![]() |
![]() |
![]() |
Македонски народен театар (Стар театар) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 7891011 62> |
Author | ||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
Овде се гледа подобро. Всушност поголем проблем е музејот особено зошто ѕидините што се поблиску до него се доста пониски
![]() |
||
![]() |
||
mitatos ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Jan-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1739 |
![]() ![]() |
|
ja duri sega primetiv deka pocnale da gi redat tie crvenite tuli =)
|
||
"Најлошиот град од градовите е тој што нема ред,мир и сигурност за своите граѓани" (Али ибн Еби Талиб)
|
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
луѓе, што се однесува до погледот, театарот треба уште да расте, така да, збогувајте се со погледот, и мене ми смета
![]() |
||
![]() |
||
kire85 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Nov-2007 Location: Düsseldorf Online Status: Offline Posts: 400 |
![]() ![]() |
|
Da imas pravo....ne e bitno samo da se razubavi pogledot od plostadot prema kaleto tuku i obratno....posetitelite koi se na kaleto da imaat sto e mozno poubava gletka kon plostadot i strogiot centar na gradot....mislam deka toa e duri i povazno. |
||
![]() |
||
kire85 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Nov-2007 Location: Düsseldorf Online Status: Offline Posts: 400 |
![]() ![]() |
|
I jas ovaa slika ja zemav za reper koga mislev dali ke se pokrie kaleto i kako sto rece zabegan, teatarot uste ja nema dostignato finalnata visina taka da..... Edited by kire85 - 25-Aug-2009 at 15:28 |
||
![]() |
||
UrbanFreak ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 28-Oct-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1732 |
![]() ![]() |
|
Edited by UrbanFreak - 25-Aug-2009 at 15:30 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Nema da bide kojznae kolku strasno mislam, vazno e voopsto da se gleda deka ima nesto, odnosno kulite koi sigurno nema da se pokrijat da se poznavaat.... |
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
|
||
![]() |
||
Vlatko ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 18-Jun-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Позлата и резба во новиот МНТ Во Министерството за култура велат дека најмногу пари ќе отидат за ентериерот, кој треба да биде автентичен со тој што го имал театарот што беше урнат од катастрофалниот земјотрес во Скопје Позлата и резба ќе го краси ентериерот во старо-новиот Македонски народен театар. За избор на изведувач на работите на раскошните театарски ложи, столбовите со резба, онака како што бил стариот МНТ, деновиве ќе биде објавен меѓународен тендер.Заедно со термо, хидро и електроинсталациите, кои исто така треба да бидат завршени до декември, објектот ќе чини околу 3,5 милиони евра. Но како што рекоа од одделението за инвестиции во Министерството за култура, најмногу пари ќе отидат за ентериерот, кој треба да биде автентичен со тој што го имал театарот што беше урнат од катастрофалниот земјотрес што се случи во 1963 година во Скопје. - Важно е да се запази рокот на градба. За статиката беа предвидени 30 тона материјал, но дојде до 300 тони. Тоа е така зашто статиката за еден таков објект со врвна сценска техника е исклучително важна. Таа се работи според најсовремени светски стандарди. Истовремено се работи и на сценската технологија и механика - ни рекоа од одделението за инвестиции. Оттаму велат дека одобрување на дополнителни средства е во рамките на законското зголемување на основниот договор од 30 проценти. Сценско-технолошкиот систем во театарот го работи српската фирма „Светлост Београд“, во вредност од 11.200 илјади евра. Околу 1.300 илјади евра чинат работите на конструктор-инженеринг за инсталации и занаетчиски работи на театарот. Договорите се склучени летово. Во Министерството за култура велат дека, според динамиката и планот, целиот објект очекуваат да биде готов до почетокот на 2011 година. Проектот за обнова на старата зграда на Македонскиот народен театар е на архитектот Јован Стефановски-Жан. Проектот за изградба на старо-новиот МНТ беше промовиран во октомври 2006 година, кога министер за култура беше Благој Стефановски. Зградата екстериерно и ентериерно, како што тогаш беше најавено, ќе биде иста со старата, но од технички и просторен аспект ќе биде осовременета и ќе чини 5 милиони евра. Според проектот, вкупниот капацитет на главната театарска сала ќе биде 756 седишта. Предвидена е и мала алтернативна сала со капацитет од 236 седишта. (Л.Г.Д.) http://dnevnik.com.mk/?ItemID=1647588052D611488227C74E817C618E Edited by Vlatko - 14-Sep-2009 at 01:53 |
||
![]() |
||
ivopfc ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 19-Oct-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Можеле барем да постават слика од објектот за кој станува збор
![]() |
||
![]() |
||
gorco ![]() Senior Member ![]() Google Maps: Regional Expert Joined: 22-Oct-2009 Online Status: Offline Posts: 642 |
![]() ![]() |
|
Многу ми се допаѓа идејава за повторната изградба на одредени објекти, кои биле срушени во земјотресоот 1963-та или пак отпосле, а имале минимални оштетувања како што е случајот со Офицерскиот Дом, Театарот, црквата Света Мина (до сегашната Света Богородица), старата Народна Банка.
Скопје после земјотресот загуби многу... а истото беше дополнето со според мене грдосии, како Театарот сегашен, зградата на Пошта, Народна Банка. Иако театаров се гради со споро темпо од предвиденото (тек се завршува карабината), а рокот беше да се предаде во 2010. Али како што идат работите кај нас... Ај ке видиме кога ќе се заврши. Се надевам ќе ни биде од корист, а не колку само да го има. |
||
![]() |
||
Vladimir P ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 06-Apr-2008 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 3304 |
![]() ![]() |
|
Еве како изгледа една од 20 скулптури кој беа на кровот на театарот
![]() 2009 |
||
Клуб на љубители на железниците во Македонија, Macedonian Railways Fan Club
https://www.facebook.com/767277056651521/ |
||
![]() |
||
Vlatko ![]() Newbiе ![]() ![]() Joined: 18-Jun-2009 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 0 |
![]() ![]() |
|
Би било интересно да ги видиме истите тие скулптури,се разбира реконструирани,повторно таму.
|
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
Добредојде Горчо. Генерално имам дијаметрално спротивни ставови од твоите така да би било излишно да влегуваме во некоја дебата. Но со една работа се сложувам. Се надевам и јас дека ќе ни биде од корист, а не колку само да го има ![]() |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
една работа не ми се допаѓа, а тоа е што се прави целосна реконструкција и на внатрешноста, според мене најубаво ќе беше одвнатре да биде модерно уреден
|
||
![]() |
||
Cloverstack ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 12453 |
![]() ![]() |
|
1
![]() 2 ![]() |
||
![]() |
||
G.I. Joe ![]() Senior Member ![]() Joined: 05-Aug-2009 Online Status: Offline Posts: 417 |
![]() ![]() |
|
dali jas gresam ili e napravena ogromna SVESNA GRESKA ???!!! dali OGLEDAJLNO E SVRTEN OBJEKTOT?????????? gledav sliki od stariot teatar i gledano od mepso od drugata strana na vardar kulite se od leva strana, znaci gledano od ovaa poslednata slika na desna treba da bidat a tie se na leva ... of gospodeee znaci ova nema vrska so stariot teatar !!!!!!!!! postavenosta nema vrska taka?????? !! objektot e biten pa kako ke e svrten na koj mu e gajle a????? !! toa e avtenticno???!! ako prajs sranje barem dokraj praj bidi maz ne e taka?
|
||
![]() |
||
pbanks ![]() Admin Group ![]() ![]() Joined: 01-Sep-2007 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 9141 |
![]() ![]() |
|
![]() За каква автентика зборуваме GI Joe? Па од старт основата е комплетно изреметена во однос на стариот театар. Јас мислам дека во ниеден момент не ни стана збор за тоа дека ќе го прават автентично. Мислам чисто 'for the record' не дека менува нешто, и онака и овака проектов се множи со 0. |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Од сам почеток најавија дека ќе го „свртат“ театаров, за влезот да биде од поприкладна страна. Кога веќе се изгради театаров на начин на кој се изгради, ова мене лично не ми боде очи, во вакви услови мислам дека е баш подобро решение.
|
||
![]() |
||
Шпер ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Jun-2009 Location: Струмица Online Status: Offline Posts: 310 |
![]() ![]() |
|
Добро е што не е целосна копија на стариот, тогаш ништо не сме направиле...
|
||
![]() |
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 7891011 62> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |