![]() |
![]() |
![]() |
Фасади (општо) |
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 9596979899 165> |
Author | ||
totobobo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 10-Apr-2013 Online Status: Offline Posts: 247 |
![]() ![]() |
|
Црквата си е на црквата, и они ке одлучат дали и како ке се реновира. А калето и чаршијата си се приказна за себе. Мин за транспорт, Јавното обвинителство Музејот и архивот, музејот на вмро, театарот се прилично блиску до наведената зграда, и визуелно се во ист ракус. Многу фино ке се вклопи со овие згради... |
||
Interceptor design
|
||
![]() |
||
zabegan ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 01-Jul-2008 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 7859 |
![]() ![]() |
|
не ми се допаѓа Ибни Пајко ама баш ич, ама да кажеш дека требало да се вклопи со некој нов објект или со објект на кој беспотребно му е сменета фасадата, е малку... забегано... новите објекти и новите проекти се тие што треба да се вклопуваат |
||
Architects create dreams...politicians create nightmares
|
||
![]() |
||
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
|
Еве како се монтира лажниот „барок“ на бруталистичка архитектура. Ме радува тоа што еден ден сето тоа лесно ќе може да се одмонтира.
![]() А еве како се создаваат лажните столбови што ќе се додадат за да се добие лажниот „неокласицистичко-барокно-каков-и-да-е“ изглед. Со други зборови, дно. ![]() |
||
За сè има вторпат
|
||
![]() |
||
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
|
![]() ![]() Edited by fichot - 24-Apr-2015 at 10:08 |
||
![]() |
||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
|
Грда слика ....
|
||
![]() |
||
Џоле ![]() Moderator Group ![]() ![]() Joined: 23-Apr-2013 Location: Скопје Online Status: Offline Posts: 15368 |
![]() ![]() |
|
И една добра вест: вчера поминав кај зградата од Градски ѕид (што се наоѓа покрај ССМ) и скелињата беа делумно отстранети, што значи дека се работело за нешто друго, а не за менување на фасадата.
|
||
За сè има вторпат
|
||
![]() |
||
my Macedonia ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 09-Oct-2008 Location: 🇲🇰🇨🇭 Online Status: Offline Posts: 4094 |
![]() ![]() |
|
Штета што не се реновира. А ако жерновски би ги модернизирал кулите и зидовите + со соларна мрежа е тогаш им пружам рака. Само во моментов никому не им текнува за вакбо нешто.
Иначе видов во инстаграм дека веќе половината на евн е покриена со скелиња.... |
||
![]() |
||
jyvation ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 11-May-2013 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 4191 |
![]() ![]() |
|
Завршена е реконструкцијата на седмата енергетски ефикасна фасада на улицата 11 Октомври број 38, спроти ЗОИЛ Македонија.
Зградата е дело на архитектот Александар Серафимовски по чиј проект се работени и петте кули кај ГТЦ во стил карактеристичен за предземјотресно Скопје. Фасадата е реконструирана во договор со нејзините станари и задржан е нејзиниот автентичен изглед. ![]() ![]() |
||
![]() |
||
kultuzin ![]() Senior Member ![]() Joined: 07-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 3811 |
![]() ![]() |
|
Ovie sto gi zagraduvale terasite. Kakov TALIBAN pa uste gi prasuvat kakvi fasadi sakat da imat. Vo normalna drzava nesmees prozori da promenis bez odobruvanje vo SKOPJE CERGARSKA rabota i toa vo strog centar. Fasadata OK ja osvezile ama toa balkonite MUMBAI.
|
||
![]() |
||
Dexter26 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 2035 |
![]() ![]() |
|
![]() Каква коинциденција, истиот коментар за чергарска работа и јас би го додал за некои фасади кои беа сменети, наместо да им се задржи автентичниот изглед, како и за некои фасади за кои е планирано да бидат сменети наместо да им се задржи автентичниот изглед. Edited by Dexter26 - 28-Apr-2015 at 15:05 |
||
![]() |
||
iGi_PoP ![]() Senior Member ![]() Joined: 09-Apr-2015 Online Status: Offline Posts: 213 |
![]() ![]() |
|
Se soglasuvam so Kultuzin, ili trebale ste da gi pregradad terasite so isti prozori ili pak vo opsto ne trebale da im dozvolat takvi dogradbi....
Vaka i Mumbai e fantazija za ova. |
||
![]() |
||
Dexter26 ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 19-Nov-2010 Online Status: Offline Posts: 2035 |
![]() ![]() |
|
![]() На мене барем ми делуваат смешно, особено поради оваа Мумбај фантазија која ја спомнувате. За разлика од едни други фасади унаказени на плоштад Македонија, кои не се ни смешни, ни тажни, туку трагични. |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
На улица Македонија, веднаш до хотелот Бест Вестерн
![]() |
||
За сè има вторпат
|
||
![]() |
||
tiberix ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 15-Aug-2011 Location: Sofia Online Status: Offline Posts: 284 |
![]() ![]() |
|
Линкот го ставам овде бидејќи е за фасади општо... Изгледа ова е некој синдром!
http://mediacafe.bg/novini/programa-i-razvitie/Oblepikha-sys-stiropor-kystha-na-Josif-SHniter-na-Glavnata-8447 Edited by tiberix - 28-Apr-2015 at 17:32 |
||
![]() |
||
zdravozivo ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 04-May-2012 Location: Kavadarci Online Status: Offline Posts: 211 |
![]() ![]() |
|
Топ реконструкција.... 3 канти боја.
3 канти боја треба да си ги мерат силите со милионските фасади на власта? Сериозно? Па дај бе луѓе... покажете нешто интересно. Извади му го алуминиумот од тераса, подари го на оние кои немаат а им треба (или слично), стави му ајде нов ако треба на сите (со кредит без камата, од данок скрати му, па макар и без пари), Унифицирај го изгледот на секое парче од надворешноста на зградата, врати ја симетријата од секој агол... Инвестирај во идеа во која ке се препознаеме, а не да ми замачкуваш очи пријателе. Колку и да се трудат сите политичари да глумат скромност, знаеме дека делот кој го ставаат вџеп е непроменет. Се надевам дека си доволно паметен Dexter26, па имаш барем личен профит од ставовите кои ги застапуваш тука... но ако тоа не е случајот, немораш да се трудиш да придонесеш кон ова општество, предалеку си од реалноста. Се извинувам ако те навредив |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
![]() Исклучиво имам лична сатисфакција бидејќи го изразувам моето лично мислење, а форумов сепак го читаат, па макар и да ги иритира тие кои не се согласуваат со мене, сепак ја имам сатисфакцијата. Не демнеам на форумов како некои други и не остварувам никаков личен профит, додека од друга страна, во барем 2 наврати некои медиуми имаат профитирано од мои фотографии од автобусите на ЈСП Скопје и на Националната Арена Филип Втори Македонски додека сеуште се обновуваше теренот кои јас ги имам бесплатно објавено на форумов, а тие некои медиуми всушност профитираат бидејќи ги прикажуваат истите тие фотографии без моја дозвола. Нема за што да се извинуваш, бидејќи не ме навреди, а ставот кој го застапувам, барем за мене лично, е ставот на здравиот ум и разум. Edited by Dexter26 - 28-Apr-2015 at 18:36 |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Не е синдром, пријателе, ова се вика фушерај! Истото ќе им се случи и на нашите фасади од стиропор. Само прашање на време е кога ќе бидне тоа. |
||
За сè има вторпат
|
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
![]() И тоа е некаква утеха за нас - фактот дека нема долго време да потраат ваквите гипсани идиотизми. Барем во статијата убаво пишува дека станува збор за евтина обнова, а не за мултимилионска обнова како што е во случајот со нашите фасади. Но ме изненадува тоа што нашиот источен сосед во статијата не` нарекува ПЈР Македонија, мислев дека се гордеат со тоа што не` признаваат под уставното име, се извинувам за оф-топиков. |
||
![]() |
||
![]() ![]() |
|
Мене веќе ништо не ме изненадува кога станува збор за односите меѓу Македонија и источниот сосед. |
||
За сè има вторпат
|
||
![]() |
||
fichot ![]() Senior Member ![]() ![]() Joined: 02-Feb-2010 Location: Skopje Online Status: Offline Posts: 2602 |
![]() ![]() |
|
И зградата до БестВестерн ли ќе добие „барокна“ фасада?
Не ли е постар објект тоа, т.е. е во согласност со „критериумите“ за убавина? |
||
![]() |
Post Reply ![]() |
Page <1 9596979899 165> |
Forum Jump | Forum Permissions ![]() You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot create polls in this forum You cannot vote in polls in this forum |