![]() |
![]() |
![]() |
Споменици и скулптури (општо) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 8990919293 209> |
Author | |
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
Споменикот на бранителите од 2001. Скопје нема потреба од вакви.
![]() ![]() Сликано денес, а беше поставен вчера вечерта. Edited by гитардемон - 22-Apr-2011 at 23:40 |
|
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|
![]() |
|
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
Каде е ова ??
|
|
![]() |
|
spaceman091 ![]() Senior Member ![]() Joined: 26-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 516 |
![]() ![]() |
ubav spomenik za branitelite se postavi vo bitola, no mi izgleda kako nozete da se malce kusi
|
|
![]() |
|
гитардемон ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Feb-2008 Online Status: Offline Posts: 5424 |
![]() ![]() |
Може поради покривката околу скутот ти изгледа така. Нозете не му почнуваат толку долу, туку од погоре, но затскриени се од покривката што ја држи завиткана со левата рака.
|
|
Arguing on the internet is like running at the special olympics. Even if you win, you're still retarded.
|
|
![]() |
|
spaceman091 ![]() Senior Member ![]() Joined: 26-Dec-2009 Online Status: Offline Posts: 516 |
![]() ![]() |
da da gitardemon toa go zaprimetiv no sepak mi se cini nekako kako da se prekusi, moze i taka deluva na slika
|
|
![]() |
|
HugoGoulding ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 05-Feb-2011 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 1304 |
![]() ![]() |
Како што можам да забележам држи некоја ткаенина околу делот кај што се спојуваат нозете и абдоменот, не се кратки нозете, само е скрен мал дел од нив.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
abdomenot bi bil do kaj crvenava linija taka? znaci so ili bes tkaeninata nozete se mnogu kratki, steta sto se pravat vakvi utki, isto kako na spomenikot od cento vo prilep...
![]() Edited by spaceman091 - 23-Apr-2011 at 00:29 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Не ми е мило што си играм вака со сликата, но сепак мислам дека е видливо како е анатомијата. Нема ништо погрешно во димензиите, само изгледа не се забележува од овој агол.
Дали вака ти е појасно? ![]() |
|
|
|
![]() |
|
Konstrukt ![]() Senior Member ![]() ![]() БАНИРАН Joined: 03-Mar-2011 Online Status: Offline Posts: 124 |
![]() ![]() |
сличен е и споменикот во струмица...премногу нежно за мој вкус, мислам дека бранителите заслужија нешто помокно, појако и помилитаристички!!!
![]() |
|
![]() |
|
Buliwyf ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 27-Mar-2010 Online Status: Offline Posts: 473 |
![]() ![]() |
Konstrukt, споменикот од твојата слика се наоѓа во Струмица или алудираш на конкретниот? Не разбрав најдобро.
Edited by Buliwyf - 23-Apr-2011 at 11:11 |
|
![]() |
|
Konstrukt ![]() Senior Member ![]() ![]() БАНИРАН Joined: 03-Mar-2011 Online Status: Offline Posts: 124 |
![]() ![]() |
да за ова зборам ![]() ни битола ни струмица не ми се допагаат - ТРЕБАШЕ ПОВЕКЕ СИМБОЛИКА, ЦВРСТИНА и големина |
|
![]() |
|
StreetStruck ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 18-Nov-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 415 |
![]() ![]() |
Добри се нозете, ткаенината му ги скратува. Мене не ми се допаѓа моментот со кренатата рака и прстот, многу ми е онака ко за на избори у стил одиме на победа, или ко гол да постигнал. Барем тупаница да имаше стегнато, ќе делуваше цврсто и моќно ко што вика Конструкт.
|
|
"Поробените треба да тежнеат кон слободата, а слободните кон совршенство"- Јане Сандански
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Не сум ја сретнал симболиката никаде, но претпоставувам тоа што се одлучиле за машки ангел со прст нагоре е желба на родителите на дечките, знак дека заминале во рајот или нешто така.
|
|
|
|
![]() |
|
StreetStruck ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 18-Nov-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 415 |
![]() ![]() |
Како бе така желба на родителите. Авторот на споменикот нели пред тоа си конкурира па комисија го избира победникот. Авторот е тој кој што стои целосно зад своето дело и не може тука да има импровизации и компромиси, тоа е многу глупо.
А за тоа знак дека заминале во рајот, па крилата се тука поочигледно нешто од тоа нема, се гледа дека се работи за ангел. Не знам вака од прв поглед анатомијата ми се свиѓа, се ок, али ова со прстов, не знам што да кажам...Можеби во живо друг впечаток остава. |
|
"Поробените треба да тежнеат кон слободата, а слободните кон совршенство"- Јане Сандански
|
|
![]() |
|
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
Дискутабилно е. Ама сепак се нивни деца. И ако ништо друго можело во конкурсот да има впишано некоја препорака од родителите. Или пак авторите се консултирале, или пак родиелите биле во комисија. Или пак е нивна донација...
Во секој случај мислам дека имаат право на желба. Ако не од правен, тогаш од хуман аспект. И може да се направи исклучок, нема светот да се преврти. |
|
Македонија - Земја на чудата!
|
|
![]() |
|
<Fresno> ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 13-Jun-2010 Online Status: Offline Posts: 1161 |
![]() ![]() |
Баш е добра симболиката на прстот, особено во комбинација со крилата. Покажува кон небото, а не вели нешто во контекст на „одиме на победа“.
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Fossil па споменикот не е направен за лошо, од почит е направен. Така да шпекулираме со ова желба на родителите, сто посто не им била желба крената рака и прст што покажува кон небото. И никој не вика дека немаат право родителите на желби и на забелешки. Работата е што така може комплетно да се наруши замислата на авторот. А сепак тука си има стручна комисија која ќе се грижи симболиката и квалитетот на споменикот да не излезат од рамките и да соодвестува на темата.
Немојте лошо да ме сфатите, не е лош споменикот. |
|
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Родителите бараа споменик во 2001, ама го добија сега, во 2011. Во меѓувреме колку коса имаат искубано со властите кои им даваа бош локации, и ги тераа сами да си најдат пари за споменикот. И за овој не знам колку пари даде општината, а колку родителите.
Во секој случај, ако не ви е јасно, за 2001 е навредливо е да се градат споменици за победа на едните врз другите, како сакале вие гледајте ги работите. Некој се обидува да изгради мултикултурно општество, а споменици од типот стегната тупаница (ги згмечивме, ги уништивме и сл.), не помагаат да се олесне болката на семејствата. Ова е најсоодветно, подобро не можам да смислам. Edited by гитардемон - 24-Apr-2011 at 17:01 |
|
|
|
![]() |
|
FoSsiL ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Mar-2009 Location: Аеродром Online Status: Offline Posts: 4699 |
![]() ![]() |
I agree. Вака споменикот, можеби и најдобро симболизира на загубените животи. А од друга страна не повредува меѓуетнички чуства итн...
Јас мислам дека е вака најдобар, од сте други варијанти кои би можеле да се применат. |
|
Македонија - Земја на чудата!
|
|
![]() |
|
![]() ![]() |
Бидејќи ние воопшто не пазиме на меѓуетничките чувства така...Оф леле....Сакаат на Џемо балистот да му изградат споменик и вие најдовте да кажувате прикаски, немојте ве молам.
А гитар бидејќи гледам дека ти нешто си многу либерал у душа, запрашај се само што е со дивите споменици што се испоизградија по разно разни села низ државава и што највеќе од се "пазат" на моите и твоите чувства и соодвестуваат на победа на едниот врз другиот. |
|
|
|
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 8990919293 209> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |