build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Урбани прашања
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Споменици и скулптури (општо)

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 8384858687 209>
Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
Konstrukt View Drop Down
Senior Member
Senior Member
БАНИРАН

Online Status: Offline
  Quote Konstrukt Quote  Post ReplyReply #1681 Posted: 02-Apr-2011 at 09:37
Zabegan да не губиме фокус и да се сложиме(мнозинстовото ке се сложи) дека споменици требаа - од национални, историски културни психолошки и чалам причини - требаа, Не може ГЛАВЕН ГРАД со 700.000 на една историски богата и напатена земја да има ДВА пази ДВА споменици сокриени во локални паркчиња!!!

тоа што не си упатен во процесите е твој недостаток и иако збориш за немешање на економија и други сфери свесно ги минимизираш тие што не ти одговараат.Судот беше само пример што изгледа не си го сватил, односно еден легитимен дел од проектот кој имаше основа да се критикува - а не се искритикува со толкава жестина како фамозната фонтана или црква, не дека го поситоветувам едноставно правам паралела на двојни стандарди на одредени НВО групации, Експерти и Медиумски блокови, Туги амбасади и политички профитери кој немаат ништо наивно и детско во нив!*АКО ДАДАТ ДОЗВОЛА АДМИНИСТРАТОРИТЕ горе наведените ке ги објаснам во една реченица како не би се повторувал истиот муабет!

РАСФРЛАНОСТА

добар е примерот со сликата, и јас замислував нешто слично, некој вид на групен споменик!

но целината на просветителите е на место, целината со гоце и даме ја нарушува Истинијан - и мислам дека Самуил со Ченто немаат симетрија, не ти држи урабнизираноста ??? на што кога се во сред плоштад, исто така не го земаме фактот дека ништо уште не е готово

Back to Top
Gradinarot View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Gradinarot Quote  Post ReplyReply #1682 Posted: 02-Apr-2011 at 11:03
Konstrukt, simply yup, има вистина во многу твои редови. Треба да се следи целиов проект, уште ништо не е готово.
Полека со критиките треба да се вртиме кон другите најавени целини, како плоштад кај Света Мина итн.
.....   .......
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #1683 Posted: 02-Apr-2011 at 17:16
Originally posted by Konstrukt

Zabegan да не губиме фокус и да се сложиме(мнозинстовото ке се сложи) дека споменици требаа - од национални, историски културни психолошки и чалам причини - требаа, Не може ГЛАВЕН ГРАД со 700.000 на една историски богата и напатена земја да има ДВА пази ДВА споменици сокриени во локални паркчиња!!!

сеуште ова мислење прави да ми се одмилува било каква дискусија за споменици, споменици се прават со цел да се оддаде почит кон одредена личност, а не по потреба или желба бидејќи ги немало, па „морало“ да ги има и немаат никаква врска со потребите на државата или градот бидејќи истите не задоволуваат никакви потреби, и никогаш не смее да се мисли дека ќе сме биле културно побогата земја или ќе имаме некакво големо постигнување доколку се излие што е можно повеќе бронза и се потроши повеќе мермер
ова што си го пишал ти, не е потреба туку лечење на комплекси, особено делот со делот дека спомениците биле сокриени во локални паркчиња, тоа не е ни неозбилно веќе, тоа е жалосно
и како што кажав, ако не сум упатен во процесите упати ме, сигурен сум дека убаво ќе се изнасмеам од читање глупости

и баш примерот што го даде со просветителите не ти е на место, тоа го имам објаснувано и не знам дали да се повторувам, тој плоштад уште одамна си е резервирам само за Карпош, како негов централен фокусен лик, просветителите се лупнати таму чисто колку да ги има, како последица на тоа што ти го кажуваш во секој свој пост, како и многу други споменици
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #1684 Posted: 02-Apr-2011 at 17:17
патем, mac3donian, ме интересира зошто спомениците не смееме да ги распределиме пошиоко9 од мал ринг? од каде тоа правило?
Back to Top
theMac3donian View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote theMac3donian Quote  Post ReplyReply #1685 Posted: 03-Apr-2011 at 02:59
Originally posted by zabegan

патем, mac3donian, ме интересира зошто спомениците не смееме да ги распределиме пошиоко9 од мал ринг? од каде тоа правило?

Па сега, власта кажала така. Од кај јас да знам.
Мора да има параметри, можеби ќе ти текне сите да ги носиш во ГеГе...

