![]() |
![]() |
![]() |
Спoменик нa плoштaд Maкедoнијa |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 7778798081 88> |
Author | |
macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Feb-2008 Location: Lerinsko Online Status: Offline Posts: 754 |
![]() ![]() |
Covekot vistina bese dobar Makedonec, no za zal pred da umre se stori golem Grkoman. Back to the subject, his statue is well known and very similar to the one in Skopje I think. |
|
![]() |
|
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
Слаба изведба. Утнати пропорции човек<>коњ. А позата, ми личи ко да ќе се струполи секој момент, изгледа тежок му е Аце. |
|
![]() |
|
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
Есеј на Валентина Стевановска: „Јас и Воинот на коњ“
Во 2007 година кога требаше да го бранам магистарскиот труд мојот ментор професор Драган Поповски - Дада имаше здравствени проблеми, така за одбраната на магистарскиот труд ми беше професор Жарко Башески . Во една консултација во врска со мојата магистратура тој ми кажа дека во општина Центар има конкурс за коњаничка скулптура со фонтана и тоа беше мојот судбоносен ден . Јас се заинтересирав , бев во општина Центар , ги подигнав документите односно проектната програма во која се бараше коњаничка скулптура и фонтана со пропратни фигури. Иако времето кога дознав за конкурсот не беше на самиот почеток, времето за изработка на макетата беше кратко но јас се одлучив да конкурирам. Работев деноноќно за да можам да го стигнам рокот , мислам дека рокот беше до 15 јули 2007 година. За да ја сработам макетата паралелно читав книги за Александар Македонски од кои добив инспирација. Самото тоа што во проектната програма се бараа пропратни фигури ме наведе да направам побогати длабоки релјефи и фигури кои што веке се поставени на фонтаната. Целата композиција изобилува со симболичен приказ на македонската фаланга прикажани во различни родови на македонската војска со сите елементи и карактеристики на нивното вооружување, лесна пешадија, тешка пешадија, т.н хоплити и кралската гарда. Истовремено тие се духовни чувари на споменот на едно славно минато. На релјефите кои што се изработени во мермер, прикажани се три битки хронолошки распоредени на кои исто така се прикажани сите родови на македонската фаланга. Со оглед на тоа што лавот поседува карактеристики на едно од најмоќните суштества а воедно е и симбол на храброста, персонификација на кралско достоинство, се одлучив да ги поставам лавовите како будни чувари и вечни заштитници на споменот на античко македонско кралство. Во проектната програма беше назначено местото каде што треба да биде поставена фонтаната со дијаметар од 30 метри. Самиот дијаметар од 30 метри ми ја донесе и висината на фонтаната односно коњаникот и фонтаната се поставени во еден квадрат со висина од околу 30 метри. Макетата ја работев и ја сработив во гипс со висина од еден метар како што се бараше во конкурсот а исто така покрај макетата се бараше и детал , а јас се одлучив и ја направив главата на коњот во поголема димензија. Од тоа што го направив бев задоволна но, искрено не се надевав дека моето идејно решение ке биде избрано за изведба затоа што бројот на пријавени идејни решенија беше голем. Денонокната работа , големата желба да го остварам тоа што го имав замислено ми донесе и резултати. Кога ми јавија дека моето идејно решение е избрано за изведба, мојата среќа беше неизмерна, бев збунета а и несвесна за сето тоа што ми се случува. Среќна сум што ми се даде шанса да го направам моето животно дело , дело кое има историска вредност и кое е потврда на моето уметничко творештво, а воедно и поттик за творење на други дела. По потпишување на договорот со општина Центар се соочив со реалноста, ме очекуваше макотрпна работа, организација и откажување од многу работи, но со поддршка од семејството, моите родители , сопругот и моите две деца и големата желба да го остварам тоа што го имав замислено придонесе да го изведам ова монументално дело. Сите скулптури и релјефи ги моделирав во Скопје со помош на работници и асистенти, а потоа гипсените модели во позитив беа однесени во ливницата во Фиренца каде што се лиеја во бронза и јас тој период додека се работеа скулптурите во восок , фаза пред лиење во бронза, почесто патуваав во Италија да ги извршам потребните корекции . Денес сум среќна што целиот мој труд секој може да го види, среќна сум што фонтаната и коњаничката скулптура предизвикаа големо воодушевување кај народот и тоа што фонтаната стана нов препознатлив симбол на градот. http://www.time.mk/read/NONE/c1a69da983/index.html |
|
![]() |
|
Alex ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 17-Jun-2009 Location: Paris / Ohrid Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
Alexandre Le Grand, Paris, Jardin des Tuileries, 1836.
