build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Административни
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Обнова на Офицерскиот дом

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 678910 28>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
<Fresno> View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Online Status: Offline
  Quote <Fresno> Quote  Post ReplyReply #141 Posted: 24-Mar-2011 at 17:35
Па има 4 опции: првата е да остане просторот како што е, значи статус кво; втората е да се даде земјиштето на ИВЗ и да се изгради џамија, што ќе предизвика огромни тензии и инциденти; третата е државата/градот да се зафатеше сама со изградба на објект, што исто така ќе предизвикаше големи реакции од страна на поддржувачите на изградба на џамија; и четвртата опција е оваа што е планирано да се случи: се остава работата на приватен инвеститор, не се гради верски објект со што не се создаваат тензии, а се остава можноста доколку ИВЗ има право на денационализација, да и се даде земјиште на друга локација за да гради џамија или да се обештети со обврзници.

За која опција си ти?
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #142 Posted: 24-Mar-2011 at 17:45
Site tvoite opcii se recisi zanikade.
Mojata opcija e ova:1. Da se vrati zemjisteto na MPC na drzavata nazad i neka si stoi taka kako sto e.
2. opcija e, na IVZ da im se dava parcelata kako na MPC, i vo tie placovi da se gradi eden spomenobelezija deka imalo crkva/dzamija.
Back to Top
spaceman091 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote spaceman091 Quote  Post ReplyReply #143 Posted: 24-Mar-2011 at 17:45
sega zaprimetiv deka na oficerskiot dom ke imalo kupola gore...

Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #144 Posted: 24-Mar-2011 at 17:46
Не е прашањето дали со земјиште на друго место или со обврзници. Прашањето е дали воопшто може да биде обештетена. И дали некогаш историски предходно била обештетувана.

Апсолутно сум демократичен кога станува збор за изградбата на верските објекти. Нервира фактот што некој на таа демократичност рачуна да ја претвори во споредна врата за идеи различни од онаа искрената дека стварно имал потреба од верски објект и тоа баш тамо. Друго, ај што локацијата која избрале да агитираат врска нема со разместеноста на население што би ја користело, ниту па со она што легитимни инститтуции го зацртале како програма. Ова со кондоминас е најповолната варијанта, треба самои државата логистички со институции да им помогне и евентуално да превенира инциденти. Најдобар начин за затварање на ова непријатно поглавје бурмали што ни го оптоварува општеството.

Edited by lslcrew - 24-Mar-2011 at 17:47
Back to Top
G.I. Joe View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote G.I. Joe Quote  Post ReplyReply #145 Posted: 24-Mar-2011 at 17:54
ili pa da se organizira megjunaroden konkurs i izberi sovremeno resenie
Back to Top
FoSsiL View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote FoSsiL Quote  Post ReplyReply #146 Posted: 24-Mar-2011 at 18:35
Едноставно. На плоштад не треба да има верски објекти. Крај.

А ако зборуваме дали ми се допаѓа Бурмали-џамија, да... искрено убаво здание, но во случај да се гради, единствено како музеј, истото важи и за црквата од спротива... и секако за неа не толкава габаритност... Крај.

Македонија - Земја на чудата!
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #147 Posted: 24-Mar-2011 at 18:48
Податок што не ни бил тука на форум толку познат.

Edited by lslcrew - 24-Mar-2011 at 18:49
Back to Top
Cloverstack View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote Cloverstack Quote  Post ReplyReply #148 Posted: 24-Mar-2011 at 18:59
А дали е баш веродостоен податокот
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #149 Posted: 24-Mar-2011 at 19:06
Клипот го постирам како дел од антологиска емисија за Скопје. Веројатно ако се нафати некој може да испита и други сведоци, евентуално некој документ во некоја којзнае каде архива. Ако некој има некоја информација плус може да сподели. Емисијата е сосема релевантна да биде извор на информации.

Веројатно нема да го прогласиме податокот а приори за неточен само заради некаква формална позитивна атмосфера.

Ако има некој повеќе информации да потврди или демантира нека повели слободно.
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #150 Posted: 24-Mar-2011 at 21:37
Најбоље опција и даље, нема црква, нема џамија, има изградба на офицерски дом и хотел, нови 100-200 вработување, барем во хотелот би требало да се непартиски и крај на причата. Зашто сакаме да се натегаме за осетливи теми. Зашто не се угледаме ко што кажав еве на хрватите. Еве сеа ќе ставам слика како тоа го решиле.

Ете скроз на крајот од улицата е, може да се забележи остаток од џамијата. Сеа е музеј, никој не се буни, живот тече даље. А да не спомињам каква е ситуацијата во Љубљана. За самиот форум и неговите креатори не е фер да натегаме ваква тема.
Back to Top
HugoGoulding View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #151 Posted: 25-Mar-2011 at 07:09
btw за тие што викаат дека Официрски нема вредност, објектот е дело на еминентен руски автор. После театарот за мене е најубав објект од старо Скопје.
Back to Top
G.I. Joe View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote G.I. Joe Quote  Post ReplyReply #152 Posted: 25-Mar-2011 at 13:10
ne te razbiram . znaci oficerskiot ako se izgradi treba da racuname deka e od ''eminentniot ruski avtor'' pak i ke mu ja dajme taa vrednost ??!! daj ne zezajte , toa so bilo togas pomina . ke si prolistate knigi , sliki od toa vreme i soocetese so faktot deka vremeto NE SE VRAKJA !!!  2011 sme sega i vreme e za resenie od denesen eminenten( svetski )avtor so razmisluva vo denesni uslovi so objekt bi napravil , kako sto sigurno i ruskiot razmisluval vo toa vreme na toj nacin. kraj
Back to Top
nouseforname View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote nouseforname Quote  Post ReplyReply #153 Posted: 25-Mar-2011 at 13:13
lslcrew:WOW ova go nemam nikogash videno klipcevo i na kraj pamet ne bi mi padnale tie stvari za Skopje
Back to Top
HugoGoulding View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #154 Posted: 25-Mar-2011 at 15:30
Originally posted by G.I. Joe

