build.mk Homepage
Forum Home Forum Home > Главни теми > Проекти > Административни
  Active Topics Active Topics
  FAQ FAQ  Forum Search   Register Register  Login Login

Нова фасада и ограда на објектот на Владата

Bookmark and Share
 Post Reply Post Reply Page  <1 7891011 64>
Poll Question: Рeкoнcтрукција на oбјектoт на Влада на РМ
Poll Choice Votes Poll Statistics
21 [22.34%]
30 [31.91%]
0 [0.00%]
1 [1.06%]
7 [7.45%]
23 [24.47%]
12 [12.77%]
You can not vote in this poll

Author
  Topic Search Topic Search  Topic Options Topic Options
makaff View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Online Status: Offline
  Quote makaff Quote  Post ReplyReply #161 Posted: 13-Jan-2012 at 13:01
Back to Top
kenzo_fan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kenzo_fan Quote  Post ReplyReply #162 Posted: 13-Jan-2012 at 13:01
  xnx, да скратиме и речеме недоразбирање. Но како и да е, по мене, макар и такво занимавање со предлог број 5 како твоето е давање доза на легитимност на проект кој објективно е навреда за сечија интелигенција. На луѓе без став толку им треба да се определат за петката.

Edited by kenzo_fan - 13-Jan-2012 at 13:02
Back to Top
Damjanovski View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote Damjanovski Quote  Post ReplyReply #163 Posted: 13-Jan-2012 at 13:02
Нема што да сфати народот. Се работи за лично мислење и прашање на вкус.
Back to Top
kenzo_fan View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kenzo_fan Quote  Post ReplyReply #164 Posted: 13-Jan-2012 at 13:08
Originally posted by Граѓанин

Originally posted by kenzo_fan

Originally posted by Граѓанин

Originally posted by kenzo_fan

Ако попуштила “лушпата“ постојат начини да се направи иста таква само нова. Ако баш треба нека биде и унапреден дизајнот во препознатливи рамки, но никако без одобрение на авторот Муличко. Неговото заобиколување говори колку примитивно општество сме. Па макар од куртоазија да го прашаа, на што личи ова...Ohno 

Дали се обврзани да го консултираат Муличко, дури и ако преработката е темелна и сосем радикална?

Колку што егзекуторот е обврзан да ја праша жртвата како сака да умре. 

Наидов на информација, но не знам како да ја протолкувам:

„Инаку, архитектот Петар Муличковски, чие дело е објектот на Владата, неодамна за телевизијата Алфа изјави дека бил уредно контактиран пред да биде објавен конкурсот за идејно решение за нова фасада на Владата. Се согласил да изработи проектна задача, но побарал и како автор да го изработи идејното решение за објектот што е во функција веќе 40 години. На крај неговото барање, вели, не било прифатено.

Извадок од оваа денешна статија:

Апсолутно требало да му се дозволи. Тој има предност да го апгрејдува сопственото дело. А зошто го одбиле - “паметном јасно“.  

Back to Top
shran View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote shran Quote  Post ReplyReply #165 Posted: 13-Jan-2012 at 13:14
sea adminot ke ubaci edno 50000 glasovi za predlogot 1 LOLLOL
mene ustvari trojkata mi se sviga i za nejze glasav, toj predlog mi bese nekako mi vleze vo oko, drugite se od loso beter
prviot e ubedlivo najzanikade i lici na vlada isto kolku sto skokalnicata lici na opera i balet

Back to Top
Gjorgjiev Jr. View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote Gjorgjiev Jr. Quote  Post ReplyReply #166 Posted: 13-Jan-2012 at 13:17
Ме интересира, на решението #2, има една темно-сина подлога, како да е рефлективна. Што е тоа, знае некој? Прво ми заличи на вода, ама на сликите има луѓе како чекорат по неа така да, тоа не ми држи вода дека е вода.
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #167 Posted: 13-Jan-2012 at 13:19
Tie se Spomenici/Skulpturi, ne lugje
Back to Top
Gjorgjiev Jr. View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote Gjorgjiev Jr. Quote  Post ReplyReply #168 Posted: 13-Jan-2012 at 13:38
Да, точно, сега видов и ја поубо. Фала. Како и да е, дали овие скулптури се истите тие што се сега клаени на скалите или се ново-планирани? Да не знае некој нешто повеќе околу ова?
Back to Top
WNBARCH View Drop Down
Groupie
Groupie

Quote WNBARCH Quote  Post ReplyReply #169 Posted: 13-Jan-2012 at 13:49
мислам дека не се истите .имаше најава дека тие скулптури што се сега пред влада ке бидат пренесени во новиот археолошки музеј,освен ако не решиле поинаку во меѓувреме...
Back to Top
Denko View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Denko Quote  Post ReplyReply #170 Posted: 13-Jan-2012 at 13:58
Ne razbiram od kade potrebata da se menuva nadvoresniot izgled na objektot. Ako nesto od tehnicki pogled e dotraeno neka se promeni i tocka.
Drugo sto sakam da prasam e da li toj objekt e spomenik na kulturata t.e. da li e zastitet so zakon? Ako e, togas gospodata od "Ilindenska bb" pak rabotat na svoja raka kako vo slucajot so zgradata na Sobranieto.  
Back to Top
mladen_s View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote mladen_s Quote  Post ReplyReply #171 Posted: 13-Jan-2012 at 14:24
Мал упад во дискуцијата.. Морам да кажам дека целава работа со анкетата ми личи на одвлекување внимание на јавното мислење, стручната јавност и делот што ги прати разните градежни активности (особено во рамки на форумов, кој сепак има влијание врз медиумите) од скоро истовременото објавување на продажбата на најголемата парцела во централното градско подрачје досега - онаа позади Старата Железничка Станица (нека ме исправи некој ако грешам, јас не гледам нешто поголемо да се продало).