![]() |
|
![]() |
|
OCB ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 03-Feb-2011 Location: 54 Online Status: Offline Posts: 921 |
![]() ![]() |
Писмо од Здружението „Антички македонци“ (чиј член е Вангел Божиновски, таканаречениот „татко на проектот Скопје 2014“) кое датира од 1995:
![]() Одговор: ![]() |
|
![]() |
|
Harry Potter ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2012 Location: Skopje, Macedon Online Status: Offline Posts: 13 |
![]() ![]() |
yes it is |
|
![]() |
|
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() Edited by HugoGoulding - 14-Feb-2012 at 00:53 |
|
![]() |
|
kiroo ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 21-Aug-2011 Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() Edited by kiroo - 14-Feb-2012 at 01:51 |
|
![]() |
|
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
Ете, сега од спомеников не се гледа огнометот.
![]() |
|
![]() |
|
antiuser ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 07-Jun-2011 Online Status: Offline Posts: 204 |
![]() ![]() |
И ѕвездите и они не се гледаат...заборави ![]() |
|
![]() |
|
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
Фонтаната е опкружена со некакви платнени тараби. Дали се работи за проверка и/или поправка на водоводната инсталација, или пак за некоја поголема интервенција, незнам.
(потајно се надевам дека ќе ги менуваат веце плочките на прстенот, но најверојатно залудно) ![]() |
|
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
|
|
![]() |
|
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
Не се работи за поправка, ја подготвуваат и чистат бидејќи фонтаната од први април треба да почне да работи. Пишуваше во весник. Вест мислам беше.
|
|
![]() |
|
alexgizh ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 07-Jan-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1976 |
![]() ![]() |
Точно, денес после работа поминав и видов екипа која детално го чистеше мермерот.
![]() |
|
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
|
|
![]() |
|
Block ![]() Senior Member ![]() БАНИРАН Joined: 18-Dec-2011 Location: Карпошово Online Status: Offline Posts: 377 |
![]() ![]() |
Незнам зошто го чистат кога баш кога е неисчистен изгледа по автентично и старо...
|
|
![]() |
|
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
![]() |
|
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
|
![]() |
|
MartiniMKD ![]() Groupie ![]() ![]() Joined: 15-Jan-2010 Location: Macedonia Online Status: Offline Posts: 44 |
![]() ![]() |
Monument of Alexander the Great
Location: main square Macedonia City: Skopje Country: Macedonia ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() © Martin Stefanovski Edited by MartiniMKD - 03-Apr-2012 at 18:35 |
|
![]() |
|
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
![]() ![]() |
|
![]() |
|
gjoko ![]() Senior Member ![]() Joined: 18-Jun-2011 Location: kicevo Online Status: Offline Posts: 6554 |
![]() ![]() |
браво Мартин за аглите од кои што си сликал.а кој апарат го користиш?многу чисти слики си извадил
|
|
![]() |
|
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
Time-lapse видео од изградбата на објектот. |
|
![]() |
|
makonix ![]() Senior Member ![]() Joined: 08-Feb-2010 Online Status: Offline Posts: 520 |
![]() ![]() |
браво за видеото
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 7778798081 88> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |