Author |
Topic Search Topic Options
|
zabegan
Senior Member
Online Status: Offline
|
Quote Reply
#1641 Posted: 28-Aug-2012 at 18:51 |
Originally posted by Djole88
Неверојатно смешни коментари паѓаат на форумов, се газам од смеење. Сите стручњаци, од стилови, бои, па местоположба, економска оправданост, маркетинг, физибилити студии, медицински и фармацевтски дијагнози и што уште не. Колоритет до даска, нестручност до плафон пропратена со празни муабети колку да се пополни време и празни страници. Само продолжете и далеку ќе догурате. Секоја чест за форумџиите со добри аргументи, ама аргумент како
„луѓе, заборавате една работа, ова кај нас е фонтана што придружува споменик, а не најобична декоративна фонтана
навистина неозбилно делува кога споменик (особено ваков, во бронза) ќе го осветлиш на таков начин, како да се работи за геј парада...“
I mean WTF???? каква поврзаност има осветлувањето на фонтаната со геј парада???? Со вакви аргументи се служат луѓе кои се контра, само колку се контра. Нешто слично на опозиција(не мислам на нашата, општо), секогаш се буни, вика има решенија за проблемите, а кога ќе дојде на власт исто срање пак.
Мислам искулирајте малку и не навлегувајте во глупи дискусии со членови кои се гледа дека најголем дострел им е возење со двокатен автобус и профил слика на ФБ пред триумфална капија. Кој има шетано знае дека 99,9 % од фонтаните кои имаат мултимедијална опција(осветлување + музика) се СЕКОГАШ со многу бои, никогаш со една боја. Дури ете и во тие 0.01% да има некоја фонтана со само една боја, тоа мора да е фонтана изградена пред 50тина години |
мене па ми е смешно што некој ќе се потруди да испоплука нечиј коментар, само за да напише коментар што не е ништо подобар и поозбилен...
|
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
 |
Block
Senior Member
БАНИРАН
|
Quote Reply
#1642 Posted: 28-Aug-2012 at 19:33 |
најголем дострел им е возење со двокатен автобус и профил слика на ФБ пред триумфална капија. |
Значи за тебе е доживљај ова,така ли да те разберам? им се радуваш и уживаш во овие благодети,нели?
Edited by Block - 28-Aug-2012 at 19:35
|
 |
gjoko
Senior Member
|
Quote Reply
#1643 Posted: 28-Aug-2012 at 21:08 |
и што ако еве јас немам профил на ФБ,значи сум компетентен да критикувам(во двокатен се немам возено иако имам желба)
|
 |
AlexTheGreat
Newbie
|
Quote Reply
#1644 Posted: 29-Aug-2012 at 20:30 |
Неверојатно смешни коментари паѓаат на форумов, се газам од смеење. Сите стручњаци, од стилови, бои, па местоположба, економска оправданост, маркетинг, физибилити студии, медицински и фармацевтски дијагнози и што уште не. Колоритет до даска, нестручност до плафон пропратена со празни муабети колку да се пополни време и празни страници. Само продолжете и далеку ќе догурате. Секоја чест за форумџиите со добри аргументи, ама аргумент како
„луѓе, заборавате една работа, ова кај нас е фонтана што придружува споменик, а не најобична декоративна фонтана
навистина неозбилно делува кога споменик (особено ваков, во бронза) ќе го осветлиш на таков начин, како да се работи за геј парада...“
I mean WTF???? каква поврзаност има осветлувањето на фонтаната со геј парада???? Со вакви аргументи се служат луѓе кои се контра, само колку се контра. Нешто слично на опозиција(не мислам на нашата, општо), секогаш се буни, вика има решенија за проблемите, а кога ќе дојде на власт исто срање пак.
Мислам искулирајте малку и не навлегувајте во глупи дискусии со членови кои се гледа дека најголем дострел им е возење со двокатен автобус и профил слика на ФБ пред триумфална капија. Кој има шетано знае дека 99,9 % од фонтаните кои имаат мултимедијална опција(осветлување + музика) се СЕКОГАШ со многу бои, никогаш со една боја. Дури ете и во тие 0.01% да има некоја фонтана со само една боја, тоа мора да е фонтана изградена пред 50тина години |
Виножитото пред гејовите да почнат да го користат во 1978 многу има значење за многу други нешта па така и после тоа и за други нешта. Пример многу порано почнало да се користи како еден од симболите за мир итн.
