од цело интервју ти баш за госпоЖава се фати и тоа што палела свеќа?!    | 
 ||
![]()  | 
 ||

lslcrew  

Senior Member  

Quote   Reply

#115 Posted: 11-May-2009 at 16:20 | 
 |
| 

Има еден дел од текстот што мене најмногу ме заинтересира, ама еве како што гледам ништо од најавата.... 

Се сомневам дека ќе видиме такво нешто, иако би сакал да ме разубедат од општина Центар.  | 
 ||
![]()  | 
 ||

zabegan  

Senior Member  

Quote   Reply

#116 Posted: 11-May-2009 at 17:28 | 
 |
| 

7 војници и кралот филип  

![]() зошто Филип е меѓу војниците на Александсар?  | 
 ||
![]()  | 
 ||

ArchiTechTone  

Senior Member  

Quote   Reply

#117 Posted: 11-May-2009 at 17:30 | 
 |
| 

На теткава и е битна големината  

ЛСЛ не се љути, остана уште за небитните работи да се фатиме, бидејќи битните се изверглани толку многу пати што веќе звучат небитно. Фино што ќе презентираат анимација пред свршен чин, не мора да ги даваат парите ни за тоа, ќе почекаме да видиме, во овој момент тоа најнебитната работа... Што демек поише ќе ни се свиѓа плоштадот ако напраат анимација? или потранспарентен ќе биде целиот процес ако СЕГА, после истуркан тендер и дадени пари ќе направат дополнителни трошоци за правење на анимација? Нека си ја чуваат анимацијата....  | 
 ||
![]()  | 
 ||

Cloverstack  

Admin Group  

Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453  | 

Quote   Reply

#118 Posted: 11-May-2009 at 17:57 | 
 |
| 

Па ЛСЛ и мене многу ми бодат очи некои бисери на госпоѓата вклучувајќи го и тој што го спомна гитаро. 

Значи збориме за тотален анонимус на која и е доверено да го обликува центарот на оваа држава и кога конечно (изнудено) се појавува во јавност, настапува со вакви мудрости: 
 Исто така многу ме изиритира овој дел: 
 ![]() А драга госпоѓо, зошто немаме видено „ништо“? Особено што се работи за централната точка на државава, а вие истуркавте се со нула транспарентност и максимум простор за манипулации и злоупотреби. Ниој нема појма како се одвиваа тие конкурси, кои биле тие комисии и како одлучувале, а да не беа обелоденети некои процурени информации во Дневник, за спомеников уште немаше да знаеме ни колку чини, ни кај бил леан, ни кога ќе се поставувал... Па не си го поставувате кај вас во двор, ниту пак го финансирате од ваш џеб за да си дозволите таква тајност и дополнително токму поради таа тајност да ја обвинувате јавноста! А како еден од тие што „зборуваат лошо“, ве молам оставете ме сам да одлучам дали ќе се воодушевам кога ќе биде поставен споменикот... Само ќе забележам дека да ми дадевте 5 милиони за да го леам споменикот, и јас ќе ве тапшав по рамо и ќе ве засипав со комплименти! И се слагам со ArchiTechTone. Шо фалус запнале сега да праат анимација. Сега кога се е веќе готово. Кога веќе се истуркаа во најнетранспарентна можна постапка и единствено останува поставувањето. Ебаго што не почекаат уште малце и нека ни направат анимација откако ќе ги постават спомениците... ![]() Edited by Cloverstack - 11-May-2009 at 17:59  | 
 ||
![]()  | 
 ||

Cloverstack  

Admin Group  

Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453  | 

Quote   Reply

#119 Posted: 11-May-2009 at 20:39 | 
 |

Прееска испуштив да искоментирам за ова... Каков е побогу овој несериозен детски концепт?!? Мене ова ми звучи крајно невкусно склопено, али очигледно без Филип не смеело... Edited by Cloverstack - 11-May-2009 at 20:41  | 
 ||
![]()  | 
 ||

Cartman  

Groupie  

Quote   Reply

#120 Posted: 11-May-2009 at 20:58 | 
 |

Да бе, баш така. Не знае кој одлучувал, она слушнала дека се од Америка, и исто така некој неофицијално и рекол дека е така за да нема местење??? Све било тајно и неофицијално за да нема местење... шо убо... Edited by Cartman - 11-May-2009 at 21:01  | 
 ||
![]()  | 
 ||
    Post Reply   
   | 
  Page <1 45678 88> | 
| Forum Jump | Forum Permissions  ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum  |