Ако мислиш дека тој критериум е премногу, тогаш не го почитувај. Тие не се Божји заповеди, само јас што ги кажав така, за да се оди колку толку во тренд со периодот и околностите.
(НУ)МНМБЗДИСМНВИМНЖНКР
Back to Top
Konstrukt View Drop Down
Senior Member
Senior Member
БАНИРАН

Quote Konstrukt Quote  Post ReplyReply #1686 Posted: 03-Apr-2011 at 09:04
*и далеку од тоа дека ова е оддавање почит на национални херои, баш го прават спротивното, а тоа е срамотење и омаловажување на истите личности

*споменици се прават со цел да се оддаде почит кон одредена личност, а не по потреба или желба

Забеган, среди си ги мислите бе друже и не се нервирај толку
ова као multiple personality disorder, еднаш вака друг пат така, полека

Од твојата нервоза гледам дека дискутираш за се освен за спомениците, за срека во оваа земја одлучува МНОЗИНСТВОТО, и мнозинството не беше задоволно од бришаниот просотор на плоштад и мочалната кај МНТ ниту пак од фактот што Македонците во главниот град имаа споменик во паркчето во Горче и Парк додека Скендербег ги пречекуваше на влезот во Центар.

БИДНА, спомениците се поставени и да ПУКНАТ душманите нема сила што ке ги помести.

десети пост ми е како повикувам да се фокусираме на веке направеното, а не дали требало да се прави, тој муабет е залуден - да не замараме

Edited by Konstrukt - 03-Apr-2011 at 09:37
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #1687 Posted: 03-Apr-2011 at 10:00

*и далеку од тоа дека ова е оддавање почит на национални херои, баш го прават спротивното, а тоа е срамотење и омаловажување на истите личности

*споменици се прават со цел да се оддаде почит кон одредена личност, а не по потреба или желба

Забеган, среди си ги мислите бе друже и не се нервирај толку
ова као multiple personality disorder, еднаш вака друг пат така, полека

Од твојата нервоза гледам дека дискутираш за се освен за спомениците, за срека во оваа земја одлучува МНОЗИНСТВОТО, и мнозинството не беше задоволно од бришаниот просотор на плоштад и мочалната кај МНТ ниту пак од фактот што Македонците во главниот град имаа споменик во паркчето во Горче и Парк додека Скендербег ги пречекуваше на влезот во Центар.

БИДНА, спомениците се поставени и да ПУКНАТ душманите нема сила што ке ги помести.

десети пост ми е како повикувам да се фокусираме на веке направеното, а не дали требало да се прави, тој муабет е залуден - да не замараме

Конструкт. Мислам дека е крајно време да престанеш со овие ситечки, генерализирачки и/или навредувачки коментари кои од твоите 40на поста се провлекоа барем во 10на (што е прилично висок број).

Ми е гајле за вашето МНОЗИНСТВО, на овој форум сме сите еднакви и секој има право да си го каже својот став се додека е тоа во прифатливите норми (поздрав до theMa3edonian за начинот на кој тој ги артикулираше своите ставови на оваа тема како пример за овие норми).

Ако сме за конструктивна дискусија, тогаш нема проблеми, но вакви работи нема да се толерираат.

Бидејќи си нов член, можеби си го пропуштил правилникот, па еве ќе го посочам тука

http://www.build.mk/forum/forum_posts.asp?TID=179

Дискусии дали споменици требало да има, во колкав број, на кои локации, во кој тајминг итн ќе ПРОДОЛЖАТ и те како. Не затоа што може нешто посебно да се промени од ова што е направено, туку за низ дискусија да изведеме квалитетни заклучоци кои ќе ги употребиме следниот пат кога ќе решаваме каде треба да потрошиме 100ци милиони ЕУР.
Back to Top
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote krale Quote  Post ReplyReply #1688 Posted: 03-Apr-2011 at 10:41
Originally posted by pbanks

кои ќе ги употребиме следниот пат кога ќе решаваме каде треба да потрошиме 100ци милиони ЕУР.

Wow какво преувеличување... Да не утна некоја нула?
Back to Top
toasumjas View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote toasumjas Quote  Post ReplyReply #1689 Posted: 03-Apr-2011 at 13:20
Originally posted by krale

кои ќе ги употребиме следниот пат кога ќе решаваме каде треба да потрошиме 100ци милиони ЕУР.

Wow какво преувеличување... Да не утна некоја нула?

Да не се правиме наудрени и слепи. Веќе официјално се знае дека се потрошени над 100 милиони евра. А не сме ни на пола со трошењето. Не навлагам во никакви полемики само изнесувам факти.
Back to Top
krale View Drop Down
Senior Member
Senior Member

БАНИРАН

Quote krale Quote  Post ReplyReply #1690 Posted: 03-Apr-2011 at 13:45
Темава е за споменици или за Скопје 2014? Зашто тоа се две различни работи. Не може музејот, судот, театарот, мнр, другиот суд, аек, филхармонијата, итн., да се бројат во споменици.