Мене ми е грдо дека е во бои дека, не ми е убаво според мене да менува бои, а не дека гејовите имале такво знаме, или тоа знаме се користело за мир.
|
 |
FoSsiL
Senior Member
|
Quote Reply
#1645 Posted: 29-Aug-2012 at 20:41 |
Ама нема потреба воопшто да се става во контекст.
Поврзувате работи кои си немаат врска една со друга.... Добро освен ако не е поврзано тоа со Александар... Знаеш кога ќе размислиш подобро... во нормална држава, фонтанава би била добро место за правење на геј собири  Но без разлика... Мислам дека нема потреба да се мешаат вакви работи... барем не во оваа дискусија... можете од секој друг аспект да ги критикувате боите на осветлувањето на фонтанава..... ама неможете да ги поврзувате со вакви работи, зашто ама баш ич... немаат врска со нив...
|
Македонија - Земја на чудата!
|
 |
zabegan
Senior Member
|
Quote Reply
#1646 Posted: 30-Aug-2012 at 17:18 |
леле бре луѓе зошто распалувате дискусија за нешто што е чисто говорно вметнато во коментарот и нема никаква врска, порака или значење?  дајте еднаш фокусирајте се на целосниот коментар...
|
|
 |
Djole88
Senior Member
|
Quote Reply
#1647 Posted: 01-Sep-2012 at 12:14 |
Originally posted by Block
најголем дострел им е возење со двокатен автобус и профил слика на ФБ пред триумфална капија. | Значи за тебе е доживљај ова,така ли да те разберам?им се радуваш и уживаш во овие благодети,нели? |
Не за мене, туку за неизживеаните „граѓани“ кои се радуваат на секој споменик и глупост од СК 2014 како мали деца. И на крај тие се тие што даваат „стручни“ коментари и ја убиваат секоја дискусија во поим со „издржани“ коментари.
|
 |
Clint Eastwood
Newbiе
|
Quote Reply
#1648 Posted: 01-Sep-2012 at 16:43 |
Неизживеан vs. Изживеан , интересна класификација за луѓето , значи старец од 80 години кој се радува на спомениците е "неизживеан" и ништо не видел ниту искусил во период од 80 години , а пак "експерт" од 20-30 години на кого "изживеаноста" до толку му ги истенчила вкусовите па критикува се живо е дефакто "изживеан" , така ?
|
no signature
|
 |
phenomenon
Senior Member
|
Quote Reply
#1649 Posted: 01-Sep-2012 at 17:58 |
Хм, дали тебе ти е нормално старец од 80 години да се радува на спомениците, а притоа да ги пренебрегнува следниве ситници:
- што голем дел од градските населби во Скопје во 21.от век немаат канализација
- што Скопје се дави во смог и што максимално дозволените концентрации на штетни честички во воздухот се многу поголеми во однос на останатите европски градови
- што секојдневно никнуваат квазиурбанистички згради во Тасино Чешмиче, Кисела Вода и сл.
- што во Чаир нема кај да паркираш, а градот личи на Мека (стариот дел) со сокачиња широки по еден метар
- што Бит-Пазар личи на африкански пазар
- што до самиот центар имаш слемови како Маџир Маало, Керамидница
- што до самиот центар имаш чергарски картонски населби
- што имаш запрежни коли на главните булевари
- што имаш пластика, најлони и секакво ѓубре на секој чекор и ѓубре покрај секој контејнер
- што градот се валка во кал и градежен шут
- што не можеш да поминеш со кола во сообраќајниот шпиц
- што секаде мора да плаќаш за паркирање
И многу, многу повеќе, но сега немам време да набројувам.
Edited by phenomenon - 01-Sep-2012 at 18:01
|
開始されていないだけの戦いが失われ、
|
 |
kire85
Senior Member
|
Quote Reply
#1650 Posted: 05-Sep-2012 at 21:43 |
Еве еден пример кој според некои експерти тука во форумов би бил уште покатастрофална комбинација од нашиов споменик со осветлувањето. Пирамидите во Египет кои се симбол на антиката и на античкиот свет....осветлени во различни бои.  Поконкретно се работи за т.н. Sound and Light Show (http://www.soundandlight.com.eg/Index.aspx) Не знам дали во тој момент имало некаква геј парада или која е причината, но еве оставам на вас да процените како тоа едно од светските чуда и еден од најстрого одржуваните историски комплекси во светот бил вака „осакатен„ од тамошните експерти кои дури успеале да привлечат и туристи... http://www.soundandlight.com.eg/Shows/GizaPyramidsHome/Photo_Gallery.aspx Ако нашиов споменик изгледал кич со тоа осветлување баш ме интересира што би мислеле за пирамидиве.
|
 |
gjoko
Senior Member
|
Quote Reply
#1651 Posted: 05-Sep-2012 at 22:26 |
луѓе,веќе е јасно дека е тренд во светот на виножито со пропратна музика.и јас се наежувам кога ќе ги видам боите(на факултет учевме само нијанси на бела),но тоа е тоа
|
 |
xnx
Senior Member
|
Quote Reply
#1652 Posted: 05-Sep-2012 at 22:36 |
Originally posted by kire85
Еве еден пример кој според некои експерти тука во форумов би бил уште покатастрофална комбинација од нашиов споменик со осветлувањето. Пирамидите во Египет кои се симбол на антиката и на античкиот свет....осветлени во различни бои. Поконкретно се работи за т.н. Sound and Light Show (http://www.soundandlight.com.eg/Index.aspx)
Не знам дали во тој момент имало некаква геј парада или која е причината, но еве оставам на вас да процените како тоа едно од светските чуда и еден од најстрого одржуваните историски комплекси во светот бил вака „осакатен„ од тамошните експерти кои дури успеале да привлечат и туристи...
http://www.soundandlight.com.eg/Shows/GizaPyramidsHome/Photo_Gallery.aspx
Ако нашиов споменик изгледал кич со тоа осветлување баш ме интересира што би мислеле за пирамидиве.
|
a dali boite na piramidite se vkluceni non stop, trepkaat vo site boi vo isto vreme i vo pozadina ide sintisajzer verzija na mocart pustena do daska? a da... i dali od strana shikaat 10 razlicni tipovi na mlaz od pesok  ? sala na strana, nikoj nema nisto protiv light show, ako e dobro osmisleno i ne e non stop 24/7 staeno na repeat
Edited by xnx - 06-Sep-2012 at 09:07
|
 |
zabegan
Senior Member
|
Quote Reply
#1653 Posted: 06-Sep-2012 at 13:06 |
Еве еден пример кој според некои експерти тука во форумов би бил уште покатастрофална комбинација од нашиов споменик со осветлувањето. Пирамидите во Египет кои се симбол на антиката и на античкиот свет....осветлени во различни бои. Поконкретно се работи за т.н. Sound and Light Show (http://www.soundandlight.com.eg/Index.aspx)
Не знам дали во тој момент имало некаква геј парада или која е причината, но еве оставам на вас да процените како тоа едно од светските чуда и еден од најстрого одржуваните историски комплекси во светот бил вака „осакатен„ од тамошните експерти кои дури успеале да привлечат и туристи...
Ако нашиов споменик изгледал кич со тоа осветлување баш ме интересира што би мислеле за пирамидиве.
| како прво, само затоа што се работи за пирамидите во Гиза не значи дека автоматски е легитимно... научете го веќе еднаш тоа... како второ, се работи за сосема различен концепт од овој нашиов и сосема различна изведба... не правете по пет илјади пати споредби кои не се ни од далеку издржани само затоа што нешто на око ви било слично
|
|
 |
vladegf
Senior Member
|
Quote Reply
#1654 Posted: 06-Sep-2012 at 13:24 |
Originally posted by phenomenon
Хм, дали тебе ти е нормално старец од 80 години да се радува на спомениците, а притоа да ги пренебрегнува следниве ситници:
- што голем дел од градските населби во Скопје во 21.от век немаат канализација
- што Скопје се дави во смог и што максимално дозволените концентрации на штетни честички во воздухот се многу поголеми во однос на останатите европски градови
- што секојдневно никнуваат квазиурбанистички згради во Тасино Чешмиче, Кисела Вода и сл.
- што во Чаир нема кај да паркираш, а градот личи на Мека (стариот дел) со сокачиња широки по еден метар
- што Бит-Пазар личи на африкански пазар
- што до самиот центар имаш слемови како Маџир Маало, Керамидница
- што до самиот центар имаш чергарски картонски населби
- што имаш запрежни коли на главните булевари
- што имаш пластика, најлони и секакво ѓубре на секој чекор и ѓубре покрај секој контејнер
- што градот се валка во кал и градежен шут
- што не можеш да поминеш со кола во сообраќајниот шпиц
- што секаде мора да плаќаш за паркирање
И многу, многу повеќе, но сега немам време да набројувам.
|
|
 |
kire85
Senior Member
|
Quote Reply
#1655 Posted: 06-Sep-2012 at 17:38 |
Originally posted by zabegan
| како прво, само затоа што се работи за пирамидите во Гиза не значи дека автоматски е легитимно... научете го веќе еднаш тоа... како второ, се работи за сосема различен концепт од овој нашиов и сосема различна изведба... не правете по пет илјади пати споредби кои не се ни од далеку издржани само затоа што нешто на око ви било слично
|
А кај виде да тврдам дека е автоматски легитимно? Пред се, се однесува на тврдењата дека такво осветлување воопшто не одговара на историски споменик, дека освен во Лас Вегас никаде не се наоѓа нешто слично, па затоа и го постирав ова како пример дека едноставно не е точно, дека такво нешто има само кај нас. Остај ги ти сега тие празни филозофии дека бил друг концептот и што знам друго....има едноставно многумина кај нас кои просто би паѓале во несвест пред споменикот ако локацијата му беше центарот на Барселона или Рим, а истиот го плукаат само затоа што е кај нас и кај нас како по обичај што и да се направи е без вкус, кич и не се склопува во околината.
|
 |
kire85
Senior Member
|
Quote Reply
#1656 Posted: 06-Sep-2012 at 17:40 |
Originally posted by xnx
|
a dali boite na piramidite se vkluceni non stop, trepkaat vo site boi vo isto vreme i vo pozadina ide sintisajzer verzija na mocart pustena do daska?
a da... i dali od strana shikaat 10 razlicni tipovi na mlaz od pesok ?
sala na strana, nikoj nema nisto protiv light show, ako e dobro osmisleno i ne e non stop 24/7 staeno na repeat
|
А баш ме интересира зошто ти смета тоа дека е секој ден и не еднаш во месецот? Која е естетската разлика во интервалот на интерпретацијата?
|
 |
zabegan
Senior Member
|
Quote Reply
#1657 Posted: 07-Sep-2012 at 17:50 |
|
А кај виде да тврдам дека е автоматски легитимно?
Пред се, се однесува на тврдењата дека такво осветлување воопшто не одговара на историски споменик, дека освен во Лас Вегас никаде не се наоѓа нешто слично, па затоа и го постирав ова како пример дека едноставно не е точно, дека такво нешто има само кај нас.
Остај ги ти сега тие празни филозофии дека бил друг концептот и што знам друго....има едноставно многумина кај нас кои просто би паѓале во несвест пред споменикот ако локацијата му беше центарот на Барселона или Рим, а истиот го плукаат само затоа што е кај нас и кај нас како по обичај што и да се направи е без вкус, кич и не се склопува во околината.