Истата ќе има трајни последици за многу инфраструктурни проекти од општо значење што биле и се дискутирани, а можеби сега треба и најмногу да се притисне за вака важна локација да не отиде неповратно. Мислам дека ваквата манипулација со јавноста стана многу честа практика(нпр. надземниот пристап кон објетите на плоштадот е покриен со прашањето за славната парцела на црквата-што-не-ја-бидна)..
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #172 Posted: 13-Jan-2012 at 14:29
Гласав импулсивно за 2 (како најмало зло од оваа просечна/подпросечна понуда) но сметам дека згрешив. Дефинитивно сум за зачувување на постоечкиот дизајн на објектот и штета што тоа не е една од опциите на анкетата. Секако дека има начин да се подобрат перформансите на објектот без притоа да се поремети екстериерот.
Back to Top
kultuzin View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote kultuzin Quote  Post ReplyReply #173 Posted: 13-Jan-2012 at 14:35
Доколку од овие пет идеи не се избере ниту една, конкурсот ќе биде повторен. Ако се избере идејно решение од овие пет, фасадата на објектот на „Илинденска“бб ќе започне со обнова во почетокот на летната сезона.

http://www.kurir.mk/makedonija/vesti/56906-Modernata-Vlada-so-najmnogu-glasovi-dosega

Кога веќе ја има опцијата конкурсот да не успее тогаш требале да стават опција „НЕ ми СЕ допаѓа ниту едно решение„ и плус опција „Сакам да се задржи сегашниот изглед„.
Back to Top
pbanks View Drop Down
Admin Group
Admin Group

Quote pbanks Quote  Post ReplyReply #174 Posted: 13-Jan-2012 at 14:47
Поставена е анкета наместо старата анекта од оваа нишка. Еве ги резултатите од претходната анкета да се најдат.

Back to Top
kara View Drop Down
Newbiе
Newbiе

Quote kara Quote  Post ReplyReply #175 Posted: 13-Jan-2012 at 14:52
Јас искрено гласав за предлог бр.2....
Нели тоа прашање на вкус сепак.
Но ако размислам подобро сум направил грешка затоа што и јас сум за зачувување на постојаниот изглед со тоа што нели може малку да се направи некоја корекција ако нешто фали или е дотраено...
но веројатноста за тоа е многу мала ако и воопшто ја има...
@LEK$
Back to Top
my Macedonia View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote my Macedonia Quote  Post ReplyReply #176 Posted: 13-Jan-2012 at 14:54
Jas vo build glasav za nitu edno resenie a kaj webstranata na vladata seuste ne mozam da se odlucam megju 2 i 5. Za malce kje glasav za 5 pa se pomisliv! Ne znam,  2 mi e malku limenka no toa zavisi od stakloto. Kje pomislam uste malku.
Back to Top
Baze View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote Baze Quote  Post ReplyReply #177 Posted: 13-Jan-2012 at 15:31
Која од овие решенија најмногу Ви се допаѓа?
Решение 1 29% (2356)
Решение 2 33% (2606)
Решение 3 15% (1192)
Решение 4 8% (608)
Решение 5 13% (1009)
Не знам / Нема одговор 3% (223)
Вкупно гласови 7994
Back to Top
CenterCityKid View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote CenterCityKid Quote  Post ReplyReply #178 Posted: 13-Jan-2012 at 16:20
Prvoto resenie premnogu lici na belata kukja (sto e smesno i neozbilno). Zgora na toa ne odgovara na rasporedot na 'kockite'
Vtoroto resenie mi izgleda deka e ispeglana verzija na segasnata, gi zadrzuva starite elementi (krovot, rabovite, formata), samo kapacite se izvadeni (koj moze da se prezalaat). Se nadevam samo deka staklata kje bidat dobro izbrani i bez debeli ramki. Ako se pravat vodenite povrsini (reflecting pools), najfino da se prelevaat na rabovite, so cista linija. Primer za toa e vo Boston reflecting pool kaj Christian Science zgradite:

Trojkata e tetris od 80-tite. Dali moze i Grace Jones da ja ima vo preden plan? Bas kje si odgovaraat. Moze i muzika vo pozadina (predlog- tetris na nintendo: http://www.youtube.com/watch?v=AHEs5kDwuck).
Cetvorkata e mizerna. Krstozbor.
Petkata e cirkus. Takva fasada odgovara nacrtana na zastitno plano na gradiliste (kako sto stavi Penov na pecatnicata Goce Delcev).

Back to Top
HugoGoulding View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote HugoGoulding Quote  Post ReplyReply #179 Posted: 13-Jan-2012 at 16:26
Мислам дека гласањето е чисто oд формален карактер, без разлика на гласовите, комисијата ќе го даде последниот збор на крај.

Edited by HugoGoulding - 13-Jan-2012 at 16:41
Back to Top
xnx View Drop Down
Senior Member
Senior Member

Quote xnx Quote  Post ReplyReply #180 Posted: 13-Jan-2012 at 16:48
tokmu taka, za zal. na kraj ke bide spored narodot broj 2 bese vo tesno vodstvo pred 1, no komisijata(odnosno "da ne mu go spomnuvam imeto" sepak se resi za broj 1). mnogu sum pesimist koga stanuva zbor za vakvi raboti. a i ponudava e podprosecna stvarno, kako nemase nekoj dobar moderen redizajn.

@kenzo_fan
bas taka, glupavo e da se karame koga i dvajcata sme maltene so slicni stavovi kon ova
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 7891011 64>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This page was generated in 0.230 seconds.

Copyright ©2007 - 2025  build.mk

Коментарите на форумот претставуваат лично мислење на нивните автори и не претставуваат официјален став на build.mk.