build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Спoменик нa плoштaд Maкедoнијa

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 6667686970 88>
Poll Question: Оценка
Poll Choice Votes Poll Statistics
37 [37.37%]
10 [10.10%]
9 [9.09%]
9 [9.09%]
3 [3.03%]
14 [14.14%]
2 [2.02%]
4 [4.04%]
5 [5.05%]
6 [6.06%]
You can not vote in this poll
Total votes: 99   Average: 7.26

Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
dule View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote dule Quote  Post ReplyReply #1341 Posted: 03-Sep-2011 at 12:43
Прекрасно направено, БРАВО !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Back to Top
theMac3donian View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote theMac3donian Quote  Post ReplyReply #1342 Posted: 03-Sep-2011 at 13:30
Еве клип од Сител

Инаку прекрасно изгледа...       
(НУ)МНМБЗДИСМНВИМНЖНКР
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #1343 Posted: 03-Sep-2011 at 19:35
во моментов на плоштад има луѓе колку за еден добар концерт,повторно се тестира фонтаната и изгледа е магнет за луѓето
Back to Top
kiroo View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote kiroo Quote  Post ReplyReply #1344 Posted: 03-Sep-2011 at 20:23

Back to Top
bobmkd View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote bobmkd Quote  Post ReplyReply #1345 Posted: 03-Sep-2011 at 22:06
top e fontanava! samo mnogu boi nekako navecher.. epten kich.. bar za moj vkus..
Back to Top
Superman View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Superman Quote  Post ReplyReply #1346 Posted: 03-Sep-2011 at 22:13
Гледајќи ги можностиве на фонтата се надевам на две работи:

1) Во различни делови од денот ќе има различна програма на работа, а во точно одредено време, еднаш на 24 часа, на пример на пладне ќе биде најголемиот спектакл.
2) За различни празници ќе биде различно осветлена - црвено жолта за 8 Септември, бело сина за роденденот на Мајка Тереза, најшарена за Нова Година, само жарко црвена за Велигден, зелена за Бајрам итн. Бела, сина или жолта во обичен ден, но истата боја секој ден. Нешто како Empire state building што се менува во однос на пригодата.

Инаку, се е прекрасно, само многу бои ако се менува вака неселективно и непредвидливо, затоа се надевам на унифицираност во зависност од денот.

А да, страничните плочки на чинијата и мене ми пречат. Мислам дека требаше да бидат и тие со релјефи. И осветлувањето на The One Whose Name Cannot Be Spoken мора да се појача.

Edited by Superman - 03-Sep-2011 at 22:14
The One Whose Name Cannot Be Spoken...
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #1347 Posted: 03-Sep-2011 at 22:39
Супермен те подржувам во ставот дека не треба постојано да ги менува боите фонтаната. Добро е што таа има можност за програмирање и менување на модусите на работа. Мене самата идеја за фонтана многу ми се допаѓа затоа што е „жива„ значи не е статичен објект така да никогаш не досадува.
За плочките што да кажам се работи за вкус иако тој дел е така изведен што по потреба би можело да се „налепи„ рељеф иако мене лично и вака не ми пречи.
Back to Top
makonix View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote makonix Quote  Post ReplyReply #1348 Posted: 03-Sep-2011 at 22:43
Originally posted by Superman

А да, страничните плочки на чинијата и мене ми пречат. Мислам дека требаше да бидат и тие со релјефи.

И мене ми смета. Не знам што мислете, али имам идеја да пратиме еден заеднички добронамерен емаил до Валентина да изработи некаков релјеф околу плочата да не штрчи толку многу откога ке спласнат страстите и еуфоријата од спомеников
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #1349 Posted: 03-Sep-2011 at 23:18
жолтата и зелената боја некако се вишок,без нив сината,виолетовата(пурпурна) и црвената се испреплетуваат меѓу себе складно,ама со другиве две никако
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #1350 Posted: 04-Sep-2011 at 18:28
не ја разбирам потребата да се прави лајт шоу, фонтаната и онака е накитена, не е тоа некој гол ѕид па проекции на него да правиме...
толку ли не можат да ја осветлат навечер со погодени агли и различна јачина на светилките, чисто колку фонтаната да биде потенцирана Question
и рече некој порано во темиве некаде, не знам што е проблемот со осветлувањето кај сите објекти, не е скопје ни Лас вегас, ни Дизниленд, на објекти како Сан Марко ќе разберам, тогаш одговара, ама вака тотално неозбилно делуваат објективе... уште и музика да лупнат, ќе биде комплетирана сликата Crazy
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #1351 Posted: 04-Sep-2011 at 20:42
osvetluvanjeto e uzasno kicherajsko i prenatrupano, go vidov i mi se stemni... me potstei na luna park vo nekoja kineska provincija... stavie sve sto videle odednas i boi i vodoskoci... ako ne go opravat ke bide steta na tolku frleni pari da dobieme luna park na glavniot plostad
Back to Top
IN_MOTION View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote IN_MOTION Quote  Post ReplyReply #1352 Posted: 05-Sep-2011 at 00:36
А што сте се загрижилте толку за боите? Нели гледате дека фонтаната сеуште е во тест фаза и се испробуваат сите можни комбинации. Сигурно кога ке се пушти официјално нема да ги менува сите бои во рок од 1 минута. И да во живо изгледа многу подобро одколку на слики, а и боите не се толку нападни.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #1353 Posted: 05-Sep-2011 at 01:12
Originally posted by IN_MOTION