|
значи пак ќе ти повторам, го игнорираш фактот дека се работи за сосема различни случаеви, различен пристап кон работите, различна изведба и различни случаеви во Гиза се работи за нешто што е краткотрајно, предвидено за промоција, и осветлувањето не се прелева во триста бои и не трае 24/7, и како што кажа ти, е само проекција, а не за амбиентално осветлување... повеќе е уметнички експеримент и промоција орколку нешто што е предвидено да оди во пакет со објектот и немој да ми ја фрлаш топката дека се плукало се што било наше и не знам што, каде и да е, јас се противам на тоа и не сум ни најмалку воодушевен, и затоа ти спомнувам дека ништо не мнува фактот што такво нешто имало по други градови по 10000 пат се прави истиот муабет, само затоа што некој прави споредби од око и поврзувања од типот „и двата се споменици“...
|
|
 |
kire85
Senior Member
|
Quote Reply
#1658 Posted: 08-Sep-2012 at 20:48 |
|
А кај виде да тврдам дека е автоматски легитимно?
Пред се, се однесува на тврдењата дека такво осветлување воопшто не одговара на историски споменик, дека освен во Лас Вегас никаде не се наоѓа нешто слично, па затоа и го постирав ова како пример дека едноставно не е точно, дека такво нешто има само кај нас.
Остај ги ти сега тие празни филозофии дека бил друг концептот и што знам друго....има едноставно многумина кај нас кои просто би паѓале во несвест пред споменикот ако локацијата му беше центарот на Барселона или Рим, а истиот го плукаат само затоа што е кај нас и кај нас како по обичај што и да се направи е без вкус, кич и не се склопува во околината.
| значи пак ќе ти повторам, го игнорираш фактот дека се работи за сосема различни случаеви, различен пристап кон работите, различна изведба и различни случаеви во Гиза се работи за нешто што е краткотрајно, предвидено за промоција, и осветлувањето не се прелева во триста бои и не трае 24/7, и како што кажа ти, е само проекција, а не за амбиентално осветлување... повеќе е уметнички експеримент и промоција орколку нешто што е предвидено да оди во пакет со објектот
и немој да ми ја фрлаш топката дека се плукало се што било наше и не знам што, каде и да е, јас се противам на тоа и не сум ни најмалку воодушевен, и затоа ти спомнувам дека ништо не мнува фактот што такво нешто имало по други градови по 10000 пат се прави истиот муабет, само затоа што некој прави споредби од око и поврзувања од типот „и двата се споменици“...
|
Имам чувство дека не се разбираме односно дека правиме муабет еден поред друг. Значи чисто да се расчисти....како што напишав и над твојот последен пост, тоа колку често нешто се изведува односно дали е секојдневно или еднаш во одреден период не е аргумент за самата естетска слика на истиот. Значи не може некој да тврди дека тоа осветлување не одговара на споменикот кај нас затоа што било секојдневно, а кај пирамидиве одговарало бидејќи било тоа некој вид на проба или експеримент, како сакаш наречи го. Или одговараат боите со пирамидите или не....од која причина и колку често се осветлувани нема апсолутно никакво значење притоа. Истото важи и за нашиов споменик. Јас се согласувам генерално со слободата на мислењето и дека секој може според свој вкус дали му се допаѓа некој проект или не, но често некои, меѓу другите и ти исто, претеруваат во критиките за се што се гради, реновира или проектира.
|
 |
zabegan
Senior Member
|
Quote Reply
#1659 Posted: 09-Sep-2012 at 01:02 |
 ама не се работи за ист вид на осветлување бре човек разбери... има разлика меѓу краткотрајна промотивна проекција и амбиентално осветлување што има врска боите ако биле исти??? и на Алианц арената имаш такви бои, ама се работи за нешто сосема различно нели?
|
|
 |
SJCF
Newbiе
|
Quote Reply
#1660 Posted: 09-Sep-2012 at 01:25 |
Забеган не знам дали е до твојот стил на пишување, ама јас како човек што нема симпатии за Скопје 2014 сепак некако добивам желба да го бранам проектот кога ти ќе почнеш да напињаш  Еве во глобала се согласувам со ова што сакаш да го кажеш за боите ама и мене да ми речеш "бре човек разбери" и цело време да ме напињаш во твој стил, мислиш дека ќе сакам да дискутирам со тебе?
|
 |