build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Инфраструктура > Градска инфраструктура
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Нова ограда на мост Гоце Делчев

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 678910 16>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Online Status: Offline
  Quote krale Quote  Post ReplyReply #141 Posted: 17-Sep-2011 at 15:07
Originally posted by fichot

А што правиме со поединци кои не го ценат трудот од минатото, ами се обидуваат од петни жили истиот да го оцрнат и нагрдат?

За кој црн труд овде станува збор? Да се вели дека затворска ограда (односно дизајн НУЛА - вертикални шипки) е некакво оригинално уметничко дело, треба апла човек да се инаети за се и сешто.

Ај да ја вратиме и коцката на плоштад и триста други „решенија“ од минатото тогаш.
Back to Top
lslcrew View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote lslcrew Quote  Post ReplyReply #142 Posted: 17-Sep-2011 at 15:07
Коментари за средноазиските држави некако ми се премногу политички мотивирани, барем така едно време тоа беше еден од начините да се исмеваат идеите за Скопје 2014 иако ова кај нас е дијаметрално различно од тоа што се случува во средно-азиските држави. Можеби динамиката, финансирањето, тесен круг на уметници (иако тамо е уште потесен тој круг одколку кај нас) ова да се параметри кои даваат некоја сличност односно како правно-политички се изведува проектот, но архитехноски немаат никакви допирни точки. Баш ме интересира слика една ограда како оваа.
Back to Top
polval View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote polval Quote  Post ReplyReply #143 Posted: 17-Sep-2011 at 15:35
Originally posted by krale

Originally posted by fichot

А што правиме со поединци кои не го ценат трудот од минатото, ами се обидуваат од петни жили истиот да го оцрнат и нагрдат?

За кој црн труд овде станува збор? Да се вели дека затворска ограда (односно дизајн НУЛА - вертикални шипки) е некакво оригинално уметничко дело, треба апла човек да се инаети за се и сешто.

А за што се работи сега? Железна ограда офарбана со златна боја и со кич-орнаменти? Да се вели за тоа дека личи на нешто треба апла човек да се инаети за се и сешто.

Ај да ја вратиме и коцката на плоштад и триста други „решенија“ од минатото тогаш.

Па зошто тогаш го вративме стариот театар и двоспратните автобуси? Нели и тие се „решенија од минатото“ ?
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #144 Posted: 17-Sep-2011 at 15:54
Originally posted by lslcrew

Коментари за средноазиските држави некако ми се премногу политички мотивирани, барем така едно време тоа беше еден од начините да се исмеваат идеите за Скопје 2014 иако ова кај нас е дијаметрално различно од тоа што се случува во средно-азиските држави. Можеби динамиката, финансирањето, тесен круг на уметници (иако тамо е уште потесен тој круг одколку кај нас) ова да се параметри кои даваат некоја сличност односно како правно-политички се изведува проектот, но архитехноски немаат никакви допирни точки. Баш ме интересира слика една ограда како оваа.
па барем кога веќе го критикуваш исмејувањето на Ск2014, сети се колку Ск2014 и неговите поддржувачи беа инспирирани од минати политички системи и разни фрустрации општо инспирирани од политика и општествени појави во глобала...
и покрај се, вакви промени на огради и други детали низ градов беа инспирирани од време „кога ниедна морална и естетска вредност не била запазена и се било еднакво на депресија и сивило“
всушност ниедна глава не сака да размисли дека некои работи се дизајнирани со естетика и дека сето тоа е подоцна отидено у мајчину, дали од вакви промени или од неодржување, исто е...

а тука со оградава, верувам најмалку е даден политички акцента на проектов, запримети само какви металик-златни бои им ставаат на оградиве и какви се нивните шари и ќе ти стане јасно од каде народов добива таква асоцијација и дека нема врска со било каква политика

Edited by lslcrew - 17-Sep-2011 at 18:48
Back to Top
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote krale Quote  Post ReplyReply #145 Posted: 17-Sep-2011 at 16:06
Originally posted by polval

Па зошто тогаш го вративме стариот театар и двоспратните автобуси? Нели и тие се „решенија од минатото“ ?

Во ова „го вративте“ забележувам што се криело. Јас другар не сум ги вратил, и немам НИШТО со овие што го прават ова „реновирање“ на градот. Меѓутоа не знам дали истото може да се каже за тебе - пошто гледам си во некој „црно-бел“ бел политички филм.

Јас сакам да гледам објективно и неутрално на мојот град. Тоа што е добро го подржувам, без разлика „кој го вратил“ и зашто го вратил или го измислил јово-на-ново.

Стариот театар е со нова внатрешност. Значи требале по твое да не чепкаат и во внатрешноста? Двоспратните автобуси се со нови мотори.

Што би се рекло, стари решенија, но со нова душа. Тоа е истото што се случува и со мостот Гоце Делчев и сакале или не, повеќето наши сограѓани се воодушевени од ренесансата на градот.
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Max Quote  Post ReplyReply #146 Posted: 17-Sep-2011 at 16:32

зошто бош муабет терате, и старата ограда не беше идеална а новава уште помалку, старата па заради едноставноста чат пат ја китеа со реклами, што и не изгедаше толку упадливо како ова сега!

и посекако требаше нова ограда но каква, и посекако требаше Ск14 но какво, не се работи за кикс на нечија партиска агенда колку лоша стратегија за истата како што наведувам поназад, незнам кај се видело и чуло тендерски да се бара чаре за фејслифтинг, и иако некој мисли дека сето тоа со тендерите е само проформа а се' е договорено однапред, според идејните решенија што се нудеа годиниве факт е дека се беше отворена импровизација, се сеќавате дека архивот всушност беше проект за градската куќа итн. но бидна, што сега, имаме ли сили на грешките да им погледнеме во очи и да им кажеме стоп ова не чини!?

и ајде да речеме оградава е ок, тогаш долниот дел од мостот не е, незнам како да го шминкаат претопот помеѓу стилоите тешко и дека ќе направат, а и да го направат зошто оградата стилски би се надоврзувала само на театарот а не и на пошта, градски ѕид и владата, може е комплицирано да се најде такво решение но доколку постоеше или постои мотив за складност тоа и ќе се најде, та зар контрастот помеѓу трансформаторите и шарпланинците на мостот тоа него асоцира, само што заради збиеноста подобро е тие да се обратно поставени, но кога веќе така затераа требаше да го остават уметникот до крај да даде решение и за постаментите на лавовите и за оградата која би направила целина со нив со оглед дека тие не се на мостот туку вон него...  

Back to Top
polval View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote polval Quote  Post ReplyReply #147 Posted: 17-Sep-2011 at 16:51

Originally posted by polval

Во ова „го вративте“ забележувам што се криело. Јас другар не сум ги вратил, и немам НИШТО со овие што го прават ова „реновирање“ на градот. Меѓутоа не знам дали истото може да се каже за тебе - пошто гледам си во некој „црно-бел“ бел политички филм.

Јас сакам да гледам објективно и неутрално на мојот град. Тоа што е добро го подржувам, без разлика „кој го вратил“ и зашто го вратил или го измислил јово-на-ново.

Стариот театар е со нова внатрешност. Значи требале по твое да не чепкаат и во внатрешноста? Двоспратните автобуси се со нови мотори.

Што би се рекло, стари решенија, но со нова душа. Тоа е истото што се случува и со мостот Гоце Делчев и сакале или не, повеќето наши сограѓани се воодушевени од ренесансата на градот.

Сега си ја бркаш мувата , кој ти рече дека имаш нешто со било кого? Во кое тоа „го вративте“ виде нешто? Во политички филм си влезен ти и не знам зошто имаш потреба да се оправдуваш.

Оградата офарбана со златна боја е тежок кичерај, ти го знаеш тоа и јас го знам тоа, не се инаети без потреба. Мостот „Гоце Делчев“ е граден во седумдесетите и оригиналната ограда беше соодветна и многу модерна со осветлението вградено во неа. По мое, требаше да ја обноват старата ограда со нов тип осветление
„старо решение со нова душа“ - твои зборови.

Edited by polval - 17-Sep-2011 at 16:58
Back to Top
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote krale Quote  Post ReplyReply #148 Posted: 17-Sep-2011 at 17:19
Polval, касно ти е за правдање. Со самата реакција во која ме стави во оние кои правеле театар и купувале двокатни, а благе везе немам ни најмала допирна точка со двете, ти стана провидна агендата.

Маx, оградата што сега се поставува, ама баш си одговара со поштата, стоковната куќа мост, и калето кои се во негова непосредна близина. Баш таа затворската ограда ама никако не идеше.

Него се прашувам, дали постои некои проект да се руши зградата на Владата - едно од најгрдите зданија во градов. На тоа место како би никнало нешто во стил на македонска куќа - нормално со примеси на нови архитектонски решенија. Би личела влада во камен, под Калето, а не оваква.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #149 Posted: 17-Sep-2011 at 17:19
Originally posted by Max

зошто бош муабет терате, и старата ограда не беше идеална а новава уште помалку, старата па заради едноставноста чат пат ја китеа со реклами, што и не изгедаше толку упадливо како ова сега!

и посекако требаше нова ограда но каква, и посекако требаше Ск14 но какво, не се работи за кикс на нечија партиска агенда колку лоша стратегија за истата како што наведувам поназад, незнам кај се видело и чуло тендерски да се бара чаре за фејслифтинг, и иако некој мисли дека сето тоа со тендерите е само проформа а се' е договорено однапред, според идејните решенија што се нудеа годиниве факт е дека се беше отворена импровизација, се сеќавате дека архивот всушност беше проект за градската куќа итн. но бидна, што сега, имаме ли сили на грешките да им погледнеме во очи и да им кажеме стоп ова не чини!?

и ајде да речеме оградава е ок, тогаш долниот дел од мостот не е, незнам како да го шминкаат претопот помеѓу стилоите тешко и дека ќе направат, а и да го направат зошто оградата стилски би се надоврзувала само на театарот а не и на пошта, градски ѕид и владата, може е комплицирано да се најде такво решение но доколку постоеше или постои мотив за складност тоа и ќе се најде, та зар контрастот помеѓу трансформаторите и шарпланинците на мостот тоа него асоцира, само што заради збиеноста подобро е тие да се обратно поставени, но кога веќе така затераа требаше да го остават уметникот до крај да даде решение и за постаментите на лавовите и за оградата која би направила целина со нив со оглед дека тие не се на мостот туку вон него...  

вусшност најреален коментар на целава тема полна со безпотребни препуцавања Applause
Architects create dreams...politicians create nightmares
Back to Top
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote krale Quote  Post ReplyReply #150 Posted: 17-Sep-2011 at 17:21
Originally posted by zabegan

Originally posted by Max

вусшност најреален коментар на целава тема полна со безпотребни препуцавања Applause

Коментарот не го сметам за нешто вредно, бидејќи е во твој стил.

Се нешто „абе не беше арно, ама не требаше ни вака“. А како? Никој нема одговор, и испаѓа порано беше поарно работава.

Преку глава ми е од луѓе што го сакаат онакво пост-земјотресно скопје без душа.
Back to Top
polval View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote polval Quote  Post ReplyReply #151 Posted: 17-Sep-2011 at 17:25

Polval, касно ти е за правдање. Со самата реакција во која ме стави во оние кои правеле театар и купувале двокатни, а благе везе немам ни најмала допирна точка со двете, ти стана провидна агендата.....

Не, тебе ти е касно за правдање. Се гледа дека нема што повеќе да кажеш......

Edited by polval - 17-Sep-2011 at 17:31
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #152 Posted: 17-Sep-2011 at 17:26

Него се прашувам, дали постои некои проект да се руши зградата на Владата - едно од најгрдите зданија во градов. На тоа место како би никнало нешто во стил на македонска куќа - нормално со примеси на нови архитектонски решенија. Би личела влада во камен, под Калето, а не оваква.

CrazyCrazyCrazyCrazy
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #153 Posted: 17-Sep-2011 at 17:28

Originally posted by zabegan

Originally posted by Max

Коментарот не го сметам за нешто вредно, бидејќи е во твој стил.

Се нешто „абе не беше арно, ама не требаше ни вака“. А како? Никој нема одговор, и испаѓа порано беше поарно работава.

што сакаш бе крале, наместо да урла и навива без поента ко другите коментари, нормален човек дава издржан, реален коментар, притоа незадоволен и од претходната и од сегашната состојба и најмногу ми се допадна што Max даде забелешка на начинот, а не на стилот или изгледот, ниту пак се запали со „затворски решетки“ и „азиска политика“...
и после на мене ќе ми се бришат постови зошто сум го навредил модераторот...
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #154 Posted: 17-Sep-2011 at 17:30
Originally posted by pbanks

CrazyCrazyCrazyCrazy
најинтересно е што објектот на владата е надор од визуелен контакт со камениот мост и се наоѓа на пола километар далечина од него LOL

едит:
ете, сега и јас се избламирав, калето сум го збркал со камениот мост Doh

Edited by zabegan - 17-Sep-2011 at 17:31
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #155 Posted: 17-Sep-2011 at 17:32

Епа тука сме, помири се со тоа...
Back to Top
Dave Gahan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dave Gahan Quote  Post ReplyReply #156 Posted: 17-Sep-2011 at 17:59

The feeling is mutual...уствари не ми е преку глава, би сакал да ве видам како сите скокате од оградава...
MAKE CAPITALISM HISTORY
Back to Top
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote krale Quote  Post ReplyReply #157 Posted: 17-Sep-2011 at 18:05
Originally posted by pbanks

Епа тука сме, помири се со тоа...

Вие сте тука, ама вашиот град веќе го нема.
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #158 Posted: 17-Sep-2011 at 18:14

Ја знам де таа демонстрација на сила... what goes around comes around, што да ти кажам друго...

Инаку интересно е што не е доволно што „нашиот“ град го снемува, туку пречи и нашето постоење, нашите мислења... веројатно би било идеално да се иселиме сите и да завладее едноумие...

Edited by pbanks - 17-Sep-2011 at 18:16
Back to Top
Dave Gahan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Dave Gahan Quote  Post ReplyReply #159 Posted: 17-Sep-2011 at 18:58

Вие сте тука, ама вашиот град веќе го нема.

Има еден факт, голем како планина - архитектурата на мостот и дизајнот на новата оградата се 2 дијаметрално различни, неспоиви елементи - не се трпат еден со друг по ниеден параметар - ти на очиглед на сите, ни кажуваш дека тоа не е така и дека ова е „добитна комбинација“ - види мајката!

Сега читав во темите за автобуси....немам намера да се бавам со анализа на мислења нечии и генерални ставови, ама реченицава ми боде очи многу...

Можеш ли да ми одговориш - по кој критериум ги оформуваш твоите ставови!? Затоа што со една ваква реченица во гроб ја стаи целата дискусија од претходно...приметувам дека си фан на огради на куќата на Ken и Barbie, двокатни автобуси, барокни штанглици и ништо постаро од 2008 год., а од друга страна мразиш 80's фаци (и отприлика толку околу омразените работи)...

Одговори во „сугестии, забелешки...“ или овде, па да префрлиме се' ова во некоја друга тема...
Ова посебно е важно за некои членови како тебе, затоа што настапот ви е во стилот „вие сега ќутете, ние ќе ви кажеме како треба“, па мислам дека не е лошо тој ваш авторитет да го поткрепите со некои факти, за да знаеме како размислувате...не верувам дека си многу помлад или постар од мене, па стварно ме интересира од каде ги прими овие влијанија, кој претходно те изнервирал толку и што те тера вака да ни делиш заушки овде на нас што си го сакаме градот толку многу, ама очигледно не знаеме како...
MAKE CAPITALISM HISTORY
Back to Top
Max View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Max Quote  Post ReplyReply #160 Posted: 17-Sep-2011 at 19:44

ехехеј спуштете топката секој на своето Smile инаку krale решение секогаш има, а дека порано било подобро тоа не би рекол особено што урбано иако се' беше заокружено на овој потег сепак грдо делуваше сред центар да има запуштени и неискречени површини(брутализам), кои како такви само малку требаше за да светнат но не и да се донатоварат, подобро само минимализам него маниризам! 

мислам првото промашување на овој потег беа павер патеките околу пешачките пристапи до мостот, потоа на ред дојдоа спомениците кои се како изгубени во просторот на начинот на кој се изведени стоечки но и заради постаментите, а капак беше оградава сето ова требаше да му се довери на тим архитекти пример при градежен или аам а тие потребата од лавови и претопи да ја аклиматизираа колку се може поскладно, иако не верувам дека некогаш ќе се одлучеа за трансформер варијантата од лавови на која и да е страна од мостот!   

велиш немало посоодветно решение, впрочем не ни се барало, власта само даде абер - еве тендер кој се јави ако фаќа око зема награда а ние градиме, верувајќи беспрекорно во авторитетот на членовите по комисиите кои ги одобруваа ваквите проекти! претпоставувам повеќето архитекти избегнуваа да се јават на тендерите ем заради кусиот интервал, сепак прилично проблематични решенија се бараа, ем заради опозициското ретерирање од идејата за светнување на Скопје заради што и самите архитекти макар биле непартиски се чувствуваа како такви доколку сакаат да излезат на тендер, заради што се јавуваа смешно мал број проекти... инаку тука можеше да се оди со лачни заоблени постаменти и заоблено развлечена ограда во контура со долниот дел од мостот, а и постаментите и оградата треба да бидат изведени во иста техника, пр. лиена шуплива метална резба (доколку сакале барок), машински исклесан травертин (доколку сакале класицизам), ковано железо и стакло (доколку сакале арт-нуво) и сето ова како такво да продолжи и по жардижерите на околните булевари бар до до негде како би се направил складен претоп а не оштри скокови од една во друга атмосфера т.е. да се направи целина кон одредена визура...   

Edited by Max - 17-Sep-2011 at 19:48
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 678910 16>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.146 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.