А што сте се загрижилте толку за боите? Нели гледате дека фонтаната сеуште е во тест фаза и се испробуваат сите можни комбинации. Сигурно кога ке се пушти официјално нема да ги менува сите бои во рок од 1 минута. И да во живо изгледа многу подобро одколку на слики, а и боите не се толку нападни.
па сигурно кога се тестира, не се тестираат сите бои во рок од 1 минута Big%20smile
обично бело светло му треба на спомеников само од повеќе агли и во различни јачини, ништо друго... дури и д аодберат една од боите кои ги тестираат и да биде константно, воопшто нема да ми се допаѓа
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
4skopje View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote 4skopje Quote  Post ReplyReply #1354 Posted: 05-Sep-2011 at 06:59
http://www.youtube.com/watch?v=5MV0DVY6Sx4

Kolku  vo vrska so boite,ama ova e Barcelona i tamu moze i ne e kich !Kaj nas tamn rabota.Rabotava e Madona da oblece nesto ne e kich,a nekoja nasa odma epiteti kich ,shund itn,itn.
Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #1355 Posted: 05-Sep-2011 at 11:51
mnogu mi e galje mene kako se nosi madona ili lejdi gaga. jas koga go vidov stolbot kako trepka vo site mozni boi ko kineski letacki hilihoptercinja(koi isto taka se prodavaat na plostadot okolu spomenikot sigurno nekoj gi primetil kako letkaat naokolu) i kako ripkaat 10 vrsti na voda od fontanata (dodeka konjanikot bese vo potpolen mrak) mi se stemni... najiskreno se nadevam deka ke se upotrebuvaat boite mnogu poretko, porazumno i poestetski)

Edited by xnx - 05-Sep-2011 at 11:52
Back to Top
Dexter26 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dexter26 Quote  Post ReplyReply #1356 Posted: 05-Sep-2011 at 12:11
Ако боите на светилките на спомеников се менуваат постојано, можеби тоа е така испланирано со цел да се прикаже сексуалната ориентација на личноста која споменикот ја претставува, ако се земе во предвид фактот дека виножитото е еден вид симбол на хомосексуалците.

Но тоа и не е толку важно колку што е важен фактот дека на вакво осветлување местото не му е на најголемиот плоштад во главниот град на една држава, бидејќи повеќе делува како осветлување за во дискотека, отколку за фонтана на плоштад.

Се надевам дека ова е само тест фаза, а не трајно решение.

Edited by Dexter26 - 05-Sep-2011 at 12:14
Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #1357 Posted: 05-Sep-2011 at 12:22
haha, me iznasmea... poznavajki go mentalniot sklop na investitorite na fontanava, siguren sum deka zatoa ja osvetlile taka sala na strana, vo pravo si, treba da se osvetli kako muzejot na vmro-vo edna boja no so stil... i uste nesto, otkako go otkrija samuil, uste poveke doaga do izraz kolku e loso postaven, se nadevam i toa e trajno resenie

Edited by xnx - 05-Sep-2011 at 12:22
Back to Top
FCB View Drop Down
Newbie
Newbie

Quote FCB Quote  Post ReplyReply #1358 Posted: 05-Sep-2011 at 14:57
Ima li ovde modernator da reagira na ovie vulgarni komentari. Sekoj sto ke napise vakov vulgaren komentar treba da bide baniran. Namesto da se komentitra za umetnickata vrednost na fontanata, se spustija na tolku nisko nivo i gi napravija pederi tie sto ja proektirale. I ne znam sto e tolku smesno.
Back to Top
spaceman091 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote spaceman091 Quote  Post ReplyReply #1359 Posted: 05-Sep-2011 at 16:02

Back to Top
HugoGoulding View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #1360 Posted: 05-Sep-2011 at 20:57
Леле луѓе ви ги читам коментарите и навистина сте трагикомични - особено zabegan и xnx.

Пред неколку ден имав гости од Германија и ги прошетав низ плоштадот вечерта - баш тогаш се тестираше фонтаната, луѓето беа воодушевени.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 6667686970 88>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.602 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.