![]() |
![]() |
![]() |
Фасади (општо) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 7172737475 165> |
Author | ||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
![]() Јас сум за тоа кога се прави реновација и реставрација, секогаш строго да се задржи оригиналниот лик, доколку бил менуван, да се врати на првичното доколку нема документација за оригиналниот лик, и се работи за нешто едноставно како фасада, односно префарбување и малтерисување, може барем да се запази некоја естетика и да не се користат големи контрасти ...по мој личен вкус, мене фасадава во Кичево ми изгледа како да е во Шутка |
||
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
||
![]() |
||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
|
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
![]() значи сме подраниле со критиките ![]() |
||
|
||
![]() |
||
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
|
Ок, дефинитивно сме подраниле со критиките, не изгледа толку лошо, јес да повторно мислам дека жолтата и портокаловата боја се прејаки, но ок, ќе видиме на крај како ќе испадне.
![]() |
||
![]() |
||
Dzeksi ![]() Senior Member ![]() Joined: 01-Apr-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 413 |
![]() ![]() |
|
koga ke legne prasinata i izduvnite gasovi ke se dobie pravata nijansa na fasadava!
![]() |
||
![]() |
||
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
|
Започна реконструкцијата на куќата на „Андонци“ во Ново Село во Штип
Започна најавената реконструкција на една од најпознатите куќи, претставници на македонската традиционална архитектура во штипско Ново Село. Куќата се наоѓа веднаш на локалниот пат, на влезот во Ново Село при доаѓање од Струмица или Радовиш. Оваа куќа, е позната како домот на Андонци и истата беше руинирана и пред распад. По низата зафати кои го најавија ревитализирањето на култното штипско Ново пред нова година, Општина Штип и граѓаните добија важен и несекојдневен подарок. Владата на Република Македонија и Министерството за Култура ја купија оваа куќа и истата ја преотстапија на Управата за заштита на споменици од културата со идеја истата да биде реконструирана и претворена во музеј. За купување на куќата, од буџетот на Р.М беа предвидени 5.118.078 денари или околу 83.000 евра. ![]() ![]() извор: фејсбук страницата на Општина Штип |
||
За сè има вторпат
|
||
![]() |
||
daci92 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 10-Dec-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1937 |
![]() ![]() |
|
83 илјади евра за руина ??? некој мора да ме заебава овде .... Па уште таа руина се наоѓа у Ново Село а не у Скопје.... овде некој земал убава провизија. Инаку браво за потегот.
А за фасадата во Кичево нема да коментирам додека не биде комплетно готова ,инаку е убаво што се реставрира. |
||
![]() |
||
WhyNot ![]() Senior Member ![]() Joined: 14-Jan-2014 Online Status: Offline Posts: 114 |
![]() ![]() |
|
А нормално ти е во Скопје подарени бараки после земјотресот да ги продаваат сега 200000 евра? Сепак се работи за доста стара градба, според мене тоа е и скромна цена |
||
![]() |
||
daci92 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 10-Dec-2012 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1937 |
![]() ![]() |
|
Прво колку што знам тие бараки не се подарени бидејќи во земјотресот некој добија бараки некој добија станови и сето тоа на кредит од 30-40 години со вредност скоро тројно помала од реалната во моментот кога ќе ја отплатиш или пак добиле замена за земјиште што веќе било уништено и одземено од државата за обнова на градот, што значи не е гратис. А второ никаде не сум видел барака да е толку скапа, освен ако е некоја реновирана во Тафталиџе. Се работи за стара градба која е руина и која не вреди ни третина од таа сума. Истата таа градба никој нормален инженер не би се нафатил да ја реновира туку би ја срушил и одново би ја градел доколку си ја средува сам (бидејќи самото реновирање ќе чини многу повеќе отколку градењето на истата во истиот стил) . Но јбг мора да се исперат пари некаде па ајде и на културното наследство ќе переме пари. |
||
![]() |
||
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
|
од лично искуство знам дека реконструкција на стар објект кошта повеќе од градење на нов9уште плаќам сметки).но дека некој зема провизија од секоја ваква `инвестиција е ноторен факт` кој нетреба да се докажува.општо познатите работи никој не треба да ги докажува
|
||
![]() |
||
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
|
Во продолжение следуваат фотографии од станбените згради на булевар Илинден, оние што се веќе реконструирани, но и причината зошто останатите треба да се санираат:
Edited by BOJAN - 27-May-2014 at 17:10 |
||
![]() |
||
BOJAN ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Sep-2008 Location: SKOPJE Online Status: Offline Posts: 3438 |
![]() ![]() |
|
Еве и еден објект што е вреднуван како архитектонско наследство и е реконструиран на булевар Илинден:
Edited by BOJAN - 27-May-2014 at 17:27 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
греотички, немале решение за каблите па ги офарбале
![]() барем не се приметуваат ако ништо друго |
||
|
||
![]() |
||
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
|
само дал офарбале и позади нив?
![]() |
||
![]() |
||
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
|
Гимназијата Јосип Броз Тито
![]() ![]() |
||
За сè има вторпат
|
||
![]() |
||
ehrlich ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 31-May-2012 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 1365 |
![]() ![]() |
|
Конечно како што треба, и двете знамиња се закачени, а искрено знамето на Град Скопје прв пат го гледам пред некое средно училиште, иако сите средни училишта се под нивна одговорност и надлежност.
|
||
![]() |
||
jyvation ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-May-2013 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 4191 |
![]() ![]() |
|
Само над влезот се со оние пластични каналчиња не се гледа убаво од сликата.Од страна каблите се така оставени незнам зошто не ги средија целосно ![]() Edited by jyvation - 29-May-2014 at 15:28 |
||
![]() |
||
nu_pogodi ![]() Newbiе ![]() Joined: 29-May-2014 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Овој текст за Ново Село Штип ме иритираше, коментирав на порта3, моето мислење е следново-копи пасте од коментарот: Најпрвин, сугестија за уредникот на порта3 кога објавува текстови да внимава на изворот, веродостојноста и упатеноста на авторот кон темата, и секако, да ја земе во предвид ситуацијата на терен. Г-динот Д.Ристов како автор на текстов во случајов го користи вашиот портал за солиден маркетинг на „ентузијазмот и посветеноста“ на новото општинско раководство на Штип и притоа користи голема доза на политицизам, а јавноста не треба да биде информирана на овој начин. Впрочем, г-дин Ристов нема техничко туку новинарско образование а моментално е ангажиран како портпарол на Општина Штип, тоа сигурно го знаете!! Дека овој импозантен објект на македонската профана архитектура заслужува медиумско внимание, тоа е сигурно. Куќата не е ниту руинирана, ниту на распаѓање. И на самите слики ќе забележите дека кровниот покривач е неодаман сменет, а во неа нормално си живее една фамилија, дел од наследниците наведени во текстот. Конструктивно куќата е добро одржана низ годините, некои зајакнувања сигурно ќе треба да бидат направени. Повеќето од зафатите кои и недостасуваа на куќата за да „блесне“ се подмладување на фасадното платно и градежната столарија, и веројатно во најголем дел од претстојната интервенција тоа ќе се случи. Она што мене ме иритира во случајот е површинскиот и несистематскиот приод на решевање на проблемите. Уште од 1978 година, К.Томовски и Р.Вољинец имаат изработено „Програма за заштита и ревителизација на штипско Ново Село“ според која по одредени критериуми (естетски, историски вредности и сл.) како објекти од 1 категорија кои треба да се валоризираат низ еден посериозен и повеќестран пристап се 18 објекти од кои 13 се станбени. Епа дали општината или владата, или пак музејот има план што ќе прави со останатите 10 објекти (освен андонската куќа и мијалковската, постои уште само една на докторска фамилија кој е добро зачувана и реконструирана)? Дали со реконструкцијата на 1 куќа ќе биде заокружена амбиенталната целина на Ново Село, или како жто вели авторот „најважниот и најекспонираниот дел од Ново Село“?? Дали воопшто општината, музејот и владата знае колку од овие објекти систематизирани како објекти од 1 категорија-18 и уште 28 како 2 категорија во наведената програма воопшто постојат? Има ли интегрирана програма што со целата населба, бидејќи решавањето на изолирани случаеви нема да има ефект? Што е со куќите на ул.Никола Карев бр.2, ул.Крсте Мисирков бр.67 и ул.Димитар Влахов 74 кои во секој момент можат да се срушат?? Примерот кој авторот во текстот го дава со куќата на мијалкови е крајно негативен. Имено куќата не доживеа реконструкција, туку беше срушена и од темел изградена нова, во армирано-бетонска конструкција само го задржа надворешниот ист изглед? Па ако е за така, да ги бутнеме сите вакви куќи, па давајте на приватни инвеститори да си градат на плацевите по автентичниот изглед...Така ќе биде пофер и за идните сопственици и за сегашните, оти тие шајка не можеа да заковаат до сега без одобрение на музејот кој материјално никако не им помогна низ годините, а истиот правилник од друга страна не важи за луѓето кои имаат некаков линк со власта? И зошто потребата да се прави спектакл од вакви ствари, кога државата има кренато раце од заштитата на автентичната архитектура? Програмата на Томовски и Вољинец е кратка но не подразбира само предлог-заштита и валоризација на објектите во Ново Село туку и нивна зголемена употребна вредност во насока на заокружена туристичка целина со бањскиот комплекс Кежовица кое со ваков приодд сигурно нема да се случи! Мислам дека приказната е слична и во Велес. Доколку имате потреба од програмата, можам да ви испратам скен од лоша копија. |
||
![]() |
||
jyvation ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-May-2013 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 4191 |
![]() ![]() |
|
Спроти Соборниот Храм..
![]() |
||
![]() |
||
nenad ![]() Senior Member ![]() Joined: 19-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 741 |
![]() ![]() |
|
Фасади од алуминијум.
Не се многу лични, но добри се за продавници, посебно ако треба набрзина да се направат. Немам податоци за нивната цена. Ако некој има податоци би бил благодарен да ми посочи. ![]() ![]() |
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 7172737475 165> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |