build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Спoменик нa плoштaд Maкедoнијa

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 7172737475 88>
Poll Question: Оценка
Poll Choice Votes Poll Statistics
37 [37.37%]
10 [10.10%]
9 [9.09%]
9 [9.09%]
3 [3.03%]
14 [14.14%]
2 [2.02%]
4 [4.04%]
5 [5.05%]
6 [6.06%]
You can not vote in this poll
Total votes: 99   Average: 7.26

Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
HugoGoulding View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #1441 Posted: 07-Oct-2011 at 10:17
Originally posted by OKA

Originally posted by HugoGoulding

Само што сакав да го постирам видеово, срамота! Без коментар! Обезбедување никако.
Ништо страшно. Се случува со сите светски фонтани. Фонтана Ди Треви, секоја година има нудисти, шампоњери, бојадисувачи... Тоа се ексцентрици кои во водата додаваат супстанци за обојување, правење пена и слично. Не е мал бројот и на класични вандализми, со оштетување на скулптурните делови или прскалките. Бенигниов капач кај Александар е добродојден за да го одржи фокусот на внимание. Оти, цели еден ден немаше вест за фонтанава.

Ете го муабетот, ако во Фонтана Ди Треви ова е секојдневие значи во ред е, да не беше, немаше да биде во ред и кај нас.A и да се бањаат вака во секоја фонтана во светот, зашто ние да не бидеме исклучок во тој тренд и да не го дозволуваме тоа, да речат, "Оди вака влези бањај се во фонтаната во Скопје да те видам..."
Back to Top
Marteen View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Marteen Quote  Post ReplyReply #1442 Posted: 07-Oct-2011 at 10:17
Originally posted by xnx

нити се измочал во неа

За ова не можеш да бидеш сигурен LOL

Видеото е направено додека фонтаната сеуште беше оградена (колку што можам да забележам), така да no harm done. Што било било, сега треба да се погрижи обезбедувањето вакви лудории да не се повторат!
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #1443 Posted: 07-Oct-2011 at 16:18
п.с. Баш прееска поминував од кај фонтаната, скалниците заедно со горната плоча се ужасно нечисти. Oд бели скалите се станати црни, мислам знам дека се гази и се тоа ама не очекував дека ќе биде толку осетлива.
Back to Top
OKA View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote OKA Quote  Post ReplyReply #1444 Posted: 07-Oct-2011 at 17:04

Ете го муабетот, ако во Фонтана Ди Треви ова е секојдневие значи во ред е, да не беше, немаше да биде во ред и кај нас.A и да се бањаат вака во секоја фонтана во светот, зашто ние да не бидеме исклучок во тој тренд и да не го дозволуваме тоа, да речат, "Оди вака влези бањај се во фонтаната во Скопје да те видам..."
Секако дека не е во ред некој да се капи во фонтана, и аналогно на тоа, да речеме, да се фрлаат парички во олимписки базен.
Само сакав да предочам дека на Запад имаат 500 годишно искуство со фонтани и не смислиле ништо во вид на "кој ги ебе туристиве, ајде да им умрежиме струја во водата, па нека си ги сварат јајцата ако им се прибања...".
Значи, без скандилизирања, останува на совеста на луѓето и евентуално некаков мониторинг за несовесните. Оти, уште ништо не сме виделе. Ако ни дојдат ефтините чартери на гости, полни со жедни ирци, италијани, англичани... Пред две седмици еден наљокан странец во Венеција, некаде околу полноќ, за малку не промаши со својата меѓуножна прскалка... "Ничим изазван"!

Edited by OKA - 07-Oct-2011 at 17:08
Врзи два поста без СК2014 и освој трет гратис!!!
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #1445 Posted: 08-Oct-2011 at 17:42

Originally posted by OKA

Само што сакав да го постирам видеово, срамота! Без коментар! Обезбедување никако.
Ништо страшно. Се случува со сите светски фонтани. Фонтана Ди Треви, секоја година има нудисти, шампоњери, бојадисувачи... Тоа се ексцентрици кои во водата додаваат супстанци за обојување, правење пена и слично. Не е мал бројот и на класични вандализми, со оштетување на скулптурните делови или прскалките. Бенигниов капач кај Александар е добродојден за да го одржи фокусот на внимание. Оти, цели еден ден немаше вест за фонтанава.

а како тоа не бевме ние исклучок од трендот да се градат „бароци“ поради „трендови“...
многу иронично!
и баш во тоа време јас би рекол „Како тоа не ги ископиравме начините на функционирање на градовите низ светот, туку нивните споменици и како тоа ние не се одделивме со сопствена култура туку се одлучивме за нешто што сме го виделе кај некој друг“ Wink
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #1446 Posted: 09-Oct-2011 at 12:39
Поставена е анкета за гласање....

Како и секогаш, апел до сите освен гласот кој ќе го дадат по можност да напишат и едно кратко резиме за своите впечатоци за проектот и зошто се одлучиле токму за таа оценка.

Cheers
Back to Top
antiuser View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote antiuser Quote  Post ReplyReply #1447 Posted: 09-Oct-2011 at 17:36
Гласав со 9
Причина :
Прво,мала забелешки за чинијата на  која стои споменикот..не е како на спотот..да беше на краевите потенка ќе беше естетски поубава.. голема замерка за мермерот од страна..не го личи

Второ,димензијата на самиот споменик..мислам дека е преголем за постаментот..да беше 20% помал ,поубаво ќе беше...мој став

Aли се на се,задоволен сум со конечниот изглед

Edited by antiuser - 09-Oct-2011 at 17:38
Back to Top
UrbanFreak View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote UrbanFreak Quote  Post ReplyReply #1448 Posted: 10-Oct-2011 at 09:40

Јас му дадов 8. Иако првично бев против спомеников, поради големината, пренатрупаноста со споменици на плоштадот, крајната изведба многу ми се допадна и несомнено сакале или не спомеников ќе биде белег на Скопје. Како што истакна и антијузер, постаментот е навистина потпросечен за ваков споменик, и прилично го нагрдува целосниот впечаток. Од друга страна фонатната, релјефите, и детаљите како на војниците, лавовите и на самиот коњаник се за чиста 10ка. Сега сметам дека на статуата на Цар Самоил не и е местото тука, бидејќи го пренатрупува тој простор, и мислам дека е пореално таа да се дислоцира да го остави овој споеминк/фонатна во полн сјај.

Edited by UrbanFreak - 10-Oct-2011 at 12:26
אל תסתכל בקנקן, אלא במה שבתוכו
Back to Top
gorco View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Google Maps: Regional Expert

Quote gorco Quote  Post ReplyReply #1449 Posted: 10-Oct-2011 at 11:48
Јас му дадов 10-ка, иако е голем, а 11 би добил за слика со грчки туристи пред него
Back to Top
gjoko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote gjoko Quote  Post ReplyReply #1450 Posted: 10-Oct-2011 at 19:12
од мене 9.големината би ја оценил према расположливиот простор,све да е складно а не спрема достигнувањето на историската личност.Споменикот уште го немам добро разгледано,све на трчање и во гужва(прослави),изведбата е доста солидна,,само некако многу пари како да се дадени за него.Дефинитивно Валентина е големо име,на исто рамниште како некои докажани скулптори чии што дела и не ме бендисуваат баш многу(Т.С.)
Back to Top
Galileo View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Galileo Quote  Post ReplyReply #1451 Posted: 10-Oct-2011 at 19:22
На мене ми е трудно да дам оценка. Според мене фонтаната и споменикот са две различни неща , кои треба да се оценяват разделно.
За фонтаната бих дал оценка 9 , а за споменикот - 4.
Като комбинация -фонтан и споменик си получава една гротестна комбинация.
За разлика од повекето форумци тука намирам споменикон ,, Воин на кон,, или како сите знаем -Александър Велики за просечен и без секакви уметнически качества. Sorry ,не сакам да обидим ничеи вкус , на ако сакам  квалитет ке идем во Италия  да гледам Мекеланджело  или  Донатело  или Франция.
Комбинация фонтана и споменик и несъразмерна и претерена- споменикот е преголем , премного релефи, лавове и воини на толкова мало место.
Back to Top
ebivetre View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote ebivetre Quote  Post ReplyReply #1452 Posted: 11-Oct-2011 at 13:50
Prvo - mi e merak sto e tamu. Gord sum sto e postaven!
Spomenikot e kvaliteten. Pregolem e za postamentot. Mi deluva i nedorecen. Kako da mu fali snaga na Aleksandar. Zamav... Cinijata e isto taka pregolema. Go zatskriva spomenikot. Da bese Alksandar pogore, togas kje mozese da ima takva cinija. I toa plockite ne cinat.

Mi se dopagja fontanata. Interesna e. I vojnicite i lavovite se super. Spored mene lavovite sto stojat i sto sedat teba da se obratno svrteni.

Se nadevam deka fontanata tehnicki kje se odrzuva kako sto treba. Zabelezav nekoj od cevcinajta bea rasipni minatiot pat koga bev tamu.
No opstiot vpecatok e deka e impresivna i grandiozna fontana so spomenik, no nedorecena i nedoosmislena.

7 za izvedbata. No kje dadam 8 zasto sum srekjen i gord deka go ima.

Edited by ebivetre - 11-Oct-2011 at 13:50
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #1453 Posted: 12-Oct-2011 at 00:06
му дадов просечна петка, ми се допаѓа фактот што квалитетно го изведоа самиот споменик и што му дадоа доста добро изведена фонтана
е сега причината за толку ниската оценка ми е што сеуште сметам дека буквално ниеден елемент на комплексот на споменикот, не се совпаѓа со другите елементи, што значи добра е идејата, но не е добро склопена (е за такви нешта е потребен поискусен уметник)... големината исто така беше тотално непотребна за просторот на кој се наоѓа, ниту пак прави некаква разлика за доживувањето на споменикот вака како што е составен
има и други причини, но не би ги коментирал тука (немааат врска со општествената состојба, да не ме разберете погрешно)
Back to Top
fichot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote fichot Quote  Post ReplyReply #1454 Posted: 12-Oct-2011 at 01:06
2, and proud of it.

Објективно, можеби 3+ ама малку бев престрог ради сите оние „патриотски“ 10ки и 9ки кои нереално ја креваат оцената до небо.
Да бевме 17ти век, можеби и 6ка ќе дадев ама, ете... назад имам пишано што ми се свиѓа што не, да не се повторувам сега.

Back to Top
Gradinarot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Gradinarot Quote  Post ReplyReply #1455 Posted: 12-Oct-2011 at 02:18
Како замисла и како и техничка изведба е ок, но како реализирана целина, тотален промашај. Предимензиониран, а без моќ, буквално не остава никаков впечаток во микрокосмосот, Аце е без сила и мотив во ставот, штета за грандиозноста и потрошените пари, морам да констатирам од кога се заврши.
На крај 3-ка од мене и тоа најмногу поради рељефите и водоскоците, како и мозаикот во самиот базен /3 работи кои вака завршено ми се единстени за висока оцена/, а целината ме остава тотално рамнодушен кога поминувам покрај неа, навистина штета.

Edited by Gradinarot - 12-Oct-2011 at 09:34
.....   .......
Back to Top
milena View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote milena Quote  Post ReplyReply #1456 Posted: 12-Oct-2011 at 06:58
10+
Back to Top
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #1457 Posted: 12-Oct-2011 at 09:20
8ца од мене - Ми се допаѓа скулптурата на фонтаната - врвно ремек дело за толкави димензии, ми се допаѓаат лавовите и војниците како се изработени, релјефите се истот така на врвно ниво, исто така и голем + за релјефите на дното, од визуелно-технички аспект делува моќно со сите тие водени и светлосни ефекти и за тоа висока оцена, исто така голем + за музиката. Единствено што имам забелешка, можеби е стварно предимензиониран а не ми се допаѓа и односот помеѓу војниците и централниот столб, според мене или столобот треба да биде понизок, или војниците требаа да бидат малце повисоки, сепак не е нешто што премногу ми смета, а и не ми се допаѓа што толку брзо материјалот на скалите потемне. Поради тоа 8ца
Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #1458 Posted: 12-Oct-2011 at 09:45
mislam deka ne potemne, tuku treba da se iscisti so sjaj mermerot na rabot na fontanata e cist bel. a istiot e. 
Back to Top
dule View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote dule Quote  Post ReplyReply #1459 Posted: 12-Oct-2011 at 11:24
10+ без размилсување.Фонтаната и споменикот изгледаат прекрасно и се гордоста на Скопје и Македонија.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #1460 Posted: 12-Oct-2011 at 15:24
да не бидам негативец во дискусиите, ама колку што знам кога за првпат се иницираа анкетите на форумов, поентата беше десетката и деветката да бидат резервирани за неверојатни проекти кои имаат во себе најголема иновација, дизајн, функционалност и економичност и што е најважно, да ни решиле некаков урбан или општествен проблем и да ни го кренат квалитетот
да бидеме реални тука, ова е само споменик со фонтана, иако е скап и грандиозен проект, не ги заслужува овие оцени баш поради тоа што се работи за нешто толку просто и едноставно од сферата на културата
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 7172737475 88>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.375 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.