ne te razbiram . znaci oficerskiot ako se izgradi treba da racuname deka e od ''eminentniot ruski avtor'' pak i ke mu ja dajme taa vrednost ??!! daj ne zezajte , toa so bilo togas pomina . ke si prolistate knigi , sliki od toa vreme i soocetese so faktot deka vremeto NE SE VRAKJA !!!  2011 sme sega i vreme e za resenie od denesen eminenten( svetski )avtor so razmisluva vo denesni uslovi so objekt bi napravil , kako sto sigurno i ruskiot razmisluval vo toa vreme na toj nacin. kraj

Што не ти е јасно да ти објаснам? Реков дека е од еминентен руски автор од тоа време, дека објектот е проектиран од архитект кој знаел што прави не само надворешно, погледни слики и од внатрешноста на објектот. Мислев за тој објект, не обновата. Па и обновата ќе биде за восхит бидејќи се темели и реконструира врз основа на базичната форма и идеја од тоа време. Земјотресот уништил убави градби, зошто да не ги обновиме, не значи дека ако нешто е уништено на негово место мора да излезе нешто сосема ново и модерно. Некои објекти кои биле срушени од земјотресот во 1963 заслужуваат да бидат обновени!
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #155 Posted: 25-Mar-2011 at 15:59
Токму така. Оваа зграда би останала доколку тогашните власти не се решиле да ја срушат. Офицерскиот дом има несомнено голема важност за овој град. Не се работи тука за тоа кој е автор или архитект, се работи за историски вредно здание, белег на овој град. Изградбата на офицерски е секако многу поуспешна идеја одколку изградбата на другите објекти.
Back to Top
ebivetre View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote ebivetre Quote  Post ReplyReply #156 Posted: 25-Mar-2011 at 16:03
Originally posted by Cloverstack

А дали е баш веродостоен податокот

Дедо ми ми го има эборено истово. Може малку поинаку до душа, или ја не памтам како што требе, ама горе -доле тоа..
Back to Top
alexgizh View Drop Down
Moderator Group
Moderator Group

Quote alexgizh Quote  Post ReplyReply #157 Posted: 25-Mar-2011 at 16:17
Секој нареден пост за христијанство, ислам, ние, вие и оние ќе биде избришан.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
Back to Top
G.I. Joe View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote G.I. Joe Quote  Post ReplyReply #158 Posted: 25-Mar-2011 at 17:40
Originally posted by N23

Токму така. Оваа зграда би останала доколку тогашните власти не се решиле да ја срушат. Офицерскиот дом има несомнено голема важност за овој град. Не се работи тука за тоа кој е автор или архитект, се работи за историски вредно здание, белег на овој град. Изградбата на офицерски е секако многу поуспешна идеја одколку изградбата на другите објекти.

beleg na ovaj grad ??!! ... koga beleg ,vo koe vreme ??!! Bil BELEG 34 godini samo .. nikoj roden nekoku godini pred zemjotresot , pa i posle go nema vo memorijata .. znaci ako prasas na ulica gragjanin ete na Skopje neka e , na vozdrast od 50tina godini go nema videno ..
Back to Top
N23 View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote N23 Quote  Post ReplyReply #159 Posted: 25-Mar-2011 at 18:06
Баба ми, дедо ми, роднини, кои ги поминале најубавите години во тогашно Скопје, а и неколку пати биле во самиот дом, со тага се сеќаваат за најубавиот објект во Скопје. Толку иам да кажам. Не 34, ќе бидел 104 години да не го срушиле насилно. Прашај кој сакаш, офицерски бил во реалтивно добра состојба, но тогашната власт не сакала да го догради поради идеолошката матрица. Тоа дали некој го видел или не, не треба да значи дека не треба да го има. Зошто после земјотрес и бомбардирање се гледа значајни објекти да се доградат, а не да се срушат? Затоа што вредат. Овој објект вредел, некој го срушил, сеа некој се наоѓа да го гради. Јас познавам многу скопјани (вистински) кои иако не се сеќаваат, сакаат да се врати. Па дури и помладите, гледајќи емисии за старо скопје, го делат истото мислење.
Back to Top
nouseforname View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote nouseforname Quote  Post ReplyReply #160 Posted: 25-Mar-2011 at 23:39
se soglasuvam potpolno N23 eden od najpoznatite objeki vo skopje e a eve za pr jas imam 17 godini pa go znam a ne e tocno sekoj skopjanin PRAV skopjanin sto tuka zivee barem edna generacija unazat go znae oficerskiot,a toa sto vikash deka od ideoloski pricini mislam deka toa e bankata karsi oficerski barem taka mi imaat kazuvano
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 678910 28>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.234 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.