Спомениците не верувам дека коштале повеќе од 20-30 милиони преку сила.
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #1691 Posted: 03-Apr-2011 at 17:44
@ konstrukt јас тврдам дека споменик се поставува со цел да се испочитува одредена личност и дека со овие споменици не се постигнува тоа, туку се постигнува обратен ефект, ете, ако не си ме разбрал претходно, еве го и кажано малку појасно, не ми вади само реченици од контекст ќе те молам

@ mac3donian колку што разбрав, тебе муабетот ти беше доколку би ги организирале ние, како би ги организирале спомениците, доколку сум те разбрал убаво, одлуката на власта сите новопроектирани споменици да идат во мал ринг, може слободно да не ја сметаме, сепак според мене, само мал дел од поставените и планираните споменици можеа да имаат место во мал ринг, но не сите, не е мал ринг турли тава, па тури внатре што сакаш

@повторно го збориш истото како кај сообраќајницата, демек 100 милиони биле многу, а 10 биле малку, пари да не се планираат како што треба е лошо во секој случај, без разлика на сумата
(плус, верувам дека пбанкс фигуративно го кажа тоа)

Edited by zabegan - 03-Apr-2011 at 17:46
Back to Top
Konstrukt View Drop Down
Senior Member
Senior Member
БАНИРАН

Quote Konstrukt Quote  Post ReplyReply #1692 Posted: 03-Apr-2011 at 22:17
ајде уште еднаш, пак да не бидам сватен погрешно

да се согласиме дека спомениците ни требаа и кога веке се направени да дискутирмае конкретно за нив

1. како споменикот на Јане Сандански чини 150.000 евра а еден лав два и пол МИЛИОНИ
2.требаа ли еднолични постаменти набавени изработени од ист материјал претпоставувам и иста фирма
3.насока,пренатрупаност и друго

доколку веке разговараме дали воопшто требало да се постават дозволете да ја објаснам и поголемата слика (која на повекето и им е јасна)а не веднаш да се бришат постови и да се оквалификуваат како политички!
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #1693 Posted: 03-Apr-2011 at 23:15
зошто наметнуваш согласување, џабе ќе дискутирам колкави биле главите на лавовите или дали гоце јавал на коњ, кога споменициве не ги бива уште како идеја и план, плус, за се тоа што ти го кажуваш, веќе е на многупати дискутирано
и не мора ни да се објаснуваш веќе со потребата од споменици, само кажи дали ќе збориш за политички, историски или други општествени фрустрации во објаснувањето (извини однапред ако сум избрзал со заклучоци, но само таков заклучок после мислење во стил „ги правиме бидејќи порано ги немаше“)
па на крај краева, пиши ми го на лп тоа што сакаше да го кажеш, кога веќе немаш дозвола од модераторите, навистина ме интересира

Edited by zabegan - 03-Apr-2011 at 23:16
Back to Top
axel View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote axel Quote  Post ReplyReply #1694 Posted: 04-Apr-2011 at 11:34

Споменикот на бранителите ќе се гради по избори

Здружението на бранители 2001 Куманово со задоволство ја прими веста дека не е потребно бадинтерово мнозинство во Советот, за да се изласа одлуката за изградба на споменикот на бранителите што загинаа во конфликтот во 2001 година.

Споменикот%20на%20бранителите%20ќе%20се%20гради%20по%20избори

Ние тоа го знаевме уште пред 3 години, кога ја поднесовме иницијативата, но ќе ги замолите локалните власти во најскоро време да започне со изградбата на споменикот.Ние не сакаме да креваме меѓуетнички тензии во предизборието, и ќе почекаме локалната власт да одлучи кога ќе ја продолжи процедурата. Со оваа одлука ќе се стави крај на една голгота, што семејствата на загинатите бранители и ние како иницијатори три години ја доживуваме. Нашата цел е на тој начин да се одолжи градот на нашите сограѓани - вели Предраг Петрушевски Бинго, претседател на Здружението бранители.

Препораката за донесување на одлуки за изградба на спомен обележја во Општините, без согласност на претставниците на малцинските зедници, туку само со просто мнозинство, Советот ја добил од Министерството за локална самоуправа.

Бранителите бараат споменикот да се постави на локација на Кејот на реката Кумановка.

http://www.kumanovonews.com/vesti/vesti/spomenikot-na-branitelite-ce-se-gradi-po-izbori.html
Back to Top
Konstrukt View Drop Down
Senior Member
Senior Member
БАНИРАН

Quote Konstrukt Quote  Post ReplyReply #1695 Posted: 04-Apr-2011 at 14:26
ајде ке дискутираме дали спомениците требало да бидат поставени НО СО ЦЕНЗУРА на причини и факти - гледам колку сме биле рамноправни на форумов

нека ми наброј некој од кој други причини се поставуваат споменици ако не историско-национални - новогодишни можеби?

двојни стандарди и правила.
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #1696 Posted: 04-Apr-2011 at 14:43

ајде ке дискутираме дали спомениците требало да бидат поставени НО СО ЦЕНЗУРА на причини и факти - гледам колку сме биле рамноправни на форумов

нека ми наброј некој од кој други причини се поставуваат споменици ако не историско-национални - новогодишни можеби?

Тоа не се вика цензура, туку се вика куќен ред кој некои од вас бираат да не го почитуваат.

Ова не е демократски клуб, овдека се зборува за проекти и нивните естетски, архитектонски, урбанистички, градежни и евентуално економски специфики и за објективните (или субјективните) впечатоци кои секој од нас ги има за тие проекти (по можност објективни за да нашите мислења бидат мерливи и споредливи).

Ако гледаме низ тие РЕЛЕВАНТНИ призми за овој форум и сајт.

Поставувањето на сите овие споменици и скулптури како начин да се „облагороди“ некој дел од градот и да му се даде одредено значење е лошо направено.

Плоштадот личи на депо, естетски е создаден хаос каде во еден потег имаме коњаници, шмизли, мермерни, бронзени, грандиозни, мали и какви уште не статуи. Урбанистички, некои од нив се равни на катастрофа (триумфалната капија која се води како споменик која не само што сериозно ја нарушува визурата на плоштадот (кога веќе се прави толку голем централен коњаник ќе беше логично тој да е фокалната точка од сите правци) туку сериозно задира во еден од клучните едни градски коридори низ центарот на градот). Како целина, создаваат конфузија бидејќи не се поврзуваат со околината и не и даваат некое значење/контекст (на пример плоштадот карпошово востание ќе беше многу подобро да му биде посветен исклучиво на него а не од страна да се мешаат и просветители а самиот карпош да биде изместен асиметрично кон реката). Економски се нуклеарна катастфора бидејќи за истите пари можеше да се реши (или сериозно да се стартува) било кој клучен проект за Скопје како подземната сообраќајница, ЛРТ трасата, јужен булевар, довршување на Илинденска или Словенечка итн... Проекти кои ќе донесеа вредност и економски подем кои пак ќе беа носители на понатамошно шминкање и уредување на градот со оваков тип на содржини.

Edited by pbanks - 04-Apr-2011 at 14:45
Back to Top
micko_v View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote micko_v Quote  Post ReplyReply #1697 Posted: 04-Apr-2011 at 14:52

ајде уште еднаш, пак да не бидам сватен погрешно

да се согласиме дека спомениците ни требаа и кога веке се направени да дискутирмае конкретно за нив

1. како споменикот на Јане Сандански чини 150.000 евра а еден лав два и пол МИЛИОНИ
2.требаа ли еднолични постаменти набавени изработени од ист материјал претпоставувам и иста фирма
3.насока,пренатрупаност и друго

доколку веке разговараме дали воопшто требало да се постават дозволете да ја објаснам и поголемата слика (која на повекето и им е јасна)а не веднаш да се бришат постови и да се оквалификуваат како политички!

Без никакви предрасуди или обид да докажувам нешто морам да ја коментирам твојата точка 1:
Не се лубеници спомениците па да ги вагаш на кило, секое уметничко дело има цена која зависи најчесто од името и популарноста на авторот(но не е правило) ; еден банална компарација: слика формат 30х40см може да чини многу повеќе од слика формат 300см х 400см.

Edited by micko_v - 04-Apr-2011 at 14:53
Back to Top
Konstrukt View Drop Down
Senior Member
Senior Member
БАНИРАН

Quote Konstrukt Quote  Post ReplyReply #1698 Posted: 04-Apr-2011 at 15:08
*Поставувањето на сите овие споменици и скулптури како начин да се „облагороди“ некој дел од градот и да му се даде одредено значење е лошо направено.

ok, и јас се сложувам и дискутирам за начинот на кој се изведени поставени и смислени и поединечно и како целина, но не станува збор за локално паркче и за ОБЛАГОРОДУВАЊЕ на просторот на градот, бидејки плоштадот не е на/за Скопјани туку за цела Македонија односно примарната намера не е естетска туку национална (аман не поситоветувајте со политика!!!)односно споменици се поставуваат / рушат или игнорираат секогаш со некаква национално-историска односно идеолошка причина , согласни ли сме барем за ова - сигурно не го поставија Гоце или утре Александар за да го разубават центарот на Скопје

се разбиораме ли на што целам?

Edited by Konstrukt - 04-Apr-2011 at 15:08
Back to Top
zabegan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote zabegan Quote  Post ReplyReply #1699 Posted: 04-Apr-2011 at 15:14

Поставувањето на сите овие споменици и скулптури како начин да се „облагороди“ некој дел од градот и да му се даде одредено значење е лошо направено.

Плоштадот личи на депо, естетски е создаден хаос каде во еден потег имаме коњаници, шмизли, мермерни, бронзени, грандиозни, мали и какви уште не статуи. Урбанистички, некои од нив се равни на катастрофа (триумфалната капија која се води како споменик која не само што сериозно ја нарушува визурата на плоштадот (кога веќе се прави толку голем централен коњаник ќе беше логично тој да е фокалната точка од сите правци) туку сериозно задира во еден од клучните едни градски коридори низ центарот на градот). Како целина, создаваат конфузија бидејќи не се поврзуваат со околината и не и даваат некое значење/контекст (на пример плоштадот карпошово востание ќе беше многу подобро да му биде посветен исклучиво на него а не од страна да се мешаат и просветители а самиот карпош да биде изместен асиметрично кон реката). Економски се нуклеарна катастфора бидејќи за истите пари можеше да се реши (или сериозно да се стартува) било кој клучен проект за Скопје како подземната сообраќајница, ЛРТ трасата, јужен булевар, довршување на Илинденска или Словенечка итн... Проекти кои ќе донесеа вредност и економски подем кои пак ќе беа носители на понатамошно шминкање и уредување на градот со оваков тип на содржини.
еве го тоа што јас тука кинам нерви да го објаснам, дури и да се натегаме колку ни биле потребни и непотребни спомениците, пак ќе останат овие чиреви во „планирањето“ при „облагородувањето“ на просторот Applause
исто така во потполност се согласувам со делот за економијата, но не го болдирав бидејќи што се однесува на форумов, секогаш е тема во втор план, но сепак, тоа е тоа што и мало дете ќе го разбере
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #1700 Posted: 04-Apr-2011 at 15:25

*Поставувањето на сите овие споменици и скулптури како начин да се „облагороди“ некој дел од градот и да му се даде одредено значење е лошо направено.

ok, и јас се сложувам и дискутирам за начинот на кој се изведени поставени и смислени и поединечно и како целина, но не станува збор за локално паркче и за ОБЛАГОРОДУВАЊЕ на просторот на градот, бидејки плоштадот не е на/за Скопјани туку за цела Македонија односно примарната намера не е естетска туку национална (аман не поситоветувајте со политика!!!)односно споменици се поставуваат / рушат или игнорираат секогаш со некаква национално-историска односно идеолошка причина , согласни ли сме барем за ова - сигурно не го поставија Гоце или утре Александар за да го разубават центарот на Скопје

се разбиораме ли на што целам?

Разбирам на што целиш добро, и лично воопшто не ме импресионира националното-идеолошката позадина во ОВА ВРЕМЕ И ДОБА кога моќта на нациите се мери на сосема различен начин од времето кога разноразни монарси врз плеќите на народот со кој владееле граделе триумфални капии после битки во кои убивале и освојувале други народи или пак нижеле коњаници во чест на нивното фамилијарно стебло. Барем мене лично, статуите не ми беа пресудни за да бидам горд Македонец и да си ја сакам земјата и градот.

Но... да претпоставиме дека сум на иста линија со тебе.

На плоштадот претходно беше планирана една убава фонтана која се викаше Македонија која содржеше обелиск и мозаици со македонски народни мотиви. Спрема мене една убава неутрална форма да се даде македонски карактер на плоштадот и како што велиш тој да биде за цела Македонија. Немора воопшто да биде таа дотична фонтана, има еден тон други убави,  ненападни начини со кои просторот може „национално да се обои“.

Ако повторно хипотетички кажано, се сложиме дека ете морало да се направат сите овие споменици, вистинското решение ќе беше нешто како ова

http://en.wikipedia.org/wiki/Sculpture_garden

а не окупација на централниот плоштад на држвата каде не се знае кој пие, а кој плаќа.

Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 8384858687 209>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.840 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.