![]() |
![]() |
![]() |
Јавен автобуски превоз (општо) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 56789 86> |
Author | ||
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
|
Јас мислам дека треба да се унифицира јавниот транспорт, и повеќе да нема јавно и приватни претпријатија, можеби со некој ППП модел (како што предлага ЛСЛ) а градот да ги дефинира линииите, автобуските станици и да воспостави регулатива колку стари и какви автобуси смеат да се движат низ градот.
|
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
![]() За автобуските се слагам дека треба да добиеме унифицирани. Јас би идел со два типа на автобуски, кои ќе внесат малку естетикам, секако двата типа да се слични меѓу себе, само по малку нешто да се разликуваат. Но сепак ми одговара и еден тип, само да бидат унифицарани. Овдека најприоритетно што фали е повеќе места за седење. |
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
ЛСЛ, ова го кажуваш како стечај да е некаква едноставна процедура без никакви последици. Стечај за ЈСП би значел долгорочна парализа на јавниот превоз во Скопје, а дополнително би отворил и еден куп можности за злоупотреби. Главната грешка сепак ти е во почетокот кога викаш дека треба стечај за да се реорганизира... Зошто побогу би требало стечај за да се реорганизира јавно претпријатие??? Нека се реорганизира слободно - и треба темелно да се реорганизира, ама за таква работа стечај дефинитивно не е предуслов. За вториот дел - да, може да се работи и без субвенции, но резултатот го гледаме на терен и кај ЈСП и кај приватниците : катастрофален квалитет на јавниот превоз со кој пополека се приближуваме до Африка. А долгорочно гледано дури и така е прашање дали може да опстане затоа што трендот на опаѓање на бројот на патници во јавниот превоз е алармантен. Јас сум за умерени субвенции, дозирани и усмерени така да не ги нарушуваат пазарните механизми, туку да придонесат да го направат јавниот превоз поатрактивен и да привлекува повеќе патници. Edited by Cloverstack - 29-Sep-2008 at 20:06 |
||
![]() |
||
lslcrew ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 14-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 10988 |
![]() ![]() |
|
Субвенционирање на ЈСП пред се значи нелојална конкуренција кон приватните превозници. Но ајде, да речеме дека е тоа ЈП па може. Приватњаците кога влагаат во овој бизнис се свесни дека постои државно претпријатие. Ок тука за субвенциите не се слагам многу и не солам многу памет како треба пошто не се разбирам посебно. А за стечајт мислам да иде паралелно. Прво отварање на ново претпријатие кое ќе работи со двокатните, па постепено префрлање на поновата флота од ЈСП, и тука да следи ликвидација на ЈСП и старите атбуси со све икарусите. Нормално постепено префрлање и на вработените. Ова може да биде преку еден преоден период од неколку месеци. Овој модел може да се примени и врз други ЈП-а како МТВ, онаму каде што со години е црна дупка.
|
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
Јас зборев за субвенционирање на јавниот автобуски превоз, а не само на ЈСП. Воопшто не сум за нелојална конкуренција - баш нагласив дека пазарните механизми мора во најголема мерка да се зачуваат. Тоа што по мене субвенционирањето треба да обезбеди е добар квалитет со „примамлива цена“, со што ќе привлече повеќе луѓе да го користат јавниот превоз, а од што ќе има цела низа позитивни ефекти.
Edited by Cloverstack - 30-Sep-2008 at 00:30 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
|
||
![]() |
||
vardar ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Mar-2008 Online Status: Offline Posts: 1106 |
![]() ![]() |
|
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
|
||
![]() |
||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
|
![]() особено се гледа убавината со она картонското бројче хахахаха ![]() |
||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
дисплејот не се користи и на старите автобуси, кај нив не е електронски но сепак, ако е на толкав простор напишано не се мачиш да го читаш
јас не знам зошто ги практикуваат толку картончињава ![]() инаку ако приватните фирми купат било какви автобуси ќе бидам среќен, стално се возам со 23 и можам да кажам дека автобусите им се во многу полоша состојба од државните (се распаѓаат) државните не ги користам толку бидејќи приватните се поевтини и ги има на истите релации кои ми се потребни, така да ова многу ми одговара една работа која ме изнервира, имаат ставено апарат за картица на само неколку автобуси, купив картица пред еден месец и трошам истовремено на неа и во готово два месеца поминаа и немаат монтирано на сите автобуси ![]() се излажав со картицава |
||
![]() |
||
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
|
![]() јас не сфаќам која е замислата за таа картичката - да ги замени билетите во целост? значи ќе мора да имаш билет пред да се качиш на автобус (многу глупо)... дали на тие автоматите (машините) во автобусите има можност да фрлиш парички и да земиш билет за едно возење или колку било? |
||
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
во приватните се плаќаше само во готово, без никакви билети, така да картицава е повеќе од добра и воопшто не е глупа
треба да ја купиш, можеш да ја користиш додека не се уништи, можеш да и дополнуваш кредит (во трафика) од било колкава сума (од 1 ден. натаму ![]() само уште да ја имаше на сите приватни автобуси!!! вака не ми ми вреди |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
![]() а ако немаш билет извадено пред качувањето во автобусот што ќе правиш? (откако сите автобуси ќе имаат ваков систем со картичка) |
||
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
![]() Ваљда ќе можеш да си купиш казнен билет и се надевам дека таа опција ќе биде солидно поскапа, затоа што тој селски начин на плаќање на рака мораме веќе да го елиминираме. Ако ништо друго затоа што е неефикасен, бавен и ствара гужва. Во целава приказна најбитна е широко распространета мрежа на продажни места и избор на различни видови на комбинации при користењето на јавниот превоз. Edited by Cloverstack - 28-Oct-2008 at 22:23 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Добро пример ако се брзаш и мораш да стигниш навреме за автобусот нема причина да биди поскапо ТОЛКУ многу како шо викаш... Тука фино и културно си има билет да си извајш во автобусот со важност од 70 минути и 24-часовен, на автоматчиња со дугмиња (на мерцедесите со тач скрин) и софтвер на 4 јазици. Инаку цените се (ако има врска со темата) 25c за студенти, ученици, пензионери и луѓе со повеќе од 3 деца (не во автобусот туку во фамилијата), 50c за сите останати ако ги вадиш од трафика 'бакалче' или нивен продажен центар, додека внатре во автобусот коштаат 30c со 60c соодветно. 24-часовните се 1eur со 2eur... Цените само за споредба во што се возат тие и колку плаќаат, а во што ние! Како и да е, не е субвенциониран превозот од градот и државата, сами си успеале. И да, само една фирма е и фала богу шо нема глупости со приватници-државни пошто е то најглупата работа во скопје мислам. Се знае, една фирма, сè унифицирано.
едит: п.с. скопје ќе има и трамвај (ваљда) па дали картичките ќе важат и за трамвајот, или тие ќе немаат врска. тука јсп се знае што значи - јавно претпријатие за превоз, опфаќа и трамвај и метро и автобуси (атина, а и солун набрзо). п.п.с. не ми замервајте шо ја земам грција за пример ама некако најцивилизирана е (да видиш да не верваш) од сите соседни земји шо ги имаме во овај поглед. и уште нешто, тука странците некако ми изгледа дека иако со некои тешкотии секогаш стигнуваат на саканата дестинација со автобусот, возачите знаат да гукнат барем 2 збора англиски и дисплеите имаат сите англиски. како е тоа кај нас, сте виделе ли туристи во градски РЕЈЗ? Edited by гитардемон - 29-Oct-2008 at 00:01 |
||
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
![]() Ако толку многу се брзаш, а ете се немаш унапред обезбедено, ќе се возиш „посолено“. Друга логика не гледам... Не е ни толку трагично еднаш да платиш малку повеќе (збориме сепак за мали безначајни суми доколку тоа не е прејдено во навика, а на кого му е навика тој и заслужува да биде удрен по џебот). На крајот на краиштата кој се вози редовно сигурно дека ќе си го има регулирано ова прашање. Ако се цените исти, која е стимулацијата луѓето да купуваат билети унапред и да не прават гужва и застој со нивно купување во автобус??? А за трамвајот, дај не зезај... Мислиш дека некој од сега сериозно размислува по тоа прашање? Ете ние го изградивме па и ќе воведуваме заеднички билети ![]() Најнормално е да има еден единствен систем на билети со разни опции, кој ќе ги опфаќа и ЈСП и приватните и трамвајот во иднина. Но кога точно ќе се имплементира такво „чудо“ останува да видиме. Edited by Cloverstack - 29-Oct-2008 at 00:09 |
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
![]() Јас сум скептик за ова... гарант ќе има разни кавги, може ќе направат посебно ЈП за трамваи, ќе тврдат дека Трамвај и автобус не чини исто и мора да има различни цени на карта, дека неможе Трамвајот да тоне ради нерентабилност на автобусите или vice versa..... Абе имаат нашите цел ареснал методи како една прилично стандардна работа во нормалниот свет да ја искомплицираат до бесвест. Па не смислија заеднички систем за автобускиот превоз сите овие години па што останува за за останатото. |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
а да купат прво нови автобуси па после да поскапат може? барем да имам за што да плаќам
на крај пешки ќе идам, може поскапувањево не е голем терет за некој друг, ама јас секој ден најмалку два пати се возам со автобус |
||
![]() |
||
ovaj_stariov ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-May-2008 Location: Prilep Online Status: Offline Posts: 1321 |
![]() ![]() |
|
Досега се стегав,се стегав,се стегав,ебаго се прежилив од стегање,морам да кажам!
![]() Кој и даде мандат на владата да троши државни пари за потребите на Скопје,зошто јас да плаќам данок,а скопјани се возат со нови автобуси. Шалата на страна,мислам дека стварно не е правилно. P.S.сакам пет двокатно автобуси во Прилеп,на битолчани пратетете му кабриолет и така се фалат дека имаат што да покажат |
||
build.mk, гради форумска историја
|
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 56789 86> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |