![]() |
![]() |
![]() |
Спoменик нa плoштaд Maкедoнијa |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 6263646566 88> |
Author | |||
sorabotnik ![]() Newbiе ![]() Joined: 26-Mar-2009 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
||
Epa eve, istoto sto ne go procitavte vo mojot post zasto Vi bese napisano na jazik koj Vie ne go razbirate, pa Vi izgledase "interesno", "smesno"..... Blagodaram sto go preraskaza moeto gledanje na ovoj proekt na "Makedonski". Da Vi pomognam i jas za da razberete sto mislev. - SPOMENIKOT E PREKRASEN VO MOITE OCI. - MISLAM DEKA ODREDENI DETALI MOZEA DA BIDAT MNOGU PODOBRI. - MI PRECI STO POKRAJ VAKVA UBAVINA SEUSTE IMA "OTPAD" NA KOJ NE MU E TUKA MESTOTO. Se nadevam deka mojata sledna replika ke bide na izdrzan komentar. Edited by sorabotnik - 13-Aug-2011 at 23:21 |
|||
![]() |
|||
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
||
bla bla bla... ako tebe ti se sviga i se voshituvas ne znaci deka treba site zaedno da mu se voshituvame i da bideme gordi.. sekoj si ima razlicen vkus.. mene licno mi se dopaga, no ne znaci deka treba da ja ubeduvam javnosta da mu se voshituva. |
|||
![]() |
|||
dule ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 25-Mar-2011 Location: skopje Online Status: Offline Posts: 255 |
![]() ![]() |
||
Па добро де ,ако тебе не ти се свиѓа тоа си е твој проблем,мене ми се допаѓа и горд сум што сум Македонец.Тоа е мое мислење ,но ќе ти реплицирам во тоа што го велиш дека ја убедувам јавноста во тоа,што нема никаква врска со коментарот што го објавив,во ниеден збор не велам дека и другите треба како мене да мислат,секој си има право на мислење. Edited by dule - 17-Aug-2011 at 18:10 |
|||
![]() |
|||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
||
на местото каде стоеше кранот што го креваше споменикот(Аце наш) се извадени гранитните плочи,вероватно се пропаднати од тежина па ќе се претампонира и ќе се прередуваат плочите(барем така се гледа на камерата на Телекабел)
|
|||
![]() |
|||
xnx ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Apr-2009 Online Status: Offline Posts: 1943 |
![]() ![]() |
||
znaci ako procitas ubavo ke vidis deka mene mi se sviga.... "Изгледа грандиозно и според мене треба секој Македонец без разлика од која партија е или слично да биде горд на ова прекрасно издание" ova e toa sto me iznervira... trebalo na sekoj makedonec da mu se sviga... a ako ne ondak ne e makedonec vistinski.. daj te molam... znam mnogu makedonci sto bi bile pogordi dokolku 20 milioni evra se potrosea na sosem drugi raboti Edited by xnx - 19-Aug-2011 at 09:48 |
|||
![]() |
|||
Mjölnir ![]() Groupie ![]() Joined: 21-Jul-2011 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
||
Подобар израз би бил ТРЕБА СЕКОЈ МАКЕДОНЕЦ ДА ГО ПОЧИТУВА.
|
|||
![]() |
|||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
||
Ајде патриотска полиција разглас, назад на тема споменик...
|
|||
![]() |
|||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
||
на камерата на телекабел се гледа како со метли метат внатре во споменикот,можно е да вршат проба со млазевите вода викендов(да нема брука на денот на отварање)
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
![]() |
|||
antiuser ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2011 Online Status: Offline Posts: 204 |
![]() ![]() |
||
Мора да се мисли што со зградата на Типо, не ја личи..на презентацијата имаше огромен бим ..кој покриваше 2 страни од зградата..вака да ја остават стварно ќе нема смисла
|
|||
![]() |
|||
makonix ![]() Senior Member ![]() Joined: 08-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 520 |
![]() ![]() |
||
многу добра слика, стварно Скопје се смени многу.
За оние што ги интересира што претставува фонтаната, според тоа што можам да анализирам, фонтаната е изградена како шестнаесет крако метафоричко сонце, плочата на кој стои алексо е сончевиот диск, и прикажува како воинот тргнува во поход од македонија кон надвор со својата војска, и четирите борбени лава се битките со кои се соочува на исток, запад север и југ МК. Инаку според мене фонтаната е поинтересна вака со потзаскриени мотиви, него ли целосно да се копираат македонските симболи. Лично малце повеќе ме бендисува фонтаната во анимацијата, столбот и алексо се помали, а самиот столб има облик на средно вековна чаша која се прелива и претставува победа која се слави, приметите како на врвот делот завршува конусно ако не се лажам. Таквиот облик е сега многу поедноставен во само столб со релјефи. Долгорочно мислам дека е добро што излеговме од таа школка на страв да славиме она што е македонско од пред 1945, во психологијата се вели човек без расчистено минато не може да има светла иднина. Дали може подобро се разбира, али сепак ова е доста квалитетно уметничко дело а и доста комплицирано, јас сум горд што имаме вакви уметници без разлика дали има делови од фонтаната што не мисе допаѓаат. |
|||
![]() |
|||
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() |
||
Види, мислам дека е доста со вакви филозофии...со минатото ако си имал проблем, тоа е твој....проблемот е во иднината која со ова чудо ни е апла пој****а, така да доста ни е кај го гледаме, уште да се обидувате да перете мозок по форуми - мислам дека нема потреба, доста е....да ги стаевте со име и презиме, со симболот во изворна форма разбирам - вака е све е детски муабет...самиот факт погоре дека ќе си праиме 20 години независност сами со себе, а да не речам и доста од самите нас нема да слават кажува многу, дури и многу повеќе од што треба... Стварно треба да се продолжи со дискусија на тема евентуална некаква уметничка вредност (според мене е гола вода во ситуацијава) - не станува збор за никакви комплицирана композиција, туку една од наједноставните што сум ги видел - изразот е тој што е, стар 2000 и кусур години - значи ништо ново и нешто околу инженерските детали, ако воопшто има нешто интересно....ова со историја, стравови, психологии, 45-та - аман, доста ни е! |
|||
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
|||
![]() |
|||
Gradinarot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Aug-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 369 |
![]() ![]() |
||
![]() ![]() BTW, мислам дека имаше проба поплочувањето околу самата фонтана да биде во форма на зраци, нешто ко нашето знаме, ама како експресно да се вратија на rewival на претходните шари од гранит и коцка. Ова не ми е инфо од никаде, само добив таков дојам следејќи преку камерата на Телекабел. Edited by Gradinarot - 20-Aug-2011 at 16:58 |
|||
..... .......
|
|||
![]() |
|||
Dave Gahan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Oct-2008 Location: 42°0′N,21°26′E Online Status: Offline Posts: 986 |
![]() ![]() |
||
Па и јас тоа викам....да не распалуваме, на претходниве страни многу повеќе за тоа се разговарало него за техничките детали и стварно е доста...
|
|||
MAKE CAPITALISM HISTORY
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
Dave,мислам дека и тогаш ќе имаше дискусии од типот `зошто се стави тоа име,ќе ги налутиме грците,ќе ни стават вето` што иако на оваа нишка ги немам читано постарите постови(повеќе ме интересираат слики),сигурно така се коментирало.
И околу стварната вистина-многу пати кога некој ќе сака да направи симболика,ама проблематична за некој друг,се прави нешто ама сите знаат дека е во стварност друго.Во цела бивша ЈУ каде се градеа вакви и слични дела НЕ кажуваа:`ова е наша територија и ја обележуваме` туку од типот:`ние го цениме тој и тој и затоа го градиме ова`.И кај нас е слично со некои верски објекти,ама ни на крај на памет не мие да разгорувам негативни страсти.Никој на светов нема да ја каже точната цел со правење на некое дело,туку ќе се повика на нешто банално(не е причина нафтата-туку немање човекови права негде и некаде за напад).И овде е исто |
|||
![]() |
|||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
||
Tece voda kaj fontanata ili nekakva ilusija???
|
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
изгледа засега само е полн со вода,но јас очекувам проба на прскалките.вчера целиот внатрешен простор го метеа со метли
|
|||
![]() |
|||
makonix ![]() Senior Member ![]() Joined: 08-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 520 |
![]() ![]() |
||
Па од целиот мој коментар ти баш го игнорираш делот каде го коментирам уметничкиот дел. И мене ми е доста од критики без подлабока анализа, туку само површни колку само да се рече нешо, па ете сепак форумов е слободен и може секој да си го каже мислењето. Инаку сите си знаеме каде е МК/ФИРОМ и колку весници трубат низ цел свет за фонтанава, се посраа, ова е историски момент за сите македонци без разлика дали ни се допаѓа објектов или не. Фонтаната и уметнички и архитектонски преставува врвна светска вест, најголема статуа на Александар и притоа изградена во МК. Јас лично емоционално не сум врзан нешо за Александар, ама за мене е значаен моментот што денешните уметници можат да творат користејќи делови од мак историја пред 1945, и навистина сум радознал како овој процес ќе еволуира. Скулптурите се квалитетни, релјефите се супер изработени, базата си има еден елегантен и лежерен пристап, и целиот објект го преставува македонското сонце. Дали има друга фонтана со ваков пристап да сублимира една историја или еден радијален симбол како што е мак сонце, пошто нели веќе било видено според експертите тука? |
|||
![]() |
|||
![]() ![]() |
||
во моментов се врши комплетна проба на фонтаната,пуштени се сите млазници
|
|||
![]() |
|||
antiuser ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2011 Online Status: Offline Posts: 204 |
![]() ![]() |
||
![]() слика некоја ? тркни сликај ![]() |
|||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 6263646566 88> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |